Ukupno prikaza stranice

ponedjeljak, 5. prosinca 2011.

NHL: Minnesota se ne šali

NHL sezona ušla je u prosinac sa iznenađujućim najuspješnijim klubom. To je Minnesota Wild koja je pokazala da se na nju mora itekako računati. U 27 utakmica imaju učinak od 17 pobjeda, 3 poraza u regularnom dijelu i 7 u produžecima. To je ujedno i najbolji start kluba u njegovoj 11-godišnjoj NHL povijesti.




Najhokejaškija zemlja u SAD-u; Minnesota je 1993. ostala bez franšize u NHL-u koja se preselila u Dallas. Natrag su je dobili 2000. godine u fazi širenja lige. U svojoj dosadašnjoj povijesti tek su tri puta igrali u doigravanju te samo jednom osvojili svoju sjeverozapadnu diviziju. Klub je 2009. godine ostao bez svoje dvije okosnice; trenera Jacquesa Lemairea i glavnog igrača Mariana Gaborika. Obojica su u klubu bili od njegovog osnutka. Momčad je predvođena trenerom Lemaireom imala prepoznatljiv defenzivni stil igre koji su nastavili i njegovi nasljednici. Nitko od njih nije postigao uspjeh pa je klub ovog ljeta na mjesto glavnog trener postavio Mikea Yeoa. Yeo je sezonu prije bio tvorac velikog uspjeha AHL filijale Wilda Houston Aerosa s kojim je igrao u finalu.

Generalni menadžer Chuck Fletcher, inače tvorac nove generacije Penguinsa, odlučio se na promjene u igračkom kadru. U velikom transferu sa San Joseom dovedeni su Devin Setoguchi i Dany Heatley, a poslani Brent Burns i Martin Havlat. Po mnogima je to bilo kockanje budući da je Minnesota izgubila svojeg vodećeg napadača i vodećeg strijelca. Fletcher se riješio i igrača kojima je isticao ugovor te je i tranferirao neke koji nisu zadovoljili svojim igrama kao što su Jose Theodore, Andrew Brunette i Antti Miettinen. Zato je u prvu momčad postavljeno nekoliko vrlo zanimljivih mladih igrača koji su se dokazali igrama u AHL filijali Houstonu.

Najveće pojačanje prijelaznog roka Dany Heatley slavi prvi gol u dresu Minnesote


















Nakon prvih deset utakmica Minnesota je imala slabih 9 bodova i malo tko se nadao boomu koji je momčad doživjela kroz mjesec studeni. Niz dobrih igara doveo ih je u vodstvo u diviziji, u konferenciji i cijelom NHL-u. Čak i ako ih netko prestigne Minnesota može biti relativno zadovoljna stanjem u svojoj diviziji budući da su Calgary, Colorado i Edmonton već udaljeni 10-ak bodova, a ni Vancouver nije što je bio lani pa im bježe 6 bodova.

Minnesota ne zabija puno, 69 golova ih smješta na skromno 16.mjesto u NHL-u. I obrana ima boljih, Minnesota je sa 60 primljenih golova 6. u ligi. Što ih to onda čini tako uspješnim? Prije svega to je taktika koju primjenjuje trener Mike Yeo. U momčad je uveo jaku disciplinu, svaki igrač u svakom trenu zna što mu je raditi. Momčad je i dalje vrlo defenzivno nastrojena te igrači stalno rade na pritisku na protivničke igrače, žargonski rečeno ne daju im disati. U takvim situacijama događaju se greške te protunapadi koji su uvježbani do savršenstva. Na listi najljepših akcija ove sezone koju NHL objavljuje nekoliko je upravo u izvedbi igrača Wilda. Preduvjet za takvu igru je fizička sprema igrača te brzina. Sve to Minnesota ima, pogotovo u mladim igračima koji su ovog ljeta priključeni momčadi. Bitan dio Yeove taktike je i stalno miješanje linija čak i za vrijeme utakmice. Kada momčad ne igra dobro Yeo odmah poseže za promjenama te momčad uglavnom dobro reagira na njih. Tako je Minnesota izvela nekoliko preokreta kada se već činilo da su u izgubljenoj situaciji.

Mike Yeo glavni je tvorac dosadašnjeg uspjeha Minnesote












Mnogi su na početku sezone vjerovali kako će obrana biti najveća boljke Minnesote pogotovo nakon što su ostali bez svog najplaćenijeg braniča Mareka Zidlickog koji je zaradio potres mozga. Od iskusnijih braniča tu su tek Nick Schultz, Greg Zanon i Mike Lundin. Ostatak obrane čine Marco Scandella, Nate Prosser, Jared Spurgeon i  Justin Falk. Svima je to prva ili druga NHL sezona što je potkrijepilo vjerovanja da će obrana biti veliki problem Minnesote. Međutim, upravo je ona temelj uspjeha momčadi i jedna od trenutno najboljih u ligi. Razlog je i taj što ih Yeo jako dobro poznaje kroz igranje u Houstonu te zna što od svakoga može očekivati. U napadačkom segmentu braniči nemaju previše uspjeha, najefikasniji je Spurgeon s 9 bodova dok svi ostali imaju 5 ili manje.

Koliko god obrana bila dobra, ona neće donijeti rezultat bez kvalitetnog vratara. A Minnesota ih ove godine ima dvoje. Iskusni Finac Niklas Backstrom ima problema s ozljedama ali je u 18 utakmica imao učinak od 92,9% obrana i GAA 2.15. Njegova zamjena Josh Harding još je uspješniji; u 12 utakmica ima 93,4% i GAA 2.05. Trenutno su možda i najbolji vratarski tandem lige.

Niklas Backstrom (lijevo) i Josh Harding (desno) jedan su od najboljih vratarskih tandema u NHL-u












Kao što spomenuh napad nije glavno oružje ove momčadi iako je i on vrlo solidan. Nemaju izrazitog strijelca već nekoliko njih koji imaju podjednak broj bodova; između 10 i 20. To su Mikko Koivu, Dany Heatley, Pierre Marc Bouchard, Matt Cullen, Kyle Brodziak, Devin Setoguchi, Nick Johnson i Cal Clutterbuck. Među njima se u posljednjih par susreta istakao Brodziak koji je u 27-oj godini na putu svoje najbolje NHL sezone. Ozljeda Guillamea Latendressea rezultirala je da u momčadi trenutno ima četvero mladih igrača iz AHL-a; Cody Almond, Colton Gillies, Casey Wellman i David McIntyre. Iako su bez većeg NHL iskustva odlično su se uklopili u ovu momčad te su se u samo par utakmica već upisali prve bodove (Wellman 3, Gillies 2).

Da li će Minnesota uspjeti održati ovakvu formu i rezultat teško je vjerovati. Momčad jest pokazala da može sprovesti trenerove zamisli u djelo te da je sposobna za kontinuitet dobrih igara, ali NHL sezona je jako duga. Momčad će zasigurno upasti i u krizu rezultata, ali na muci se poznaju junaci. Zasad vjerni navijači u najhokejaškijoj drržavi SAD-a mogu biti presretni budući da njihovom klubu cijela liga gleda leđa.

Nema komentara:

Objavi komentar