Ukupno prikaza stranice

subota, 17. prosinca 2011.

NHL: Potresi mozga uzeli maha

Pomalo je nevjerojatno koliko je igrača u zadnja dva tjedna zadobilo ozljede. I to ne bilo kakve ozljede i ne bilo kakvi igrači. Čak pet visoko kvalitetnih igrača izbivat će duže vrijeme i to zbog potresa mozga.


Saga o ozljedi Sidneya Crosbyja, najboljeg igrača današnjice, počinje još sredinom prošle sezone kada je poslije checkinga od Dave Steckela i Victora Hedmana s leda izbivao oko 10 mjeseci zbog ozbiljnog potresa mozga. Na led se vratio protiv New York Islandersa početkom studenog na oduševljenje brojnih navijača i velike većine hokejaškog svijeta. Stigao je odigrati samo 8 utakmica u kojima je skupio 12 bodova prije nego što je prije tjedan dana poslije susreta s Bostonom objavljeno da je Crosby opet van pogona na neodređeno vrijeme. Naime, iako je odigrao cijeli susret poslije se osjećao loše te je imao problema s glavom. Službeno je razlog novog odsustva tzv. concussion-like symptoms iliti simptomi slični potresu mozga. Iako testovi pokazuju da nije riječ o novom potresu mozga liječnički tim Penguinsa jednostavno ne želi riskirati sa ponovnim slanjem Crosbyja na led. Doista je nevjerojatna šteta da najbolji igrač NHL-a već ovako mlad ima toliko problema sa zdravljem što čitavu njegovu budućnost dovodi u pitanje.

Crsobyjevi problemi s ozljedama vesele one zlurade navijače Pittsburgovih rivala Flyersa ali ni njihovu momčad nisu zaobišli problemi s ozljedama. Proteklog tjedna na duže vrijeme su ostali bez zasigurno svoja dva ključna igrača; Chrisa Prongera i Claudea Girouxa. Obojica s potresom mozga. U trenutku ozljede najbolji strijelac lige s 39 bodova Claude Giroux ozljedio se na subotnjem susretu protiv Tampe. Da nesreća bude veća ozljedio ga je suigrač Wayne Simmonds udarivši ga koljenom u glavu. Naravno, bilo je nehotice što možete vidjeti i na videu.


U utorak je objavljeno da je riječ o potresu mozga te da je Giroux van pogona na duže vrijeme.

Njegov suigrač Chris Pronger na glasu je kao jedan od najboljih braniča lige. Igrao je tri finala s tri različite momčadi, olimpijsko zlato, mnoge nagrade...Čovjek koji za Flyerse ima nemjerljivu vrijednost. Međutim, za njega je sezona gotova. Cijelu sezonu je imao problema s koljenom te je više susreta propustio nego što ih je igrao. Međutim, dok je ozljeda koljena stara boljka koja je pomalo nestajala te se očekivalo da te probleme konačno ostavi iza sebe, Pronger se suočio s novim i puno ozbiljnijim problemom. Počeo je imati problema s glavoboljom, počeo je zaboravljati neke stvari te je postalo jasno da nešto s njegovom glavom nije u redu. Pošto ne postoji točan trenutak koji je pokrenuo te simptome jasno je da s Prongerom duže vrijeme nešto nije u redu. Zbog toga je odlučeno da će pauzirati cijelu sezonu pošto bi mu, ako nastavi igranje, cijela karijera a možda čak i život doći pod znak pitanja.

Napadač Ottawe Milan Michalek zaključno s utakmicom s Buffalom u prošlu srijedu bio je vodeći strijelac lige sa 19 golova. Međutim, u tom susretu se sudario sa suigračem Erikom Karlssonom nakon čega je morao napustiti igru. Iako su liječnici rekli kako je ozlijeda lakša te da će se Michalek ubrzo vratiti na led, pomnijim pregledom ustanovljeno je da je riječ o potresu mozga. Zbog nje će Michalek, ove sezone ključni igrač Senatorsa, propustiti veliki dio sezone, ako ne i cijelu. Liječnici su optimistični te vjeruju da čitava sezona nije još izgubljena za češkog napadača.

Bolje sreće nije bio ni aktualni osvajač Calder Memorial trofeja za najboljeg novaka godine, Carolininog Jeffa Skinnera. On je ozljedu zadobio također u srijedu u susretu protiv Edmonton Oilersa nakon što ga je čekirao Andy Sutton. Iako je taj start bio potpuno čist Skinnera je koštao potresa mozga zbog čega će van igre ostati na duže vrijeme. Zanimljivo je i da je istog dana kad i Skinner istu ozljedu zadobio njegov suigrač Joni Pitkanen. Slično kao i kod Flyersa, radi se o dvojici vjerojatno i najvažnijih igrača u momčadi. Evi i trenutka ozljede Skinnera.



Koliko će kojoj momčadi spomenuti igrači nedostajati? Penguinsi su se već i navikli na igru bez Crosbyja te pokazali da su i bez njega jedna od najboljih momčadi lige. Pitanje je hoće li James Neal nastaviti sa sjajnim igrama i hoće li igrači iz drugog plana nastaviti imati dobru sezonu. Mnogo će toga ovisiti i o Malkinu koji je kad nema Crosbyja najvažniji igrač Penguinsa.

Mnogo će više ispaštati Flyersi koji su ostali bez svoja dva najvažnija igrača. Giroux je imao sjajnu sezonu te je neumorno i zabijao i asistirao doprinjevši da njegova momčad bude u samom vrhu NHL-a. Bez njega će napad Flyersa itekako patiti budući da nema igrača koji će moći nadomjestiti njegov napadački učinak. A odsustvo Prongera je u njihovoj obrani ostavilo veliku rupu iako je momčad pokazala da može pobjeđivati i bez njega. Ipak, vrlo je upitno mogu li pobjeđivati bez njega na duge staze tj.u doigravanju.

Unatoč lošim predviđanjima Ottawa zasad ima solidnu sezonu, a mnogo toga dobrog im je donio i Milan Michalek, pogotovo u napadu. Bez njega će ofenzivna snaga Senatorsa zasigurno splasnuti, a trebat će se pojaviti netko drugi tko će zabijati umjesto njega. Takav netko teško će se pojavti u poprilično limitiranom sastavu Ottawe. I s Michalekom bi vrlo vjerojatno uslijedio rezultatski pad Ottawe abez njega će ga vrlo, vrlo teško izbjeći.

Carolina je i do ozljeda Skinnera i Pitkanena stajala jako loše i bila na dnu istoka, a bez njih je očekivati da će tamo i ostati. Pitkanen i Skinner su bili rijetka konstanta u momčadi te su ispunjavali svoje zadaće u potpunosti. Skinner je nastavio sa igrama od prošle godine te je prema riječima suigrača bio njihov najbolji igrač. Pitkanen je pak držao konce obrane koja se pokazala kao rak-rana Hurricanesa ove sezone. Bez njega će obrani biti još gore.

U NHL-u se vode brojne polemike oko toga jesu li svi ovi potresi mozga slučajnost ili je riječ o nećemu što u ligi postaje pravilo. To se pitanje povlači upravo sada najviše zato što su ovako važni igrači pogođeni tom ozljedom. Potresa mozga je uvijek bilo, samo su oni do sada bili vezani za nebitne igrače tj.one iz drugog plana. Ne pamti se kada su ovako velika imena u tako kratko vrijeme zadobili ovako teške ozljede. Ovog ljeta je umro Derek Boogaard, igrač New York Rangersa. Uzrok smrti su uz predoziranje lijekovima bili i problemi s glavom najvjerojatnije uzrokovani igrom u NHL-u. Boogaard je bio poznat kao igrač koji često ulazi u dvoboje i koji je uvijek u kontaktu. To ga je čini se stajalo i života budući da je patio od kroničnih trauma mozga uzrokovanih upravo njegovom igrom. Mnogi povezuju njegovu smrt i današnje ozljede NHL-ovaca. Pa je li zaista sve to samo slučajno?

Mnogostruki potresi mozga Dereka Boogaarda su stajali života














Činjenica je da je hokej evoluirao. Ovaj današnji hokej nije sličan onome koji se igrao prije dvadesetak godina. Igra je brža, igrači su fizički spremniji i jači, kontakti su učestaliji te su i same ozljede učestalije. U međuvremenu je napredovala i medicina te je mnogo lakše prepoznati potres mozga danas nego što je to bilo prije. Danas se i zbog najmanje sumnje u potres mozga ide van stroja. Mnogi bivši igrači i danas osjećaju posljedice igre i to na onaj najgori način. Mnogi imaju problema s glavoboljama, zaboravljanjem i sl.

Sam NHL je već poduzeo neke mjere da uskladi pravila s evolucijom same hokejaške igre. Tako se stalno može čuti o suspenzijama igrača zbog nečistih startova na protivnike, pa čak i novčanim kaznama za one koji ih počine. Na satanku generalnih menadžera u ožujku tema će biti i potresi mozga. Najavljene su promjene po tom pitanju, preostaje vidjeti kakve će one biti i  hoće li zaista pomoći u prevenciji teških ozljeda glave. Dotad se treba nadati da neće još nekoga koštati karijere ili možda čak i života.

Nema komentara:

Objavi komentar