Ukupno prikaza stranice

subota, 5. siječnja 2013.

Zlato preko bare

Posljednjeg dana prvenstva riješene su i posljednje nedoumice. Zlato ide preko bare SAD-u koji je u finalu svladao Švedsku sa 3-1. Brončana medalja pripala je Rusiji koja je u golijadi svladala velikog rivala Kanadu koja prvi put u posljednjih 15 godina prvenstvo završava bez medalje.

Finale


ŠVEDSKA - SAD  1:3 (0:0, 1:2, 0:1).

22' 1-0 Sandberg (Rakell) PP
28' 1-1 Grimaldi (Sieloff, Trocheck)
31' 1-2 Grimaldi (Trouba)
60' 1-3 Trocheck (Miller) EN

Isključenja: 4x2 - 4x2, Udarci na gol: 27-34
Vratari: Niklas Lundstrom 31/93,9% - John Gibson 26/96,3%

Veliko finale donijelo je europsko-američki dvoboj dviju momčadi koje su na turniru pokazale najviše. Nakon sjajne utakmice pobjedu je slavila reprezentacija SAD-a ponovivši tako uspjeh svojih sunarodnjaka iz 2010. godine. Švedska u drugom uzastopnom finalu nije uspjela osvojiti i drugi naslov, treći u svojoj povijesti. Na početku utakmice SAD je bio bolji, ponajviše zbog dvije situacije s igračem više. Niklas Lundstrom na švedskom golu iskazao se s nekoliko dobrih intervencija. Šveđani su najveću priliku u prvoj trećini imali u 14. minuti kada je Gibson sjajno zaustavio pokušaj Rickarda Rakella. Amerikanci su najbolju priliku imali nešto kasnije kada iz izgledne situacije Rocco Grimaldi pogađa vratnicu. Obje momčadi su u prvoj trećini imale dobrih prilika, ali je izostala jedino realizacija.

Početkom druge trećine, u 22. minuti, Švedska dolazi do vodstva i to s igračem više. Rickard Rakell krenuo je u prodor te izgubio kontrolu nad pločicom koju je pokupio Filip Sandberg te je udarcem iz zgloba poslao pod prečku Gibsonova gola. Gol je Švedskoj dao krila te su postali dosta bolji protivnik. Izjednačenje je došlo praktički iz ničega; Rocco Grimaldi klizao je iza gola te skoro iz mrtvog kuta uputio neočekivani udarac u prvi kut. Vratar Lundstrom nespretno je reagirao te se pločica otkotrljala u mrežu. Gol je potpuno prelomio utakmicu te samo tri minute kasnije SAD prelazi u vodstvo. Jacob Trouba uputio je udarac s plave linije, a Grimaldi preusmjerio pločicu u gol. Američki napadač dosad na turniru nije zabio ni gola, a sada u tri minute već dva. Ostatak trećine protekao je bez većih uzbuđenja. 

U odlučujućoj trećini Šveđani su očekivano preuzeli više rizika, ali to im se nije isplatilo. Najbolju priliku imali su u 47. minuti kada je wrap around pokušaj Viktora Arvidssona Gibson fantastično zaustavio svojom nogom. Bilo je još dosta udaraca na njegov gol, ali pokazao je kako je ovo njegov turnir zaustavivši sve preostale pokušaje Šveđana. Švedski trener Ronnberg pokušao je i sa šestim igračem, ali Amerikanci su ovladali pločicom te ju je Vince Trocheck poslao u prazan gol za konačnih 3-1. Kraj utakmice bio je znak za veliko i zasluženo slavlje reprezentacije SAD-a. 

Ovo im je treće zlato u povijesti i drugo u zadnje četiri godine što pokazuje veliki napredak u američkom juniorskom programu. Nema sumnje da će mnogi od igrača iz ove generacije ostaviti trag u svjetskom hokeju. Vratar John Gibson zasluženo je proglašen MVP-jem čitavog turnira. Vratar Kitchener Rangersa (OHL) bio je konzistentan tijekom cijelog turnira, a najbolji onda kada je bilo najpotrebnije: u polufinalu i finalu. Američki junak je i Rocco Grimaldi, dvostruki strijelac u finalnoj utakmici. Međutim, glavna odlika ove američke momčadi bila je kolektivna i organizirana igra. Mnogi će reći i kako su im dobro došla dva poraza u skupini od Kanade i Rusije. Na porazima se uči što su njihovi igrači zorno pokazali kada su razbili Kanadu u polufinalu. Ne treba ni spominjati kako je ovim zlatom ispran gorak okus nakon lanjskog sedmog mjesta.

Budući domaćin prvenstva Švedska osvojila je svoje deveto srebro. Do ove utakmice su bili neporaženi, ali nisu uspjeli zadržati savršeni učinak. Unatoč vodstvu, jedno razdoblje lošije igre u drugoj trećini koštalo ih je utakmice. Nije pomogla ni bolja igra u trećoj trećini te su morali priznati poraz boljem protivniku. S obzirom da su na prvenstvu igrali jako oslabljeni, Šveđani mogu biti jako zadovoljni ostvarenim. Osvojili su svoju skupinu praktički bez kiksa dok su u polufinalu uz nešto sreće izbacili domaćine Ruse. Dobra je ovo najava sljedećeg prvenstva kojem će biti domaćini i u kojem će zasigurno tražiti novo zlato. Ova medalja je i potvrda da najnovije generacije švedskih hokejaša imaju ogromnu širinu i kvalitetu, a čak 11 će ih imati pravo nastupa i u Malmu za godinu dana.



Utakmica za treće mjesto

KANADA - RUSIJA  5:6 OT (2:3, 2:1, 1:1, 0:1).

04' 0-1 Hohlačjov (Djakov, Jarulin)
05' 0-2 Jakupov (Jarulin, Nesterov)
07' 1-2 Nugent-Hopkins (Scheifele) PP
08' 1-3 Djakov (Tkačjov)
16' 2-3 Huberdeau (Nugent-Hopkins, Murphy) PP
24' 3-3 Scheifele (Nugent-Hopkins, Murphy) PP
25' 3-4 Mozer (Šalunov)
33' 4-4 Murphy (Nugent-Hopkins, Huberdeau) PP
41' 4-5 Jakupov (Kapustin) PP
51' 5-5 Ritchie (Harrington)
62' 5-6 Ničuškin (Tkačjov, Sergejev)

Isključenja: 5x2 - 5x2, Udarci na gol: 45-25
Vratari: Jordan Binnington 2/40%, Malcolm Subban 17/855 - Andrej Makarov 40/88,9%

Nakon dugih 14 godina Kanada se vraća kući bez medalje. U utakmici za treće mjesto, u pravoj golijadi, Rusija ih je svladala sa 6-5 u produžecima. Ruski junak tako je postao Valerij Ničuškin, strijelac gola vrijednog brončane medalje. Kanadski strateg Stephen Spott na vratarsku poziciju je postavio Jordana Binningtona što se pokazalo kao vrlo loša odluka. Već u 4. minuti svladao ga je Aleksandr Hohlačjov nakon njegove loše reakcije. Minutu kasnije zabio je i Nail Jakupov, od ruske javnosti kritiziran nakon polufinalnog poraza. Kanada se vraća u igru nakon gola Nugenta-Hopkinsa s igračem više u 7. minuti. Nepunu minutu kasnije Kiril Djakov zabija i treći ruski gol što je označilo vrijeme za promjenu kanadskog vratara. Potresenog Binningtona zamijenio je Malcolm Subban. Do kraja trećine vidjeli smo još jedan gol; Kanada je opet zabila s igračem više, ovaj put Jonathan Huberdeau.

Drugu trećinu Kanada je otvorila mnogo bolje što im se ubrzo i isplaćuje. Ponovno je za Ruse kobno bilo isključenje; Mark Scheifele zabija za 3-3. Međutim, golijada se brzo nastavlja. Jevgenij Mozer najprije vraća vodstvo Rusiji da bi osam minuta kasnije Ryan Murphy vratio stvari na početak - na drugi odmor otišlo se sa 4-4. Niti minuta igre u trećoj trećini bila je dovoljna za novi gol; novo vodstvo Rusiji svojim drugim golom donosi Nail Jakupov. Kanada je do kraja susreta bila bolja momčad, ali Andrej Makarov se iskazao sa mnogo dobrih obrana. Ipak, u 51. minuti je kapitulirao i peti put kada ga iz gužve svladava Ritchie. Do kraja regularnog dijela Kanađane je vratnica dvaput zaustavila da dođu do pobjede.

Nepreciznost im se osvetila u drugoj minuti produžetka. Valerij Ničuškin krenuo je iz neutralne trećine prema kanadskom golu, najprije zaobišao Murphyja te nakon driblinga pločicu pospremio ispod Subbanove noge. Uslijedila je erupcija oduševljenja na ruskoj klupi, a i u cijeloj areni. Svladan je najljući protivnik te je osvojena medalja na domaćem ledu. Rusija na kraju slavi iako su ciljali na veće domete. Ipak, kada se uzme u obzir sve što su pokazali na turniru mogu biti sretni učinjenim. Švicarsku su svladali uz dosta sreće koja im je okrenula leđa protiv Švedske. Dojam koji su ostavljali nije uvijek bio najbolji te je treće mjesto u tom smislu realno. Gotovo svaku utakmicu su dopuštali preko 40 udaraca na gol te su samo zahvaljujući sjajnom vratarskom dvojcu ostvarivali dobre rezultate.

Kanada se kući vraća bez medalje što za njihove standarde predstavlja katastrofu. Momčad koja je sve oduševila u skupini u samoj završnici je potpuno posustala. S tim su se poklopile i katastrofalne predstave njihovih vratara, ali i čitave obrane.  Neuspjeh je tim veći što je ovo bila jedna od najjačih reprezentacija po imenima ikada budući da su i najbolji juniori iz NHL-a sudjelovali u njoj. Igra na velikom ledu zasigurno ne odgovara njihovom stilu igre, ali to ni u kojem slučaju ne može biti opravdanje za ovaj neuspjeh. Problem je bio u igračima koji su zakazali kada je to bilo najpotrebnije.

---------------

Za kraj malo statističkih podataka o reprezentacijama i igračima, ali i promjenama koje nas čekaju od sljedeće sezone. Konačan poredak: 1.SAD (+6), 2.Švedska (-1), 3. Rusija (-1), 4.Kanada (-1), 5.Češka (0), 6. Švicarska (+2), 7.Finska (-3), 8.Slovačka (-2), 9.Njemačka (/), 10.Latvija (-1). U zagradama je promjena mjesta u odnosu na prošlu sezonu. Latviju će na sljedećem prvenstvu zamijeniti Norveška. Prvenstvo u Malmou također donosi i promjenu u formatu. Tamo će prve četiri momčadi iz svake skupine ići u četvrtfinale gdje će u međusobnim ogledima odlučiti o četiri putnika u polufinale. Utakmica za peto mjesto više se neće igrati. Posljednje dvije momčadi iz svake skupine igrat će seriju na dvije pobjede koja će odlučiti o putniku u diviziju IA.


Najbolji strijelac turnira bio je Kanađanin Ryan Nugent-Hopkins sa 15 bodova. Slijedi ga finski trojac Joel Armia, Markus Granlund sa 12 i Teuvo Teravainen sa 11 bodova. Prema postotku obrana najbolji vratar turnira je Amerikanac John Gibson (95,2%), a slijede ga Rus Andrej Vasilevski (95%) te Šveđanin Niklas Lundstrom (94,35). IIHF je najboljim vratarem turnira proglasio Johna Gibsona, najboljim braničem njegovog sunarodnjaka Jacoba Troubu, a najboljim napadačem Kanađanina Ryana Nugenta-Hopkinsa. Ista trojka nalazi se i u idealnoj petorci turnira, a uz njih su svoje mjesto našli i branič Jake McCabe (SAD) te napadači John Gaudreau (SAD) te Filip Forsberg (Švedska). MVP turnira je već nekoliko puta spominjani američki čuvar mreže John Gibson.

Nema komentara:

Objavi komentar