Ukupno prikaza stranice

srijeda, 11. rujna 2013.

Dnevnik KHL-a (1)

KHL sezona lagano je počela, klubovi su odigrali po nekoliko utakmica, a navijači konačno došli na svoje nakon dugih mjeseci čekanja. Što zaključiti nakon prvih utakmica? Apsolutno ništa je jedini ispravan odgovor. Toliko se još ima za igrati da je svaki dojam koji je neka momčad dosad ostavila - samo dojam, a nikako ne pokazatelj kakva će joj sezona biti. Pa ipak, neke stvari se mogu iskomentirati, igrači i momčadi pokuditi ili pohvaliti pa ćemo to i učiniti.



SKA glavni favorit?

Prvo pitanje koje se postavlja pred početak bilo koje nove sezone jest tko će biti prvak. I naravno, u slučaju KHL-a većina se slaže kako je SKA favorit broj jedan.Tako je bilo i prije prošle i prije pretprošle sezone. I zaista, sastav kojeg SKA ima i ovu i dvije sezone prije malo koga ne bi uvjerio u to da će otići do kraja. Međutim, stvari nisu tako jednostavne, znaju to i u Sankt Peterburgu pa su i bili vrlo oprezni s najavama u novoj sezoni. Pogotovo jer znaju koga imaju za protivnika i u svojoj konferenciji i diviziji - dvostrukog prvaka Dinama koji ih je već dvije sezone zaredom ponizio u finalu zapada. Iako je još rano o tome govoriti gotovo je sigurno da će SKA na putu do naslova morati poraziti Dinamo. Dvije su to najjače momčadi i zapada i lige. I nije slučajno da su u sezonu krenuli sa stopostotnim učinkom nakon četiri odnosno tri susreta.

Dinamo je ostavio bolji dojam, na domaćem ledu su uvjerljivo svladali odličnu četvorku s istoka (Traktor, Metalurg, Neftehimik, Salavat). Novi igrači savršeno su se uklopili u Znarokov uhodani sistem, obrana i Jerjomenko na uobičajeno visokoj razini...Osobito bih istaknuo Maksima Pestuška, dugogodišnjeg lidera Neftehimika koji je sposoban isto biti i u Dinamu. Neki golovi koje su dosad postigli prava su remek-dijela hokeja na velikom ledu, takvo nešto jako je teško vidjeti na malom (primjer; gol Mironova u posljednjoj utakmici protiv Salavata).

U regularnoj sezoni prvo mjesto ipak će osvojiti SKA, momčad koja je stvorena za dominaciju - u regularnoj sezoni. Istočnu turneju odradili su s tri lake pobjede (Avangard, Avtomobilist, Jugra). Djelovali su više kao neka all-star selekcija nego prvenstvena momčad. Daleko su od ikakve uigranosti, u igri se još uvijek sve svodi na individualne kvalitete. A njih SKA ima koliko god hoćeš. Kovalčukovog punog doprinosa još nema, ali za to ni nema potrebe. Ionako u skupljanju bodova teško može biti bolji od Radulova. Utakmica u Jekaterinburgu bila je vrlo zanimljiva zbog činjenice da je domaća trojka Fjodor Malihin - Artjom Černov - Anton Lazarev (vjerojatno nikad niste čuli za ijednog od njih) radila totalni nered SKA-ovoj obrani pa su im zabili i četiri gola. Ako SKA bude nastavio s logikom "nema veze koliko primimo kad ćemo svakako zabiti više" onda će se scenarij iz prošle dvije sezone u doigravanju ponoviti i treći put zaredom. Ali već rekoh da je rano o tome govoriti pa više ni neću...

Što je s obranom?

To se pitanje stvarno trebaju pitati u Metalurgu i Traktoru, 12 odnosno 16 primljenih golova u 3 odnosno 4 utakmice ne zvuči dobro. A ni ne izgleda, igrači Vitjaza i jednoj i drugoj obrani radili su što su htjeli. Gdje je problem? Još je rano za govoriti, u slučaju Metalurga dežurni kritičari uperit će prst u trenera Mikea Keenana i njegov sistem. Ali nije to ništa čudno, ipak je ljestvica podignuta vrlo visoko, a rezultati na startu loši. Kada napad oživi bit će to puno bolje, ali nije vjerojatno da će Metalurg dominirati istokom ako se obrambeno stvari ne poprave. Mora se spomenuti i vratar Košečkin, mizernih 83,6% i GAA od 5.04 dovoljno govori o tome kakvim se "pojačanjem" dosad pokazao. Toliko loše da gore skoro ni ne može.

Traktor je ostao bez Kuznjecova na šest tjedana, zlobnici će reći kako je to i dobro za Traktor s obzirom kako je ušao u sezonu. Obrana nikad nije bila velika snaga Traktora pod Belousovim, ali dosadašnji učinak je svejedno strašno loš. Previše je bilo grešaka i kompliciranja u obrambenoj trećini da bi bio bolji. Puno je novih imena i trebat će vremena da to dođe na svoje, ali zaključak je isti kao i kod Metalurga; s ovakvom obranom Traktor nema što tražiti u borbi za vrh istoka. I ovdje treba spomenuti vratara; Garnett iza sebe ima vrlo loš uvod u sezonu; 88.4% i GAA od 3.95 jest bolje od Košečkina, ali je i dalje vrlo, vrlo loše. A budući da je drugi vratar neiskusni junior Demčenko Garnettu nema druge nego da počne braniti onako kako zna.

Bez euforije...

Takvo je stanje kod navijača Kuznje (nadimak Metalurga iz Novokuznjecka) nakon što je njihov klub vrlo dobro ušao u sezonu osvojivši sedam od devet mogućih bodova. Ne samo to, ako ste 11. rujna pogledali stanje na ljestvici mogli ste vidjeti da drže i prvo mjesto istoka. Protivnici su im bili po mjeri, sve odreda divizijski suparnici i još k tome na domaćem ledu, ali to ne umanjuje činjenicu da su ostvarili odličan učinak. Kada pogledate momčad kojom raspolažu i koju su sklepali krajem prijelaznog roka nakon što im je desetak najboljih igrača otišlo uspjeh je još i veći. Ali u svoj toj besparici i neambicioznosti u kojoj se klub nalazi ima i nešto pozitivno, u prvi plan gurnuti su neki igrači koji u svojim prijašnjim klubovima nisu dobivali puno prilike. Tako su već u prvim utakmicama svoj talent primjerice pokazali Semjon Valujski, Maksim Zjuzjakin i Damir Žafjarov.

Ali zaludu klubu sve to kad će ih već prvom prilikom prodati ili morati pustiti u prvi klub koji ih bude želio. Oni sami ne mogu nikoga zadržati s obzirom na stanje svog budžeta. Tužno je biti navijač Metalurga, zato ni nema trunke euforije zbog dobrog starta. Ionako znaju da slijedi otriježnjenje i još jedna gubitnička sezona. Prvi znakovi toga pojavili su se nakon poraza od Admirala u produžetku, samo 9 sekundi prije kraja. Treba reći i kako izgleda da su barem ove sezone pogodili sa strancima, prije svega vratarom Nikom Hovinenom koji je briljirao u sva tri susreta. Treba istaknuti i finskog diva Marka Anttilu koji se pokazao najboljim od novih stranaca, a zabio je i lijep gol protiv Amura.


Savršeni Dinamo

Ne samo onaj moskovski...i latvijski Dinamo je zasad savršen. Tri pobjede, jedna doma dvije na strani. Moglo se vidjeti i protiv Medveščaka da je to vrlo organizirana tzv. radna momčad. Takvom igrom su i došli do tri startne pobjede nad protivnicima koji spadaju (da, i Medveščak) u donji dom ljestvice. Svaka Dinamova KHL sezona svodila se na isto; što je više moguće kvalitetnih Latvijaca (na njihovu sreću njih nekako uvijek ima) i što je moguće kvalitetniji stranci. Izgleda da su ove sezone s njima pogodili, Wilson kao prvi centar te Robinson u obrani. Izgleda da će i lošiji brat Hossa u Rigi oživiti svoju posrnulu karijeru, na početku sezone pokazao se vrlo korisnim.

Svi Latvijci u momčadi iskusniji su u odnosu na prošlu sezonu, a zasad su posebno dobru rolu odigrali Andris Dzerinš i Gints Meija sa po dva gola. A još k tomu i Miks Indrašis, dragulj latvijskog hokeja koji je već u ove tri utakmice pokazao nekoliko sjajnih poteza. I za kraj - Sandis Ozolinš koji opet pokazuje kako ga godine nisu pregazile, donio je sigurnost u obranu i kvalitetu na igraču više. I to u svom prirodnom okruženju, u klubu čiji je zaštitni znak i u zemlji i gradu gdje uživa status sportskog božanstva. Što sve ovo znači za Dinamo? Po meni, da se navijači mogu s pravom nadati kako je ovaj Dinamo sposoban ući u borbu za doigravanje. Hoće li to stvarno i uspjeti još je rano za govoriti. Jedno je ipak vrlo vjerojatno, posljednje mjesto zapada iz prošle sezone bit će nadmašeno.

Desetka u Astani

Jedan je rezultat dosadašnjeg dijela natjecanja posebno upao u oči; pobjeda Barisa od 10-1 nad  Severstalom. Što se dogodilo u Astani? Dogodio se jedan od onih dana kada jednoj momčadi sve ide od ruke pa u gol ulaze i udarci koji inače ne ulaze. Uz to je kiksao i vratar Kasutin koji je na klupu ispraćen sa učinkom od 14 obrana i 7 primljenih golova. Toliko strašno da je svoj KHL debi morao imati mladi vratar Artemjev. On je bio nešto bolji, ali tko ne bi bio bolji od ovakvog Kasutina. Treba pohvaliti i fenomenalnu igru Barisa, po vlastitom sudu najatraktivniju u cijeloj ligi. Posebno se istakla američka linija Bochenski-Boyd-Dawes koja je zaslužna za polovicu Barisovih pogodaka. Bit će vrlo zanimljivo svjedočiti sljedećem Barisovom susretu kada u Astanu dolazi SKA. Dvoboj je to koji jamči puno golova i atraktivnih poteza, utakmica za sladokusce.

S druge strane, Severstal je u visokom porazu bio vrlo blijed, ni sjena momčadi koja je lani igrala polufinale zapada. Jest da je to bila samo jedna utakmica i jedan loš dan, ali puno bolje nisu izgledali ni u prvoj polovici utakmice u Omsku dva dana kasnije. Obrana totalno porozna te bezidejnost u igri prema naprijed uz razliku što je Štepanek na golu bio puno bolji od Kasutina. Tek su krajem utakmice pokazali da znaju i mogu bolje pa su se odmah i vratili iz već izgubljene utakmice i osvojili bod. Zvijezda u usponu Pavel Bučnevič osim super-brzog klizanja nije pokazao previše na startu sezone, ali za njega ima vremena, tek je nedavno napunio 18 godina, a u prvoj momčadi provest će cijelu sezonu.

To bi bilo to za prvi tjedan, s dnevnikom KHL-a nastavljamo vrlo brzo budući da uzbuđenja u danima koji dolaze neće nedostajati.


P.S.

Malo modificirana verzija ovog teksta objavljena je i na portalu KHL.hr -
http://www.khl.hr/hr/khl/analiza-pocetka-khl-sezone

 


Nema komentara:

Objavi komentar