Ukupno prikaza stranice

nedjelja, 13. svibnja 2012.

Iznenađenje Francuza

Subota je donijela čak šest susreta na svjetskom prvenstvu. U Helsinkiju je Slovačka uvjerljivo svladala Bjelorusiju dok je Francuska napravila malo iznenađenje pobijedivši Švicarsku. Na kraju dana Kanada je uvjerljivo slavila protiv Kazahstana. U Stockholmu je Norveška nakon sjajne igre bila bolja od Latvije dok su Nijemci uz dosta sreće svladali Dansku. Švedska je imala lagan posao protiv Italije te je upisala petu pobjedu na turniru.


Skupina A

SLOVAČKA - BJELORUSIJA  5:1 (1:0, 4:1, 0:0).

07' 1-0 Sekera (Baranka, Handzuš)
24' 2-0 Radivojevič (Sekera)
25' 3-0 Miklik (Mikuš, Tatar)
26' 4-0 Kopecky (Radivojevič)
27' 5-0 Mikuš (Tatar, Miklik)
35' 5-1 Kaljužni (A.Kosticin, S.Kosticin) PP

Isključenja: 4x2, 1x10 (Surovy) - 4x2, Udarci na gol: 40-31
Vratari: Jan Laco 30/96,8% - Vitalij Koval 35/87,5%

Četiri minute druge trećine bile su dovoljne Slovacima da pobjede Bjeloruse te ih tako izbace iz svake kombinacije za četvrtfinale. Utakmica je počela s nešto aktivnijom Slovačkom koja je prva i zabila. Strijelac je bio branič Andrej Sekera. Bjelorusija potom dobiva dva uzastopna igrača više, ali ih ne koristi. Početak druge trećine označio je početak slovačkog uragana. Iznimno pokretljiva igra u napadu u kombinaciji sa zbunjenošću bjeloruskih igrača donijela je Slovačkoj čak četiri gola u 3 minute i 40 sekundi igre. Golove su postigli Branko Radivojevič, Michel Miklik, Tomaš Kopecky i Juraj Mikuš. Treba reći da je kod barem dva pogotka vratar Koval morao bolje reagirati. Bjelorusi potom malo dolaze sebi te u 37. minuti zabijaju i svoj jedini gol. Strijelac je bio Aleksej Kaljužni na dodavanje braće Kosticin. Njima je ovo bila prva utakmica na turniru nakon što su gotovo dva dana putovali do Helsinkija.

U trećoj trećini nije se dogodilo ništa značajno te je Slovačka došla i do treće uzastopne pobjede na turniru. Ona ih stavlja u situaciju da sami odlučuju o svojoj sudbini odnosno u (ne)ulasku u četvrtfinale. Bjelorusi i teoretski ostaju bez takve prilike, a po svemu prikazanom nisu je ni zaslužili. Onda kad je bilo najpotrebnije odigrali su najlošije te će ovo biti turnir za zaborav za budućeg domaćina svjetskog prvenstva. Treba spomenuti i da je iskusni vratar Andrej Mezin kojem je ovo bilo 12. prvenstvo bez najave i objašnjenja napustio Helsinki dan prije utakmice. To je samo dodatni pokazatelj da u momčadi Karija Heikkile nije sve funkcioniralo kako treba.


ŠVICARSKA - FRANCUSKA  2:4 (0:1, 2:1, 0:2).

17' 0-1 Auvitu (Hecquefeuille, Meunier) PP
33' 0-2 T.Da Costa (Bertrand, Roussel)
34' 1-2 Brunner (Furrer, Blindenbacher)
36' 2-2 Brunner (Romy)
47' 2-3 Meunier PP
48' 2-3 S.Da Costa (Bellemare, Amar)

Isljučenja: 3x2, 1x25 (Bezina) - 5x2, Udarci na gol: 43-27
Vratari: Tobias Stephan 23/85,2% - Cristobal Huet 41/95,4%

Švicarskoj je za ostanak u igri za četvrtfinale bila nužna bilo kakva pobjeda, kao i Francuskoj da održi i teoretsku šansu za skok na četvrto mjesto. Francuska je unatoč predviđanjima pobijedila te se izjednačila sa Švicarskom na petom mjestu. U prvoj trećini Švicarska je bila bolja te imala 15 udaraca prema 7 francuskih. Pa ipak, jedini gol postigla je momčad Davea Hendersona i to Yohann Auvitu snažnim udarcem s plave linije. U drugoj trećini su opet Švicarci bili nešto bolji, ali su Francuzi prvi zabili i to Teddy Da Costa. U sljedeće dvije minute Švicarci ipak uspijevaju kapitalizirati svoju dominaciju te izjednačiti rezulttat. Strijelac oba gola bio je Damien Brunner. Unatoč velikoj dominaciji i pozitivnom naletu Švicarci do kraja trećine ne uspijevaju preći u vodstvo.

U trećoj trećini Švicarska je propustila nekoliko sjajnih prilika, a iskazao se francuski čuvar mreže Cristobal Huet. Ključni trenutak utakmice zbio se u 47. minuti kada je Goran Bezina grubo startao na Anthonyja Guttiga te zaradio kaznu od 5+20 minuta. Dugih pet minuta s igračem više Francuzi su iskoristili na najbolji mogući način. Najprije je snažnim udarcem s plave linije pogodio Laurent Meunier da bi već u sljedećoj minuti pogodio i Stephane Da Costa nakon lijepog dodavanja Pierre-Edouarda Bellemarea. Švicarci se od tog šoka više nisu oporavili, pokušavali su i dalje ali bezuspješno. Francuzi su tako upisali pomalo iznenađujuću pobjedu kojom su prebrodili sve eventualne brige oko ostanka, ali i produžili nadu da mogu među najboljih osam.


KAZAHSTAN - KANADA  0:8 (0:1, 0:2, 0:5).

16' 0-1 Phaneuf (Getzlaf) PP
33' 0-2 Perry (Keith, Bouwmeester)
38' 0-3 Burrows (Eberle, Keith) SH
43' 0-4 Kane (Perry, Getzlaf)
44' 0-5 Tavares (Eberle, Russell)
44' 0-6 Purcell (Benn)
46' 0-7 Phaneuf (Getzlaf, Keith)
57' 0-8 Nugent.Hopkins (Sharp, Ladd)


Iskljuečnja: 4x2 - 5x2, Udarci na gol: 24-58
Vratari: Vitalij Kolesnik 34/85%, Vitalij Jeremejev 16/88,9% - Devan Dubnyk 24/100%


Nakon što su iznenadili SAD, Kazahstancima isto nije pošlo za rukom protiv druge sjevernoameričke momčadi. Ne samo da ih nisu iznenadili već su ih ovi potpuno nadigrali i ponizili zabivši im čak 8 golova. Početak je protekao u dosta izjednačenoj igri, izgledalo je kao da će Kanađani imati problema kao i njihovi susjedi dan prije. Jedini gol u prvoj trećini djelo je Diona Phaneufa. Ni u drugoj trećini Kanada se nije lako nosila s borbenim Kazahstancima. Unatoč tome, još su dva paka završila u golu Vitalija Kolesnika. Strijelci su bili Corey Perry i Alexandre Burrows. Kazahstan je krajem trećine imao najbokju priliku preko Romana Savčenka ali je ostal0 3-0.

U trećoj trećini svjedočili smo potopu Kazahstana. Kanada je zaigrala znatno angažiranije te su s pet golova dokrajčili umorne Kazake koji više nisu smogli snage za značajniji otpor. Svoj drugi gol postigao je Phaneuf, a u listu strijelaca su se još upisali i Evander Kane, John Tavares, Teddy Purcell te Ryan Nugent-Hopkins. Na golu je shutout sa 24 obrane upisao Devan Dubnyk. Ovom pobjedom Kanada je osigurala četvrtfinale, a na najboljem su putu da osiguraju i prvo mjesto. Za to će im biti dovoljno u posljednjem kolu svladati Bjelorusiju. Kazahstan još samo teorija drži u igri za ostanak. U posljednjem dvoboju moraju svladati Finsku uz uvjet da Bjelorusija izgubi i od Francuske i od Kanade.

Trenutni poredak: Kanada 6/16, Finska 5/12, SAD 5/10, Slovačka 5/9, Švicarska 5/6, Francuska 5/6, Bjelorusija 5/3, Kazahstan 6/1.



Skupina B

NORVEŠKA - LATVIJA  3:0 (1:0, 2:0, 0:0).

13' 1-0 Holos
26' 2-0 Martinsen (Trygg, Ask)
39' 3-0 Thoresen (Hansen, Skroder)

Isključenja: 4x2 - 6x2, 1x10 (Berzinš), Udarci na gol: 30-25
Vratari: Lars Haugen 25/100% - Edgars Masalskis 27/90%

U utakmici od iznimne važnosti za obje momčadi Norveška je sjajnom igrom došla do sva tri boda koji ih profiliraju u glavnog kandidata za četvrto mjesto. prvat rećina donijela je izjednačenu igru u kojoj su Latvijci prvi postigli pogodak. Međutim, nakon video pregleda suci poništavaju gol Gintsa Meije s obrazloženjem da pak nije prešao gol liniju. Nedugo zatim gol zabijaju i Norvežani s razlikom da je kod ovoga sve bilo čisto. Najzaslužniji za gol Jonasa Holosa je nespretni latvijski branič Rodrigo Lavinš. Latvijci su imali priliku s igračem više ali nisu zabili. U drugoj trećini Norveška je zabila i drugi gol. Mats Trygg uputio je udarac s plave linije koji se odbio od Andreasa Martinsena i prevario Masalskisa. Unatoč većem broju udaraca na gol u drugoj trećini Latvijci nije uspijela svladati Larsa Haugena.

S druge strane Norveška je zabila i treći gol. On je djelo Patricka Thoresena koji je iskoristio nesmotrenost latvijske obrane te zakucao izgubljeni pak u mrežu. Da stvari budu još gore za Latviju jedan pak je pogodio Mikelisa Redlihsa koji je napustio igru. Tako su u trećoj trećini uputili tek 6 udaraca prema Haugenu te su Norvežani lako zadržali stečenu prednost koju su mogli i povećati, ali je u najizgledinoj prilici Holos pogodio vratnicu. Treba spomenuti da je Latvija igrala i bez svog stožernog braniča koji je suspendiran zbog grubih stratova u susretu s Češkom. Sve to dovelo ih je u situaciju da im opasno visi plasman u četvrtfinale. S bodom zaostatka s Norveškom čekaju ih dvoboji s Danskom i Švedskom. Norvešku pak čeka Njemaćka te također Danska. Zbog prikazane igre u ovom szsretu prednost je svakako na norveškoj strani.


NJEMAČKA - DANSKA  2:1 (0:0, 1:1, 1:0).

22' 0-1 Green (Starkov)
38' 1-1 Greilinger (Fischer, Kaufmann)
49' 2-1 Gogulla (Reimer, Ullmann)

Isključenja: 3x2 - 1x2, Udarci na gol: 27-28
Vratari: Dennis Endras 27/96,4% - Frederik Andersen 25/92,6%   

U vrlo važnom dvoboju za obje momčadi Njemačka je upisala pobjedu nad Danskom iako je velik dio utakmice bila u podređenom položaju. U prvoj trećini Danci su igrali vrlo dobro te propustili nekoliko prilika. Nijemci nisu pronalazili način kako probiti čvrstu dansku obranu. Početkom druge trećine Danska je zasluženo povela. Kirill Starkov odlkizao je u kontru i pravovremeno uposlio Mortena Greena koji šalje pak kroz nige Dennisa Endrasa. Njemačka je u nastavku trećine nešto pokušavala, ali su i dalje bili bez pravog napadačkog rješenja. Izjednačenje je ipak došlo krajem trećine. Thomas Greilinger uputio je snažan slapshot s plave linije koji je prevario vratara Andersena. Ni u trećoj trećini odnos snaga na terenu se nije prevoše promjenio, Danska je bila opasnija dok su Nijemci imali jalove napade koji nisu previše ugrožavali danska vrata.

Pa ipak, Nijemci su bili ti koji su do kraja jedini zabili. Philipp Gogulla najbolje je reagirao na odbijanac poslije Ullmannova udarca pospremivši pak iza Andersena. Šokirani Danci nastavili su s kvalitetnim napadima te je doista nevjerojatno kako nisu nagrađeni golom i bodovima koji bih spasili ispadanja. Philip Larsen pogodio je vratnicu, dva Lassenova pokušaja iz blizine zaustavio je Endras. Nijemačka je tako došla do druge pobjede kojom zadržava izglede za plasman za četvrtfinale. Puno toga će biti jasnije poslije sutrašnjeg susreta s Norveškom. Ukoliko ponove igru kao protiv Danske ne piše im se dobro. Danci ostaju na posljednjem mjestu iako prema dosad prikazanom tamo ne zaslužuju biti. Na njihovu žalost gledaju se samo bodovi te će za ostanak u eliti i sljedeće godine trebati najmanje dva boda iz susreta s Latvijom i Švedskom.


ITALIJA - ŠVEDSKA  0:4 (0:2, 0:1, 0:1).

06' 0-1 Kruger (Karlsson, Alfredsson)
20' 0-2 S.Kronwall (Landeskog)  
26' 0-3 Karlsson (Zetterberg) PP
42' 0-4 Landeskog (Eriksson, Zetterberg)

Isključenja: 8x2 - 2x2, Udarci na gol: 19-42
Vratari: Daniel Bellissimo 36/90%, Thomas Tragust 2/100% - Viktor Fasth 19/100%

Švedska je u laganom ritmu pobijedila znatno slabije Talijane te tako osigurala drugo mjesto u skupini. Prvu trećinu igrali su loše, bez tečnosti u napadu i bezopasno po talijanski gol. Ipak, uspijeli su zabiti dva gola. Prvog je iz laganog odbijanca postigao Marcus Kruger, a drugog Staffan Kronwall tako što je skrenuo udarac Gabriela Landeskoga. U drugoj trećini Šveđani su zaigrali nešto bolje, ali su zabili samo jednom. U situaciji s dva igrača više precizan je bio Erik Karlsson. Talijani su s mnogobrojnim isključenjima ponudili Švedskoj da im napuni mrežu do vrha, ali momčad Pera Martsa kao da nije bila zainteresirana za nešto više od sigurnog vodstva.

Četvrti i posljednji pak u mreži vrlo solidnog Daniela Bellissima završio je u 42. minuti kada je iz blizine pogodio Gabriel Landeskog nakon lijepe kombinacije sa Louijem Erissonom i Henrikom Zetterbergom kojem je to bila druga asistencija na utakmici. Do kraja je Bellissimo imao nekoliko lijepih intervencija prije nego što je u 53. minuti zamijenjen i to zbog očigledne iscrpljenosti. Švedska je ostvarila planirano, prije četvrtfinala ih još čeka dvoboj s Latvijom. Spomenimo i da je debi na turniru imao i nedavno pristigli predator iz Nashvillea Patric Hornqvist. Italija je unatoč porazu imala dobar dan; porazom Danske i dalje ostaju na pretposljednjem mjestu koje im osigurava ostanak. Još se moraju nadati da ih Danci ni nakon iduća dva susreta neće prestići. Italija će svoj posljednji susret na turniru odigrati protiv Rusije.

Trenutni poredak: Rusija 5/15, Švedska 6/15, Češka 5/11, Norveška 5/7, Latvia 5/6, Njemačka 5/6, Italija 6/2, Danska 5/1.

Nema komentara:

Objavi komentar