Ukupno prikaza stranice

četvrtak, 5. siječnja 2012.

SP U 20: Danska ispala iz eline divizije

Pretposljednjeg dana prvenstva odigrane su posljednje dvije utakmice u ligi za ostanak. SAD je pobjedom nad Švicarskom osvojio sedmo mjesto, dok je Latvija slavljem nad Danskom u produžecima izborila ostanak i poslala Dansku natrag u diviziju 1A. U utakmici za peto mjesto Češka je bila bolja od susjeda Slovaka koji su tako završili šesti.


Utakmica za 5. mjesto

Češka - Slovačka  5:2 (3:0, 1:1, 1:1).
(Faksa, Holik, Mozik, Uher, Filippi - Bubela, Chovan)

Na prošlom svjetskom prvenstvu u Buffalu isti protivnici su odigrali utakkmicu s istim ishodom na pretposljednji dan prventva. Tada je to bila borba za 7.mjesto što pokazuje da su obje reprezentacije ostvarile napredak u odnosu na prošlu godinu. U susretu bez velikog natjecateljskog značaja Česi su pobjedili najviše zahvaljujući uvjerljivoj izvedbi u prvoj trećini. U njoj su natpucali Slovake sa 21-6, a zabili su i tri gola; Radek Faksa, Petr Holik, Vojtech Mozik. Sredinom drugog dijela Miloš Bubela svojim golom daje nadu Slovačkoj ali je bila kratkog vijek abudući da nepune dvije minute kasnije Dominik Uher vraća na tri razlike: 4-1. Početkom treće trećine u 43. minuti Tomaš Filippi s igračem više povisuje na 5-1. U 57. minuti Matuš Chovan zabija za Slovačku te postavlja konačnih 5-2. Sjajan je još jedan put bio vratar Petr Mrazek sa 93,5% obrana. Česi mogu biti vrlo zadovoljni ostvarenim uspjehom na ovom prvenstvu; u četvrtfinalu su dugo držali Rusiju u neizvjesnosti te nes(p)retno ispali u produžecima. Konačno peto mjesto nagrada je za sav trud koji su uložili u svim utakmicama, a isti daje nadu Česima da njihov hokej ipak ima budućnost. Slično je i sa Slovacima, unatoč porazu i šestom mjestu u Slovačkoj nitko nije nezadovoljan. Ovoj vrsti ionako je cilj bio ostanak, a oni su prošli u četvrtfinale pokazavši na trenutke vrlo dobru igru. Sovački hokej je u krizi, a ovaj pozitivni rezultat je ohrabrenje da budućnost ipak nije tako crna.

Liga za ostanak

SAD - Švicarska  2:1 (2:1, 0:0, 0:0).
(Czarnik, Gravel - Haas)

U susretu dviju momčadi koje su najviše razočarale svojim nastupom i rezultatom SAD je ipak slavio pobjedu te tako izašao kao pobjednik lige za ostanak što im je donijelo sedmo mjesto. Tim je izbjegnuto ponavljanje najlošijeg rezultata SAD-a u povijesti; osmomg mjesta iz 1999. Sve zanimljivo se dogodilo u prvoj trećini; najprije je u 12. minut Austin Czarnik iz solo akcije doveo SAD u vodstvo da bi već u 15. Gaeta Haas izjednačio. Pobjednički gol djelo je Kevina Gravela u 17. minuti na asistenciju Adama Clendeninga. Do kraja susreta obje momčadi su igrale poprilično loše i nezainteresirano, a vratari Tim Wolf i Jack Campbell obranili su sve udarce. U konačnici je SAD natpucao Švicarsku 44-23. Amerikanci su pred početak prvenstva bili među najvećim favoritima za naslov. Na ledu to nisu pokazali, u skupini su ih nadigrali i Finska i Češka i Kanada. U borbi za ostanak su upisali dvije pobjede, ali to sigurno nije poboljšalo dojam koji je SAD pokazao. Tek tri igrača iz ovog sastava imat će pravo nastupa i sljedeće godine što znači da je pred SAD-om dug put stvaranja nove momčadi koja ne bi smjela ponoviti ovakav neuspjeh. Švicarska je pak nakon petog mjesta prošle godine pala na osmo. Igrali su dobro s izuzetkom najvažnije utakmice kada su Slovacima u završnici dozvolili preokret koji ih je koštao prolaska u četvrtfinale. Nije pomoglo ni što im se ozljedio najpotentniij napadač Sven Bartschi. Ako išta može utješiti Švicarce onda je to činjenica da su igrali puno bole nego što to rezultat pokazuje. Priliku za popravni ispit imat će dogodine kada će čak 12 igrača imati priliku za novi nastup.

Latvija - Danska  2:1 OT  (0:1, 1:0, 0:0 - 1:0).
(Pelšs, Jevpalovs - O.Bjorkstrand)

Bila je to utakmica koju su obje reprezentacije dugo čekale, izravan dvoboj u kojem se odlučuje tko ostaje a tko ispada iz elitne divizije. Latvija je krenula nešto bolje sa nekoliko prilika, ali su Danci prvi zabili. Strijelac je bio Oliver Bjorkstrand nakon asistencije Thomasa Spellinga već u 4. minuti. Do kraja trećine Danci su imali više od igre, ali reultat se više nije mijenjao. U 32. minuti Latvija nakon mnoštva propuštenih prilika s igračem više na cijelom turniru napokon zabija iz takve prilike. Strijelac je bio Kristians Pelšs. U toj trećini glavne zvijezde su bili vratari; Sebastien Feuk s danske strane i Kristers Gudlevskis s latvijske. Do kraja regularnog dijela obje reprezentacije nisu previše riskirale pošto je ulog bio velik. Prilika je bilo, ali su vratari bili sigurni. Bilo je jasno da će se pobjednika odučiti detalj, a tako je i bilo. Nakon nepune dvije minute igre u produžetku Nikita Jevpalovs je primio pak nakon jednog odbijanca te ga kroz noge Sebatsiena Feuka poslao u mrežu za pobjedu Latvije 2-1 i ostanak u elitnoj diviziji. Danci su bili neutješni, bio im je to drugi poraz u produžetku u ligi za ostanak, oba puta su bili nevjerojatno blizu pobjedi ali na kraju odlaze poraženi. Tako im je i drugi izlet u elitnu diviziju završio brzim ispadanjem. Sljedeće sezone ih čeka divizija 1A gdje su sigurno glavni favoriti budući da čak 14 igrača iz ovog sastava ima ponovno pravo nastupa. Latvija je pak imala sreće, budući da su do ovog susreta imali sve poraze. Nisu se proslavili, ali su odigrali najbolje onda kada je to bilo najpotrebnije. Imaju pravo na optimizam budući da im sljedeće sezone čak 14 igrača ima pravo na ponovni nastup.

Ljestvica lige za ostanak: SAD 3/9, Švicarska 3/5, Latvija 3/2, Danska 3/2.

Nema komentara:

Objavi komentar