Ukupno prikaza stranice

srijeda, 2. siječnja 2013.

Ruski rulet u Ufi

Dvije utakmice polučetvrtfinala protekle su i dijametralno suprotnom ozračju. Najprije je SAD sa čak 7-0 svladao nervozne Čehe izborivši tako polufinalni dvoboj s Kanadom. Zatim je Rusija tek poslije ruleta kaznenih udaraca svladala izvrsni Švicarsku kojoj je to bio čak četvrti poraz u produžecima na ovom turniru. Ruse tako u polufinalu očekuje repriza lanjskog finala protiv Švedske. U jedinoj utakmici lige za ostanak Finska je sa 8-0 svladala Njemačku pokazavši tako da po mogućnostima ne spada u taj rang. S ovom pbojedom definitvno su riješili sve brige oko ostanka za razliku od Nijemaca koje će svoj status u eliti morati sačuvati u dvoboju s Latvijom.


Polučetvrtfinale

ČEŠKA (A2) - SAD (B3)  0:7 (0:1, 0:5, 0:1).

12' 0-1 Gaudreau (Trouba, Jones) PP
21' 0-2 Gaudreau (Miller, McCabe) PP
22' 0-3 Hartman (Trouba, Bardreau)
29' 0-4 Barber (Galchenyuk, Trouba) PP
33' 0-5 Barber (Jones)
40' 0-6 Gaudreau (Miller, Jones) PP
45' 0-7 Miller (Trouba, Jones) PP

Isključenja: 17x2, 1x10 - 10x2, Udarci na gol: 31-37
Vratari: Patrik Bartošak 10/76,9%, Matej Machovsky 20/83,3% - John Gibson 31/100%

Dvoboj koji je odlučivao o trećem sudioniku polufinala protekao je lišen bilo kakve neizvjesnosti. Prva trećina nije dala naslutiti nešto takvo; obje momčadi igrale su vrlo oprezno te su se najbolje prilike stvorile s igračem više. Naime, obje momčadi su od početka igrale dosta agresivno te je bilo dosta isključenja. Jednu od prilika s igračem više SAD je iskoristio za vodstvo. Uz dosta sreće strijelac je bio John Gaudreau. Početak druge trećine za Češku je bio kao iz noćne more. U prve dvije minute primili su dva gola; najprije je po drugi put s igračem više zabio Gaudreau da bi samo 40 sekundi kasnije zabio i Ryan Hartman nakon slabe reakcije vratara Bartošaka koji je tad i zamijenjen Matejom Machovskym. Nastavak utakmice nije donio ništa dobro za Čehe; kombinatorni Amerikanci zabili su im još dva gola do kraja trećine. Oba su djelo prvog napada, a strijelac je bio Riley Barber. Imali su i Česi dobrih prilika, ali je vratar John Gibson nastavio sa fenomenalnim izvedbama na ovom turniru. U trećoj trećini nervozni Česi su nastavili sa zarađivanjem uglavnom nepotrebnih isključenja što su Amerikanci znali iskoristiti. Gaudreau je upotpunio hat-trick, a konačnih 7-0 postavio je Seth Miller u 45. minuti. Gledajući rezultat dalo bi se zaključiti da je SAD totalno dominirao što nije posve točno. Oni su samo iskoristili brojne greške koje su napravili neshvatljivo nervozni Česi koji su utakmicu završili sa nevjerojatnih 17 dvominutnih isključnja te jednim desetominutnim. To nimalo ne umanjuje ono što je momčad SAD-a pokazala; izvrsnu igru u obrani i s igračem više te odličnu kombinatoriku u napadu. Idu puni samopouzdanja u polufinale gdje ih čeka Kanada, momčad od koje su nes(p)retno izgubili u skupini. Česima preostaje tek borba za peto mjesto protiv Švicarske, mjesto koje su osvojili i na prošlom prvenstvu.


RUSIJA (B2) - ŠVICARSKA (A3)  4:3 SO (1:1, 1:1, 1:1 - 0:0, 1:0).

07' 1-0 Hohlačjov (Jakupov, Nesterov) PP
11' 1-1 Bertschy SH
30' 2-1 Grigorenko (Kučerov)
33' 2-2 Ness (Guerra, Simion)
49' 2-3 Andrighetto (Guerra)
59' 3-3 Kučerov (Djakov, Grigorenko) PP
70 4-3 Kučerov SO

Isključenja: 8x2 - 9x2, Udarci na gol: 37-44
Vratari: Andrej Vasilevski 41/93,2% - Melvin Nyffeler 33/89,2%

U dosad najboljoj i najuzbufljivijoj utakmici turnira Rusija je nakon kaznenih udaraca svladala Švicarsku izborivši tako put u polufinale. Švicarska je tako propustila povijesnu priliku za veliki rezultat na svjetskom prvenstvu te će se boriti za peto mjesto na turniru. Rusija je u susret ušla bez suspendiranog napadača Valerija Ničuškina. Susret je počeo u vrlo visokom ritmu s nekoliko dobrih prilika s obje strane prije prvog gola. Rusi su iskoristili prvog igrača više kada Aleksandr Hohlačjov zabija na dodavanje Naila Jakupova. U 11. minuti Švicarska poravnava s igračem manje. Za to je zaslužan Christoph Bertschy, ali i ruska obrana koja mu je pločicu ispred svojih vrata dala na pladnju. U drugoj trećini nastavila se vrlo dobra igra obje momčadi, a Švicarska je propustila veliku priliku kada je imala dva igrača više dulje od minute. Kazna je uslijedila u 30. minuti kada Mihail Grigorenko nakon sjajne varke zabija za novo rusko vodstvo. Međutim, Švicarska se bro vraća u igru. Već u 33. minuti Martin Ness pogađa rusku mrežu nakon što se neočekivano našao sam ispred vratara Vasilevskog. Krajem trećine Šviacrska je zamalo povela kada je pločica poslije Andrighettova udarca najprije pogodila stativu, a zatim skakutala po crti ruskog gola. Treća trećina počela je dugim razdobljem sa igračem više za Švicarsku, ali ruska obrana je odradila vrhunski posao zaustavivši Švicarce da pređu u vodstvo. Međutim, u 49. minuti bili su nemoćni. Sven Andrighetto je uz malo sreće iz solo prodora poslao i treću pločicu iza leđa Vasilevskog. Do kraja utakmice Rusija je preuzela puno više rizika te su postali mnogo opasniji po švicarska vrata. Vratar Nyffeler bio je vrlo uspješan što je ruske i igrače i navijače dovodilo u očaj. Kada se činilo da će Švicarska ipak uspijeti ostvariti pobjedu, Samuel Guerra je zaradio isključenje. Okruglih 80 sekundi prije kraja utakmice Nikita Kučerov zakucava jednu ničiju pločicu u Nyffelerov gol na opće oduševljenje prepune Arene Ufa. Krenulo se u desetominutne produžetke u kojima su obje momčadi imale svoje prilike uz nešto bolju rusku igru. Pristupilo se ruletu kaznenih udaraca koji su na kraju odlučili pobjednika. U prve tri serije nismo vidjeli pogodak, ali se u četvrtoj sve otvorilo. Najprije zabija Grigorenko, ali na isti način odgovara i Bertaggia. U idućoj seriji odluka; Nikita Kučerov uspješan je za Rusiju dok Vasilevski brani novi pokušaj Bertaggie. Rusi slave, Švicarci tuguju. Nešto više od minute ih je dijelilo od povijesnog uspjeha, ali i ovako mogu biti ponosni na ono što su pružili. Rusija se provukla u polufinale gdje ih čekaju stari rivali Šveđani.


Liga za ostanak

FINSKA - NJEMAČKA  8:0 (1:0, 2:0, 5:0).

17' 1-0 Lehkonen (Nykopp, Lamberg)
28' 2-0 Granlund (Teravainen, Salomaki)
35' 3-0 Barkov (Armia) PP
41' 4-0 Salomaki (Teravainen, Granlund)
45' 5-0 Pokka (Lehkonen, Nykopp)
57' 6-0 Barkov (Armia, Vainio)
57' 7-0 Pokka (Teravainen, Granlund)
59' 8-0 Armia (Ristolainen, Granlund) PP

Isključenja: 3x2 - 8x2, Udarci na gol: 56-15
Vratari: Janne Nuvonen 15/100% - Marvin Cupper 48/85,7%

Igranje u ligi za ostanak kao da je razljutilo Fince pa su odlučili pokazati kako im po kvaliteti tu nije mjesto. Njemačku su pregazili sa 8-0 uputivši čak 56 udaraca prema golu. Prva trećina protekla je bez velikih iznenađenja; tek je u 17. minuti Artturi Lehkonen zabio svoj prvijenac na turniru za finsko vodstvo. Njemačka se držala u igri i nakon druge trećine, ali samo zahvaljujući vrataru Cupperu i dekoncentraciji Finaca u napadu. Drugi i treći gol djelo su Markusa Granlunda i Aleksandra Barkova. Njemačka je u napadu bila bezopasna, na kraju je drugi vratar Janne Nuvonen ostvario shotout. U trećoj trećini i Fincima se napokon otvorilo u napadu te je uslijedio totalni potop Nijemaca. Gotovo svi glavni finski igrači upisali su se u strijelce, ali ostaje dojam da su malo zakasnili sa dobrim predstavama budući da je turnir za Fince praktički već gotov. Markus Granlund utakmicu je završio sa 4 boda, a Aleksander Barkov, Joel Armia i Teuvo Teravainen sa 3 boda. Njemačkoj ovaj susret nije bio osobito bitan, ali su svejedno ostavili jako loš dojam pred odlučujući dvoboj s Latvijom. Pozitivna stvar je ta što će imati dan odmora pred taj susret za razliku od svojih protivnika.

Trenutni poredak: Finska 2/6, Slovačka 1/2, Njemačka 2/1, Latvija 1/0.


Nema komentara:

Objavi komentar