Ukupno prikaza stranice

srijeda, 23. listopada 2013.

Dnevnik KHL-a (7)

Sedmi nastavak tjednog pregleda - Dnevnika KHL-a.


Transferi, otkazi, zamjene

Sjećate se gostovanja Neftehimika u Zagrebu i pobjede Medveščaka od 6-0? Bio je to početak velike negativne serije momčadi iz Nižnjekamska, a koja traje do danas. U sedam utakmica koje su uslijedile poslije zagrebačke osvojili su tek jedan bod u porazu nakon kaznenih udaraca. U nijednoj od utakmica nisu rezultatski uništeni te su većinom to bili tijesni porazi u izjednačenim utakmicama. Slaba im je to utjeha jer su već pali na deseto mjesto istoka iako su pred početak ove serije bili na drugom mjestu. I kako to obično biva u negativnim serijama, netko mora platiti glavom. Za razliku od većine drugih klubova koji bi se našli u ovakvoj situaciji Neftehimik nije mijenjao trenera. Vladimir Krikunov je legenda kluba, ali i ruskog hokeja te bi njegova smjena bila sve samo ne primjerena, pogotovo zato što porazi nisu samo njegova odgovornost. Najveći problem bio je podbačaj nekih igrača od kojih se očekivalo znatno više. Riječ je prije svega o Branku Radivojeviču kojemu su proteklog tjedna pokazana izlazna vrata kluba. Tri boda u iz 14 utakmica nije učinak koji bi se očekivao od čovjeka koji je doveden da bude predvodnik momčadi. 

Osim njega otišao je i Bjelorus Sergej Demagin koji je novo utočište našao u Avtomobilistu. Treći rez u Neftehimiku bio je odlazak Mihaila Anisina. Talentirani, ali i problematični napadač tako je napustio i treći klub u godinu i pol dana. Prošle sezone nezadovoljan je napustio moskovski Dinamo pa Severstal, a sada i Neftehimik. Njegove igračke mogućnosti nikada nisu bile upitne, a kad bi uz to sredio i neke stvari u svojoj glavi bio bi igrač kojeg bi bilo koji klub poželio. Ovako se pomalo dovodi u situaciji u kojoj je nedavno bio Nikolaj Žerdev, igrač sličnih karakteristika koji je jedva našao klub u KHL-u koji ga je uopće želio dovesti. Anisin nije dugo tražio novo odredište, potpisao je ugovor sa ukrajinskim Donbasom koji je istovremeno otpustio Šveđanina Fredrika Petterssona. Bit će mu to novi mandat pod paskom trenera Andreja Nazarova koji ga je lani vodio u Severstalu.

Dvije zanimljive zamjene obavile su četiri momčadi s istoka. Avangard i Salavat Julajev zamijenili su svoje Slovake - Tomaš Zaborsky preselio je u Ufu, a Štefan Ružička u Omsk. Zanimljivo je da su obojica bili u zavadi s trenerima u sada već bivšim momčadima te se ova zamjena dugo nametala kao logično razriješenje problema. Tko je prošao bolje? Teško je reći, Zaborsky je izvrstan strijelac, ali nije konzistentan te je često neodgovoran u igri. Ružička je nekoć u Spartaku baš pod Rihom bio izvrstan organizato igre, ali se u Salavatu nije snašao. Ako će igdje povratiti staru formu onda je to u Avangardu pod Rihom. U međuvremenu su obojica već i debitirali za nove momčadi i ostvarili bodove već u debijima, ali se odmah i ozlijedili. Druga zamjena bila je ona Torpeda i Metalurga koji su mijenjali svoje Kanađane, Tim Brent preselio je u Magnitogorsk, a Justin Hodgman u Nižnij Novgorod. Na prvi pogled bolje je prošao metalurg budući da je Brent trenutno u puno boljoj formi od Hodgmana.

Od ostalih manje i više značajnih promjena u sastavima spomenut ćemo i čistku u praškom Levu. Momčad sa (pre)velikim brojem igrača na plaći odlučila se zahvaliti napadačima Nicklasu Danielssonu i Eriku Christensenu koji nisu opravdali očekivanja. Iz Sjeverne Amerike u KHL su sletila još dva kanadska igrača, donedavna NHL-ovca. Steve Eminger potpisao je za CSKA koji je tako bar donekle zakrpao rupu u obrani uzrokovanu brojnim ozljedama. Mike Commodore je pak potpisao za Admiral kojemu će također dobro doći iskustvo u obrani. Osobito bi im korisna mogla biti njegova stasitost na manjem ledu u Vladivostoku.


Zelena oluja

Iako se nedavno činilo kako će se Baris suvereno izdvojiti na vrhu divizije Černjišjov izgleda da ipak neće biti tako. Pomalo neočekivano ih prati Salavat Julajev koji sa pet vezanih pobjeda sada dahće za vratom momčadi iz Astane. Sasvim dovoljno da se u ruskim medijima nanovo počne koristiti izraz zelena oluja za momčad iz Ufe. Asocijacija je to na prepoznatljivu boju kluba, ali i ne tako davno vrijeme kada je Salavat predvođen Radulovim bio najmoćnija momčad lige, nešto kao SKA danas. S obzirom da su loše i nesigurno ušli u sezonu ovakvi rezultati su još veće iznenađenje. Mladi trener Jurzinov pokazao je da ima petlje prilikom vođenja momčadi, ove sezone je zbog nediscipline otpisao već dvojicu igrača i to tako što ih je poslao u VHL da bi ih kasnije klub transferirao (Tarkki, Ružička). Osim toga, Jurzinov se ne libi bilo kojeg igrača ostaviti van sastava za neku utakmicu ukoliko misli da to nije zaslužio. Već su mnogi to osjetili na svojoj koži. Čini se da takva čvrsta ruka djeluje pozitivno na momčad.

Jurzinov se osobito uspješan pokazao u sastavljanju napadačkih linija. Dosad neiskorišteni mladi centar Filatov izvrsno se snašao sa Makarovim i Hartikainenom na krilima te su trenutno među ponajboljim i najproduktivnijim linijama KHL-a. Nekoliko relativno mlađih igrača je također bljesnulo ove sezone, prije svega Pankov i Mereskin. Treba pohvaliti i izvrsnu igru Denisa Hlistova pogotovo ako se uzme u obzir da mu je prije nekoliko mjeseci preminula supruga. I za kraj, mladi vratar Andrej Vasilevski koji izvrsno koristi odlazak Iira Tarkkija te pokazuje da se na njega može ozbiljno računati iako je tek prije dva mjeseca napunio 19 godina. Čovjek je to od kojeg Salavat, ali i cijeli ruski hokej u budućnosti može puno očekivati.

Ukratko...

Suprotno očekivanjima Sergej Fjodorov nije se i službeno vratio na led. Sportski direktor CSKA nije se pojavio u nijednoj od protekle tri utakmice "armejaca". Razlog je možda i povratak nekih ozljeđenih igrača, ali i dobra igra juniora koji su dobili priliku na velikoj sceni. Sve to rezultiralo je i s nekoliko bitnih pobjeda od kojih su posebno vrijedne posljednje dvije u Pragu i Bratislavi. Dovelo je to CSKA sve do četvrtog mjesta istoka. Još kada se vrati Radulov CSKA će biti sve bolji i bolji. A onda neće ni biti potreban povratak Fjodorova na led.

Novokuznjecki Metalurg seriju poraza zaustavio je na brojci 14. Proteklog su tjedna naime pobijedili Avangard sa 4-3 i to nakon što su gubili 1-3. Samo dva dana poslije pala je i nova žrtva, Jugra. S dvije vezane pobjede momčad Germana Titova i dalje je na začelju, ali sada stvari barem izgledaju nešto pozitivnije. Isto se ne može reći za Dinamo Minsk koji drži začelje zapada. Sa četiri poraza u nizu i samo tri boda više od Metalurga bjeloruskoj momčadi ne piše se dobro. Već se sada može reći kako na dobar rezultat u ovoj sezoni s ovom momčadi ne mogu računati.

Baris ne posustaje, niti turneja dalekim istokom nije im predstavljala značajan problem. Ostvarene su čiste pobjede kod Sibira, Metalurga i Admirala što ih je zadržalo na bod manje od vodećeg Ak Barsa, ali i dvije utakmice manje. Osobito je zanimljiva bila utakmica u Novosibirsku gdje se u strijelce upisao i njihov vratar Vitalij Jeremejev. Tako je postao treći KHL vratar sa postignutim golom, prije njega je to uspjelo Ilji Proskurjakovu u dresu Metalurga u sezoni 08/09 te Edgarsu Masalskisu u dresu riškog Dinama sezonu kasnije.

I za kraj moramo spomenuti trenutno najdužu pobjedničku seriju lige koju drži Ak Bars koji već sedam utakmica ne zna za poraz. Ukupno u posljednjih 13 utakmica imaju samo jedan poraz (SKA) što protekli mjesec za Ak Bars čini iznimno uspješnim. Tko bi rekao da će odlazak Morozova i Zaripova proći tako nezapaženo?

Nema komentara:

Objavi komentar