Ukupno prikaza stranice

utorak, 6. prosinca 2011.

NHL: Restrukturiranje

Vodstvo NHL-a sinoć je predstavilo prijedlog za rekonstrukciju natjecateljskog sustava lige. Više neće biti šest divizija i dvije konferencije već nešto posve drugačije.

Ovosezonskom selidbom Thrashersa u Winnipeg u NHL-u je nastao veliki problem. Pošto grad Winnipeg geografski ne pripada istočnoj konferenciji niti jugoistočnoj diviziji u kojoj igraju ove godine umjesto Atlante bilo je jasno da će se morati dogoditi neke promjene. Najlogičniji prijedlog je bio da Jetsi zamjene poziciju ili sa Red Wingsima ili Blue Jacketsima, ali ta ideja ipak neće zaživjeti.
Board of governors, odbor čelnika lige predvođen Garryjem Bettmanom na sinoćnjem se sastanku predložio restrukturiranje lige na sljedeći način.

Liga je podjeljena na četiri konferencije; dvije po 8 i dvije po 7 momčadi.

U konferenciji A tako bi se našli Anaheim, Los Angeles, Phoenix, Colorado, San Jose, Vancouver, Calgary i Edmonton.
U konferenciji B Winnipeg, Minnesota, Chicago, Detroit, Columbus, St.Louis, Nashville i Dallas.
U konferenciji C Tampa Bay, Florida, Boston, Buffalo, Toronto, Montreal i Ottawa.
U konferenciji D Washington, Carolina, Philadelphia, Pittsburgh, New York (2x) i New Jersey.

Vidljivo je da su konferencije formirane po geografskom načelu te da se vodilo računa da momčadi u konfernciji budu iz istih vremenskih zona.

Raspored je takav da bi momčadi iz iste konferencije igrale međusobno ili 6 puta (one sa 7 momčadi) ili 5 ili 6 puta (one sa 8 momčadi). Sa svim ostalim momčadima lige igrali bi jednom kod kuće i jednom u gostima. Sličan format kao i u KHL-u.

Format doigravanja zasad još nije određen. Zna se jedino da će prve 4 momčadi iz svake momčadi ući u doigravanje nakon čega slijede dvoboji između 1. i 4. i 2. i 3. u svakoj konferenciji. Kakav će format biti dalje odlučit će se na novom sastanku koji će biti u ožujku.

Prijedlog mora prihvatiti igračka asocijacija NHLPA tj. sami igrači. Vjeruje se da će je prihvatiti budući da su prvi komentari nove strukture uglavnom pozitivni.

Zašto se uopće pristupilo promjenama? Najprije zbog nezadovoljstva nekih klubova koji po sadašnjem sustavu imaju mnogo veće troškove putovanja od nekih drugih. Tako naprimjer Minnesota u svojoj diviziji ima klubove od kojih su udaljeni i po nekoliko sati leta za razliku od nekih klubova s istoka koji su udaljeni ni stotinjak kilometara. Na ovaj način se smanjuje duljina putovanja ili ono sada izgleda manje polarizirano. Sve će momčadi podjednako vremena provesti na putu.

Na ovaj način je i umanjen problem vremenskih zona; smanjit će se gostovanja u drugoj vremenskoj zoni kada je otežano praćenje navijačima jer se utakmice igraju u za njih "egzotičnim" terminima. Svi klubovi moraju gostovati i ugostiti svaki klub što dosad nije bio slučaj. Održana su sva tradicionalna rivalstva tako da su članovi stavljeni u istu konferenciju, a po novom formatu ti će se klubovi vrlo vjerojatno međusobno igrati i u doigravanju što daje dodatnu draž cijelom rivalstvu.

Još se na jednu stvar računalo. Velika je vjerojatnost da će se Phoenix Coyotesi preseliti u okolicu Toronta ili Quebec te će se u tom slučaju jednostavno prebaciti iz svoje trenutne konferencije sa 8 momčadi u istočnu u kojoj ih je 7. Tako bi selidba na strukturu djelovala bezbolno.

Reakcije na prijedlog su uglavnom pozitivne iako uvijek ima i onih nezadovoljnih. Garry Bettman je sam rekao da kad bi pitao svih 30 klubova što žele da bi dobio 3o različitih odgovora. Vodilo se računa o svemu te se došlo do zaključka kako bi ovo bili najbolje za sve. Na prvi pogled zaista izgleda pozitivno, ali vrijeme i prva sezona kada bi novi format trebao zaživjeti (2012/2013) će pokazati pravo stanje stvari.

Nema komentara:

Objavi komentar