Ukupno prikaza stranice

četvrtak, 10. listopada 2013.

Dnevnik KHL-a (5)

S malim zakašnjenjem, peti komentar KHL sezone.

(Ne)zaslušeni otkaz

U proteklom tjednu dobili smo još jednog bivšeg trenera, riječ je o Aleksandru Kitovu koji je nakon samo 11 utakmica zaslužio otkaz. Razlog zbog kojeg se uprava novokuznjeckog Metalurga odlučila na ovakav potez više je nego jasan; 9 uzastopnih poraza u 11 ovosezonskih utakmica i posljednje mjesto istoka, ali i lige. No je li Kitov stvarno zaslužio taj otkaz? Činjenica je da Metalurg nema dovoljno dobru momčad za KHL što je posljedica velikih financijskih problema u kojima se klub nalazi. Ni puno bolji treneri od Kitova ne bi s njom postigli mnogo više. U upravi kluba ili toga nisu svijesni ili im je 8 od moguća 33 boda ipak preslab učinak da bi zadržali Kitova na klupi. Bivši trener ipak će ostati u klubu, samo će se vratiti ondje odakle je i došao - na mjesto pomoćnog trenera MHL filijale "Kuznjeckih Medveda". Da je klub u pravoj stisci s novcem pokazuje i izbor novog trenera. To je German Titov, dosadašnji pomoćnik Kitovu. Njegovo ime poznato je malo starijim pratiteljima NHL-a gdje je igrao od 1993. do 2002. godine. Ovo će mu biti trenerski debi, a da je moguće kako će biti bolji od svog predhodnika svjedoči bod osvojen u Jaroslavlu već u vatrenom krštenju na novoj poziciji.

A kako je Metalurg uopće izgledao u dosadašnjem dijelu sezone. Sasvim očekivano, ionako vrlo slaba momčad iz prošle sezone izgubila je najbolje pojedince dok su dovođene zamjene znatno slabije kvalitete. Osim toga veliki je problem bila neuigranost kojoj je doprinio i sam Kitov konstantno mijenjajući postavu i rotirajući igrače u linijama. Na taj način ni danas nije sigurno tko će osvanuti u prvoj ili drugoj liniji. Otegotna okolnost bile su i ozljede; dugo su van pogona bili ponajbolji braniči Mihail Kuklev i Aleksandr Aksjonenko (potonji se oporavio), a nakratko i prvi vratar Niko Hovinen. Upravo je potonji vjerojatno i najbolji pojedinac dosadašnjeg dijela sezone, o čemu osim učinka od 92,4% obrana svjedoči i to da je u nekoliko utakmica spasio momčad od puno većih poraza, a najzaslužniji je i za skoro sve bodove koje su osvojili. Među rijetke pozitivnosti u momčadi možemo izdvojiti i finskog napadača Marka Anttilu te mladog braniča Jegora Martinova koji su sa po 6 bodova zasad i najefkasniji igrači Metalurga.


Metalurgov niz

Medveščak nije bio jedina momčad u velikom pobjedničkom nizu, igrači magnitogorskog Metalurga u Pragu su osmi put zaredom led napustili uzdignutih ruku da bi samo dva dana kasnije u Bratislavi ipak upisali poraz. Početak sezone nije bio sjajan a momčad trenera Keenana, ali su s vremenom jako napredovali te su trenutno pri samom vrhu istoka. Mogla bi ovo biti vrlo zanimljiva borba za naslov u diviziji Harlamov budući da i Ak Bars izgleda odlično. Dobri rezultati Metalurga poklopili su se sa odličnim igrama ubojitog trojca iz prvog napada: Danis Zaripov - Sergej Mozjakin - Jan Kovar koji je u 13 utakmica kombinirano skupio čak 55 bodova. Za Mozjakina to i nije ništa čudno jer je godinama među najdominantnijim napadačima lige, ali pomalo je iznenađujuće za Čeha Kovara budući da mu je ovo prva sezona u KHL-u, a ni dosad u Češkoj nije imao više od boda po utakmici. 

Čini se kako bi u Magnitogorsku mogli imati novu češku zvijezdu nakon odlaska Jana Mareka (na slici), jednog od poginulih članova "Lokomotiva". Marek je ne tako davno bio glavna zvijezda Magnitke, tada je u liniji sa sunarodnjacima Jaroslavom Kudrnom i Tomašom Rolinekom bio možda i najbolji igrač lige. Ono što bi se Metalurgu moglo obiti o glavu ove sezone jest prevelika ovisnost o spomenutim igračima što se tiče postizanja golova. Tako je bilo i lani kada je poslije povratka Malkina i Kuljomina u NHL momčad imala velikih problema sa realizacijom što je naposlijetku rezultiralo i porazom u prvoj rundi doigravanja. Bez širine u napadu nema momčadi za velike stvari pa je za Metalurg neophodno da u formu dođu igrači poput Kazionova i Platonova koji su sposobni za postizanje golova. Međutim, sezona je tek počela i za to ima vremena. Dok god se to ne dogodi tu je prva linija koja rastura.


Ofenzivni braniči

Ako pogledamo listu najefikasnijih braniča dosadašnje sezone možemo vidjeti kako u samom vrhu dominiraju imena iz Sjeverne Amerike, od prvih deset njih čak šest. Zanimljiv je to fenomen ako znamo da ih u cijeloj ligi, ako ne računamo Medveščak, postoji tek desetak u odnosu na nekoliko puta veći broj Rusa. Činjenica da su vrlo efikasni govori nam kako je riječ o ofenzivnim braničima. Prednjače Metalurgov Chris Lee i Ak Barsov Shaun Heshka, obojica pristigli ovo ljeto iz Švedske odnosno Finske. Kako sada stvari stoje, ova dva igrača pun su pogodak tamošnjih generalnih menadžera. U spomenutu skupinu igrača spada i Deron Quint koji je ovog ljeta iz Traktora prešao u Spartak i očigledno učinio pravi potez s obzirom na stanje u starom odnosno novom klubu. Ovaj američki veteran i dalje je u samom vrhu što se tiče KHL braniča.

Možemo još spomenuti i Claya Wilsona iz Donbasa te Mikea Lundina iz Barisa koji se, ako ćemo realno gledati, nakupio bodova više zbog izuzetne efikasnosti njegovih suigrača nego vlastite. Ono što u većini slučajeva karakterizira ofenzivne bekove, dakle i ljude koje smo spomenuli, jest slabija i neodgovornija igra u obrani te odlična igra s igračem više. Ipak, s obzirom na njihov napadački doprinos takve igrače vrijedi imati u sastavu, ali samo ako postoji netko tko će preuzeti dio njihovih obrambenih zadaća. 


Ukratko...

Nijednog ruskog hokejaškog fana nimalo ne može veseliti pogled na ljestvicu istočne odnosno zapadne konferencije. Kazahstanski Baris prvi na istoku, ukrajinski Donbas treći, hrvatski Medveščak četvrti, latvijski Dinamo peti i češki Lev šesti na zapadu. Da nije Slovana i Dinama iz Minska na samom začelju sve bi bilo još gore. Zaključak? Rusi pomalo moraju postajati svijesni da je KHL međunarodna liga u kojoj strani klubovi preuzimaju sve važniju i važniju ulogu. Stoga njihove uspjehe ne trebaju doživljavati kao svoje neuspjehe već se pomiriti s činjenicom da se KHL polako ali sigurno mijenja.

Sreća u velikoj nesreći Avangarda na početku sezone jest da su članovi istočne konferencije pa će im konkurenti za ulazak u doigravanje biti klubovi koji nemaju kvalitetu za takvo nešto: Metalurg NK, Avtomobilist, Amur, Admiral. Za potonje ne bih stavio ruku u vatru zbog toga što imaju motiv kao debitanti, a i pokazali su da na domaćem ledu neće izgubiti puno bodova. Slično je bilo i s Avtomobilistom koji je u svojoj premijernoj KHL sezoni dohvatio doigravanje sa ne puno boljom momčadi od ove sadašnje. Motiv debitanta može biti vrlo jak. 

Artjomij Panarin igra sezonu iz snova. Nakon dugogodišnjeg igranja u slabom Vitjazu ovu sezonu konačno je dočekao u (naj)boljem klubu, SKA-u. Rezultat - 14 bodova u 14 susreta. Igrač neospornog talenta tako je sada jedna od glavnih priča lige, a ako ovako nastavi mogao bi biti jedan od predvodnika pohoda svoje momčadi na naslov prvaka. A ako tako bude, onda ni nastup na svjetskom prvenstvu ili čak u Sočiju nije nemoguća misija. No otom potom.


Nema komentara:

Objavi komentar