Ukupno prikaza stranice

srijeda, 2. listopada 2013.

Dnevnik KHL-a (4)

Komentar situacije u KHL-u pročitajte u četvrtom Dnevniku KHL-a.


Derbi

Konačno smo dočekali i veliki derbi, dvoboj dviju najjačih momčadi lige - Dinama i SKA. Kako to obično biva u regularnoj sezoni slavili su hokejaši iz Sankt Peterburga. Dvoboj se igrao u Dinamovu Lužnikiju, ali hokejašima Olega Znaroka to nije pomoglo da savladaju velikog rivala. Utakmica je bila izjednačena u prve dvije trećine; SKA je poveo dvama golovima u prvih 10 minuta, ali Dinamo ih je do kraja druge trećine sustigao zahvaljujući dvama golovima Lea Komarova. Bili su to tipični njegovi golovi koje je ugurao iz same blizine; prvog nakon brze kontre u Dinamovom stilu, a drugog nakon odbijanca. Komarov je po običaju dizao živce protivničkim igračima, a posebno mu je to uspjelo pomalo čudnom proslavom prvog gola kada se izvikao na protivnički gol. U trećoj trećini dogodio se "blitz krieg" od strane SKA; zabili su četiri uzastopna gola nanijevši tako lagani udarac Dinamu. Dva gola postigao je Artjomij Panarin koji u svojoj prvoj punoj sezoni van Vitjaza pokazuje da je igrač za velike stvari. Kovalčuk je susret završio bez boda, unatoč činjenici što je njegova momčad postigla 6 golova. Dokaz je to velike dubine koju SKA ima u svom kadru, a što je odlika moćnih momčadi.

Najgora stvar koja se dogodila Dinamu u proteklom tjednu nije to što su teško poraženi od velikog rivala. Najgora stvar dogodila im se u utorak u susretu sa Severstalom. Maksim Pestuško, Janne Jalasvaara i Dominik Granak zaradili su ozljede zbog kojih će morati pauzirati neko vrijeme. Najteža je bila ozljeda najboljeg i najefikasnijeg igrača Pestuška koji je nastradao u dvoboju s gostujućim braničem Svijazovim. Njegov nalet tijelom suci su okarakterizirali čistim, ali će zbog njega Dinamo na duže vrijeme ostati bez Pestuška. Znarok će tako morati pronaći riješenje koje će bar dijelom nadomjestiti izostanak Pestuška. Tako će u prvi napad s Gorovikovim i Komarovom ili Mosaljov ili Karpov što ne bi trebalo pretjerano utjecati na produktivnost ove linije. Dinamu ionako nikad nije bio problem izostanak jednog igrača pa makar on bio i važan poput Pestuška.


Muke po Torchettiju

John Torchetti stvarno nema sreće. Baš u trenutku kad je njegov CSKA počeo igrati bolje i kada se činilo da će ući u seriju koja će ih uspeti na vrh zapada jedan događaj sve je poremetio. Ozlijedio se Aleksandr Radulov, alfa i omega momčadi. Bez njegovih usluga morat će igrati nešto više od mjesec dana. Time se pridružio listi dosad ozljeđenih prvotimaca; Ivanu Neprjaevu, Alekseju Morozovu i Nikiti Zajcevu. U takvoj situaciji Torchettija i njegovu momčad čekala je teška gostujuća turneja. Započeli su je u susjedstvu, porazom kod Vitjaza. Sljedeća postaja bio je preko 9000 km udaljeni Vladivostok gdje su bili protivnik Admirala u njegovoj prvoj domaćoj utakmici. Dugo putovanje definitivno je ostavilo traga na momčadi koja je na ledu bila inferiorna u odnosu na nadahnute domaćine koji su potpomognuti prepunom Fetisov Arenom slavili sa 4-2. Povijesni prvi pogodak u novoj areni postigao je Viktor Drugov. Dva dana kasnije CSKA je uspio prekinuti negativni i to u susjednom Habarovsku. Da bi stvari bile još bolje, dva dana kasnije slavili su i u Novokuznjecku ali tek u produžecima.

CSKA se definitivno muči, baš kao i Torchetti koji izostanak Radulova pokušava učiniti što neprimjetnijim i bezbolnijim. Tako su u prvu liniju sa sve boljim Grigorenkom stavljeni mladi Žarkov i Prohorkin koji je trenutno najbolji igrač momčadi, a posebno je dojmljiv učinak od 7 golova u 12 utakmica, a zabio je i u svakoj utakmici istočne turneje. Veliki problem je igra Finca Filppule koji je potpuno van forme, od njega se kao stranca očekivalo puno više. Navijači od CSKA očekuju puno više od izjednačenih utakmica protiv nominalno puno slabijih momčadi, bez obzira na daleka putovanja. Nije stoga ni čudno da je pritisak na trenera Torchettija sve jači i jači. Momčad je pobjedama nad Dinamom iz Moskve i Ak Barsom pokazala da može igrati sa jačim protivnicima, ali je zato u utakmicama sa slabijim od sebe pokazala mnoge slabosti. Hoće li Torchetti pobijediti lošu sreću s ozljedama i izvesti momčad na pobjedničke staze ostaje za vidjeti.

Slabašni Traktor

Da momčad Valerija Belousova nije imala laku domaću seriju protiv tradicionalno loše "ekipe s istoka" (Amur, Admiral, Metalurg) Traktor bi zasigurno dijelio sudbinu s Avangardom na samom začelju ljestvice. Ovako su s 15 bodova na 9. mjestu, ali tko god je imao prilike gledati njihove utakmice ove sezone mogao je vidjeti da to nije ni sjena momčadi koja je prošle sezone igrala finale Gagarinova kupa. Što su razlozi? Ozljeda Jevgenija Kuznjecova na koju se nadovezala ona dotad najboljeg igrača Laurisa Darzinša. Bez dva možda i najvažnija napadačka kotačića momčad je automatski slabija. A što reći na "trgovanje" ovog ljeta? Traktor je, kako sada stvari stoje, značajno oslabio momčad. Riješili su se igrača koji trenutno briljiraju u novim klubovima: Deron Quint (Spartak), Maksim Jakucenja (Donbas), Vjačeslav Belov (Sibir), a njihove zamjene su se blago rečeno pokazale neadekvatnim; Renat Mamašev, Aleksej Bondarev, Anton Kurjanov. Posebno je zanimljiva priča se Mamaševim koji je došao kao veliko pojačanje iz Neftehimika. Sezonu je otvorio toliko loše da je već poslan u VHL filijalu Čeljmet.

Sam Belousov govori kako mu treba vremena da stvari posloži na svoje mjesto, ali dojma smo da će to ipak potrajati. Velika nada za Traktor jest da će se Kuznjecov nakon ozljede vratiti u staru formu zbog kojeg je nekad bio strah i trepet svake obrane u ligi. Međutim, u toj formi ga nije bilo već jako, jako dugo. U lanjskoj formi nije mnogo igrača koji su doveli Traktor na rub naslova; Čistov, Buliš, Panov. Belousov još puno miješa linije i traži ono najbolje; ako Traktor želi bolje igre morat će to pronaći što prije. Jedini koji nisu razočarali i koji guraju momčad jesu vratar Garnett i Petri Kontiola koji održava ritam od boda po utakmici. Loše igre Traktora vesele navijače Avangarda koji tako mogu tiješiti sami sebe; njihov klub nije jedini posrnuli velikan na istoku.


Ukratko...

Admiral je konačno dočekao prvu domaću seriju u kojoj je u samo tri susreta osvojio više bodova nego u prvih sedam gostujućih. Svladali su CSKA i riški Dinamo dok su od Leva poraženi u produžetku. Ipak, i to je uspjeh s obzirom da su do boda došli golom u posljednjoj minuti. Admiral će od svih momčadi u ligi imati najveću prednost domaćeg leda; osim geografske udaljenosti tu je i veličina leda koja odgovara sjeverno-američkim dimenzijama. Ono što voditelje cijelog projekta "KHL u Vladivostoku" može veseliti jest da je Fetisov Arena u sva tri susreta bila dupkom puna.

Baris je nastavio sa sjajnim igrama i izvan Astane. S izuzetkom poraza u Zagrebu ostvarili su dvije čiste pobjede u Donjecku i Minsku koje su ih smjestile na vrh divizije Černjišjov. S obzirom kako im glavni divizijski protivnici Salavat i Avangard izgledaju na početku sezone lako je moguće kako će na vrhu ostati na duže vrijeme. Upravo je minski Dinamo u ovom tjednu i službeno postao najlošija momčad lige; sedam bodova smjestilo ih je na dno zapada, ali i lige. S obzirom na igrački kadar kojim raspolažu tamo bi trebali i ostati kroz cijelu sezonu. Dovoljno govori kako su u 10 dosadašnjih susreta postigli 15 pogodaka.


Nema komentara:

Objavi komentar