Ukupno prikaza stranice

subota, 21. rujna 2013.

Analiza: Tri otkaza u tri dana

Protekli tjedan u KHL-u obilježile su prve smjene trenera; 17. rujan koban je bio za Sergeja Svetlova u Atlantu i Petrija Matikainena u Avangarda. Samo dva dana kasnije pridružio im se i Lokomotivov Tom Rowe. Čemu tako rane promjene? U sva tri slučaja glavni razlog su loši rezultati, sva tri sastava vrlo su loše ušli u sezonu unatoč visokim očekivanjima. Međutim, zanimljivo je kako su sva trojica na klupi istih momčadi bili i prošle sezone te im je ovog ljeta ukazano povjerenje i u novoj sezoni. Povjerenje koje nijedan od njih nije opravdao.

Atlant - ishitrena odluka?

Sergej Svetlov (na slici) u prošloj sezoni je s Atlantom napravio pravi podvig; sjajnim igrama u smiraj sezone uskočili su na osmo mjesto zapada te kontra svih očekivanja nakon lošeg starta ušli u doigravanje. Uprava je Svetlova zadržala na klupi te mu na raspolaganje ovog ljeta dala momčad slične kvalitete kao prošle sezone. Međutim, već na samom startu krenuli su problemi; domaći poraz od Spartaka te samo bod osvojen na četiri susreta na turneji istokom. Momčad nije djelovala osobito loše u tim susretima, stvarali su prilike, ali su imali problema s realizacijom, a posebno u obrani koja jebila previše porozna. Neki igrači su razočarali npr. veliko finsko pojačanje Juha Pekka Haataja, mlado krilo Maksim Majorov te pojačanja Igor Radulov i Juri Trubačjov.

Međutim, sve to nikako nije razlog za otkaz treneru. Pa zar najbolja pouka upravi nije bila upravo prošla sezona kada je Atlant sredinom sezone bio otpisan na dnu ljestvice nakon što su srušili rekord KHL-a u uzastopnim porazima? Zanimljivo, u šest KHL sezona Atlant je u njih čak pet smijenio trenera tijekom sezone. Je li do uprave ili trenera prosudite sami. Momčad je pruzeo Aleksej Kudašov, nedavno umirovljeni kapetan moskovskog Dinama. Bit će mu ovo trenerski debi pa je odluka o njegovom ustoličenju tim čudnija. Međutim, dobro mu je krenulo; u dvije domaće utakmice ostvaren je maksimalan učinak zahvaljujući pobjedama nad Donbasom i Dinamo Minskom pa je Atlant tako i pobjegao sa začelja zapada. Teško je vjerovati da je Kudašov nešto promijenio preko noći, jednostavno su na naplatu došli promašaji iz prvih utakmica. Istu stvar bi na klupi dočekao i Svetlov...


Avangard - odgovornost uprave?

Petri Matikainen (na slici) u Avangard je doveden na početku prošle sezone nakon što je sunarodnjak mu Raimo Summanen, čovjek koji je Avangard doveo na korak do Gagarinova kupa, tijekom priprema naprasno napustio klub. U sezoni u kojoj se tražio novi pohod na naslov momčad je odigrala solidnu regularnu sezonu, ali i katastrofalno doigravanje gdje su ispali na drugoj prepreci. Unatoč razočaranju Matikainen je dobio povjerenje uprave i u novoj sezoni unatoč protivljenju navijača i ostalih koji prate klub. U novoj sezoni naizgled se ništa nije promijenilo, momčad je i dalje djelovala loše što se odrazilo i na nekoliko katastrofalnih predstava i poraza koji su daleko ispod renomea omskog kluba. Kap koja je prelila čašu bili su porazi u Kazanu (0-6) i Astani (2-5). Igra koju je Avangard prikazao u tim dvjema utakmicama bila je znak za promjene pa je Matikainen dobio otkaz.

No je li to bio pravi potez? Finac definitivno nije glavni krivac za situaciju u Avangardu, puno veća odgovornost je na upravi kluba i njezinom izboru pojačanja. Odlika "malih" KHL klubova kod dovođenja igrača jest da se bez velikog biranja uzimaju slobodni igrači. Avangard je ovog ljeta činio upravo to iako nipošto nije "mali" klub, ni po proračunu ni po tradiciji. U obranu koja je trenutno najlošiji dio momčadi dovedeni su stranci Baranka i Blatak te Kuljaš. Nijedan od njih nije se pokazao ni kao sjena Antona Belova koji je ovog ljeta pošao u NHL. Isto vrijedi i za centre; Kurjanov i Taratuhin pušteni su kao nedovoljno dobri, a kao zamjene dovedeni su Badjukov i Kvaša!? Dvojac koji je davno prošao zenit svoje karijere nipošto se ne može smatrati pojačanjem, dapače. Ista situacija je s vratarima; teško je povjerovati da su u upravi kluba stvarno mislili da će Teemu Lassila biti dostojna zamjena za Karrija Rama, još jednog putnika u NHL. Jedno je sigurno, odgovornost uprave za neuspjeh podjednaka je onoj Petrija Matikainena.

Novi čovjek na klupi Avangarda bit će Miloš Riha, češki stručnjak koji već duže vrijeme čeka novi KHL agažman. Zasad je trenirao Spartak, Atlant i SKA, a u njegovo vrijeme sve te momčadi bile su poznate kao izrazito napadački orijentirane. Ista stvar bi za Avangard trenutno bila pogubna, s ovakvom obranom i prvim vratarom stvari bi potpuno izmaknule kontroli. Međutim, jedna stvar kod Rihe će Avangardu sada doći vrlo dobro. Čeh je naime poznat kao sjajan motivator te su njegove momčadi uvijek bile poletne bez obzira na rezultate. To je ono što će Avangardu sada dobro doći pošto su psihičko stanje i motivacija igrača iznimno loši. Zbog problema s vizom Riha će se momčadi pridružiti tek u nedjelju, a dotad će Avangard odraditi dva susreta. Onaj u Jekaterinburgu već jesu, a agonija se nastavila budući da ih je Avtomobilist svladao sa 4-1. Potpuno je jasno kako će novog trenera čekati vrlo težak posao.

Lokomotiv - morao je prije otići?

Malo je tko u Jaroslavlu bio sretan što je Tom Rowe (na slici) "preživio" ljeto na klupi Lokomotiva. Ono što ga je spasilo bila je iznimno dobra regularna sezona koju su završili na četvrtom mjestu zapada. U doigravanju su već na prvoj prepreci tijesno ispali od Severstala što je bio značajan neuspjeh. Međutim, uprava predvođena predsjednikom Jurijem Jakovljevim nije se odlučila za smjenu trenera pa je Tom Rowe momčad poveo i u novoj sezoni. A u njoj je skoro sve pošlo naopako; neuvjerljiva igra i loši rezultati. Glavni razlog smjene je činjenica što je Rowe i u novoj sezoni kao u cijeloj prošloj tvrdoglavo forsirao sjevernoamerički stil igre; visoki forecheck, dump&chase i puno igre na tijelo. Takva igra u KHL-u još se u nijednom slučaju nije pokazala dobrim izborom na duge staze. Nije ni kod Lokomotiva, ali je Rowe u njezinom provođenju bio uporan. Zato je na početku sezone Lokomotiv djelovao kao pročitana knjiga, a kad je tako onda je protivnicima lako naći protuigru. Možda to i ne bi izgledalo tako dramatično da nisu podbacili neki igrači; Jegor Averin i Sergej Plotnikov prošle sezone su eksplodirali, ali izgleda da visok nivo igre nisu sposobni nastaviti i u novoj sezoni. Upravo je njih Rowe vidio kao predvodnike momčadi, ali oni to trenutno nisu sposobni biti.

Dužnost glavnog trenera povjerena je nasigurnijem riješenju - Pjotru Vorobjovu. Čovjek s velikim iskustvom uvijek je negdje oko kluba, a s njim na čelu Lokomotiv je doživio i neke od najvećih uspjeha u svojoj povijesti. Poslije tragedije iz 2011. upravo je Vorobjovu povjeren zadatak obnove momčadi. Tako je u protekle dvije sezone trenirao i MHL i VHL filijalu Lokomotiva. Baš zbog toga izvrsno poznaje trenutnu momčad pa mu neće trebati puno vremena za prilagodbu što je za Lokomotiv odlična vijest. U budućnosti možemo očekivati drugačiju igru jer Vorobjov neće nastaviti sa Roweovim sustavom. Kako momčad obiluje igračima naučenim  na igru na velikom ledu takva promjena dobro će im doći. Možemo zaključiti da je uprava Lokomotiva napravila grešku što Rowea nije smijenila odmah krajem prošle sezone. Sada su se doveli u situaciju da ih novi trener mora spašavati kada je sezona već počela i kada su mnoge stvari već pošle krivim smjerom.



Nema komentara:

Objavi komentar