Ukupno prikaza stranice

srijeda, 4. siječnja 2012.

SP U20: Epilog igre po skupinama

Sinoćnjim utakmicama završena je igra po skupinama. U skupini A Švedska je preokretom protiv Rusije osigurala prvo mjesto i izravan put u polufinale dok je Slovačka pomalo iznenađujuće svladala Švicarsku te tako osigurala četvrtfinale. U skupini B Kanada je potvrdila prvo mjesgto pobjedom nad SAD-om koji je već jučer bio siguran putnik u ligu za ostanak. Finska je uvjerljivo svladala Češku te time izborila drugo mjesto u poretku dok je Češka završila treća. Oba sastava putuju u četvrtfinale. Parovi četvrfinala su tako Rusija - Češka i Finska - Slovačka. U ligu za ostanak ispali su SAD, Švicarska, Danska i Latvija. SAD i Švicarska prenose po tri boda iz skupine budući da su tamo svladali Dansku odnosno Latviju.

 
Skupina A

Slovačka - Švicarska  6:4 (1:2, 1:1, 4:1).
(3 Chovan, Matoušek, Marinčin, Gernat - 2 Vermin, Andrighetto, Richard)

Iako su dotadašnji rezultati sugerirali da je Švicarska favorit, Slovaci su ti koji slave pobjedu i prolaz u četvrtfinale. Švicarci su prve dvije trećine imali kontrolu utakmice; igrali su dobro i imali vodstvo od 3-2. U 41. minuti Tanner Richard poviuje na 4-2. U tom trenutku malo tko se mogao nadati preokretu koji će Slovaci izvesti; nadahnutom i požrtvovnom igrom dobili zamah na čijim su krilima u nepunih pet minuta zabili 4 gola. Švicarska igra potpuno se raspala i više nisu smogli snage za preokret. Slovaci su vlro emotivno proslavili ovu pobjedu koja im puno znači i kojom su izborili put u četvrtfinale. Njihovi junaci su Matuš Chovan koji je postigao hat-trick dok je Tomaš Jurčo imao 4 asistencije. Švicarci su potpuno šokirani; cijelo vrijeme su igrali dobro sve do 46.minute kada je renuo slovački uragan kojeg nikako nisu mogli zaustaviti te su izgledali kao potučena vojska. Velik je šok na ovaj način izgubiti u glavama već dobivenu utakmicu te je pitanje kako će momčad reagirati u ligi za ostanak. Opravdanje za poraz mogu tražiti u ozljedi najboljeg igrača Svena Bartschija ali je činjenica da to nije presudilo u utakmici sa Slovacima.

Švedska - Rusija  4:3 OT (0:3, 0:0, 3:0 - 1:0).
(Klefborn, Rakell, Friberg, Nordstrom - Zemchenko, Kosov, Telegin)
U izravnoj borbi za prvo mjesto u skupini Švedska je poslije velikog preokreta izašla kao pobjednik. Sve je dobro počelo za Rusiju; prvu trećinu završili su vodstvom od 3-0, a vratar Vasilevski uspješno je zaustavio sve pokušaje Šveđana. Isti se ritam nastavio i u drugoj trećini; Šveđani su pucali na gol sa svih strana dok su Rusi uglavnom prijetili iz protunapada. Švedska je u trećoj trećini krenula u totalnu ofenzivu što im se na kraju i isplatilo. Najprije je u 43. minuti zabio Klefborn, a onda u 53. i Rakell. Rusi su uspjeli odoljevati sve do 40 sekundi prije kraja kada izjednačava Max Friberg kojem je to bio sedmi gol na turniru. Na kilima povratka Šveđani su igrali bolje i u produžetku te nakon nepune tri minute Joakim Nordstrom zabija za pobjedu i polufinale. Uputili su čak 55 udaraca na gol što je jako puno naspram sam 26 ruskih. Igrali su puno ofenzivnije, ali su Rusi bili opasniji i neugodniji. Vratar Vasilevski pokazao je sjajnu formu, ali i švedski čuvar mreže Johan Gustafsson nije puno zaostajao obranivši nekoliko nezgodnih udaraca pri kraju susreta. Susret između dva protivnika s potpuno različitim stilom igre doista je bio prava poslastica za ljubitelje hokeja.
Ljestvica: Švedska 4/10, Rusija 4/10, Slovačka 4/6, Švicarska 4/4, Latvija 4/0.


Skupina B

Finska - Češka  4:0 (2:0, 1:0, 1:0).
(Ruutu, Aaltonen, Donskoi, Pulkkinen)

U dvoboju dviju momčadi koje su već prije izborile četvrtfinale bolja je bila Finska koja je tako u četvrtfinalu dobila nešto lakšeg protivnika; Slovačku. Česi su se izgleda potrošili u pobjedi nad SAD-om te su protiv poletnih Finaca izgledali previše umorno. To je rezultiralo s mnogo isključenja što je dodatno olakšalo posao Fincima. Prvu trećinu završili su s vodstvom 2-0. Česi su bulji u drugom dijelu, imali su mnogo opasnih pokušaja ali je vratar Sami Aittokallio bio siguran. Uz to je i Joonas Donskoi povisio na 3-0. U trećoj trećini strijelac je i Teemu Pulkkinen te je tako zaokružio sigurnu finsku pobjedu. Finska je odigrala doista dobar susret te je zasluženo došla do tri boda. Česi su djelovali pomalo nezainteresirano, ali su svejedno odigrali na visokoj razini o čemu govori 28 udaraca na gol naprema 36 finskih. Svoj su cilj, prolazak u četvrtfinale, ispunili i prije ovog susreta pa je i to možda razlog slabije igre. Finci su poslije visokog poraza od Kanade došli sebi te su sada jedan od glavnih favorita za sam vrh.

Kanada - SAD  3:2 (3:0, 0:0, 0:2).
(Stone, Schwartz, Connolly - Coyle, Zucker).

U susretu velikih rivala Kanada je u slavila tijesnu pobjedu od 3-2. Susret nije odlučivao o ničemu; Kanada je bila sigurno prva, a SAD četvrti. Ipak dvoboj je bio pun natjecateljskog naboja; Kanađani su krneuli vrlo dobro te su prvu trećinu završili s uvjerljivim vodstvom od 3-0. Amerikanci se nisu snalazli te je Kanada bila bolja u svim segmentima igre. U drugoj trećini na led kao da je izašla nova američka momčad; počeli su igrati agresivnije, organiziranije te u konačnici i opasnije po kanadski gol kojeg je vrlo dobro branio Scott Wedgewood. Golovi su došli tek u posljednjoj trećini kada zabijaju Charlie Coyle pa onda i Jason Zucker. Američka dominacija bila je vidljiva i u tom dijelu igru te je Kanada najviše zahvaljujući svom vrataru zadržala vodstvo i ostvarila pobjedu. Kanađani su zadržali stopostotan učinak iako su bili vrlo blizu da se to ne dogodi. Igra u posljednje dvije trećine ne daje im previše samopouzdanja pred polufinale gdje čekaju pobjednika četvrtfinalnog susreta između Rusije i Češke. Amerikance još čekaju dvoboji s Latvijom i Švicarskom koji bi trebali biti formalnost, pogotovo ako budu igrali kao u drugom dijelu susreta s Kanadom.

Nema komentara:

Objavi komentar