Ukupno prikaza stranice

srijeda, 26. prosinca 2012.

Pobjede favorita na startu

Vrijeme netom poslije Božića redovito je u hokejaškom svijetu rezervirano za svjetsko prvenstvo u U20 kategoriji. Ove godine se igra u ruskoj Ufi, a prvi dan donio je četiri dvoboja. Sva četiri favorita ostvarila su početne pobjede; u skupini A nadobudna Finska se lako obračunala s Latvijom dok se branitelj naslova Švedska lakše od očekivanog obračunala sa Švedskom. U skupini B Kanada je visoko porazila novake u diviziji Nijemce dok je domaćin Rusija tek u produžecima svladala Slovačku koja se vratila nakon velikog zaostatka.

Skupina A 

LATVIJA - FINSKA  1:5 (1:3, 0:2, 0:0).

02' 0-1 Lehkonen (Pokka)
09' 1-1 Jelisejevs (Kuzmenkovs, Škuratovs)
13' 1-2 Aaltonen (Ristolainen)
16' 1-3 Aaltonen (Armia) PP
34' 1-4 Granlund (Armia) PP
40 1-5 Ristolainen (Aaltonen)

Isključenja: 8x2 - 8x2, Udarci na gol: 12-44
Vratari: Elvis Merzlinkis 39/88,6% - Joonas Korpisalo 11/91,7%

U prvoj utakmici prvenstva pritajeni favorit Finska sigurno je pobijedila Latviju, glavnog favorita za ispadanje iz elitne divizije. Susret je od početka bio jednosmjeran; Latvijci su tijekom cijelog susreta uputili tek 12 udaraca na gol. Ni jednom nisu ugrozili Finsku pobjedu iako su sredinom prve trećine zabili gol za 1-1. Finska je povela već u drugoj minuti nakon što je Artturi Lehkonen spremio u gol odbijanac nakon udarca Villea Pokke. Nikolajs Jelisejevs izjednačio je u 9.minuti te je to bilo sve od Latvije. Do kraja trećine Miro Aaltonen postiže dva gola za sigurno finsko vidstvo. U drugoj trećini bilo je čak 9 isključenja,a Finci su s još dva pogotka podebljali svoje vodstvo. Strijelci su bili Markus Granlund s igračem više te Rasmus Ristolainen. Ono što je Fincima svakako pokvarilo ovu pobjedu jest događaj u trećoj trećini kada je u jednom dvoboju dvostruku strijelac Aaltonen zaradio težu ozljedu gležnja čime je njegov nastup na prvenstvu vjerojatno završen. Finska može biti zadovoljna laganom pobjedom, ali ne i igrom budući da su nejaku Latvviju mogli i uvjerljivije pobijediti. Latvija je pokazala jako malo te su potvrdili pretpostavku da će jako teško izboriti ostanak u eliti.


ČEŠKA - ŠVEDSKA  1:4 (0:2, 0:1, 1:1).

03' 0-1 Collberg (Molin, Vikstrand) PP
04' 0-2 Lindholm (Vikstrand, Rask) PP
24' 0-3 Sandberg SH
53' 0-4 Forsberg (Djuse, Rakell)
60' 1-4 Sedlak (Vrana)

Isključenja: 8x2 - 10x2, Udarci na gol: 26-41
Vratari: Matej Machovsky 37/90,2% - Joel Lassinantti 25/96,1%

Branitelj naslova Švedska na prvenstvo je došla pogođena brojnim ozljedama, naročito braniča. Prvi dvoboj donio im je neugodne Čehe koje su svladali lakše od očekivanog. Česi su susret otvorili sa čak četiri isključenja, a čak tri su djelo Davida Musila. Šveđani ponuđene prilike marljivo koriste te s dva gola Sebastiana Collberga i Eliasa Lindholma dolaze do vodstva. To je Češku moralno dotuklo te se do kraja susreta nisu oporavili. Šveđani su posebno dominirali u drugoj trećini kada su natpucali protivnika sa 17-6. Ipak, zabili su samo jedan gol i to Filip Sanberg s igračem manje. Filip Forsberg zabija i četvrti gol u 53. minuti, a sve što su Česi uspjeli do kraja napraviti jest počasni pogodak šest sekundi prije kraja. Strijelac je bio Lukaš Sedlak na asistenciju Jakuba Vrane, najmlađeg igrača turnira. Šveđani mogu biti itekako zadovoljni svojim startom, osobito igrom u obrani. Češka je pokazala puno loših stvari te će se morati itekako potruditi da u nastavku turnira izbore jedno od prva tri mjesta u skupini.

Poredak: Finska, Švedska 3, Češka, Latvija, Švicarska 0.


Skupina B


NJEMAČKA - KANADA  3:9 (1:2, 2:5, 0:2).

04' 0-1 Ouellett (Nugent-Hopkins) PP
10' 0-2 Nugent-Hopkins (Huberdeau)
20' 1-2 Rieder (Pfoderl, Kahun) PP
23' 1-3 Scheifele (Nugent-Hopkins) SH
25' 1-4 Huberdeau (Hamilton, Nugent-Hopkins) PP
33' 1-5 Rattie (Camara, MacKinnon)
34' 1-6 Strome (Drouin, Ritchie)
37' 2-6 Pfoderl (Draisaitl, Mebus)
39' 3-6 Latta
40' 3-7 Scheifele (Nugent-Hopkins, Huberdeau)
45' 3-8 Drouin (Harrington, Strome)
58' 3-9 Wotherspoon (Strome, Ritchie)

Isključenja: 5x2 - 4x2, Udarci na gol: 28-46
Vratari: Elmar Trautmann 37/80,4% - Malcom Subban 25/89,3%

Otvaranje turnira donijelo je susret novaka u diviziji te jednog od glavnih favorita za naslov. Njemačka je u utakmicu ušla sa ciljem da ostavi što bolji dojam te na kraju mogu biti zadovoljni s načinom na koji su odigrali utakmicu. Posebno su se dobro držali u prvoj trećini koju je Kanada završila s minimalnom prednošću od 2-1. Golove su postigli Ouellet i Nugent-Hopkins za Kanadu, a Tobias Rieder za Njemačku. U drugoj trećini Kanada je ubacila u brzinu više te su postigli četiri uzastopna gola za veliku prednost od 6-1. Nijemci odgovaraju s golovima Pfoderla i Latte,a trećinu novim kanadskim golom zaključuje Mark Scheifele. U posljednjoj trećini nije bilo previše uzbuđenja, a sve vrijedno spomena jesu dva nova kanadska gola čiji su strijelci bili Jonathan Drouin i Tyler Wotherspoon. Kanada može biti zadovoljna sigurnom i uvjerljivom startnom pobjedom, a posebno igrom njihovih glavnih zvijezda. To se posebno odnosi na liniju Scheifele - Huberdeau - Nugent-Hopkins koja je kombinirano skupila 10 bodova. Posebno je bio raspoložen Ryan Nugent-Hopkins sa golom i četiri asistencije. Nijemci mogu biti zadovoljni onim što su pokazali te sada s puno više samouvjerenja ulaze u sljedeće dvoboje. 



SLOVAČKA - RUSIJA  2:3 OT (0:1, 1:1, 1:0 - 0:1).

15' 0-1 Kučerov (Grigorenko)
29' 0-2 Hohlačjov (Sigarjov, Jakupov)
35' 1-2 Matis (Mikuš, Dano)
60' 2-2 Mraz (Hudec) PP
65' 2-3 Jarulin (Nesterov) PP

Isključenja: 5x2 - 5x2, Udarci na gol: 34-27
Vratari: Adam Nagy 24/88,9% - Andrej Vasilevski 32/94,1%

 Domaćin Rusija priredio je neugodno iznenađenje gledateljima u rasprodanoj Areni u Ufi. Svladali su neugodnu Slovačku tek u posljednjoj minuti produžetka. Prva trećina bila je u znaku Rusije koja je i povela golom Nikite Kučerova u 15. minuti. Slovaci su pokazali jako malo, ali su već u drugoj trećini uspostavili puno bolju igru. Ipak, Rusi u 29. minuti preko Aleksandra Hohlačjova povećavaju svoje vodstvo. Slovačka uzvraća preko Matuša Matisa koji zabija iz gužve ispred Andreja Vasilevskog. Gol kao da je dao krila Slovacima koji su u završnoj trećini pokazali puno više želje što im se isplatilo u posljednjoj minuti susreta. Strijelac je s igračem više bio Richard Mraz i to nakon vrlo slabog udarca koji je potpuno iznenadio vratara Vasilevskog. Utakmica je otišla u produžetak u kojem Slovačka na samom početku ne koristi igrača više. Ubrzo i Rusi dobivaju priliku zbog Bajanikova isključenja te je i koriste; aamo 10 sekundi prije kraja Albert Jarulin zabija za drugi ruski bod. Rusija može biti razočarana i igrom, ali i rezultatom kojim su se već u startu doveli u zaostatak za Kaandom i SAD-om. Slovaci mogu biti zadovoljni i igrom i bodom, ali je i dalje jasno da će pokraj SAD-a, Kanade i Rusije u četvrtfinale.

Poredak: Kanada 3, Rusija 2, Slovačka 1, SAD, Njemačka 0.

Nema komentara:

Objavi komentar