Ukupno prikaza stranice

srijeda, 4. siječnja 2012.

SP U20: Finale Rusija-Švedska

Prvenstvo je ušlo u samu završnicu, noćas su odigrani polufinalni dvoboji kao i jedan susret u ligi za ostanak. U dva iznimno zanimljiva i uzbudljiva polufinalna dvoboja finale su izborili Švedska i Rusija. Šveđani su izveli preokret protiv susjeda Finaca slavivši posilje izvođenja kaznenih udaraca. Rusija je pak u susretu visokih tenzija slavila tijesnu pobjed protiv Kanade iako su većinu susreta imali veliko vodstvo koje su na kraju zamalo prokockali. U jedinom odigranom susretu u ligi za ostanak SAD je vrlo uvjerljivo svladao Latviju koja je tako ostala jedina momčad sa svim čistim porazima.


Polufinale


Švedska - Finska 3:2 SO (0:1, 0:1, 2:0 - 0:0, 1:0).
(2 Friberg (so), Karlsson - Ruuttu, Armia)

Susret između tradicionalnih baltičkih rivala počeo je vrlo žustro sa izrazitom dominacijom Šveđana. Pucali su na gol sa svih strana, ali su uglavnom bili bezopasni. Kada se činilo da će prva trećina završiti bez golova Finci izvode sjajnu akciju za vodstvo u 19. minuti. Miro Aaltonen je sjajno prošao iza gola i asistirao za Alexandera Ruttua koji iz blizine vara Gustafssona. U drugoj trećini vidjeli smo sličan scenarij; Šveđani su bili ti koji su dominirali i pokušavali napadati finski gol, ali opet su Finci bili ti koji su zabili. U 36. minuti Joakim Nordstrom je okolišao s iznošenjem paka iz svoje trećine te mu ga krade Joel Armia koji zatim izbija sam pred Gustafssona te sigurno zabija za 2-0. Nakon dvije trećine omjer udaraca bio je 34-13 za Švedsku, a rezultat 2-0 za Finsku. Šveđani se nisu predavali, nastavili su sa sličnom igrom i u nastavku. Postali su nešto agresivniji, a Finci su se nesvjesno povukli i počeli igrati defenzivnije. To im se obilo o glavu te u 44. William Karlsson zabija iz odbijanca s igračem više za smanjenje rezultata na 1-2. Šveđani su tad još više pritisli, ali je Aittokallio unatoč nekim nesigurnim intervencijama sačuvao svoj gol. Međutim, sve što je dobro napravio pokvario je u 59. minuti kada je loše očistio jedan pak iza svog gola. Pak je primio Sundstrom te brzo odigrao za Maxa Friberga koji ispred gola pogađa mrežu dok se Aittokallio još nije stigao vratiti. Utakmica je tako otišla u produžetak gdje su oba sastava odigrala vrlo dobro te su i jedni i drugi mogli doći do pobjedničkog gola. Ipak, golova u 10 minuta produžetka nije bilo te se pristupilo izvođenju kaznenih udaraca. Za Švesku su zabili Collberg i Friberg, a Forsberg je promašio. Za Finsku je zabio jedino Armia, a promašili su Donskoi i Mikael Granlund. Švedska je uputila 58 udaraca na gol, Finska samo 24. To je tek jedan pokazatelj da je pobjeda Švedske zaslužema, dominirali su ogroman dio susreta te bili opasniji. Finci su igrali defenzivno odlično, ali su u napadu potpuno zakazali. Aittokallio je unatoč dobroj statistici bio nesiguran, a može se reći da je odgovoran za oba švedska gola. Gustafsson je obranio što je morao, kod golova je bio nemoćan. Švedsku čeka finale s Rusijom, a Finsku utakmica za treće mjesto protiv Kanade.

Kanada - Rusija 5:6 (0:2, 1:3, 4:1).

(Connolly, D.Hamilton, Schwartz, Gallagher, Gormley - 3 Kuznjecov, Nesterov, Hohlačov, Kučerov)


Susret između najvećih rivala svjetskog hokeja dugo sse čekao s obje strane. Kanađani su priznali to ili ne bili željni osvete za bolan poraz i preokret u finalu u Buffalu prošle godine dok su Rusi imali želju drugu godinu zaredom poraziti Kanadu na njihovom kontinentu. Rasprodani Scotiabank Saddledome u Calgaryju očekivao je jaki start Kanade, ali on se nije dogodio. Rusi su odmah preuzeli kontrolu nad igrom i spriječili sve eventualne pokušaje Kanade.Prvi su i poveli u 8.minuti kada je Nail Jakupov zabio nakon asistencije Jevgenija Kuznjecova. U 13. minuti je 2-0, Nikita Nesterov je strijelac s igračem više. Do kraja rećine bilo je grubosti s obje strane, nekoliko isključenja i nedosuđenih prekršaja. Tenzije su rasle iz minute u minutu. Kanađani se bude te je u 23. strjelac Brett Connolly. To nije pokolebalo Ruse te tada krećenjihova serija. U 25.pa u 28. minuti strijelac je kapetan Jevgenij Kuznjecov. U 31. minuti našao se i u ulozi asistenta, a strijelac je bio Aleksandar Hohlačov. Kanada tada mijenja i vratara; Visentin je zamjenio nesigurnog Wedgewooda. Kanađani su pomalo isfrustrirani počeli i s grubostima. Tako se Boone Jenner i Jonathan Huberdeau dobili kaznu igre od 20 minuta. Do kraja druge trećine rezultat se nije mijenjao te ostaje 5-1 za Rusiju. Spomenio i da je u tom trenutku omjer udaraca na gol bio 35-18 u korist Kanade. U nastavku su Kanađani počeli igrati s više rizika te su ostavljali više prostora Rusima koji to koriste u 48. minut kada je nakon lijepe asistencije Grigorenka strijelac bio Nikita Kučerov. Malo tko je tada vjerovao da se Kanada može vratiti u susret, ali oni upravo to i čine. Najprije je u 50. strijelac Dougie Hamilton s igračem više na sjajnu asistenciju Marka Scheifelea. Samo 23 sekunde kasnije u listu strijelaca se upisuje i Jaden Schwartz nakon što se njegov udarac od klizaljke Grigorija Želdakova odbio u gol. Na krilima dva brza gola Kanađani stišću te u 52. minuti dolaze i do svog četvrtog gola i to preko Brendana Gallaghera. U 55. minuti strijelac je nakon jakog udarca s plave linije i Brandon Gormley. Rusi tada mijenjaju potresenog vratara Andrej Vasilevskog te ulazi njegov imenjak Makarov koji do kraja uspjeva ubraniti svih 7 udaraca Kanađana koji su uz to pogodili i stativu. Rusija je tako u ludoj završnivi sačuvala vodstvo te e plasirala u finale. Igrali su odlično velik dio susreta, ali ih je pad u igri sredinom treće trećine umalo skupo stajao. Kanada se nije baš snašla na ledu u prve dvije trećine, svi njihovi pokušaji bili su lako čitljivi i ne osobito opasni. Probudili su se tek pred kraj utakmice kada su krenuli na sve ili ništa. Kanada je tako podlegla pod pritiskom te drugu godinu zaredom izgubila od Rusije. Rusi su pak još jednom pokazali da je njihova juniorska generacija bolja od kanadske. Za dva dana ih čeka finale protiv Švedske dok Kanadu čeka borba za broncu protiv Finske.



Liga za ostanak

SAD - Latvija 12:2 (4:0, 7:1, 1:1).

(3 Watson, 3 Bjugstad, Zucker, Miller, Arnold, Clendening, Rau, Czarnik - Girgensons, Blugers)

Nakon Švicarske SAD je postao i druga reprezentacija koja je i službeno osigurala ostanak u elitnoj diviziji. Ostvarili su to uvjerljivom pobjedom protiv Latvije od 12-2. Već nakon prve trećine bilo je jasno kako će susret završiti; Austin Watson zabio je tri uzastopna gola, a Jason Zucker jednog s igračem manje za vodstvo od 4-0. Već u prvoj minuti nastavka vidjeli smo još dva gola SAD-a, strijelci su bili JT Miller i Nick Bjugstad. u 23. minuti zabija i Latvija preko svog najboljeg igrača Zemgusa Girgensonsa. To nije nimalo zbunilo Amerikance koji do kraja trećine zabijaju još pet golova. Redom su strijelci bili Bill Arnold, Adam Clendening, Kyle Rau te dvaput Nick Bjugstad. Omjer udaraca u drugoj trećini bio je nevjerojatnih 33-10 za SAD. U trećoj trećini došlo je do "primirja" Amerikanaca koji su se zadovoljili vodstvom od 11-1. U 43. minuti njihov dvanaesti gol postiže Austin Czarnik, a u 54. Teodors Blugers zabija drugi za Latviju. Amerikanci su se u ovom susretu potrudili pokazati da svojom kvalitetom ne pripadaju u ligu za ostanak. Mnogi igrači koji su razočarali u igri po skupinama protiv Latvije su zablistali; Nick Bjugstad imao je 5 bodova, Austin Watson 7 te Brandon Saad 4. Za Latvijce je ovo bio nebitan susret koji je bio tek priprema za predstojeći dvoboj sa Danskom koji će odlučiti o njihovoj sudbini na ovom prvenstvu. Sve osim pobjede za njih znači ispadanje u diviziju 1A. Svi igrači su im zdravi te su spremni za svoju najvažniju utakmicu. Amerikance pak još čeka dvoboj sa Švicarskom koji će odlučiti tko će od njih prvenstvo završiti kao sedma, a tko kao osma reprezentacija svijeta.

Ljestvica lige za ostanak: SAD 2/6, Švicarska 2/5, Danska 2/1, Latvija 2/0.

Nema komentara:

Objavi komentar