Ukupno prikaza stranice

subota, 12. listopada 2013.

Pogled na ljestvicu

Nakon nešto više od mjesec dana igranja vrijeme je da bacimo pogled na ljestvicu i napišemo par riječi o onome što se dosad događalo; tko je oduševio, a tko razočarao, tko ugodno iznenadio, a tko neugodno.

Zapad

Na ljestvici zapadne konferencije, one koja se prema očekivanjima pokazala jačom od istočne, situacija je vrlo zanimljiva i manje-više očekivana. Prva dva mjesta rezervirana su za dvije najjače momčadi lige SKA i moskovski Dinamo. Momčad iz Sankt Peterburga u sezonu je ušla uraganski, ali je u posljednje vrijeme pokazala ranjivost te su čak upisali i nekoliko poraza. Najveća zvijezda kluba, ali i lige, Ilja Kovalčuk ima problema s ozljedama, ali u onim utakmicama u kojima je nastupio pokazao je kako će biti od velike pomoći svom klubu. Sve u svemu, SKA je i dalje glavni favorit za prvo mjesto zapada, ali i lige. Naravno, samo na kraju regularne sezone. Zašto? Zato što tamo već dvije godine nisu uspjeli ozbiljnije zaprijetiti trenutno drugoplasniranom Dinamu koji unatoč velikim problemima s ozljedama ostvaruje zavidne rezultate. Trener Znarok ima nevjerojatnu moć da sve nove igrače odmah uklopi u svoj pobjednički sustav pa je tako bilo i na početku ove sezone. Već neko vrijeme su bez usluga najboljeg igrača lige u listopadu Maksima Pestuška te prva dva braniča Jalasvaare i Granaka, ali se unatoč tome i dalje drže visoko na ljestvici. 

I onda dolazi naš Medveščak. Malo tko ih je prije početka sezone, ali i poslije prvih nekoliko utakmicama vidio ovako visoko na ljestvici. Međutim, fantastične igre donijele su sjajne rezultate te je Medveščak trenutno ponajbolja momčad lige. Ipak, treba biti oprezan kod očekivanja u nastavku sezone. U ovako visokom ritmu igranja teško je dugo vremena održati formu, a shodno tome i ostati ovako visoko na ljestvici. Osobito s momčadima koje poput Medveščaka nemaju veliku širinu igračkog kadra kao što je imaju npr. SKA i Dinamo. Još ako zaredaju ozljede...Od četvrtog do šestog mjesta smjestile su se sve neruske momčadi. I dok to kod Donbasa i Leva nije baš neočekivano kod riškog Dinama jest. Momčad Artisa Abolsa pogodila je s pojačanjima i zasad prikazuje odličnu igru. Ipak, za njih vrijedi isto što i za Medveščak - bit će teško zadržati ovako visoku razinu igranja. CSKA je sedmoplasiran što je i dobar rezultat s obzirom na probleme koje imaju; već dugo su bez usluga alfe i omege Aleksandra Radulova, ali i još nekih bitnih igrača. Kada budu kompletni za očekivati je njihov uspon na ljestvici.

Atlant, Spartak i Lokomotiv potpuno su poravnati od 7. do 9. mjesta. I dok je Spartak bio bolji na samom startu, Atlant i Lokomotiv tek su nedavno krenuli u pravu berbu bodova i to predvođeni novim trenerima. Za očekivati je da će barem jedno od njih dvoje vidjeti doigravanje dok će kod Spartaka puno toga ovisiti o tome hoće li Žerdev ući u puno formu jer drugog igrača koji može biti vođa momčadi jednostavno nemaju. Severstal i Dinamo Minsk očekivano su ispod crte doigravanja, ovo im je ionako prijelazna sezona u kojoj daju priliku nekim mlađim i novim igračima kako bi u budućnosti imali što bolju momčad. Vitjaz je predzadnji, zasad su pokazali puno više nego što to pokazuje rezultat. Ni za njih doigravanje nije nemoguća misija budući da imaju vjerojatno i najbolju momča du svojoj KHL povijesti. Posljednje mjesto čvrsto je u rukama Slovana. Sve u slovačkoj momčadi izgleda na razini ispod prošlogodišnje kada su relativno lako ušli u doigravanje. Ove će sezone to biti puno teže jer momčad ima velikih problema i s kvalitetom igrača i s njihovom motivacijom i disciplinom. Teško je vjerovati kako ubrzo mogu živnuti i krenuti u proboj na ljestvici.


Istok

Na istoku, ipak nešto slabijem i manje izjednačenijem od zapada, situacije je ništa-manje zanimljiva i napeta. Na vrhu je očekivano Ak Bars koji je dobio nove nositelje igre, pogotovo Aleksandra Burmistrova. Drugo mjesto, sasvim neočkivano drži Baris. Momčad iz Astane hit je dosadašnjeg prvenstva, uvjerljivo najefikasnija momčad koja igra vrlo dopadljiv hokej. U posljednjem susretu su teško poraženi baš od Ak Barsa. Možda to naslućuje i pad, ali s obzirom na stanje divizijskih konkurenata Baris bi dugo trebao ostati ovako visoko na ljestvici, možda i sve do doigravanja. Nakon lošeg starta Metalurg se velikom pobjedičkom serijom probio na treće mjesto predvođen super-produktivnom linijom Mozjakin-Kovar-Zaripov. Ako će Ak Bars uopće imati konkurenciju ove sezone, onda će je imati u momčadi Mikea Keenana. 

Sibir je nastavio ondje gdje je stao prošle sezone te pokazuje kako su sve zrelija momčad; trenutno četvrto mjesto naslućuje kako bi ovo mogla biti njihova najbolja regularna KHL sezona. Petoplasnirani Salavat Julajev imao je dosta oscilacija, ali čini se kako trener Jurzinov radi dobar posao. Osobito ga može veseliti što je proradio već nekoliko sezona uspavani Nikita Filatov dok je na golu sve bolji i bolji mladi Andrej Vasilevski. Slijede dvije momčadi koje su dosad pokazale možda i najviše oscilacija u igri: Torpedo koji je sposoban za velike stvari ukoliko dobiju na konzistentnosti te Jugra koja bi mogla puno dobiti dolaskom novog GM-a Potajčuka koji je već napravio sjajan posao dovođenjem Stephena Dixona. Neftehimik je već tradicionalno negdje oko zone doigravanja, i oni imaju problema s oscilacijama u igri. Osobito je bolan bio poraz u Zagrebu poslije kojeg su uslijedila još dva koji su ih zajedno potpuno prizemljili. Prije toga su naime bili čak i pri vrhu ljestvice. Kako sada stvari stoje, Jugra i Neftehimik bi i ove sezone trebali voditi veliku borbu za ulazak među prvih osam.

Trenutno deveta i jedanaesta momčad lige, Traktor i Avangard, imaju vrlo tešk sezonu iz više razloga. Traktor je bez Kuznjecova i u velikoj potrazi za lanjskom formom koju će teško pronaći jer su se nepotrebno riješili igrača koji su lani bili važne karike. Avangard je pak imao strašnih problema s obranom i pogotovo s vratarima što je dovelo do ponižavajućih poraza i smjene trenera. Ipak, dovođenjem novih vratara čini se da se vraćaju na pobjedičke staze budući da su slavili u posljednja dva susreta. Traktor je pak upravo sad na samom dnu, prošli susret izgubili su u Pragu sa čak 2-7. Između njih ugurao se debitant Admiral koji unatoč igračkom deficitu pokazuje vrlo dobre igre, osobito na domaćem ledu u dalekom Vladivostoku. Upravo je to njihova najveća prednost budući da će šrotivnicima tamo biti jako teško osvajati bodove.

Dvanaesti Amur dosad je pokazao određene pomake u odnosu na lošu prošlu sezonu, ali je to i dalje jako daleko od zone doigravanje. Previše je tu rupa i nedostataka da bi momčad iz Habarovska mogla računati na ozbiljniji pomak, pogotovo zato što dosad na domaćem ledu nisu bili dominantni kakvi bi trebali biti budući da su izrazito domaćinska momčad. Ipak, kod njih postoji mogućnost za nešto više što nije slulaj za dvije posljednjeplasirane momčadi lige. Avtomobilist je predzadnji, a s obzirom kako su igrali u nekoliko proteklih utakmica tu bi trebali ostati i dalje. U momčadi jednostavno nemaju dovoljno kvalitete  za borbu na duge staze što nije neočkivano s obzirom da su potpisivali igrače sumnjive kvalitete. Isto je radio i posljednjeplasirani Metalurg iz Novokuznjecka ali ne zato što nisu znali to prepoznati već zato što jednostavno neamju novaca za nešto više. Momčad nema kvalitetu, ali se igrači bore i vrlo su požrtvovni. Na njihovu žalost, ovu sezonu provest će na samom dnu istoka, ali i cijele lige.

Nema komentara:

Objavi komentar