Ukupno prikaza stranice

subota, 29. prosinca 2012.

Posrtaj Finske

Dan s prvim pravim dvobojima donio je i prva iznenađenja na turniru. Tako je u skupini A Češka svladala favorizirane Fince dok je Švedska teškom mukom tek nakon kaznenih udaraca svladala Švicarsku. U skupini B odigrale su se dvije sjajne utakmice. Najprije je Kanada preokretom svladala Slovačku da bi dan u ljepotici prvenstva zaključili Rusija i SAD uz minimalno slavlje domaćina. Dan je obilovao i nekim grubim startovima poslije kojih bi trebalo biti i disciplinskih kazna, posebno se to odnosi na dvoboj Kanade i Slovačke.


Skupina A

FINSKA - ČEŠKA  1:3 (0:2, 1:0, 0:1).

15' 0-1 Hyka (Pavelka)
17' 0-2 Hrbaš (Sidlik, Frk) PP
23' 1-2 Teravainen (Pokka, Lindbohm)
60' 1-3 Jaskin (Hertl)

Isključenja: 4x2 - 6x2, Udarci na gol: 30-21
Vratari: Joonas Korpisalo 18/90% - Patrik Bartošak 29/96,7%

Susret Finske i Švedske pomalo neočekivano je završio u češku korist. Finci su pružili još jednu neuvjerljivu predstavu što su koncentrirani Česi znali kazniti. U prvoj trećini iskoristili su jedine dvije prave prilike za gol; najprije je snažnim udarcem zabio Tomaš Hyka da bi Marek Hrbaš bio strijelac nakon što je odbio udarac Petra Sidlika. Finska je početkom drugog dijela počela dosta bolje što im se i isplatilo kada je u 23. minuti zabio Teuvo Teravainen. Više od tog nisu mogli, nije im pomoglo ni što su u trećoj trećini natpucali protivnika sa 10-4. Patrik Bartošak na češkom golu bio je vrlo siguran. Četiri sekunde prije kraja Česi pgađaju i treći put; strijelac je u praznu mrežu bio Dmitrij Jaskin. Ovom pobjedom Češka se vratila u igru za vrh ljestvice te se stavila u odbru poziciju da osvoji jedno od prva tri mjesta. Finci su si zakomplicirali život te će im nedjeljni dvoboj sa Švicarskom biti od velike važnosti. Češku istog dana očekuje Latvija, susret kojeg bi morali riješiti u svoju korist.


ŠVEDSKA - ŠVICARSKA  3:2 SO (0:1, 1:1, 1:0 - 0:0, 1:0).

15' 0-1 Antonietti (Martschini)
31' 1-1 Collberg (Vikstrand, Molin) PP
33' 1-2 Kunzle (Andrighetto, Martschini) PP
47' 2-2 Djuse (Rakell)
65' 3-2 Rask

Isključenja: 2x2 - 5x2, Udarci na gol: 39-31
Vratari: Joel Lassinantti 29/93,5% - Melvin Nyffeler 36/92,3%

Drugi dvoboj dana u skupini A donio je vrlo zanimljiv ogled dosad savršenih Šveđana i Švicaraca. Suprotno očekivanjima Švicarska je bila bolji suparnik na početku susreta te su organiziranom igrom u obrani potpuno zaustavili sve pokušaje Šveđana. Poveli su u 15. minuti golom Eliota Antoniottija. Švedska je unatoč lošoj igri u 31. minuti došla do izjednačenja; strijelac je bio Sebastian Collberg s igračem više. Nepune dvije minute poslije Švicarci vraćaju vodstvo golom Mikea Kunzlea i to iz prve prilike s igračem više. Dugo su čuvali svoje vodstvo te se odupirali ne posebno opasnim švedskim napadima. Ipak, branitelji naslova došli su do novog izjednačenja u 47. minuti. Imali su mnogo sreće budući da je Emil Djuse zabio uz pomoć švicarskog braniča. Utakmica je otišla u produžetke u kojima nije bilo golova. Pobjednika i osvajača drugog boda odlučili su kazneni udarci. Švedska je tom prilikom zamijenila vratara; Niklas Lundstrom zamijenio je Lassinanttija i obranio sva tri pokušaja Švicaraca. S druge je strane Melvin Nyffeler obranio prva dva pokušaja Šveđana, ali ga je trećom prigodom svladao Victor Rask za pobjedu Švedske. Tako su Šveđani oskoristili posrtaj Finaca te sami izbili na vrh ljestvice. Švicarska ostaje u igri za četvrtfinale, čeka ih važan dvoboj s Finskom koji će uvelike odlučivati o njihovoj sudbini na turniru.

Poredak: Švedska 2/5, Švicarska 2/4, Finska 2/3, Češka 2/3, Latvija 2/0.


Skupina B

KANADA - SLOVAČKA  6:3 (0:2, 4:1, 2:0).

03' 0-1 Dano (Matis, Mikuš)
16' 0-2 Mikuš (Reway, Dano) PP
23' 1-2 Strome (Drouin, Rielly)
31' 1-3 Dano (Bagin) PP
32' 2-3 Rielly (Scheifele, Nugent-Hopkis) PP
36' 3-3 Rattie (Ouellet, Rielly) PP
40' 4-3 Scheifele (Ouellet, Reinhart)
44' 5-3 Nugent-Hokpins (Huberdeau)
48' 6-3 Strome (Wotherspoon)

Isključenja: 4x2, 2x5+20 - 5x2, Udarci na gol: 30-28
Vratari: Malcolm Subban 25/89,3% - Adam Nagy 24/80%

Kanada je uz puno muke došla i do druge pobjede; Slovačka je pala iako je više od pola utakmice provela u vodstvu. Slovaci su puno bolje otvorili susret; njihov najbolji igrač Marko Dano pogodio je već u 3.minuti. Sredinom trećine JC Lipon zaradio je kaznu igre te Slovaci petominutnog igrača više koriste golom Tomaša Mikuša. Kanada je u cijeloj trećini samo pet puta pucala na gol Nagyja. Međutim, početkom drugog dijela dolaze sebi te preko Stromea smanjuju na 1-2. Vjetar u leđa Slovacima opet daju sami Kanađani, ovaj put je Anthony Camara zaradio kaznu igre nakon nasrtaja na Patriku Lužu koji je zaradio ozljedu. Slovačka koristi ponuđeno te preko Dana odlazi na 3-1. Do kraja trećine Kanada je zahvaljujući odličnoj igri s igračem više ostvarila preokret. Zabili su Rielly, Rattie te Scheifele. U trećoj trećini Slovačka je potpuno pala te je Kanada dosta jednostavno utakmicu privela kraju. U listu strijelaca se upisao i Ryan Nugent-Hopkins, a priču je svojim drugim golom zaključio Ryan Strome. Kanada je odigrala odličnu utakmicu te nije gubila glavu niti nakon velikog zaostatka. Sada su sami na vrhu ljestvice te mirno očekuju sljedeći susret sa SAD-om u subotu. Slovačka je propustila veliku priliku da se održi u borbi za četvrtfinale, ali im igra koju su prikazali u prvom dijelu utakmice daje nadu da neće imati problema za ostanak u eliti.


RUSIJA - SAD  2:1 (1:0, 0:1, 1:0).

03' 1-0 Jarulin (Nesterov, Jakupov) PP
34' 1-1 Trouba (Galchenyuk) PP
45' 2-1 Tkačjov (Ničuškin, Sergejev)

Isključenja: 4x2, 1x10 - 4x2, Udarci na gol: 30-42
Vratari: Andrej Makarov 41/97,6% - John Gibson 28/93,3%

U ljepotici ovogodišnjeg dijela prvenstva Rusija je ponajprije zahvaljujući sjajnom vrataru Andreju Makarovu došla do važne pobjede nad SAD-om. Susret je za domaćine počeo idealno; iskoristili su već prvu priliku s igračem više kada je ogodio junak pvog susreta Albert Jarulin. SAD je dominirao te imao više prilika, ali su na golu nailazili na zid zvani Makarov. Do izjednačenja su ipak došli u 34. minuti kada također s igračem više zabija Jacob Trouba. Utakmica je obilovala vrlo dobrim potezima s obje strane, utakmica je igrana na vrlo visokoj razini. Pobjednik je odlučen početkom treće trećine; Ničuškin je otklizao iz svoje trećine pred protivnički gol, pucao iz blizine a odbijanac tog udarca Vladimir Tkačjov pospremio je u mrežu. Kanada je na samom kraju dobila priliku s igračem više, ali požrtvovni Rusi spasili su svoj gol. Glavne zvijezde susreta su vratari Makarov i Gibson koji su odigrali fenomenalan susret. Rusija je sada napravila značajan korak u borbi za vrh dok je SAD već u zaostatku u odnosu na Rusiju i Kanadu.

Poredak: Kanada 2/6, Rusija 2/5, SAD 2/3, Slovačka 2/1, Njemačka 2/0.

Nema komentara:

Objavi komentar