Ukupno prikaza stranice

srijeda, 25. siječnja 2012.

Rasplet MOL lige

Završila je možda i posljednja regularna sezona MOL lige, međunarodne lige mađarskih i rumunjskih klubova. Zašto posljednja? Zato što je za sljedeću sezonu dogovoreno spajanje sa Slohokej ligom te stvaranje nove lige u kojoj bi tako igrali svi članovi MOL-a i Slohokeja. Dotada, po tri mađarska i rumunjska kluba su u borbi za naslov pobjednika. Prvoplasirana i drugoplasirana momčad nakon regularnog dijela idu izravno u polufinale (HSC Csikszereda i DAB Docler) dok idućih četiri igra na ispadanje za borbu za druga dva mjesta u polufinalu (Corona Fenestela Brasov, Miskolci Jegesmedvek, Ferencvaros, Steaua Rangers).





Osam klubova odigralo je po 35 utakmica u regularnoj sezoni, a nakon vrlo zanimljive borbe prvo mjesto zauzela je rumunjska HSC Csikszereda. Iako dolaze iz Rumunjske u svom sastavu izuzev stranaca imaju isključivo članove mađarske manjine u Rumunjskoj. Naime, grad u Karpatima iz kojeg dolaze naeljavaju Mađari. Csikszereda je ujedno i lanjski prvak, a i ove godine ciljaju na isto. U svojim redovima imaju najboljeg strijelca lige Čeha Vaclava Novaka. Od stranaca istakli su se i Slovaci Jozef Hruby i Lubomir Hurtaj. Tihamer Becze i Ede Mihalyi najbolji su domaći igrači dok je vratarska uzdanica Rajmund Fulop. Klub sigurno ide na naslov iako im to na početku sezone nije bio primaran cilj. Kako je sezona odmicala apetiti su rasli pa je sada borba za naslov itekako realna.



S istim brojem bodova ali i lošijom gol razlikom na drugom mjestu nalazi se momčad DAB Docler iz Dunaujvarosa. Ove sezone su igrali na dva fronta; uz MOL ligu redovito su nastupali i u austrijskoj Nationalligi kao jedinin strani klub. To je iziskivalo velike napore te je angažiran velik broj igrača kako bi rasteretili snage. Tako je u MOL ligi za njih nastupilo čak 39 igrača od kojih su najučinkovitiji bili Nikandrosz Galanisz i Zsolt Azari. Ostatak bodova se razvodnio pa je tako čak 18 igrača skupilo njih 10 ili više. U doigravanju će nastupiti u najjačem satavu što znači da će biti vjerojatno i glavni kandidat za naslov.



Treće mjesto s velikim zaostatkom za vodećim dvojcem zauzela je rumunjska Corona Fenestela iz Brasova. Momčad je pokazala napredak u odnosu na lani ponajprije zahvaljujući odlično odabrabim strancima; slovačkom trojcu Milan Varga, Andrej Rajčak i Richard Filip. Ipak, najbolji strijelac je domaća uzdanica Attila Borsos. Momčad će svoj cilj ostvariti ulaskom u polufinale koje izgleda dosta izvjesno.



Četvrto mjesto na kraju je zauzela mađarska momčad Miskolci Jegesmedvek (bijeli medvjedi). Dugo su bili treći ali ih je lošija forma u posljednje vrijeme spustila na četvrto. Njihov najbolji strijelac je Slovak Martin Saluga, ujendo i drugi najbolji strijelac lige. Slijedi ga domaći Szabolcs Fodor te još jedan Slovak Vladimir Dubek. I za njih bi ulazak u polufinale bio optimalan uspjeh.





Peta pozicija pripala je budimpeštanskom Ferencvarosu. Igrali su ispod očekivanja te su se previše uzdali u svoju skandinavsku četvorku: Fince Sivonena, Heikkinena i Hietamakija te Šveđanina Schellina. Csaba Janosi i Attila Hoffman među rijetkim su Mađarima koji su se iskazali. Na kraju sezonu priliku za nastup dobio je i naš Dominik Većaj koji je ostao bez bodova u tri odigrane utakmice. U četvrtfinalu Ferencvaros suočit će se sa Miskolcom i za očekivati je da će ostati praznih ruku.





Na šestom mjestu smjestila se i treća rumunjska momčad. Iz glavnog grada Bukurešta to su Steaua Rangersi. Za razliku od ostala dva nacionalna predstavnika za njih igraju većinom "pravi" Rumunji. jedan takav je i najbolji strijelac, Ioan Timaru. I njihovi stranci su se pokazali dobrima, Šveđanin Martin Persson, Slovak Anton Poznik te Amerikanac Adam Krug. Momčad je igrala dobro u posljednje vrijeme te se nadaju da mogu pružiti dobar otpor sunarodnjacima iz Brasova u četvrtfinalu.





Bez doigravanje ostala je druga momčad EBEL-ove Sape AV 19. Momčad iz Fehervara igrala je s puno oscilacija te je u konačnici očekivano doigravanje izostalo. Momčad svakako ima za cilj "odgajanje" igrača za EBEL (nešto kao što Olimpija i Jesenice imaju u Slohokeju) pa je u tom smislu s odigravanjem cijele sezone cilj i ostvaren. Jako dobrim su se pokazali Roland Hajos (21 godina), David Kiss (21 godina) i Attila Nemeth (19 godina). Svi oni predstavljaju potencijal za EBEL, a priliku za uspjeh tamo isklesali su upravo kroz redovito igranje u MOL ligi.




Posljednjeplasirana momčad je Ujpest iz Budimpešte. Riječ je o najlošijoj momčadi lige koja se posljednjih godina nalazi u problemima. Nemaju novca za strance pa imaju isključivo domaći kadar koji se nije pokaza dostatnim za ravnopravniju borbu u MOL ligi. Dok god klub ne pronađe način za bolju organizaciju rezultati će izostati. Jedine svijetle točke su Dezso Roczanov i Csaba Gergely.

Dakle, slijedi četvrtfinalni dvoboji koji se igraju na dvije dobivene utakmice. Oni su već i odigrani te su poznati i putnici u polufinale. U rumunjskom dvoboju Corona Fenestela Brasov je kod kuće dvaput slavila protiv Steaua Rangersa. Najprije 4-3 u produžecima pa 6-1. Nešto uvjerljiviji bio je Miskolc koji je na domaćem ledu bio siguran protiv Ferencvarosa. Najprije je bilo 6-1 pa onda i 8-4.

Polufinalni parovi su tako HSC Csikszereda - Miskolci Jegesmedvek i DAB Docler - Corona fenestela Brasov.

Nema komentara:

Objavi komentar