Ukupno prikaza stranice

petak, 23. prosinca 2011.

Svjetsko juniorsko prvenstvo

Za tri dana počinje svjetsko prvenstvo elitne divizije u kategoriji do 20 godina. Ono će se drugu godinu zaredom održati na Sjevernoj Americi; nakon Buffala i Niagare domaćin najboljim juniorima svijeta bit će Calgary i Edmonton. Reorganizacija svjetskih prvenstava od strane IIHF-a dovela je do toga da od ove sezone iz elitne divizije ispada samo jedna momčad dok je cjelokupni format s tim izuzetkom ostao nepromjenjen. Mnogi se slažu da će ovo biti kvalitetom najjače prvenstvo proteklih godina. Okupit će gotovo sva najjača imena cjelokupne generacije među kojima ima imena za koja će se zasigurno još čuti u svijetu hokeja.




Skupina A će se igrati u Calgaryju u dvorani Scotia Saddledome u kojoj igraju lokalni Calgary Flamesi. U njoj će igrati Rusija, Švedska, Švicarska, Slovačka i Latvija.

RUSIJA
Branitelj naslova iz 2011. imat će odličnu priliku da to ponovi i ovaj put. Iako će iz pobjedničke momčadi ove godine ponovno nastupiti samo jedan igrač nema sumnje da je i ovaj stastav dovoljno jak i jedan od glavnih favorita za naslov. Jedini preostali iz lanjske generacije je ujedno i najbolji igrač ove generacije. Riječ je o kapetanu i super talentiranom Jevgeniju Kuznjecovu koji je već sada jedan od najkvalitetnijih napadača u KHL-u te predvodnik vodeće momčadi cijele lige, Traktora iz Čeljabinska. U sastavu Rusije igrat će i vjerojatno dva prva izbora drafta 2012. Riječ je o Nailu Jakupova te Mihailu Grigorenku kojima će ovo biti prilika da talent pokažu i u dresu nacionalne vrste. Obranu će predvoditi trojac sa KHL iskustvom Grigorij Želdakov, Zahar Arzamascev i Nikita Nesterov. U napadu će Rusija imati ogromnu širinu, uz spomenuti trojac tu su i Vladislav Namestnikov, Nikita Kučerov, Daniil Alpakov, Sergej Barbašev i Pavel Kulikov. Pred izbornikom valerijem Braginom je posao da od skupa sjajnih individualaca napravi homogenu momčad koja će krenuti u pohod prema obrani naslova.

ŠVEDSKA
Šveđani su posljednjih godina imali odlične generacije juniora ali je uspjeh uglavnom izostajao. I ove će godine biti okupljen vrlo jak sastav s mnogo jakih imena. Velika šteta za Šveđane je što neće moći računati na Gabriela Landeskoga, Magnusa Paajarvija i Adama Larssona koji imaju obveze u svojim NHL klubovima. Vrata će čuvati nadareni Johan Gustafsson dok će glavni obrambeni igrači biti Oscar Klefborn i Jonas Brodin, izbori prve runde ovogodišnjeg drafta. Zanimljivo je da su svi braniči izabrani u zadnja dva NHL drafta. Glavni napadač bit će isti kao i lani, napadač Brynasa Johan Larsson. Larsson je izuzetno nadaren igrač koji već sad pokazuje veliku zrelost u igri. Zanimljivo će biti vidjeti koliko mogu ovogodišnji visoki izbori na draftu poput Mike Zibanejada, Victora Raska, Williama Karlssona i Rickarda Rakella. Nastupit će i dva izuzetno nadarena 17-godišnjaka: Filip Forsberg i Sebastian Collberg. Šveđani se poajno nadaju da će upravo ova generacija prekinuti prokletstvo juniorskih prvenstava za Švedsku koje traje od zlata iz 1981. godine.
Sposobni jesu, ali ima i boljih momčadi od Švedske na prvenstvu.

ŠVICARSKA
Švicarska reprezentacija u Kanadu ide puna optimizma budući da posjeduje vrlo jak sastav koji obećava dobar rezultat. Švicarski hokej je posljednjih godina u stalnom usponu te se i rezultati juniora poboljšavaju te se Švicarci sve česšće mogu staviti u istu rečenicu s tradicionalno najjačim nacijama. Ovaj sastav najveći problem ima na golu koji će braniti Lukas Meili koji ne izglda kao igrač na kojeg će se momčad moći osloniti. Obranu će predvoditi Dario Trutmann i Dave Sutter koji igraju u WHL-u. Riječ je o sjajnim igračima na koje će se moći ugledati i ostatak obrane koja dolazi iz švicarskih liga. Glavni napadač je velika nada Calgary Flamesa Sven Bartschi o čijoj će formi ovisiti dosta toga. I u napadu ima solidnih igrača iz kanadskih juniorskih liga: Alessio Bertaggia, Sven Andrighetto, Tanner Richard i Lino Martschini. Ima mnogo igrača iz drugog plana koji će imati priliku da pokažu sve što znaju i o njima će ovisiti (ne)uspjeh Švicaraca. Švicarska je tradicionalno radna reprezentacija te je za očekivati tijesne utakmice protiv svih protivnika u skupini. Švicarci se s pravom nadaju na plasman među tri prve momčadi u skupini, a poslije je sve moguće.

SLOVAČKA
Činjenica je da je slovački juniroski hokej u krizi. Od redovitog favorita za vrh Slovačka se posljednjih sezona pretplatila u borbu za opstanak te su ga lani jedva sačuvali. Ni ove sezone ne treba očekivati neki bolji rezultat ali ni ispadanje budući da ispada samo jenda momčad, a u tom pogledu ima i lošijih od Slovaka. Većina igrača igra u juniorskim ligama Sjeverne Amerike dok rijetki dolaze iz slovačkih liga. Na golu će stajati Dominik Riečicky koji je i lani bio solidno branio vrata juniorske reprezentacije. Obrana je najveća snaga ovog sastava, a predvodi je najbolji pojedinac ove generacije Martin Marinčin. Uz njega su tu još tri draftirana igrača: Peter Ceresnak, Adam Janošik i Martin Gernat. Svi oni osim Gernata su igrali i lani na svjetskom prvenstvu. U napadu Slovačka nema potrebnu širinu. Tu Slovaci imaju tek dva draftirana igrača: Tomaša Jurča, i Mareka Tvrdona o kojima će uglavnom i ovisiti napadački učinak. Pet igrača dolazi iz HK Orange; juniorske reprezentacije Slovačke koja nastupa u slovačkoj drugoj ligi ali nijeda od njih se ne ističe posebno. Od ostalih vrijedi istaknuti Matusa Chovana i Marka Dana koji redovno nastupaju u slovačkoj Extraligi. Sve u svemu, od ove reprezentacije ne treba očekivati puno. Za Slovake će biti dovoljno da završe bolje nego lani jer bi to predstavljalo bar neki dokaz da im je juniorski hokej u usponu, iako je jasno da nije.

LATVIJA
Ova reprezentacija Latvije ima samo jedan cilj a to je ostanak u elitnoj diviziji. Temelje za optimizam imaju; u sastavu imaju nekoliko vrlo nadarenih igrača koji bi trebali donijeti svijetlu budućnost latvijskom hokeju koji odavno nije iznjedrio kvalitetne igrače za NHL razinu. U prvom redu tu je vratar Kristers Gudlevskis koji iza sebe ima i KHL iskustvo i koji će predstavljati jedan od temelja ove momčadi. Obranu predvodi Nikita Kolesnikovs iz QMJHL-a dok većina ostalih igra za HK Rigu, člana MHL-a - juniorske inačice KHL-a. U napadu Latvijci sve nade polažu u dvojac Kristians Pelšs i Zemgus Girgensons koje vjerojatno čekaju i zapažene NHL karijere. Obojica igraju u Kanadi gdje imaju vrlo zapažene nastupe. Treba spomenuti da je Girgensonsu tek 17 godina. Od ostalih vrijedi istaknuti i dvojac Lipsbergs - Jevpalovs kji su najbolji igrači HK Rige. Ostatak momčadi čine neiskusni igrači i oni prosječne kvalitete. Latvija će ponajviše ovisiti o formi nekolicine najboljih igrača, ako oni budu na pravoj razini onda ostanak neće doći u pitanje, ali ako ne budu onda bi moglo biti opasno za momke s Baltičkog mora.


Skupina B će se igrati u Edmontonu u dvorani Rexall Place u kojoj igraju lokalni Edmonton Oilersi. U njoj će igrati Kanada, SAD, Finska, Češka i Danska.

KANADA
Nakon lanjskog poraza u već dobivenom finalu protiv Rusije Kanađani su odlučni da na domaćem ledu dođu do novog zlata. Nijedna reprezentacija nema toliko širok izbor igrača kao Kanada. Kandidata za ovu selekciju bilo je na pretek, a pogled na konačan sastav govori da su birani igrači s naglaskom na fizičkim, a ne tehničkim mogućnostima. Vratar je isti kao i lani; Mark Visentin. Iako zasad ima lošu sezonu dobio je povjerenje izbornika Dona Haya. U obrani se ističu tek Brandon Gormley i Dougie Hamilton dok su ostali uglavnom čisti defenzivci. Upravo će na obrani Kanada temeljiti svoju igru na ovom prvenstvu te je ključno da braniči odigraju na visokoj razini. U napadu su tek dva igrača iz NHL-a: Brett Connolly (Tampa Bay) i Devante Smith-Pelley (Anaheim). Iznimka od fizički jakih igrača su tek Ryan Strome i Jonathan Huberdeau koji će imati zadatak unijeti dozu kreativnosti u napad Kanade. Od ostalih igrača vrijedi istaknuti Jadena Schwartza, Quintona Howdena, Marka Scheifelea i Marka Stonea. Sve oči kanadske javnosti su uprte u juniorsku reprezentacije od koje ne očekuju ništa manje od zlata. Pritisak nad igračima je velik i trebat će se znati nositi s njim o čemu će ovisiti i konačan rezultat. Kanada definitivno ima kvalitetu za naslov i jedan je od glavnih favorita za njega.

SAD
Nakon prošlogodišnje bronce u američkoj reprezentaciji se nadaju koraku naprijed. Velika je prednost što će ključni igrači iz te momčadi biti u sastavu i ove. To se prvenstveno odnosi na vratara Jacka Campbella kojem će ovo biti čak treće juniorso prvenstvo. Dosad se pokazao kao vratar pred kojim je sjajna budućnost. U obrani će nedostajati Justin Faulk kojeg Carolina Hurricanesi nisu htjeli pustiti, ali su zato tu Derek Forbort, Jon Merrill i Adam Clendening od kojih se očekuje da se iskažu na velikoj sceni. U napadu su tu lanjski članovi Nick Bjugstad, Charlie Coyle, Jason Zuckeri Emerson Etem od kojih se očekuje da ove godine budu još bolji. I ostatak momčadi čine izvrsni igrači koji uglavnom nnastupaju na američkim sveučilištima. Tu su Brandon Saad, Jared Knight, Bryan Ferlin i Austin Czarnik. Ukoliko napad bude funkcionirao kako td.reba SAD će biti među glavnim favoritima za naslov. Imaju možda i najveću širinu u napadu ali je obrana ta koja bi mogla predstavljati veći problem. Uzevši sve u obzir, Amerikanci će i na ovom prvenstvu igrati vrlo značajnu ulogu.

FINSKA
Nakon mnogo godina Finci se s razlogom nadaju velikom rezultatu. Ovako jaku juniorsku momčad zemlja tisuću jezera odvano nije imala. Prepuna je vrlo nadarenih igrača od kojih je njih deset već izabrano na NHL draftu. Na golu bi trebao stajati odlični vratar Ilvesa Sami Aittokallio. Obrana bi trebala predstavljati najveći problem u finskoj igri budući da je sastavljena od mlađih igrača kojima je ovo debi u ovoj kategoriji. Od iskusnijih su tu Joni Hakanpaa i Simo-Pekka Riikola. Vrijedi istaknuti i 17-godišnjeg Ollija Maattu koji je najnadareniji branič novijih finskih generacija. I dok je kvaliteta obrane upitna to definitivno ne vrijedi za napad. Finci u svojim redovima imaju Mikaela Granlunda koji je već sa 19 godina jedan od najboljih europskih igrača. Dokazao se već i na seniorskoj razini te će svakako biti vodeća snaga finske reprezentacije. Uz njega će biti i nešto lošiji brat Markus s kojim razumljivo ima odličnu suradnju. Finci imaju i još sjajnih napadača među kojim prednjače Joel Armia, Joonas Donskoi, Teemu Pulkkinen i Miikka Salomaki. Zanimljivo će biti vidjeti u akciji i supertalentiranog 16-godišnjaka Alexandera Barkova kojemu svi predviđaju sjajnu budućnost. Važno je reći da su svi spomenuti redovno nastupaju u SM-liigi te je već sada riječ o vrlo zrelim igračima. Sve to Finsku čini jednim od kandidata za vrh, a vrlo je izvjesno da će biti bolji od prošlogodišnjeg šestog mjesta.

ČEŠKA
Slično kao i susjedi Slovaci i Česi imaju krizu u omladinskom programu. Rezultati mladih reprezentacija su sve lošiji, a već odavno nema mladih igrača koji bi nasljedili i nastavili put koji su zatrli igrači poput Jaromira Jagra, Petra Nedveda i Milana Hejduka. U ovoj reprezentaciji se nalazi nekoliko nadarenih igrača, ali u globalu ni ova reprezentacija nije kandidat za sam vrh. U prvom redu treba istaknuti vratara Petra Mrazeka iz OHL-a od kojeg se mnogo očekuje. Vratarski segment tako ne bi trebao predstavljati problem. U obrani Česi imju jednog čovjeka koji se ističe među ostalim braničima. Riječ je o Davidu Musilu iz WHL-a koji je izbor druge runde NHL drafta i u kojeg se Česi itekako uzdaju. Ostali braniči većinom igraju u češkoj drugoj ligi te među njima nema igrača koji se previše ističu. Veliki hendikep za Čehe će biti što na prvenstvu neće nastupiti najbolji igrač generacije Martin Frk i to zbog posljedica potresa mozga. U napadu ima nekoliko jakih imena, u prvom redu su tu Daniel Prybil, Radek Faksa, Dmitrij Jaškin, Tomaš Filippi i Jiri Sekač. Svi napadači dolaze ili iz kanadskih juniorskih liga ili češke Extralige gdje sakupljaju seniorsko iskustvo. Izuzetak je Sekač koji je član Leva iz Poprada (KHL). Česi imaju solidnu selekciju, ali je sigurno da su u skupini od njih jači i Finci i Amerikanci i Kanađani što znači da im je vjerojatnija borba za ostanak nego četvrtfinale. Momčad po snazi spada u donji dio prvenstva, ali zasigurno su dovoljno dobri za ostanak u eliti. O nekom boljem rezultati Česi teško mogu razmišljati.


DANSKA
Danska je prolaz u elitnu skupinu izborila lani u skupini gdje je bila i Hrvatska. Čeka ih vrlo težak zadatak ostanka među elitom što je i jedini cilj ove generacije. Nadaju se da se neće osramotiti u susretu protiv favorita te da će ostvariti pobjedu ili dvije. Danska je hokejaška nacija u usponu te je i ova generacija poprilično jaka. Vratarsko pitanje je rak-rana ove selekcije. Nijedan od tri kandidata za prvo mjesto nije u dobroj formi te bi upravo to trebao biti problem ove vrste. Ni obrana ne izgleda bajno, svi igrači igraju u danskoj ligi te se nijedan od njih ne ističe po postignućima. Za momčad poput Danske koja je inferiorna drugim obrana i vratar bi trebali predstavljati pokretačku snagu momčadi, a u Danskoj to trenutno ne predstavljaju. Danci se više uzdaju u nadarene napadače među kojima prednjači njihov jedini draftirani igrač Nicklas Jensen. Jensen je velika nada danskog hokeja te će zajedno s Nicolai Meyerom biti udarna igla danskog napada. Treba spomenuti i nadarenog  Madsa Ellera, mlađeg juniora švedske Frolunde kojemu je tek 16 godina. Članovi Herninga Thomas Spelling i braća Oliver i Patrick Bjorkstrand jedna su od najubojitih linija danske lige te se i od njih nešto očekuje. Sve u svemu, Danska je glavni favorit za ispadanje. Momčad je to koja nema dovoljnu širinu da bi se natjecala s jačim momčadima ali daleko da su Danci bezopasni. Imaju šanse protiv slabijih momčadi te bi ako im se neke stvari poklope mogli i osigurati ostanak.

P.S. - unaprijed isprike čitateljima i posjetiteljima bloga budući da je količina članaka u posljednje vrijeme manja nego inače. Nemojte misliti da sam zaboravio na blog, bit će članaka i dalje te ga nastavite posjećivati. Podsjećam, sve kritike, pozitivne i negativne, ispravke i slično napišite u komentarima ili na mail osmolis1122@yahoo.com

Nema komentara:

Objavi komentar