Ukupno prikaza stranice

petak, 9. prosinca 2011.

Priča o moskovskom Dinamu

U subotu 17.prosinca u Domu sportova Medveščak će odigrati prijateljsku utakmicu s Dinamom iz Moskve, članom KHL-a. Povod je proslava 50 godina od osnutka Medveščaka. Ali jubilej slavi i njihov protivnik Dinamo, ove godine su napunili 65 godina od osnutka. Klub u imenu ima predznak OHK što u slobodnom prijevodu znači objedinjeni hokejaški klub. Naime, klub je nastao 2010. godine spajanjem dva dotadašnja kluba: MVD-a iz Bališike i Dinama iz Moskve. Novi klub je sačuvao ime i povijest sportskog društva Dinamo, ali igrače i cijeli stručni stožer od MVD-a koji je upravo te sezone senzacionalno igrao u finalu KHL-a gdje ih je porazio Ak Bars iz Kazana.



U svojoj prvoj sezoni 2010/2011 Dinamo je odlično odradio regulrani dio sezone. Osvojili su svoju diviziju Bobrov te zauzeli drugo mjesto u zapadnoj konferenciji. Ali onda se dogodio veliki šok, već u četvrtfinalu doigravanja izbacio ih je imenjak iz Rige sa 4-2 u seriji. Bilo je to veliko razočaranje za klub koji se realno nadao puno većem uspjehu.


Klub domaće utakmice igra u areni olimpijskog kompleksa Lužniki te od svih moskovskih KHL klubova ima najbolju posjećenost. Ona raste kada igraju u mnogo većoj i modernijoj Megasport areni, ali to je sao nekoliko puta godišnje.

U prijelaznom roku klub je izgubio mnogo igrača među njima i nekoliko nositelja igre iz protekle sezone poput dva Slovaka Miroslava Šatana i Martina Štrbaka i kanadskog vratara Michaela Garnetta. Za sve izgubljene igrače doovedene su adekvatne zamjene pa su tako iz prvaka Salavat Julajeva dovedeni vratar Aleksandar Jeremenko i Vjačeslav Slava Kozlov, a iz češkog Brna napadač Marek Kvapil. Novu sezonu počeli su jako dobro te pred prosinačku stanku imaju 58 bodova iz 31 utakmice što ih smješta na treće mjesto zapadne konferencije.

Na klupi Dinamo ima latvijsko-njemačkog stručnjaka Olegsa Znaroksa koji je najprije u MVD-u pa i u "novom" Dinamu četvrtu sezonu. Uz ovaj posao Znaroks je šestu godinu i izbornik latvijske reprezentacije, iako je vjerojatno da će taj posao ove godine napustiti. Riječ je o vrlo cijenjenom treneru koji je osim što je s MVD-om igrao finale KHL-a, od Dinama stvorio jednu od najjačih momčadi lige.

Snaga ove momčadi je u sjajnoj obrani i vratarskom doprinosu. Odlazak sjajnog Michaela Garnetta nije previše pogodio momčad budući da je sad tu Aleksandar Jeremenko. Iskusni Rus stigao je iz Ufe gdje je bio u drugom planu, ali u Dinamu pokazuje da je riječ o jednom od najboljih vratara KHL-a. Drugi vratar je Aleksej Volkov koji ima status vječne zamjene. Međutim, on je odlična zamjena budući da u 8 odigranih utakmica ove sezone ima 90,9% obrana.

Aleksandar Jeremenko








Obrana je zaštitni znak svih momčadi koje trenira Olegs Znaroks pa i Dinama. Kada su svi braniči na raspolaganju parovi su uvijek isti. Prvi čine Maksim Solovjev i Janne Jalasvaara. Solovjev je u klubu već godinama te je uvijek među najefikasnijim braničima. Ove sezone u 30 utakmica skupio je 8 bodova. Finac Jalasvaara je već drugu godinu u klubu, a došao je iz KalPe iz Kuopia. S njim su u Dinamu vrlo zadovoljni te je krajem prošle sezone potpisao novi dvogodišnji ugovor.

Drugi obrambeni par je slovačko-češki tandem Dominik Granak i Filip Novak. Obojica su drugu sezonu u klubu. Granak je slovački reprezentativac i trenutno najefikasniji branič Dinama sa 14 bodova iz 30 utakmica. Novak je dio sezone bio ozlijeđen te je odigrao tek 20 utakmica skupivši za to vrijeme 4 boda. Njemu su česte ozljede uzele danak, puno je bolji bio prije nekoliko sezona. Otkad su zaredale ozljede nikako da se vrati u staru formu što mu i budućnost u klubu kao strancu čini neizvjesnom.

Treći par je domaći i čine ga Maksim Velikov i Aleksandar Bojkov. Obojica su defenzivni braniči bez značajnog napadačkog učinka pa su zajedno dosad skupili tek 7 bodova. Vrlo su iskusni (29 i 36 godina) te se na njih momčad uvijek može osloniti.

U KHL-u postoji i sedmi branič koji je unatoč tome što je u zapisniku rijetko u igri. U posljednjim utakmicama to mjesto drži 19-godišnji Denis Barancev kojemu je svaka minuta na ledu zlata vrijedna u igračkom sazrijevanju. Još uvijek je bez bodova u 11 utakmica.

Trenutno su van pogona zbog ozljeda dva ovoljetna pojačanja. Igor Šadilov (Ak Bars) sigurno neće igrati u Zagrebu zbog ozljede ramena dok je nastup Ilje Gorohova (Atlant) pod znakom pitanja budući da se prije desetak dana ozljedio na treningu i otad nije nastupao. U međuvremenu je prizdravio te je moguće da nastupi u Zagrebu.

Napadačke postave Znaroks zna često mijenjati, a u zadnjih par susreta izgledale su ovako. Prvi napad čine Sergej Konkov, Vjačeslav Kozlov i Sergej Soin. Konkov je ovog ljeta pristigao iz Neftehimika te se odlično snašao u novoj sredini. Zasad je najbolji strijelac Dinama sa 17 bodova. Osim toga Konkov je pravi motor momčadi i najveća opasnost za suparnički gol, pogotovo s igračem više. Na Vjačeslava Slau Kozlova ne treba trošiti riječi. Iza sebe ima 18 sezona i 1185 utakmica u NHL-u te je jedan od najboljih ruskih hokejaša u zadnjih dvadeset godina. Ni u 39. godini ga nije napustila igračka snaga; trenutno je na učinku od 12 bodova u 28 utakmica ali njegov doprinos na ledu za Dinamo je nemjerljiv. Treći člana udarnog napada čini Sergej Soin koji je ovog ljeta doveden iz Severstala. Riječ je o radišnom igraču koji je skupio 13 bodova u 31 utakmici. Ima najviše kaznenih minuta, ali i najbolji +/- omjer u momčadi.

Vjačeslav Slava Kozlov













U drugom napadu najčešće igraju Konstantin Gorovikov, Leonid Komarov i Jakub Klepiš. Gorovikov je povremeni ruski reprezentativac koji se ove sezone muči te je uglavnom izvan forme. Zasad ima 12 bodova. Finski Rus Komarov jedini je iz ove momčadi bio član i onog starog Dinama te je jedan od zaštitnih znakova kluba. On je skupio 13 bodova. Čeh Klepiš došao je početkom sezone iz Salavat Julajeva, a u ruskim klubovima je već godinama. Jako je spretan igrač, koji kad je u formi može sve. Nažalost za njega, u posljednje vrijeme to je jako rijetko.

Treći napad čine Denis Tolpeko, Aleksej Kudašov i Jurij Babenko. Tolpeko je starosjedilac, a forma mu je ove sezone vrlo loša te ima tek 5 bodova. Zbog toga je danas u drugom planu. Kudašov je iskusan igrač čiji je zenit davno prošao iako i danas zna biti koristan. Zasad je na 6 bodova. Babenko je prosječan KHL igrač koji se god je igrao nije posebno isticao. Tako nije ni u Dinamu, a zasad ima 7 bodova.

U posljednjih par utakmica u četvrtom napadu Znaroks je koristio Konstantina Volkova, Denisa Mosaljeva i Mareka Kvapila. Iako bi možda pomislili da je to i najneproduktivniji napad jer je četvrti ovaj napad je zapravo vrlo produktivan. Kvapil je drugi strijelac momčadi sa 15 bodova, a i Volkov je skupio 9 bodova. Mosaljev je propusio dobar dio sezone zbog ozljede te je odigrao tek 10 susreta.

U posljednjih par susreta u zapisniku se zbog lakših ozljeda nisu našli Denis Kokarev, Artem Černov, Grigorij Šafigulin i Dmitrij Pestunov. Treba spomenuti i talentiranog 18-godišnjeg Aleksandra Kuvajeva koji se ponekad zna naći u zapisniku, ove sezone 4 puta. Sama činjenica da Dinamo ima toliko napadača govori o snazi jedne KHL momčadi. Posebno to do izražaja dolazi kod Dinama u kojem Olegs Znaroks često kombinira s igračima bilo zbog ozljeda bilo zbog loše forme. Ne libi se poslati na tribine igrače koji u danom trenutku nisu u željenoj formi.



Ono što je sigurno je da u Zagrebu neće igrati Jakub Klepiš, Denis Kokarev i Janne Jalasvaara, Sva trojica su pozvana u svoje nacionalne vrste za nastup na turniru Euro hockey tour u Češkoj i Rusiji. Led doma sportova, kao što je već spomenuto, sigurno neće vidjeti Igor Šadilov dok je nastup Ilje Gorohova upitan. Upitan je i nastup lakše ozljeđenih Černova, Šafigulina i Pestunova. Odlaskom reprezentativaca priliku će dobiti i mladi Kuvajev ukoliko u međuvremenu ne bude pozvan u neku od ruskih reprezentativnih selekcija.

Dinamo je vrlo jaka momčad koja pripada samom vrhu KHL-a. Iako će utakmica protiv Medveščaka biti prijateljska nema sumnje da će igrači dati sve od sebe kako ne bi dozvolili nikakvo iznenađenje. Medveščak je ove sezone pokazao da je sjajna momčad, a utakmica protiv Dinama prava je prilika da dokažu što znaju i da posve zasluženo drže pozciju u samom vrhu EBEL-a.

Nema komentara:

Objavi komentar