Ukupno prikaza stranice

srijeda, 4. siječnja 2012.

SP U20: Rusija i Finska u polufinalu

Nakon kraja igre po skupinama krenule su prve igre na eliminaciju kao i liga za ostanak. U prvom četvrtfinalu Finska je u golijadi svladala Slovačku sa 8-5 dok je Rusija u trileru bila bolja od Češke. U ligi za ostanak odigran je tek jedan susret u kojem je Švicarska nakon produžetaka svladala Dansku.


 
Četvrtfinale


Finska - Slovačka  8:5 (2:2, 4:1, 2:2).
(2 Ma.Granlund, Armia, Hamalainen, Mi.Granlund, Barkov, Donskoi, Pulkkinen - Chovan, Tvrdon, Mraz, Daloga, Dano).

U prvom četvrtfinalnom dvoboju Finska je u pravoj golijadi bila bolja od borbene Slovačke. Finci su bili favoriti te su u tom stilu i krenuli te su rano poveli golom Armie. Do kraja trećine Slovaci se vraćaju te trećina završava rezultatom 2-2. U drugoj trećini Finci su učinili odlučni korak prema četvrtfinalu, a glavni režiseri su bili braća Granlund. Sudjelovali su kod tri finska gola, a Barkov je pridodao još jednog za vodstvo 6-3. Krajem trećine Richard Mraz smanjuje rezultat, a početkom treće Martin Daloga unosi neizvjesnost u susret. Tada opet na scenu stupa Finska te golovima Donskoia i Pulkkinena u samo dvije minute zapečaćuje sudbinu Slovaka. Do kraja Marko Dao uspijeva tek ublažiti poraz za konačnih 8-5. Slovaci su imali iznimno neraspoložene vratare Šimbocha i Riečickog koji su od 38 udaraca primili 8 golova. Puno bolji nije bio ni finski Aittokallio koji je primio 5 golova od 29 udaraca. Kod Finske su 7 bodova upisala braća Granlund dok je kod Slovačke prednjačio Mraz sa 3 boda. Finska je slavila ponajprije zahvaljujući iznimno raspoloženim napadačima koji su znali zabiti u ključnim trenucima. Slovaci su bili blizu iznenađenja, ali su ih skupo stajale obrambene greške, naročito u drugoj trećini. Još da su im vratari bili arspoloženiji, možda bi oni danas razmišljali o polufinalu. Tamo Finsku očekuje veliki rival Švedska. Slovake u utakmici za peto mjesto očekuju susjedi Česi.


Rusija - Češka  2:1 OT (0:0, 1:1, 0:0 - 1:0).
(Alpakov, Želdakov - Čulek).

U dvoboju u kojem su glavne zvijezde bili vratari Rusija je slavila pobjedu tek u produžecima te tako izborila put u polufinale. Rusima se u sastav vratio Grigorenko, a Česima Musil i Čulek. Svi oni su u igri po skupinama zadobili lakše ozljede. Rusija je mnogo bolje ušla u suret i tijekom prve trećine natpucala Čehe sa 16-5. U drugoj trećini bilo je potpuno obrnuto; Česi su bili ti koji su dominirali dok su Rusi rijetko bili u prilikama za gol. Dominaciju su Česi oplodili u 28. minuti kada zabija Jakub Čulek. U 33. minuti Rusija se uspjela vratiti; strijelac je bio Daniil Alpakov. U trećoj trećini vidjeli smo odličnu igru s obje strane; oba sastava propustila su dosta dobrih prilika, a proslavili su se vratari Andrej Vasilevski i Petr Mrazek s nekoliko sjajnih intervencija. Nakon točno minutu i pol igre u produžecima Grigorij Želdakov zabija za rusku pobjedu. Činilo su da su suci trebali poništiti gol zbog prekršaja strijelca, ali na kraju izgleda da je donesena ispravna odluka. Rusija se provukla u polufinale gdje ih čeka dosad stopostotna Kanada. Bit će to sjajan susret. Česima ostaje žal pošto su bili vrlo blizu vellikog iznenađenja. Pokazali su dobru igru, a da je napad bio koncentriraniji mogli su lako doći do pobjede.


Liga za ostanak

Švicarska - Danska  4:3 OT (2:2, 1:1, 0:0 - 1:0).
(Schneuwly, Bertaggia, Hofmann, Richard - 2 Jensen, O.Bjorkstrand)

Pobjedom nad Danskom Švicarska je i prije zadnje utakmice osigurala ostanak u elitnoj diviziji. Dansku pak čeka odlučujući dvoboj s Latvijom u kojem pobjedom mogu ostvariti ostanak. Švicarska je u susret ušla kao favorit, a baš u takvim susretima Švicarska ne igra dobro. Danci su poveli već u drugoj minuti golom Olivera Bjorkstranda, a Švicarci uzvraćaju samo 35 sekundi kasnije preko Cedrica Schneuwlyja. Do kraja trećine postignuta su još dva gola; najprije Bertaggia pogađa za vodstvo Švicarske dok u 17. minuti Nicklas Jensen izjednačava rezultat. U drugoj trećini Švicarska se vraća u vodstvo golom Gregory Hofmanna iz kaznenog udarca. Danci se ne predaju te drugim golom Jensena u 28. minuti ponovno izjednačavaju. Danci su do kraja susreta imali još nekoliko izglednih prilika, ali Tim Wolf je sve pokušaje zaustavio. Osveta za promašaje stigla je u četvrtoj minuti produžetka kada Tanner Richard zabija za pobjedu Švicarske. Švicarci su odigrali možda i najlošiji susret na prventsvu, ali je i to bilo dovoljno za pobjedu i osiguranje ostanka. S druge strane Danska je odigrala najbolji susret na prvenstvu te bila vrlo blizu i povoljnijeg ishoda. Njihova najveća zvijezda Nicklas Jensen bio je vrlo dobar kao i ostatak momčadi koji je iznimno ppovisio razinu igre u odnosu na utakmice u skupini. Čeka ih dvoboj s Latvijom koji im je posljednja prilika za ostanak u elitnoj diviziji. Ako budu igrali kao i protiv Švicarske, šanse im značajno rastu.

Ljestvica lige za ostanak: Švicarska 2/4, SAD 1/3, Danska 2/1, Latvija 1/0.

Nema komentara:

Objavi komentar