Ukupno prikaza stranice

petak, 6. siječnja 2012.

SP U20: Zlato nakon 31 godine u Švedsku

U vrlo čudnoj utakmici Švedska je tek u produžecima uspjela slomiti Rusiju te doći do zlata čime je prekinut nevjerojatan niz od čak 31 godine bez zlatne medalje na U20 prvenstvu za jednu od najjačih hokejaških nacija. U dvoboju za treće mjesto Kanada je i po drugi put na prvenstvu bila uvjerljiva protiv Finske te tako uzela brončanu medalju.


Finale

Švedska - Rusija  1:0 OT (0:0, 0:0, 0:0 - 1:0).
(Zibanejad)

Bila je to od početka vrlo čudna finalna utakmica. Šveđani su počeli znatno aktivnije i agresivnije, nekoliko su puta opasno zaprijetili Andreju Makarovu, a pomalo nevjerojatno zvuči činjenica da su Rusi prvi udarac prema vratima Johana Gustafssona uputili u 13. minuti. Do kraja trećine omjer je bio čak 17-3. Kada se očekivala ruska konsolidacija u drugoj trećini Šveđani su krenuli još žustrije i bolje dok su Rusi izgledali potpuno bezidjeno i bezopasno. Omjer udaraca na gol bio je nakon dvije trećine nestvarnih 39-2. Šveđani su potpuno dominirali susretom te su samo zbog svoje neuspješne napadačke taktike ostali bez vodstva. Gotovo svi udarci prema Makarovu bili su otvoreni bez bloka i iz daljine tako da ih je vratar Makarovljevog kalibra lako zaustavljao. Igrali su forechecking protiv kojeg Rusi jednostavno nisu nalazli odgovor. Svi njihovi pokušaji prema naprijed nailazili su na čvrsti blok švedske obrane koja im nije dopuštala ulazak u svoju trećinu.

U trećoj trećini je Rusija krenula znatno bolje i angažiranije, počeli su igrati brže te konačno stvarati i prilike. Konačno smo imali priliku vidjeti vrhunski hokej zbog kojeg su ove momčadi i ušle u finale. Najopasniji ruski igrač Jevgenij Kuznjecov pogodio je stativu s igračem više dok je najbolju priliku za Švedsku imao Oscar Klefborn ali je njegov udarac u kontri zaustavio Makarov. U posljednjoj minuti vidjeli smo najljepšu rusku akciju na utakmici; Kuznjecov je ušao u švedsku trećinu i iz okreta asistirao za Nikitu Guseva koji u naletu iz blizine ne pogađa mrežu već Gustafssona. Rusi su natpucali Šveđane 12-11 u trećoj trećini te je to bio njihov najbolji period igre. U produžecima se nastavio visok tempo iz treće trećine samo što su opet Šveđani bili ti koji su kontrolirali igru. Nakon šest nesupješnih udaraca prema golu sedmi je napokon bio sretan za Švedsku. Došao je sasvim slučajno, ruski igrači su krenuli na jedan izgubljeni pak uz ogradu, ali ga je prije njih uzeo Mika Zibanejad koji se sjurio prema Makarovu te ga svladao nakon jednostavnog driblinga u stranu. Švedski igrači burno su proslavili svoj gol kao i publika koja je velikom većinom bila uz njih. Rusi su bili razočarani ishodom, a najviše moraju biti razočarani sami sobom i svojom finalnom izvedbom. Biti natpucan 57-17 i očekivati pobjedu ne ide zajedno.

Sve pohvale zaslužuje Andrej Makarov za kojeg je odlučeno da će početi utakmicu tek na zagrijavanju. Ostatak ruske momčadi jednostavno nije imao svoj dan, kao da ih je pobjeda protiv Kanade u polufinalu zadovoljila te više nisu imali motiva za igru. Švedska je poptuno zasluženo uzela zlato, ostvarili su sve pobjede i pokazali najbolju igru na cijelom turniru. Momčad je bila sastavljena od vrsnih pojedinaca pred kojima je zasigurno svijetla hokejaška budućnost, a kao momčad su djelovali najuigranije i najkompaktnije od svih ostalih reprezentacija. Zasluge za to svakako idu i izborniku Rogeru Ronnbergu kojemu je ovo druga godina na klupi švedskih juniora. Rusija tako nije obranila naslov, ali je i srebro u ovakvoj konkurenciji veliki uspjeh. Ostaje gorak okus zbog ovako odigranog finala iako igra dotad nije bila nimalo loša. I u njihovim redovima se kriju nove zvijezde a najsjajnija među njima je Jevgenij Kuznjecov koji se s ovim prvenstvom oprostio od juniorskog hokeja. Rusi su sljedeći domaćini svjetskog prvenstva te s nestrpljenjem čekaju da na domaćem ledu vrate zlato u svoje vitrine.


Utakmica za treće mjesto

Kanada - Finska  4:0 (1:0, 2:0, 1:0).
(2 Howden, Pearson, Scheifele)

U prvoj i manje zanimljivoj utakmici dana poraženi polufinalisti Finci i Kanađani borili su se za broncu. Baš kao i u njihovoj prvoj utakmici na turniru slavila je Kanada. Ovaj put bilo je manje uvjerljivo od 8-1, ali svejedno dovoljno za sigurnu pobjedu. Bilo je pitanje kako će momčadi reagirati nakon razočaravajućih poraza od Rusije odnosno Švedske. Sami početak pokazao je veću želju i agresivnost Kanade. Finci su djelovali nezainteresirano te su bili lošiji protivnik. U 10. minuti Kanadaje povela kada s igračem više zabija Tanner Pearson. Vodstvo povećavaju u 26. kada grešku finske obrane koristi Tanner Pearson asistencijom za Marka Scheifelea koji šalje pak u mrežu. Pred sam kraj druge trećine Kanada koristi i drugog igrača više; strijelac je bio Quinton Howden na asistenciju Freddiea Hamiltona. Finci su imali par prilika ali su ih ili upropastili s potezom previše ili im je udarce zaustavio Mark Visentin. Kada je već bilo jasno da bronca ostaje u Kanadi Quinton Howden je zabio još jedan gol nakon što ga je fenomenalno pronašao Mark Stone.

Kanada tako 14. godinu za redom prvenstvo završava s medaljom. Ipak, već drugu godinu zaredom ona nije zlatnog sjaj što Kanađane automatski čini nezadovoljnima. Imali su odličan sastav koji je na kraju zakazao kad je to bilo najpotrebnije, u polufinalu protiv Rusije. Činjenica je da momčad nije bila najbolje uigrana te da ih je to, kao i loši vratari, koštalo finala. Finska je tako turnir završila na neugodnom četvrtom mjestu bez medalje, ali sveukupan dojam koji je momčad ostavila bio je dobar. Pokazalo se da imaju sjajne igrače koji budućnost finskog hokeja čine vrlo svijetlom. Odigrali su nekoliko sjajnih susreta, ponjedili SAD, Češku i Slovačku. Finale im je izbjeglo za dlaku, ali poraz je na kraju ipak bio zaslužen. Ako išta, četvrto mjesto predstavlja napredak u odnosu na prošlo koje su završili na šestom mjestu.


Konačan poredak:
1. Švedska
2. Rusija
3. Kanada
4. Finska
5. Češka
6. Slovačka
7. SAD
8. Švicarska
9. Latvija
10. Danska

All star momčad:
Vratar - Petr Mrazek (Češka)
Braniči - Brandon Gormley (Kanada)
               Oscar Klefborn (Švedska)
Napadači - Jevgenij Kuznjecov (Rusija)
                - Max Friberg (Švedska)
                - Mikael Granlund (Finska)
MVP - Jevgenij Kuznjecov (Rusija)

Nema komentara:

Objavi komentar