Ukupno prikaza stranice

srijeda, 23. siječnja 2013.

U20 - Divizija 2B: Estonci pomeli konkurenciju

Sredina siječnja vrijeme je za odigravanje posljednja dva turnira svjetskog prvenstva do 20 godina. Riječ je o dvije najniže rangirane divizije. Prvi turnir, onaj divizije 2B, igrao se u našem istočnom susjedstvu. Beograd je ugostio šest reprezentacija, a na kraju se zlatom okitila Estonija koja je tako izborila promociju u diviziju 2A, istu onu u kojoj će od sljedeće sezone igrati i naša reprezentacija. Momci s Baltika doslovno su projurili Beogradom pokazavši veliku kvalitetu i ostvarivši pet uvjerljivih pobjeda uz nevjerojatnu gol razliku od 62-6. Južna Koreja, lanjski sudionik divizije 2A, morala se zadovoljiti srebrom dok su domaćini Srbi priredili lagano iznenađenje uzevši brončanu medalju. Put u najniži rang natjecanja posljednjim mjestom zaslužila je Belgija.


Rezultati

Island - Belgija  4:2
Estonija - Australija  8:0
Srbija - Južna Koreja  2:4
-----------
Australija - Island  3:5
Južna Koreja - Belgija  6:2
Estonija - Srbija  9:0
-----------
Južna Koreja - Australija  5:1
Estonija - Island  12:1
Srbija - Belgija  7:4
-----------
Belgija - Estonija  2:25
Island - Južna Koreja  2:5
Australija - Srbija  3:1
-----------
Južna Koreja - Estonija  3:8
Belgija - Australija  3:5
Srbija - Island  7:1


Poredak 

Estonija 15, Južna Koreja 12, Srbija 6, Australija 6, Island 6, Belgija 0.

Reprezentacija Estonije je na prošlom turniru ove iste divizije promociju propustila zbog poraza protiv Rumunjske. Ovaj put nitko ih nije mogao spriječiti u ostvarenju plasmana u diviziju 2A. Već na početku turnira bilo je jasno kako će biti glavni kandidat za prvo mjesto. Australiju, Srbiju i Island pobijedili su uz čak 29 postignutih pogodaka. Nitko od njih nije im bio dorastao ni u jednom segmentu igre. Ali ono što je uslijedilo u četvrtom kolu vjerojatno nitko nije očekivao. Najlošiju momčad turnira Belgiju su pomeli s leda uz čak 25 postiguntih golova. Uputili su 78 udaraca na gol i još jednom dokazali kako im po kvaliteti nije mejsto u ovom rangu natjecanja.

Ipak, prvo mjesto tad još nije bilo sigurno te su ga morali osvojiti u zaključnom dvoboju sa Južnom Korejom. Ni tu nije bilo problema, već nakon prve trećine bilo je 4-0 čime je stečena ključna prednost koju su očuvali do kraja. Uslijed prikazane dominacije uopće ne čudi da u svojim redovima imaju i tri najbolja strijelca turnira: Roberta Roobu iz finskog Espooa, Artjoma Gornostajeva iz finskog četvrtoligaša Muika te Stanislava Gurznova iz estonske Narve. Rooba je proglašen i najboljim napadačem turnira dok je suigrač Mark Taru najbolji branič turnira. Jedina negativna stvar za Estonce je što će dogodine neće moći računati na 11 igrača iz ove momčadima, a među njima i na najbolje pojedince turnira.

Južna Koreja, u hokejaškom svijetu zvana samo Koreja, na turnir je došla nakon lanjskog ispadanja iz divizije 2A. Plan da se tamo odmah vrate naišao je na estonski zid. Ni u drugim susretima nisu bili posebno uvjerljivi iako su ostvarili sve pobjede. Primili su čak 7 golova u te 4 utakmice što je pokazalo da im obrana nije na osobitoj razini što se potvrdilo i u odlučujućem susretu s Estonijom. U momčadi tradicionalno sastavljenoj od igrača s domaćih sveučilišta iskazali su se Sanghoon Shin sa 14 i Sang Won Yoon sa 12 bodova. Neprolazak u diviziju 2A velik je udarac za korejski hokej budući da se upravo od ove generacije očekuje da bude nositelj reprezentacije za olimpijske igre 2018. u Pyeongchangu. A peti razred svjetskog hokeja nije mjesto gdje bi očekivali vidjeti jednu olimpijsku reprezentaciju u bilo kojoj kategoriji.

Srbija se okitila broncom čime su ponovili prošlosezonski uspjeh. Ostvarili su dvije pobjede: protiv davljenika Belgije i Islanda u posljednjem kolu. Veliki je to uspjeh za srpsku reprezentaciju osobito ako se zna da su bili uvjerljivo najmlađa momčad na turniru prosječne starosti od 16.8 godina. Tek je jedan igrač izlaznog godišta što znači da će i sljedećih godina ova reprezentacija ostati u sličnom sastavu. Slično kao i kod nas, i u srpskoj reprezentaciji prevladavaju igrači iz inozemstva. Tako ih čak 9 igra u Mađarskoj, a 3 u Austriji. Dominik Plavšić i Andrej Zwick iz budimpeštanskih MAC-a odnosno Ujpesta najefikasniji su igrači sa 8 bodova. Srbija ima i najboljeg vratara turnira u liku Petra Stepanovića. člana Beostara.

Jedno od razočaranja turnira je Australija koja je zauzela četvrto mjesto. I oni su skupili dvije pobjede, osim Belgije svladali su i Srbiju. Time su poboljšali prošlosezonski plasman kada su bili peti. Najveći nedostatak bio je izostanak prve zvijezde australskog hokeja Nathana Walkera koji je netom prije turnira češke Vitkovice zamijenio Youngstown Phantomsima iz USHL-a. Puno je nedostajao Australcima kojima je neefikasnost bila najveći problem na turniru. U sastavu sa samo dva internacionalca najviše se istakao upravo jedan od njih, Mitchell Humphries, napadač iz kanadske niže lige NA3HL-a. Tek će 6 igrača biti na raspolaganju dogodine, ali bit će i Nathan Walker o čijem će (ne)nastupu uvelike ovisiti australsko ostvarenje na turniru.

Island je zauzeo peto mjesto iako je kao i Srbija i Australija skupio 6 bodova. Višeg mjesta koštao ih je visoki poraz od Srbije 7-1 u posljednjem kolu. Time je ipak ispunjen islandski cilj, a to je ostanak u ovoj diviziji. Onis u naime u nju došli nakon lanjskog osvajanja divizije 3 i to na domaćem ledu. Već u prvom kolu praktički su riješene sve brige oko ostanka nakon pobjede nad Belgijom, a u nastavku turnira potvrdili su kvalitetu dovoljnu za ovaj rang natjecanja. Dva člana ove momčadi svoje karijere grade u inozemstvu, a jedan od njih bio je i najbolji strijelac momčadi sa 8 bodova. Riječ je o napadaču danskog Hvidovrea Bjornu Sigurdarsonu. Šestorica igrača su izlazno godište što znači da će Island i dogodine imati dobru i konkurentnu momčad u diviziji 2B.

Najveće razočaranje nesumnjivo je Belgija koja ne samo da nije ponovila lanjski uspjeh (četvrto mjesto) već se osramotila i zauzela peto mjesto. Sramota se odnosi na opisani poraz od Estonije, ali ni ostatak turnira nije protekao dosta bolje. Bili su blizu bodova u porazu od Australije 5-3 kao i u prvom susretu sa Islandom. Trinaest postignutih golova govori da je momčad imala potencijala u napadu, ali je obrana bila ta koja je sve upropastila. Od igrača se istakao napadač njemačkog Krefelda Dennis Swinnen sa 11 bodova. Ostatak momčadi činile su uglavnom domaće snage sa nekoliko igrača iz nizozemskih i jednim iz švedskog kluba. Belgija će tako put divizije 3, najnižeg ranga natjecanja. Njihovo mjesto u ovoj diviziji preuzet će Kina.

Nema komentara:

Objavi komentar