Ukupno prikaza stranice

srijeda, 4. siječnja 2012.

SP U20: SAD u ligu za ostanak

Brončani s prošlog prvenstva i jedni od favorita ovog, Amerikanci, već nakon tri utakmice u skupinu osigurali su igranje u ligi za ostanak. Presudio im je poraz od Češke. U istoj skupini Finska je bila vrlo uvjerljiva prtoiv Danske. Tim rezultatima najviše je dobila Kanada koja je osigurala prvo mjesto u skupini a time i izravan put u polufinale. U skupini A Švedska se vrlo lako obračunala sa Slovačkom dok je Švicarska u dvoboju s Latvijm upisala prvu pobjedu.


Skupina A

Švedska - Slovačka 9:1 (2:1, 2:0, 5:0).

(2 Thorell, 2 Collberg, Friberg, Sundstrom, Zibanejad, Rakell, Nordstrom - Tvrdon)

Puno lakše od očekivanog Švedska je došla i do treće pobjede u skupini. Slovačka se pokazala kao nedorastao protivnik te je Švedska dominirala u svim segmentima igre. Prva trećina završila je minimalnim vodstvom Švedske 2-1 iako su Slovaci bili potpuno nadigrani. Već u nastavku Šveđani su nastavili sa svojom dominacijom te napadima Dominika Riečickog. I dok je rezultat nakon druge trećine izgledao koliko-toliko dobro za Slovake (4-1) onaj konačan bio je sramotan. U trećoj trećini Šveđani su se potpuno razigrali te zabili još pet golova. Ono što Šveđane može posebno veseliti je što su sve linije bile učinkovite te je u visokoj pobjedi većina njih sudjelovala u akciji za golove. Omjer udaraca bio je 55-15što pokazuje koliko je u ovom susretu podređena bila slovačka nacionalna vrsta. Obrana koja je dosad bila temelj njihove igre potpuno je zakazala dok je napad još jednom bio vrlo neučinkovit. Unatoč tome Slovaci u susretu sa Švicarskom mogu izboriti četvrtfinale za što će im biti potrebna bilo kakva pobjeda. Šveđane pak čeka dvoboj s Rusijom u kojem će ako pobjede izboriti izravan put u polufinale. Ako nastave ovakvu napadačku igru onda će i Rusija biti u problemima.

Švicarska - Latvija 5:3 (1:0, 2:1, 2:2).

(2 Haas, 2 Bertschy, Marti - Andersons, Jevpalovs, Hvorostinins)

U vrlo zanimljivoj utakmici Švicarska je došla do prve pobjede i četvrtog boda. Odlično su otvorili susret ne ostavljajući puno prostora Latvijcima a poveli su već u 9.minuti. U drugoj trećini utvrdili su vodstvo sa još dva gola, ali je jednom pogodila i Latvija. Šok za Švicarsku uslijedio je na početku treće trećine; najprije Jevpalovs pa onda i Hvorostinins izjednačuju rezultat. Tada na scenu opet stupa napadač Biela Gaetan Haas te svojim drugim golom odlučuje pobjednika. Samo minutu poslije njega strijelac je i Marti te Švicarska tako osigurava tri boda. Igrali su bez svojeg najboljeg napadača Svena Bartschija koji ima simptome potresa mozga te je upitan do kraja turnira. Zato se isprofilirao novi vođa; 17-godišnji Christoph Bertschy koji je i ovom susretu bio dvostruki strijelac. Latvija je igrala po sistemu toplo-hladno, od odličnih trenutaka do jako loših. Predstoji im borba za ostanak gdje ih čekaju utakmice sa SAD-om i Danskom. Upravo Danska je njihova jedina nada za ostanak u elitnoj diviziji. Švicarce čeka dvoboj sa Slovačkom koji će odlučiti tko će od njih dvoje ići u četvrtfinale, a tko u doigravanje za ostanak. Papirnati favorit je Švicarska, ali u takvom susretu to ništa ne mora značiti.

Ljestvica: Rusija 3/9, Švedska 3/8, Švicarska 3/4, Slovačka 3/3, Latvija 4/0.

Skupina B

SAD - Češka 2:5 (1:1, 1:1, 0:3).

(Tynan, Arnold - 2 Filippi, 2 Holik, Hertl)

Bila je to utakmica s ishodom kojem se malo tko mogao nadati. SAD je dobro otvorio susret te poveo već u 6. minuti. Nedugo zatim izjednačio je Tomaš Filippi, ali Amerikanci se vraćaju u vodstvo u 32. minuti kada Arnold zabija s igračem više. U tom trenutku sve je izgledalo dobro za SAD; imali su vodstvo i držali Čehe na distanci. Ali Česi se nisu predavali; ubrzo je Tomaš Hertl izjednačio rezultat. U posjlednoj trećini igralo se vrlo žustro, ali Česi su bili ti koji su pokazivali veću želju i agresivnost. To je rezultiralo golovima Holika u 53. i Filippija u 58. minuti. Kada su Amerikanci izvadili vratara Campbella Holik je zabio u praznu mrežu za konačnih 5-2. Česi pobjedu najviše mogu zahvaliti svom vrataru Petru Mrazeku koji je obranio čak 52 od 54 udarca na gol. U nekim trenucima je Amerikance dovodio do ludila, osobito u trećoj trećini. Amerikanci nisu pokazali previše žara u igri te su ih u tom smislu Česi nadigrali. SAD-u nije pomoglo ni čak 37 minuta s igračem više. Već tada je bilo jasno da će SAD prvenstvo nastaviti u borbi za ostanak što je veliko razočaranje za jednu od nacija koju se smatralo favoritom za naslov. Česi su sigurni za četvrtfinale, a susret s Finskom odlučit će s koje će pozicije krenuti dalje.

Finska - Danska 10:1 (3:0, 2:1, 5:0).

(4 Pulkkinen, 2 Salomaki, Hakanpaa, Pokka, Kuronen, Armia - P.Bjorkstrand)

Iako je pobjednik bio izvjestan Dancima svakako nije pomogla činjenica da je izbornik Todd Bjorkstrand odlučio suspendirati petoricu igrača zbog nedoličnog ponašanja na press konferenciji poslije susreta s Kanadom. Finci su namirisali krv i krenuli vrlo oštro. Već nakon prvog dijela imali su vodstvo od 3-0, a omjer udaraca bio je čak 22-7. U drugom dijelu vidjeli smo nešto i od Danaca koji su preko Patricka Bjorkstranda postigli svoj jedini gol, a omjer udaraca bio je tek 16-13 za Finsku. U posljednjoj trećini postojala je samo jedna momčad i to ona finska. Postigli su pet golova od toga četiri Teemu Pulkkinen. Omjer udaraca bio je 21-5. Dojam je da je ovako visoka pobjeda Finske više plod loše igre njihovih protivnika nego dobra igra njih samih. Finska je siguran putnik u četvrtfinale, a dvoboj s Češkom odlučit će hoće li biti 2. ili 3. u skupini B. Dansku čeka teška borba za ostanak; situacija ni unutar momčadi nije najbolja a to se odražava i na ledu. Pet čistih poraza uz gol razliku 6:38 čini ih glavnim favoritima za put u diviziju 1a.

Ljestvica: Kanada 3/9, Finska 3/6, Češka 3/6, SAD 3/3, Danska 4/0.

Nema komentara:

Objavi komentar