Ukupno prikaza stranice

srijeda, 4. rujna 2013.

TOP KHL-a: Napadači

Pred sami početak nove sezone evo i posljednje liste najboljih igrača lige, riječ je o najboljim napadačima, a ujedno i najboljim igračima lige.
Ilja Kovalčuk, SKA

Glavna priča ovog ljeta u KHL-u svakako je dolazak Ilje Kovalčuka iz NHL-a. Jedan od najboljih hokejaša današnjice potpisao je za petrogradski SKA, momčad za koju je prošle sezone igrao za vrijeme NHL lockouta. Ovog ljeta odlučio je otići u NHL mirnovinu, čime je odustao od svog unosnog ugovor s New Jersey Devilsima što je "preko bare" dočekano kao šok budući da je riječ o jednom od najboljih igrača u NHL-u još od 2001. godine kada ga je Atlanta izabrala kao prvi izbor drafta. U nepunih 11 NHL sezona ostvario je 843 boda u 848 utakmica te se isprofilirao u jednog od najboljih svjetskih hokejaša. Baš je zato njegov dolazak u KHL veliki događaj za ligu budući da su najvećem rivalu "preoteli" veliku zvijezdu. Veliki faktor dolaska svakako je bio i novac kojeg SKA-u ne nedostaje, ali i igračeva želja da se vrati kući. Još prošle sezone Kovalčuk je u 36 utakmica u dresu SKA pokazao svu svoju igračku moć, a nema sumnje da će tako biti i ove sezone, pogotovo zato što i ostatak momčadi djeluje fenomenalno. S njim u redovima SKA će jači nego ikada krenuti po toliko željeni Gagarinov trofej koji im izmiče već pet sezona.

 Aleksandr Radulov, CSKA

Zaštitno lice KHL-a i najbolji strijelac u njezinoj petogodišnjoj povijesti jest ovaj 27-godišnji napadač moskovskog CSKA. Njegova priča slična je onoj Kovalčukovoj, i on je naprasno napustio NHL i to nakon samo dvije sezone igranja. Otišao je u Salavat Julajev što se poklopilo sa prvom sezonom KHL-a. U nepune 4 godine u Ufi osvojio je jedan naslov. Nakon kratkog povratka u NHL potpisao je najunosniji ugovor lige s moskovskim klubom u iznosu od 9 milijuna eura po sezoni. Teško je i nabrojati sve njegove uspjehe u pet godina KHL-a, izdvojit ćemo tek da je tri puta osvojio nagradu za MVP-a regularne sezone. Prošla sezona, prva u CSKA, bila je za njega osobno vrlo uspješna ali je klub u doigravanju ispao već na drugoj prepreci. Upravo je prevelika ovisnost o njegovim igrama bila jedan od razloga neuspjeha. Ove sezone CSKA ima nešto veću širinu u napadu, ali će Radulov i dalje biti alfa i omega moskovske momčadi. Od osobite je vrijednosti njegova igra s igračem više te vrhunski osjećaj za dodavanje što ga čini jednim od najubojitijih igrača lige.


Patrick Thoresen, SKA

Jedini stranac na ovoj listi je Patrick Thoresen, član petrogradskog SKA. Dvadesetdevetogodišnji Norvežanin igra na poziciji lijevog krila te mu na toj poziciji sve do dolaska Kovalčuka nije bilo ravna u cijelom KHL-u. Thoresen je polivalentan u napadu, vrlo je efikasan strijelac, ali i organizator igre. Otkad je došao u KHL prije četiri sezone spada u najbolje igrače lige. Prve dvije sezone u Salavat Julajevu okrunio je naslovom prvaka nakon čega je prešao u SKA što je svojedobno bio najveći ligaški transfer. Njegova uloga u novoj momčadi bila je nešto drugačija od one u Salavat Julajevu pa je i bodovni učinak bio nešto lošiji. Međutim, to nije promijenilo njegov status vođe momčadi kojeg uživa protekle dvije sezone. Jedino što je izostalo je značajniji uspjeh u doigravanju, ali on se tek očekuje. Ovog ljeta potpisao je novi jednogodišnji ugovor, a cilj za sezonu i njemu i klubu je samo jedan - Gagarinov trofej. 


 Sergej Mozjakin, Metalurg Magnitogorsk

Najbolji ruski igrač novije generacije koji se tijekom dosadašnje karijere nije okušao u NHL-u svakako je Sergej Mozjakin. Tridesetogodišnji krilni napadač prije svega je poznat po svojim golgeterskim sposobnostima. Gotovo je jednako ubojit i kao organizator igre, naročito . Još od 2000. godine i debija za CSKA u najvišem rangu ruskog hokeja ne prestaje biti napast za protivničke obrane. Posebno je dojmljiva njegova statistika u pet sezona KHL-a. Prve tri proveo je u Atlantu s kojim je bio i viceprvak nakon čega je potpisao unosan ugovor s Metalurgom iz Magnitogorska. Tamo je postavljen kao "kamen temeljac" čitave momčadi o čemu svjedoči i unosan ugovor sve do 2017. godine. Dvije sezone u Magnitogorsku za Mozjakina su bile vrlo uspješne, naročito potonja u kojoj je na početku sezone u liniji s Malkinom i Kuljominom igrao fenomenalno i vrlo efikasno. Slično kao i kod Radulova teško je nabrojati sva njegova dostignuća u KHL-u; triput je bio najefikasniji igrač regularne sezone, jednom najbolji strijelac i MVP. Ono što mu nedostaje je značajniji uspjeh u doigravanju zbog čega se njegovi uspjesi vrlo često podcjenjuju. Međutim, nema sumnje kako po svojim igračkim kvalitetama spada među najbolje igrače KHL-a. 


Jevgenij Kuznjecov, Traktor

Iako mu je tek 21 godina za napadača Traktora Jevgenija Kuznjecova se s pravom može reći da je jedna od zvijezda KHL-a. Tome nisu doprinijele samo vanserijske igračke sposobnosti već i odluka da karijeru gradi u KHL-u umjesto u NHL-u čime je prikupio simpatije ruske hokejaške javnosti. Ponikao je u čeljabinskoj školi hokeja te je još od sezone 2009/2010 član prve momčadi Traktora. Unatoč vrlo mladoj dobi u četiri godine postao je najbolji igrač momčadi koja se probila u sami vrh lige. Eksplozivnost i napadačka kreativnost glavne su odlike njegove igre, a nedostatak je česta nekonzistentnost koja je bila vidljiva u prošlosezonskom doigravanju. Kuznjecov uživa ulogu najperspektivnijeg mladog ruskog hokejaša i zvijezde KHL-a, a da je to stvarno tako potvrđuje učinak koji je postigao u četiri KHL sezone sa samo 21 godinom na leđima; 146 bodova u 220 utakmica.Ovo će prema najavama biti njegova posljednja sezona u traktoru; budući da drugi KHL klub nije opcija izgledno je da će se s nekoliko godina zakašnjenja ipak okušati i u NHL-u.

Dosad objavljeno o KHL-u:

Prognoza nove sezone
Dvorane KHL-a (2.dio)
Dvorane KHL-a (1.dio)
Top 5 vratara
Top 5 mladih nada
Admiral dobio vizualni identitet
Grbovi KHL klubova
CSKA dobio trenera
Promjene u Omsku
Kraj jedne dinastije
Povijest KHL-a (2.dio)
Povijest KHL-a (1.dio)
Povijest imena klubova

Nema komentara:

Objavi komentar