Ukupno prikaza stranice

srijeda, 16. listopada 2013.

Dnevnik KHL-a (6)

Novi komentar situacije u KHL-u.


Nova smjena

Novi tjedan i nova, šesta trenerska smjena. Ovaj put inicijator je bio sam trener, a ne klub. Vaclav Sykora odlučio je napustiti mjesto glavnog trenera Leva iz obiteljskih razloga. Klub je promptno imenovao njegova nasljednika, bit će to finski stručnjak Kari Jalonen. Svi koji KHL prate nešto duže od ove sezone sjetit će se da je protekle dvije sezone Jalonen proveo trenirajući Torpedo iz Nižnjeg Novgoroda. Od sljedeće sezone preuzet će mjesto finskog izbornika što znači kako će u Levu ostati najviše do kraja sezone. Oni pak koji KHL prate od ove sezone vjerojatno će primijetiti da sada u KHL-u postoje dva trenera Jalonena, Jukka je još otprije trener SKA. Međutim, među njima nema nikakve obiteljske veze. Sykora će ostati u klubu, obnašat će dužnost pomoćnog trenera.

Inače, Lev je vrlo suvereno ušao u sezonu i činilo se kako će biti među pretendentima za sam vrh zapada. Međutim, posljednji nastupi pokazali su da to još nije momčad sposobna za najveće stvari. U proteklih šest utakmica upisali su samo dvije pobjede uz četiri poraza. Najveći problem je propusnost u obrani, od svih momčadi koje su trenutno u zoni doigravanja Lev je primio najviše golova, njih 43. Propusna obrana posebno je došla do izražaja u velikom čeho-slovačkom derbiju igranom u utorak u Bratislavi. Posljednjeplasirani Slovan zabio im je čak pet komada, a gotovo svaki od golova nastao je nakon nekog propusta njihove obrane. Unatoč svemu, mišljenja smo kako će se Lev brzo konsolidirati te do kraja sezone zadržati jedno od prvih osam mjesta na istoku jer im je tu prema kvaliteti i mjesto.


Novi Dinamo?

Za većinu klubova s istoka zapadna turneja ne predstavlja ništa dobro te ih se većina vodi krilaticom da je svaki bod velik ko kuća; naročito to vrijedi za momčadi iz sredine i donjeg dijela ljestvice. Međutim, netom završena gostovanja u Čerepovecu, Sankt Peterburgu, Mitiščiju i Jaroslavlu Sibiru su donijela četiri pobjede i 9 bodova (tri pobjede ostvarili su nakon regularnog dijela, sve sa 2-1). Momčad trenera Dmitrija Kvartalnova tako se probila sve do diobe četvrrtog mjesta istoka, mjesta na kojem u KHL povijesti ovoliko dugo od početka sezone nikad nisu bili. Već je prošla sezona dala naslutiti da je Kvartalnov kao trener sposoban za velike stvari; fizička pripremljenost i organizacija u igri, naročito u obrani, neodoljivo podsjećaju na sistem Olega Znaroka u Dinamu. Daleko je to još od te razine, ali i Znarok se nekoć u MVD-u borio za doigravanje te su rijetki vidjeli da će kasnije postići to što će postići. No vratimo se u sadašnjost. Sibir je prema rezultatima, ne i igri, loše otvorio sezonu. Sada to izgleda dosta bolje, ali treba imati na umu da je u protekle tri utakmice pobjeda došla dvaput poslije kaznenih udaraca te jednom u produžetku, a tu veliku ulogu ima i sreća.

Već smo spomenuli da temelj igre Sibira čvrsta obrana koja je trenutno treća najbolja u ligi. Toga ne bi bilo bez vrhunskog vratara kojega imaju u Mikku Koskinenu, čovjeku dovedenom već u drugom tjednu prvenstva jer se dotadašnji prvi izbor Julius Hudaček pokazao lošim riješenjem. A odigrao je samo jednu utakmicu. Da je istu stvar napravljena i u Avangardu tko zna gdje bi danas bio klub iz Omska. Čelništvo Sibira je drugačije (i bolje); nisu očajavali nakon što su prošle sezone ostali bez dva uvjerljivo najbolja braniča: Artursa Kulde i Nikite Zajceva. Iz Traktora su vratili Vjačeslava Belova koji ove sezone briljira. Na posljednoj turneji osobito se istaknuo Ivan Lekomcev zbog čega je proglašen i najboljim braničem tjedna. U napadu je i ove sezone sve u znaku Finaca, osobito Jorija Lehtere koji je već drugu sezonu zaredom u ritmu od boda po utakmici. Već je sada jasno kako će mu ovo biti posljednja sezona u Sibiru.


Favorit romantičara

Neki ruski hokejaški analitičari nisu veliki fanovi KHL-a i trendova u ruskom hokeju. Smatraju da je tu previše stranih klubova, trenera i igrača što će naposlijetku kao posljedicu imati slabljenje Rusije kao hokejaške nacije, manje domaćih igrača, trenera i slično. Da ih se donekle može razumjeti svjedoče i neke činjenice; velika većina mladih ruskih igrača je u CHL-u (Kanada) jer su tamo bolji uvjeti za napredak, ali i jer znaju da će u KHL-u teško dobiti pravu priliku; sve je manji broj vrhunskih ruskih trenera, klubovi se radije odlučuju za strance pa čak i oni veliki (CSKA, Metalurg, Avangard, SKA). U takvoj situaciji nije čudno da su isti ti analitičari trenutno oduševljeni Atlantom.

Momčad iz Moskovske oblasti nedavno je preuzeo Aleksej Kudašov, igrač koji se nedavno umirovio nakon što je bio kapetan moskovskog Dinama i prije toga Lokomotiva. Kudašov je jedan od onih igrača koji su rođeni lideri pa nije ni čudo da je većinu karijere bio kapetan momčadi u kojima je igrao. Takvi igrači idealni su za trenerski posao pa i ne čudi što su mu u Atlantu odlučili dati priliku, posebno jer je dotad bio pomoćni trener u klubu. Nekima bi to bilo nepotrebno kockanje, ali Atlant bi od toga dugoročno mogao imati koristi baš kao i ruski hokej koji bi mogao dobiti vrhunskog trenera. Ako itko od nedavno umirovljenih igrača to može postati onda je to Kudašov.

Nije on jedini razlog zašto je Atlant favorit ruskih hokejaških romantičara. Tu je činjenica da imaju relativno mladog domaćeg vratara Galimova (onaj čiji rekord Barry Brust nije uspio srušiti) koji bi jednog dana trebao biti materijal za reprezentaciju, ako već i nije. Kudašov je odmah u vatru gurnuo i neke vrlo mlade igrače koji mu zasad uzvraćaju dobrim igrama, osobito dvojac Šmeljov i Kadejkin, potonji je čak i najbolji strijelac momčadi. Tu su i Diblenko, Sošnikov, Stepanov, Levicki...Oni u Atlantu nisu samo da bi ispunili kvotu mladih igrača već su i punopravni članovi momčadi. Ako nastave svoj razvoj na pravi način onda će Atlant od njih u budućnosti imati velike koristi, a samim time i ruski hokej. Da Kudašov neće biti samo prolaznik u Atlantu daju naslutiti i nedavni rezulati koji su momčad iz ponora doveli do zone doigravanja. Jedna stvar je sigurna; Atlant će u budućnosti biti vrlo zanimljiva momčad za praćenje.


Ukratko...

Nastavlja se rekordni niz novokuznjeckog Metalurga, trenutno su na 13 uzastopnih poraza. Ni novi trener nije pomogao da momčad konačno počne osvajati bodove. Sada im slijedi domaća serija u kojoj će biti bez svog najboljeg pojednica vratara Nika Hovinena koji je zaradio potres mozga te ga na ledu neće bit tri tjedna. Da ne bude sve negativno, iz Lokomotiva je vraćen branič Zahar Arzamascev, ponajbolji igrač kluba protelih nekoliko sezona koji se u Jaroslavlu nikako nije snašao.

Svoj niz zato je uspio prekinuti njihov susjed na ljestvici Avtomobilist. Nakon sedam uzastopnih poraza momčad Sergeja Jemelina na domaćem je ledu porazila Vitjaz i to nakon kaznenih udaraca. Pobjednički gol djelo je Anthonyja Stewarta, novog pojačanja iz Sjeverne Amerike. Nedugo poslije njega u Jekaterinburg je sletio i njegov sunarodnjak Andre Deveaux te je time popunjena kvota od pet stranaca u momčadi. Na prvi pogled, teško da će ijedan od njih donijeti veliki zamah ovoj posrnuloj momčadi.

I Avangard je u proteklom tjednu prekinuo svoj negativni niz. Nakon devet poraza, od čega osam čistih, uslijedile su dvije pobjede. U Omsku su stradali Vitjaz i Torpedo što je bar nakratko donijelo prekid velike krize u kojoj se momačd nalazi. To je donekle potvrđeno u vrlo dobroj utakmici protiv super-jakog Ak Barsa u kojoj su poraženi u produžetku. Poklopilo se sve to s dolaskom dvaju novih vratara, veterana Andreja Mezina i donedavnog NHL-ovca Mathieua Garona.

I za kraj nešto o velikoj pobjedi Admirala u Sankt Peterburgu od 1-3. Bila je to njihova prva čista gostujuća pobjeda i potvrda da su momčad sposobna za dobar rezultat u ovoj sezoni. Neodoljivo podsjećaju na Amur otprije dvije sezone koji je također pod vodstvom Hannua Jortikke osvojio sedmo mjesto istoka ušavši tako prvi i zasad jedini put u doigravanje. Amur je tada imao lidera u Jakubu Petružaleku baš kao što ga sada Admiral ima u Enveru Lisinu koji je protiv SKA imao gol i dodavanje. Ipak, junak velike pobjede bio je vratar Jevgenij Ivanjikov sa čak 43 obrane. Slučajno ili ne, upravo je on igrač kojeg je Admiral izabrao iz SKA u draftu proširenja na početku ove sezone.

Objavljeno i na portalu KHL.hr - link

Nema komentara:

Objavi komentar