Ukupno prikaza stranice

četvrtak, 3. siječnja 2013.

Švedska i SAD u finalu

Polufinalni dan u Ufi donio nam je dvije vrhunske utakmice. SAD je fenomenalnom igrom svladao najveće rivale Kanađane osvetivši im se tako za poraz u skupini. Švedska je u utakmici visokog ritma svladala domaćine Ruse i to u ruletu kaznenih udaraca. Rusi i Kanađani će tako u borbu za treće mjesto dok će se u finalu sučeliti branitelj naslova Švedska i SAD. U jedinoj utakmici lige za ostanak Latvija je upisal ai peti poraz na turniru dok je Slovačka pobjedom prebrodila sve eventualne brige oko ostanka.

Polufinale 

KANADA - SAD 1:5 (0:2, 0:2, 1:1).

08' 0-1 McCabe (Barber, Reilly)
17' 0-2 McCabe (Grimaldi, Trocheck)
23' 0-3 Gaudreau (McCabe, Gibson)
33' 0-4 Vesey (Gaudreau, Miller)
45' 1-4 Rattie (Danault) SH
56' 1-5 Gaudreau (Vesey, Miller)

Isključenja: 8x2 - 3x2, Udarci na gol: 34-42
Vratari: Malcolm Subban 12/75%, Jordan Binnington 25/96,1% - John Gibson 33/97,1%

Četiri dana poslije njihovog dvoboja u skupini (2-1 pobjeda Kanade) jedine dvije sjevernoameričke reprezentacije ponovno su izašle na led Arene Ufa. Ovaj put je ishod bio drugačiji te neočekivano izvjestan, SAD je slavio pobjedu od 5-1. Kanadi je ovo prvi poraz nakon četiri čiste pobjede, ali dovoljan za ispadanje iz utrke za naslov. Susret je počeo očekivano; u visokom ritmu i uz agresivan pristup s obje strane. Nešto više pokazali su Amerikanci koji su bili vrlo raspoloženi u fazi napada. Tako su i poveli u 8. minuti. Riley Barber stvorio je gužvu ispred vratara Subbanu, a pločica je došla do Jakea McCabea koji udarcem kroz tu gužvu pogađa za 1-0. Obje momčadi su tada imale velike prilike za postizanje pogotka ali istakla su se oba vratara. Kanađani su bili vrlo nesigurni u obrani što su Amerikanci odlično koristili. Tako u 17. minuti McCabe ponovno pogađa Subbanov gol; ovaj put pogodio je preciznim udarcem iz zgloba na lijepo dodavanje Rocca Grimaldija.

Početak druge trećine ponovno je u znaku SAD-a; u 23. minuti iz protunapada John Gaudreau pogađa za 3-0 preciznim udarcem iznad Subbanova ramena nakon što je predriblao Ryana Murphyja. Nedugo zatim Jonathan Drouin ima veliku priliku za prvi kanadski gol, ali njegov pokušaj u situaciji 1 na 1 zaustavlja sjajni vratar John Gibson. Kada Kanada iz još nekoliko situacija nije poentirala to ponovno čine Amerikanci. U 33. minuti njihov novi lijepo odrađeni protunapad poslije kojeg Jim Vesey pogađa kanadsku mrežu. Bio je to znak za promjenu na vratima; do ove utakmice odličnog Subbana zamijenio je Jordan Binnington koji je do kraja trećine imao nekoliko sjajnih intervencija. U trećoj trećini zaredala su isključenja, a za vrijeme igrača više za SAD Kanada je neočekivano smanjila rezultat. Ty Rattie iskoristio je nesmotrenost obrane, iz blizine pogodio vratnicu te između trojice braniča prvi došao na odbijanac iz kojeg pogađa mrežu.

Kanađane je gol ohrabrio te su počeli igrati znatno bolje u fazi napada. Gibson je imao nekoliko sjajnih intervencija, a Huberdeau je pogodio i vratnicu. S vremenom je postalo jasno kako će Kanada jako teško sustići SAD pa su počeli i psihički klonuti. SAD to koristi te u 56. minuti dolazi i do petog pogotka. Vesey je uputio dubinsko dodavanje za Gaudreau koji se sam sjurio prema vratima te s lakoćom svladao Binningtona. Bilo je to sve na utakmici, SAD je potpuno zasluženo došao do velike pobjede koja ih vodi u finale. Bila je to njihova najbolja utakmica na turniru te pokazuju kako iz utakmice u utakmice napreduju. To nije vrijedilo za Kanadu koja je odigrala najlošiju utakmicu u najgore vrijeme. Još se jednom pokazalo kako izravan put u polufinale ne znači nužno i prednost. Dva dana odmora Kanadi su očekivano oduzeli momentum koji su imali dok su Amerikanci u susret ušli nakon odlične predstave protiv Češke u polučetvrtfinalu. Sve osim zlata za Kanadu je neuspjeh te je pitanje hoće li nakon ovakvog poraza ostati motiva za utakmicu za treće mjesto.


ŠVEDSKA - RUSIJA  3:2 SO (2:0, 0:1, 0:1 - 0:0, 1:0).

07' 1-0 Lindholm (Rask, Molin) PP
10' 2-0 Forsberg (Bengtsson, Hagg)
28' 2-1 Mironov (Jakupov, Kapustin)
48' 2-2 Grigorenko (Kučerov, Kosov)
70' 3-2 Collberg

Isključenja: 1x2 - 2x2, Udarci na gol: 41-29
Vratari: Niklas Lundstrom 27/93,1% - Andrej Vasilevski 38/92,7%

U reprizi prošlosezonskog finala Švedska je nakon kaznenih udaraca svladala Rusiju te tako izborila drugo uzastopno finale. Šest švedskih i osam ruskih igrača sudjelovalo je u tom finalu, a pobjednik je ponovno isti. Švedska tako postaje crna mačka za Rusiju koja je tako nastavila niz loših rezultata kadgod su bili domaćini turnira. Ima još sličnosti s lanjskim finalom; Švedska je prvoj trećini potpuno nadigrala Rusiju. Omjer udaraca bio je 14-2, a i dvije pločice su završile iza leđa vratara Vasilevskog. Najprije je u 7. minuti s igračem više pogodio Elias Lindholm. Sjajno ga je ispred gola proigrao Viktor Rask, a on je spretno svladao Vasilevskog. Upravo je ruski čuvar mreže najzaslužniji što švedsko vodstvo nije bilo još izraženije. Međutim, u 10. minuti je ipak kapitulirao i drugi put. Filip Forsberg prošetao se kroz nonšalantnu rusku obranu te udarcem iz zgloba pogodio mrežu.

Švedska dominacija nastavila se i u drugoj trećini te je Vasilevski opet morao spašavati svoju momčad. Kako to obično biva, kad Šveđani nisu zabili učinili su to Rusi. Andrej Mironov uputio je udarac s plave linije, pločica je na svom putu dirala Arvidssona te tako prevarila vratara Lundstroma. Iako su dotad bili praktički nevidljivi Rusi su se vratili u utakmicu. Poslije gola zaigrali su mnogo bolje te je sada Niklas Lundstrom bio u centru zbivanja. Švedski vratar izvrsno je odgovorio Vasilevskom zaustavivši nekoliko vrlo teških udaraca do kraja trećine. Imali su i Šveđani neke prilike, ali bez učinka. U trećoj trećini nastavila se bolja ruska igra. Napokon su se probudili i glavni igrači, osobito Jakupov kojega je bio "pun led". Već otprije osakaćena švedska obrana nije pronalazila način da zaustavi brze ruske napadače. Gol kao da je visio u zraku, a došao je u 48. minuti. Grigorenko i Kučerov krenuli su u protunapad, Lundstrom je zaustavio pokušaj potonjega ali se pak sretno odbio do Grigorenka koji šalje pločicu u praznu mrežu. Arena je eruptirala od veselja te se činilo kako će Rusi do kraja sigurno pobijediti.

Međutim, Švedska je pokazala karakter te nije pala pod ruskim pritiskom. Dapače, do kraja su krenuli hrabro prema naprije te bili čak i bliže pogotku. U posljednjim sekundama regularnog dijela Jakupov je krenuo u prodor kroz čitavu švedsku postavu, a zaustavila ga je tek sirena za kraj susreta. U desetominutnom produžetku obje momčadi imale su po 6 udaraca na gol, ali nije bilo izglednih prilika. Postalo je očito kako će pobjednika odlučiti kazneni udarci. Obje momčadi već su jednom na turniru sudjelovali u njima; obje uspješno i obje protiv Švicarske. U prve dvije serije vidjeli smo sve promašaje odnosno obrane vratara. Za Švedsku su neupješni bili Vikstrand i Rask, a za Rusiju Grigorenko i Jakupov. U trećoj seriji odluka; Collberg pogađa nakon lijepog driblinga dok pokušaj Kučerova Lundstrom brani.

Švedsko slavlje moglo je početi dok je čitavom dvoranom zavladala grobna tišina. I da je Rusija pobijedila bilo bi zasluženo budući da su pobjednika odlučili detalji. Švedskoj je pripao prvi dio utakmice, Rusiji drugi. Utakmica je bila vrlo kvalitetna te su svi koji su je gledali mogli uživati u vrhunskom hokeju i vrhunskim potezima igrača koji su na pravom putu da postanu vrhunski. Švedska je tako drugu godinu zaredom u finalu što je za ovakvu znatno oslabljenu momčad veliki uspjeh. Rusi će u borbu za broncu, tamo ih čeka Kanada. Bit će to susret koji su mnogi vidjeli kao finalni.


Liga za ostanak

SLOVAČKA - LATVIJA  5:3 (1:1, 2:0, 2:2).

02' 0-1 Ozolinš (Bukarts)
15' 1-1 Bireš (Korim, R.Mraz)
31' 2-1 Mikuš (Matis, Uhrik)
34' 3-1 Dano (Nechala) PP
46' 3-2 Jevpalovs (Blugers, K.Lipsbergs)
51' 3-3 Kulda (Siksna, Jevpalovs) PP
55' 4-3 Bireš (Dano, Čerešnak)
60' 5-3 Dano EN

Isključenja: 3x2 - 4x2, Udarci na gol: 27-40
Vratari: Adam Nagy 37/92,5% - Elvis Merzlikins 16/84,2%, Ivars Punnenovs 6/85,7%

 Ni u petoj utakmici u Ufi Latvija nije uspjela izbječi poraz. Ovaj put svladala ih je Slovačka što znači da će u zadnjoj utakmici morati pobjediti Njemačku kako bi izbjegli ispadanje iz elitne divizije. Ono što su pokazali protiv Slovačke svakako je na razini elite. Poveli su u drugoj minuti golom Karlisa Ozolinša, sina legendarnog Sandisa kojemu je ovo bio prvi gol na turniru. Slovačka je izjednačila u 15. minuti golom Andreja Bireša kojemu je to također bio prvijenac na turniru. Sredinom druge trećine Sovaci prelamaju utakmicu u svoju korist; u 31. minuti pogađa Tomaš Mikuš, a tri minute kasnije i Marko Dano s igračem više. To je dovelo do promjene na vratima; Merzlinskisa je zamijenio Punnenovs. Latvija je imala puno više udaraca na gol, ali su tek u 46. minuti po drugi put poentirali preko Jevpalovsa, svog najefikasnijeg igrača na turniru. U 51. minuti - izjednačenje. S igračem više pogodio je Edgars Kulda. Latvijci su u završnici ipak poklekli te Slovaci drugim golom Bireša u 55. minuti dolaze do klučne prednosti. U posljednjoj minuti priču je golom u praznu mrežu zaključio Marko Dano. Slovačka će tako sa Finskom odlučivati o sedmom mjestu na turniru dok će se Latvija boriti za spasonosno deveto.

Trenutni poredak: Finska 2/6, Slovačka 2/5, Njemačka 2/1, Latvija 2/0.

Nema komentara:

Objavi komentar