Ukupno prikaza stranice

nedjelja, 1. rujna 2013.

Dvorane KHL-a (2.dio)

U drugom predjelu dvorana KHL-a pozabavit ćemo se najnovijim i najmodernijim sporstkim borilištima koja su mahom izgrađena u posljednjih desetak godina.

Najmodernije, a po nekima i najljepše zdanje u kojem se igraju utakmice KHL-a, jest Minsk-Arena u kojoj svoje domaće utakmice igra Dinamo Minsk. Dio je čitavog sportskog kompleksa dovršenog 2010. godine, a odlikuje se arhitektonskom unikatnošću. Iako je multifunkacionalna, arena se gotovo isključivo koristi za hokej. Kapacitet joj iznosi 15.086 gledatelja. Zanimljivo je primijetiti jednu ne slučajnu podudarnost kada je riječ o gledanosti Dinama prije i poslije selidbe u novu arenu. U prve dvije sezone KHL-a domaće utakmice igrali su u Palac sportu, dotrajaloj dvorani koja je primala nešto manje od 5.00o gledatelja. Gledanost je u te dvije sezone bila 3.990 i 4.734 gledatelja. Selidbom u arenu brojke su počele nezaustavljivo rasti sve do prošlosezonskog prosjeka od 14.300 gledatelja čime je Dinamo postao drugi najgledaniji klub u Europi i najgledaniji u KHL-u. Dokaz je to kako će gledatelji uvijek radije doći gledati utakmice u novu nego u staru dvoranu budući da ona najčešće pruža puno veću udobnost i doživljaj.

Sredinom prve KHL sezone, u siječnju 2009. godine i Čeljabinsk je dobio novu arenu nazvanu prema lokalnom klubu Traktor Arena. U vrijeme kada su nasali planovi za njezinu gradnju kapacitet od 7.500 gledatelja smatrao se adekvatnim za budućnost. Međutim, za rastuće apetite KHL-a ona više nije adekvatna pa je guverner Čeljabinske oblasti već najavio moućnost gradnje nove arene koja bi primala oko 20 tisuća gledatelja. Traktor inače nema problema sa punjenjem tribina, osobito otkad su u posljednje dvije sezone doživjeli veliki napredak. Za prošlosezonsko doigravanje redovito se tražila karta više. Arena je inače napravljena gotovo isključivo za hokej pa se tako u njoj održao i KHL draft 2102. godine, a u narednoj sezoni ugostit će i šestu All-star utakmicu. Zanimljivost vezana uz Arenu Traktor dogodila se netom pred prošlosezonsko doigravanje, u veljači. Tada je naime doživjela određena oštećenja u padu meteorita koji je pogodio širu okolicu Čeljabinska.

U relativnoj blizini u Hanti Mansijsku nalazi se Arena Jugra koja je izgrađena godinu ranije, 2008. Budući da se nalazi u najmanjem gradu s KHL klubom (Hanti Mansijsk broji tek 80 tisuća stanovnika, približno kao Zadar) ni kapacitet joj nije osobito velik, tek 5.500 gledatelja čime zadovoljava minimalni kriterij lige. Međutim, klub ima velikih problema privući i toliko gledatelja, jeidni izuzetak su renomirani protivnici poput CSKA ili Avangarda. To nije ni čudo budući da je hokej ovdje došao zajedno sa naftnim dolarima koji su i razvili cijeli grad, Jugra je osnovana tek 2006. godine. Upravo zato se javlja ideja o preseljenju kluba u obližnji Tjumen, veći grad koji gradi veliku dvoranu i u kojem hokej ima dužu tradiciju te je popularniji. Zasad je sve na razini ideje, ali budući da u KHL-u većinu stvari pokreće novac vjerujem kako će klub ostati tamo gdje jest dok god je u podzemlju oko Hanti Mansijska nafte i plina.

Godina 2007. bila je specifična po tome što su u njoj tri velikana s istoka dobila nove arene. U ožujku je u Omsku otvorena arena koja je ponijela ime grada. Vlasnik joj je u početku preko svoje kompanije bio Roman Abramovič, inače veliki navijač Avangarda. To je i dokazao kada je prošle godine i službeno ustupio dvoranu u vlasništvo voljenom klubu. Kapacitet joj iznosi 10.318 gledatelja čime je treća po veličini ruska dvorana, najveća van dva najveća grada - Moskve i Sankt Peterburga. Avangard uglavnom nema problema s njezinim punjenjem, osobito u susjednim derbijima i doigravanju kada se redovito traži karta više. Građena je specifično za hokej pa su tribine postavljene tako da je ugođaj za gledateljstvo poseban. Arhitektonska specifičnost čitavog zdanja je što je jedna strana cijela u staklu. Dizajneri su pred nadolazeću sezonu to iskoristili kako bi prikazali ogromnog sokola (na slici), inače simbol kluba koji se nalazi i na njegovom grbu.

Početkom iste 2007. svoj novi dom dobio je i Salavat Julajev iz Ufe. Bila je to Ufa-Arena čiji je kapacitet 8.250 gledatelja. S useljavanjem u nju kao da su krenuli i uspjesi kluba koji je u naredne četiri godine osvojio dva naslova prvaka. Arena je krajem prošle godine bila domaćin svjetskog prvenstva u kategoriji U20. Gotovo istovremeno otvorena je i nova arena u Magnitogorska, Arena Metalurg. Njezinu gradnju u potunosti je financirao vlasnik kluba, kompanija MMK. Kapacitet joj je 7.700 gledatelja što se pokazalo potpuno dovoljnim za grad poput Magnitogorska. Metalurg je, za razliku od rivala iz Ufe, selidbom u ovu arenu prestao postizati uspjehe. Tako na naslov čekaju baš od sezone prije selidbe u Arenu-Metalurg. Otad pa nadalje uspjesi su im zanemarivi.


Za kraj ćemo se vratiti u zapadnu konferenciju i to u Latviju. Arena Riga otvorena je 2006. godine i dom je hokejaša Dinama (na slici). Prvenstveno je sagrađena za potrebe svjetskog prvenstva iste godine kojem je Latvija bila domaćin. Od značajnijih događaja ugostila je i KHL All-star utakmicu 2012. godine te utakmicu između domaćeg Dinama i Phoenix Coyotesa 2010. godine. U njoj se često održavaju i nesportske priredbe pa je Dinamo nerijetko domaće utakmice morao igrati i u obližnjem gradu Liepaji. Kapacitet joj je inače 10.300 gledatelja, usporedivo sa veličinom Arene Omsk.


Bilo je to sve za drugi pregled dvorana KHL-a, ovaj put predstavili smo neka od najnovijih i najmodernijih zdanja i lige, a sličnim putem nastavljamo i u sljedećem pregledu.



Dosad objavljeno o KHL-u:

Dvorane KHL-a (1.dio)
Top 5 vratara
Top 5 mladih nada
Admiral dobio vizualni identitet
Grbovi KHL klubova
CSKA dobio trenera
Promjene u Omsku
Kraj jedne dinastije
Povijest KHL-a (2.dio)
Povijest KHL-a (1.dio)
Povijest imena klubova

Nema komentara:

Objavi komentar