Ukupno prikaza stranice

ponedjeljak, 31. listopada 2011.

Vladimir Tarasenko

Kao veliki ljubitelj ruskog hokeja i ruskih hokejaša osjećam obvezu da napišem par riječi o nekim nadolazećim zvijezdama ruskog hokeja. Jedna od njih definitivno je Vladimir Tarasenko.



Vladimir Tarasenko
Jaroslavl, 13. prosinca 1991.

Država: Rusija
Klub: Sibir Novosibirsk (KHL)
Draftiran: 2010. 1 runda (16.pick) - St. Louis Blues
Pozicija: Desno krilo
Uspjesi: Svjetsko prvenstvo U18 08/09 - srebro, Svjetsko prvenstvo U20 10/11 - zlato

Vladimir Tarasenko rođen je u Jaroslavlu samo zato što je tada za tamošnji Lokomotiv igrao njegov otac Andrej. Upravo je on izvršio ključan utjecaj na sinovljevu karijeru, Vladimir Tarasenko prve hokejaške korake napravio je u Novosibirsku gdje je prošao sve selekcije tamošnjeg hokejaškog kluba Sibira. Debi u KHL-u ostvario je u sezoni 2008/2009 kada je u 38 utakmica prikupio deset poena. Uslijedio je i uspješan nastup na svjetskom prvenstvu U18 gdje je u samo 7 utakmica skupio 15 poena. Sljedeća sezona bila je ključna za Andrejevu karijeru. U sjanoj sezoni u KHL-u skupio je 24 poena u 42 utakmice. Na prvom nastupu na svjetskom prvenstvu juniora U20 ruska reprezentacija je zauzela tek šesto mjesto, ali je zato Vladimir odigrao vrlo dobro što ga je samo dodatno učvrstilo na rang listi za draft 2010. godine. Te godine je Vladimir debitirao i za seniorsku vrstu Rusije na European hockey touru.
Tarasenko je izabran kao 16. izbor prve runde i to od strane St. Louis Bluesa.Unatoč visokom izboru i mogućnosti igranja u NHL-u Tarasenko se odlučio na ostanak u Sibiru i KHL-u. To je obrazložio činjenicom da u NHL želi tek kao kompletan igrač. Uslijedila je još jedna solidna sezona u KHL-u gdje je SIbir konačno izborio doigravanje gdje je vrlo brzo ispao. Sredinom te sezone Tarasenko je vjerojatno doživio vrhunac dotadašnje karijere. Na juniroskom prvenstvu u američkom Buffalou ruska vrsta je u nezaboravnom finalu pobjedila Kanadu sa 5-3 (gubili 3-0 nakon dvije trećine!). Tarasenko je briljirao te je u 7 utakmica ostvario 11 poena. Iste sezone igrao je i na svjetskom prvenstvu seniora u Slovačkoj gdje je zabio 1 gol u 6 utakmica.

Kada se krajem prošle sezone napokon očekivao prelazak preko bare Vladimir je još jednom odlučio ostati u Rusiji. Menadžment Bluesa nudio mu je sigurno mjesto u prve dvije postave, ali on je to odbio još jednom rekavši da želi potpuno sazrijeti kao igrač igrajući u KHL-u.

Danas možemo slobodno reći da je sazrio. Više nema igrača u Sibiru koji je bolji od njega niti u čijoj bi sjeni bio. Tarasenko je danas bez dvojbe jedan od najkvalitetnijih napadača u KHL-u. Njegova moć kada uđe u protivničku trećinu je nevjerojatna, od njega se može očekivati sve; od udarca do kvalitetnog dodavanja i driblinga. Nepredvidljivost je jedna od njegocih najjačih vrlina i upravo ga to čini teškim za protivničke obrane. Ove sezone već ima 20 poena u 18 utakmica, a Sibir pod njegovim vodstvom sigurno gura prema doigravanju.

Ovo je definitivno njegova posljednja sezona prije odlaska u NHL gdje ga u St. Louisu  s nestrpljenjem očekuju. Dotad ćemo najvrjedniji dragulj novije generacije rukih hokejaša imati priliku gledati u KHL-u te gotovo sigurno na svim nastupima ruske seniorske reprezentacije.

Nema komentara:

Objavi komentar