Ukupno prikaza stranice

srijeda, 18. siječnja 2012.

Životarenje hokeja van Zagreba

Nedvojbeno je da je Zagreb centar hrvatskog hokeja. Zagreb je zapravo ekvivalent hrvatskog hokeja, naročito u posljednje vrijeme. Ipak, kakva-takva hokejaška aktivnost postoji i izvan Zagreba.


Osim Zagreba jedini grad koji ima predstavnika u natjecanjima pod nadležnosti saveza je Sisak. Priča o KHL Sisak već je valjda poznata svima koji makar malo prate hrvatski hokej osim Medveščaka i EBEL-a. Klub se ove godine natječe u prvenstvu Hrvatske u konkurenciji seniora, juniora i mlađih juniora. Osim njih klub ima i malu i veliku školu hokeja koja redovno nastupa na turnirima zajedno sa kolegama iz tri zagrebačka kluba. Jedan turnir nedavno je održan i u Sisku.



Novost je od ove sezone da je na spomenutom turniru u Sisku nastupila i mala škola KHL Karlovac. Malim Karlovčanima bio je to prvi nastup na jednom turniru, a zabilježili su odličan uspjeh. Svladali su drugu momčad Siska sa 5-0 te Zagreb sa 4-0. Jedini poraz zabilježili su protiv prve momčadi Siska što im je u konačnici donijelo drugo mjesto na turniru. Jedan od sljedećih turnira najavljen je za Veljaču u Karlovcu, na klizalištu Sokolski dom. Najavljen je i nastup seniora KHL Karlovac koji bi na svom klizalištu trebali odigrati prijateljski susret sa KHL Sisak.

Nedavno sam pisao i o turniru u Osijeku; hokejašima iz Osijeka, članovima KHL Kune te njihovim sujedima IHK Okej iz Slavonskog Broda i KHL Komarci iz Vukovara. Članovi IHK Okej u svom su gradu organizirali školu hokeja na ledu za djecu do 14 godina, ali nepostojanje adekvatnog klizališta ozbiljnije bavljenje hokejom čini nemogućim.


Logo IHK Okej







 
Nešto se pokrenulo i Varaždinu te članovi tamošnjeg KHL Varaždin, inače jednog od najstarijih u Hrvatskoj, organiziraju školu hokeja budući da je lokalno klizalište uz Dravu dobilo nešto bolje uvjete za hokej nego što je to bilo prije. Na varaždinskom kao i na onom koprivničkom klizalištu nastupaju i rekreativci, članovi IHK Veprovi iz Križevaca - kluba koji je od prošle godine član inline prvenstva Hrvatske.

Potpuno je jasno da hokej van Zagreba nema ozbiljnu budućnost bez postojanje potrebne infrastrukture. Gradovi koji imaju klizališta regularnih dimenzija (Sisak i Karlovac) imaju hokejašku budućnost, ali ona ne može biti puno bolja od one kakva je danas. Razlog je naravno taj što su njihova klizališta otvorena samo tijekom nekoliko zimskih mjeseci te su veliku većinu godine lokalni hokejaši osuđeni na hokejašku neaktivnost. U vrijeme kad oni dobiju led u svom gradu njihovi kolege iz Zagreba već imaju par mjeseci treniranja na ledu. Dok god su takvi uvjeti (otvorena klizališta) KHL Sisak i KHL Karlovac su osuđeni na "životarenje" na rubu postojanja.

U ostalim gradovima situacija je još gora. Osim što su klizališta u Osijeku, Varaždinu, Vukovaru, Slavonskom Brodu i Koprivnici otvorena ona su i neregularnih dimenzija. Kad bi lokalni klubovi i htjeli napraviti nekakav iskorak on nije moguć zbog uvjeta koje imaju. I oni tako ostaju osuđeni na "životarenje".


Dok god se u hrvatskom hokeju nešto ne promjeni hokejaška karta Hrvatske izgledat će ovako

Nema komentara:

Objavi komentar