Ukupno prikaza stranice

subota, 7. rujna 2013.

Dvorane KHL-a (3.dio)

Pregled dvorana KHL-a nastavljamo sa onima izgrađenim u trećem tisućljeću; od 2000. pa nadalje. Na istoku ćemo vidjeti situaciju u Tatarstanu u Kazanu i Nižnjekamsku kao i u Habarovsku na dalekom istoku. Na zapadu ćemo upoznati dvorane u Sankt Peterburgu, Čerepovcu, Jaroslavlu i Mitiščiju.

Godine 2005. otvorena je Tatneft Arena u Kazanu kapaciteta od 9.300 gledatelja. Izgrađena je za 1000. obljetnicu osnutka grada pa joj je dano ime Ledovji dvorec sporta - 1000. Nedugo poslije u lokalni Ak Bars kao glavni sponzor ušla je naftna kompanija Tatneft koja je ubrzo i kupila dvoranu i dala joj svoje ime. Već u prvoj sezoni u novoj dvorani Ak Bars je proslavio naslov prvaka što su do danas ponovili još dvaput. Ak Bars je od svih jačih i bogatijih klubova u ligi gotovo jedini koji muku muči s punjenjem dvorane na domaćim utakmicama. Problemi su višestruki; Kazan je pravi sportski grad koji osim hokejaškog ima i vrhunske klubove u košarci (Uniks), odbojci (Zenit) i nogometu (Rubin) koji si međusobno čine veliku konkurenciju u privlačenju gledatelja. Drugi razlog je smještaj same Tatneft Arene koja je smještena na gradskoj periferiji koja je vrlo loše povezana sa centrom.


U neposrednom susjedstvu Kazana, u Nižnjekamsku, smještena je dvorana Neftehimika. Puni naziv joj je SKK (sportivno-kulturnij kompleks) Neftehimik. Kapacitet joj iznosi minimalnih 5.500 gledatelja, ali je to sasvim dovoljno za relativno malen grad popout Nižnjekamska. I ona je poput Tatneft Arene izgrađena i otvorena 2005. godine. Još ćemo se neko vrijeme zadržati na istoku, ovaj put dalekom. U Habarovsku se nalazi Platinum Arena, dom hokejaša Amura. Gotovo da nećete naći utakmicu KHL-a igranu u njoj, a da nije bila ispunjena do kraja sa 7.100 gledatelja. Hokej je u Habarovsku toliko popularan da se za svaku utakmicu, bez obzira na protivnika i trenutne rezultate Amura, traži karta više. Naravno da je onda i atmosfera na visokoj razini. Arena je otvorena 2003. godine, ali zbog zbog velike potražnje često se spominje kako bi klubu dobro došla još veća dvorana. Međutim, službenih očitovanja za sada nema te će Amur domaće utakmice na neodređeno vrijeme igrati u Platinum Areni (na slici).

Godine 2006. i Severstal iz Čerepovca je dobio novi dom. Riječ je o Ledovjom dvorecu sporta čiji kapaitet iznosi nešto više od 6.000 gledatelja. Nije bila riječ o investiciji vlasnika kluba, kompanije "Severstal" već od lokalne vlasti, Vologodske oblasti. Budući da i u ovim uvjetima Severstal ima problema s privlačenjem gledatelja nema nikakvog govora o gradnji nove, veće dvorane. U njihovom susjedstvu nalazi se Jaroslavl i tamošnja Arena 2000, dom Lokomotiva (na slici). Izgrađena je, pogađate, 2000. godine, a investitor je bio RŽD (ruske željeznice) koji je baš u to vrijeme postao glavni sponzor Lokomotiva. Kapacitet za hokejaške susrete iznosi 9.070 gledatelja, a budući da je hokej u Jaroslavlu sport broj jedan gotovo je uvijek ispunjena do kraja. U njoj je 2003. godine odigrano U20 svjetsko prvenstvo, a najtužniji događaj kojeg je ugostila bila je komemoracija za poginule u strašnoj nesreći od prije dvije godine. Tada su u dvorani bili izloženi lijesovi svih igrača i djelatnika kluba, a brojni navijači su im kroz nekoliko dana odavali počast. Samim time Arena 2000 zauvijek će ostati neizbrisivi dio povijesti Lokomotiva i hokeja u Jaroslavlu. Dijelom i zbog toga imenu dvorane je nedavno dodano i ime kluba.

U Sankt Peterburgu nalazi se Ledovji dvorec ili anglizirano Ice palace, jedna od najvećih arena lige u kojoj svoje domaće utakmice igraju hokejaši SKA. Kapacitet joj za hokejaške utakmice iznosi 12.500 gledatelja što je manje tek od dvije dvorane u ligi (Prag, Minsk). Otvorena je 2000. godine za potrebe svjetskog prvenstva iste godine, onoga na kojem je Rusija doživjela jedan od svojih najvećih debakala osvojivši tek 11. mjesto. Puno sreće nije donijela ni SKA-u koji unatoč ogromnim sredstvima uloženima u momčad iz godine u godinu ne uspijeva polučiti uspjeh u nacionalnom prventvu. Posljednja postaja u ovom pregledu nalazi se u Moskovskoj oblasti. Riječ je o Areni Mitišči (na slici) koja se nalazi u istoimenom gradu 19 kilometara sjeveroistočno od Moskve. Izgrađena je 2006. godine od strane lokalne vlasti za potrebe svjetskog prvenstva 2007. godine. Kapacitet joj iznosi 7.000 gledatelja te jedina u Moskvi i okolici koja je redovito popunjena. Paralelno s početkom gradnje 2005. godine odlučeno je i kako će klub Himik iz Voskresenska preseliti u Mitišči. Taj klub je danas Atlant, član KHL-a.

Zasad smo predstavili 21 KHL momčad i njihove dvorane što znači da nam ostaje još jedan pregled. U njemu će biti govora o preostalih sedam klubova, a među njima će se naći i naš Medveščak.

Pročitajte i:

Top 5 napadača
Prognoza nove sezone
Dvorane KHL-a (2.dio)
Dvorane KHL-a (1.dio)
Top 5 vratara
Top 5 mladih nada
Admiral dobio vizualni identitet
Grbovi KHL klubova
CSKA dobio trenera
Promjene u Omsku
Kraj jedne dinastije
Povijest KHL-a (2.dio)
Povijest KHL-a (1.dio)
Povijest imena klubova

Nema komentara:

Objavi komentar