Ukupno prikaza stranice

srijeda, 7. prosinca 2011.

Bliži se nastup hrvatske juniorske reprezetacije

Hrvatska juniorska reprezentacija će treću godinu zaredom pokušati sačuvati svoju poziciju u prvoj diviziji svjetskog hokeja. Zadatak nije nimalo lagan iz više razloga.

Od 12. do 18. prosinca u poljskom Tychyju održava se U20 svjetsko prvenstvo divizije 1B. Uz Hrvatsku na turniru nastupaju Poljska, Italija, Kazahstan, Japan i Francuska. Promjenom sustava natjecanja i podjelom dosadašnjih divizija na dvije IIHF je unio ravnotežu u svjetski hokej. Razlike u kvaliteti članova jedne divizije su mnogo manje nego prije te tako hrvatska reprezentacija igra protiv pet vrlo jakih momčadi i protiv nijedne od njih ne može se smatrati favoritom. Ali da se pobjednik unaprijed zna onda sport i ne bi imao smisla. Tako i hrvatski hokejaši u Poljskoj nisu bez svoje šanse. Hrvatski hokejaši nisu bili favoriti ni prije dvije sezone kada su isto u Poljskoj šokirali domaćine i izbacili ih u diviziju 2. Ni lani u Sloveniji neije bilo prevelikih nadanja, ali je Hrvatska opet izborila ostanak pobjedom protiv Litve. I ne samo to, protiv favorizirane Austrije su osvojili bod izgubivši susret u produžecima.



U odnosu na tu momčad više nema važnog dvojca Mislav Blagus i Dominik Kanaet koji je prerastao U20 kategoriju. Ali je zato tu Petar Trstenjak koji je prošlo prvenstvo propustio zbog ozljede te Borna Rendulić koji igra u životnoj formi te je već debitirao i u SM liigi za svoj Assat. Prema riječima voditelja hrvatske reprezentacije Dragutina Ljubića Rendulić će se momčadi prisključit u Poljskoj dok se još ne zna hoće li reprezentaciji na raspolaganju biti dvojac iz slovačkog Slovana: Petar Trstenjak i Borna Šilović. Slovan se naime žestoko bori za doigravanje te će zadržati dvojac koliko je duže moguće.

Veseli činjenica što je Mate Tomljenović zdrav te će biti na golu reprezentacije. Čak i da ne bude, tu je Andrej Vasiljević koji u ovoj sezoni ima i EBEL iskustvo. Treći vratar je zamjenski vratar Mladosti Ivan Štimac Rojtinić.

U obrani Hrvatska ima tri stranca. Uz Slovanovog Šilovića tu su i Duklin Marković i Ferencvarosev Većaj. Od domaćih snaga tu je Nikola Senzel koji je trenirao i s EBEL momčadi Medveščaka te Fran Srketić, povratnik iz Češke u Hrvatsku. Tu su i braniči Medveščaka (Čavkić, Lendo, Buinac), Mladosti (Borić, Tonković) te Zagreba (Škrapec).

U napadu bi nas trebali predvoditi Rendulić i  Trstenjak kao i 17-godišnji Marko Šakić, jedan od boljih igrača austrijske U20 lige. Dvojac Cerovečki - Jarčov u posljednje vrijeme igra dosta dobro u U18 momčadi češkog Znojma, a od igrača iz stranih klubova tu je 16-godišnji Luka Vukoja iz Red Bull Salzburga U18. Od domaćih igrača izdvaja se povremeni ebelovac Igor Lazić kao i Filip Oreščanin, povratnik iz Slovačke. Iz juniorske momčadi Medveščaka dolazi još šest igrača (Buković, Krivošić, Nardin, Mikulić, B.Šimunović, Čaurčić), iz Mladosti dva (Krpes, I.Šimunović) kao i iz Zagreba (Kaleb, Polašek).

Ovo su igrači sa šireg popisa reprezentacije, a kako će izgledati konačan popis vidjet ćemo uskoro. Najavljeno je i doigravanje jedne pripremne utakmice i to u Villachu sa mješanom selekcijom lokalnog VSV-a. Glavni trener reprezentacije ostaje Danijel Kolombo.



Prvu utakmicu Hrvatska igra 12.prosinca protiv domaćina Poljske te bi baš ona mogla biti ključna te ona koja će odrediti daljnju sudbinu reprezentacije. Italija, Kazahstan i Francuska su veliki favoriti protiv nas dok bi nam uz Poljsku nešto lakši protivnik trebao biti Japan. Treba biti jasno da je treća godina igranja u diviziji 1 veliki uspjeh hrvatskog hokeja te nije realno očekivati da tu i ostanemo. Hrvatska u Poljskoj nema što izgubiti već pokušati učiniti još jedan podvig i Hrvatsku četvrtu godinu zadržati u diviziji 1. Ako uspije sjajno, ako ne uspije ne treba se previše razočarati jer je realnost hrvaatskog hokeja htjeli mi to priznati ili ne ipak niži rang natjecanja. U svakom slučaju sretno našim hokejašima, nadamo se da će dati sve od sebe i odigrati najbolje što mogu. Ako tako i bude onda je i ostanak moguć.

Nema komentara:

Objavi komentar