Ukupno prikaza stranice

srijeda, 9. svibnja 2012.

Kazahstan na rubu ispadanja iz elite

Porazom od Slovačke Kazahstan je šanse za ostanak sveo na minimum te su jednom nogom već u diviziji IA. U istoj skupini Kanada je teškom pobjedom nad Švicarskom opet preuzela vrh ljestvice. U Stockholmu je Švedska pred napokon rasprodanim tribinama nadvisila Njemačku dok je u popodnevnim satima pred sablasno praznim tribinama Norveška došla do prve pobjede, stradala je Italija.


Skupina A

SLOVAČKA - KAZAHSTAN  4:2 (1:1, 1:0, 2:0).

02' 1-0 Granak (Šatan, Hudaček)
12' 1-1 Rimarev (Novopašin, Šemelin)
38' 2-1 Hudaček (Granak, Chara) PP
44' 2-2 Puškarjov (Žajlauov, Upper)
49' 3-2 Kopecky (Baranka, Sekera)
60' 4-2 Kopecky (Handzuš, Radivojevič) PP

Isključenja: 2x2 - 3x2, Udarci na gol: 33-22
Vratari: Jan Laco 20/90,9% - Vitalij Jeremejev 29/60%

Četvrtim porazom u isto toliko utakmica Kazahstan se našao u gotovo bezizlaznoj situaciji koja im jamči ispadanje iz elitne divizije. Slovačka se pak drugom uzastopnom pobjedom približila plasmanu u četvrtfinale. Poveli su već u drugoj minuti preko Dominika Granaka koji je iskoristio lijepo dodavanje iskusnog Miroslava Šatana iza gola. Slovacima je netom poslije poništen i gol; ispostavilo se da je vratar Vitalij Jeremejev pak zaustavio prije gol crte. U 12. minuti Kazahstan dolazi do izjednačenja golom Jevgenija Rimareva. U drugoj trećini igra je bila vrlo ravnopravna, a jedini gol su pred sam kraj zabili Slovaci. Strijelac je bio asistent kod prvog gola Libor Hudaček s igračem više. Treću trećinu momčad Andreja Šalajeva krenula je na sve ili ništa budući da su im nužno potrebni bodovi. Riskantna igra isplatila im se već u 44. minuti kada Konstantin Puškarjov lijepim udarcem iz prve vara Jana Laca na slovačkom golu.

Nedugo poslije Kazasi zarađuju isključenje koje Slovacima daje priliku za novo vodstvo. Iako ju nisu iskoristili uspijeli su prebaciti igru u slovačku trećinu što im se ubrzo i isplatilo budući da je Tomaš Kopecky zabio za 3-2. Kazahstan više nije smogao snage za povratak iako su imali nekoliko prilika koje je zaustavio Jan Laco. Još jedno nepotrebno isključenje minutu i pol prije kraja uništilo im je svaku nadu za izbjegavanje poraza. Još su 13 sekundi prije kraja primili i četvrti gol kojeg je iz protunapada opet postigao Kopecky. Kazahstan je bez ijednog boda prikovan za dno te ih samo čudo može zadržati u elitnoj diviziji buduči da u naredne tri utakmice igraju sa SAD-om, Kanadom i Finskom. Slovaci su zasad u zoni ulaska u četvrtfinale, a kako bi mu se još približili bit će važno da u idućem susretu slave protiv izravnog konkurenta Bjelorusije.


KANADA - ŠVICARSKA  3:2 (0:1, 1:0, 2:1).

02' 0-1 Brunner (Bezina, Romy)
21' 1-1 Tavares (Eberle, Skinner)
41' 2-1 Eberle (Tavares)
44' 2-2 Bezina (Romy, Brunner) PP
49' 3-2 Getzlaf (Ward)

Isključenja: 3x2 - 4x2, Udarci na gol: 30-30
Vratari: Cam Ward 28/93,3% - Tobias Stephan 27/90%

U dvoboju dviju vrlo sličnih momčadi, i po igri i kvaliteti, Kanada je upisala minimalnu pobjedu kojom se privremeno vratila na vrh ljestvice. Susret su bolje otvorili Švicarci povevši već u drugoj minuti kada Damian Brunner posprema jedan otpadak pred Wardovim vratima. Unatoč dominaciji Kanada cijelu prvu trećinu nije postigla pogodak, Tobias Stephan bio je siguran na golu. Međutim, već u prvoj minuti nastavka John Tavares vraća stvari na početak. Švicarski defenzivni stil bio je uspješan i kroz drugu trećinu te je Kanada u prvih 40 minuta igre limitirana na 22 udarca na gol. Početak trećine opet se pokazao kobnim za Švicace kada u 41. minuti Jordan Eberle zabija gola za kanadsku prednost. 

Švicarska dolazi do izjenaćenja tri minute kasnije nakon odlično digranog igrača više. Strijelac je bio rođeni Splićanin Goran Bezina, ujedno i asistent kod prvog gola. Pobjednički gol Kanada postiže u 49. minuti nakon lijepog udarca kapetana Ryana Getzlafa koji se našao na udaru kritika zbog svojih izvedbi na startu prventsva. Švicarci unatoč solidnom pritisku nisu uspjeli izjednaćiti. Kanada je upisala 10. bod koji ih bar privremeno vraća na vrh ljestvice te koji im gotovo osigurava četvrtfinale. Švicarci su s dva uzastopna poraza poništili početne pobjede te im predstoji borba za četvrtfinale sa Slovačkom, Francuskom i Bjelorusijom.   

Trenutni poredak: Kanada 4/10, Finska 3/9, Slovačka 4/6, Švicarska 4/6, SAD 3/5, Bjelorusija 3/3, Francuska 3/3, Kazahstan 4/0.


Skupina B

NORVEŠKA - ITALIJA  6:2 (2:1, 2:1, 2:0).

04' 1-0 Trygg (Olimb)
06' 1-1 Ansoldi (Tudin)
17' 2-1 Thoresen (Skroder, Bastiansen)
25' 3-1 Holtet (Skroder, Thoresen) PP
31' 4-1 Bastiansen (Olimb, Spets)
33' 4-2 Egger (Larkin, Rocco) PP
49' 5-2 Trygg (Haugen) SH
55' 6-2 Skroder (Thoresen, Holtet) PP

Isključenja: 7x2, 1x10 (Olimb) - 5x2, Udarci na gol: 39-18
Vratari: Lars Haugen 16/88,9% - Daniel Bellissimo 33/84,6%

Uvjerljivom pobjedom nad Italijom Norveška je odlično otvorila seriju vrlo važnih utakmica u kojima će tražiti svoju vizu za četvrtfinale. Šanse Talijana za takvo nešto su minorne te će se posvetiti žestokoj borbi za očuvanjem elitnog statusa. Norvežani su rano preuzeli kontrolu utakmice te poveli golom Matsa Trygga. Italija je izjednačil au svom prvom pravom napadu, a strijelac je uz dosta sreće bio Luca Ansoldi. Do kraja trećine Norvežani se vraćaju u vodstvo golom Patricka Thoresena. U drugoj trećini vidjeli smo dominantnu Norvešku koja je igrala puno bolje od nerasoloženih Talijana. Rezultat toga su i dva nova gola u mreži Daniela Bellissima, strijelci Marius Holtet i Anders Bastiansen.

Dobivši priliku s igračem više, Italije ju je brzo iskoristila i golom Alexandera Eggera smanjila zaostatak. U trećoj trećini Norvežani su opet bili dominantniji te su s nova dva gola na kraju došli do uvjerljive pobjede. Svoj drugi gol postigao je nakon lijepe solo akcije Trygg dok je Per-Age Skroder nakon dvije asistencije upisao i pogodak. Norveška se prvom pobjedom i četvrtim bodom približila mjestu koje vodi u četvrtfinale. Sada ih čekaju dva dana odmora nakon čega će se u izravnoj borbi za četvrtfinale suprostaviti Latviji i Njemačkoj. Italija je opet odigrala razočaravajuću utakmicu u kojoj nisu bili ni blizu pozitivnom rezultatu. Težak raspored i loša forma ne ulijevaju im optimizam da bi mogli ostati u eliti.


ŠVEDSKA - NJEMAČKA  5:2 (1:1, 2:1, 2:0).

02' 1-0 Kruger (Landeskog)
20' 1-1 Gogulla (Hospelt, Schutz)
27' 2-1 Stalberg (Hjalmarsson)
29' 3-1 Karlsson (Zetterberg, Eriksson) PP
37' 3-2 Reimer (Fischer, Gogulla)
43' 4-2 Persson (Larsson)
49' 5-2 Franzen (Zetterberg)  

Isključenja: 1x2 - 2x2, Udarci na gol: 45-17
Vratari: Viktor Fasth 15/88,2% - Dennis Endras 40/88,9%

Švedska nastavlja sa sjajnim igrama, u četvrtom nastupu došli su i do četvrte pobjede a ono što je ovu razlikovalu od dosadašnjih je što je dvorana u Stockholmu bila rasprodana. U takvoj atmosferi Šveđani su od samog početka krenuli žustro prema njemačkom golu. Već u 2. minuti početnu prednost donosi im Marcus Kruger. Njemačku rani zaostatak nije zbunio te su do stvorili par dobrih prilika pred Viktorom Fasthom. Izjednačenje je stiglo samo sekundu prije sirene; Philipp Gogulla bio je precizan iz blizine nakon sjajnog dodavanja Kaija Hospelta. Švedska je u drugoj trećini bila bolji protivnik te su zabili dva gola u razmaku od vije minute. Najprije je Viktor Stalberg iskoristio sjajno dodavanje Niklasa Hjalmarssona da bi onda s igračem više precizans plave linije bio i Erik Karlsson.

Uslijedilo je nekoliko švedskih promašaja koji su došli na naplatu u 37. minuti kada Njemačka dolazi na samo gol zaostatka. Strijelac je bio Patrick Reimer udarcem kroz noge vratara Fastha. Bio je to jedan od tek pet njemačkih udaraca u trećini. To je bilo sve od Njemačke budući da je u trećoj trećini na ledu postojala samo jedna momčad - Švedska. O tome gvori i omjer udaraca od 15-4 ali i nova dva gola u njemačkoj mreži. Prvi je djelo Niklasa Perssona, a drugi Johana Franzena. Momčad Pera Martsa sada je sama na čelu ljestvice te su gotovo sigurni putnici za četvrtfinale. Ono što može veseliti sve njihove navijače je izvrsna igra i kohezija koju momčad pokazuje na ledu. Sve to ih pretvara u možda i glavnog favorita natjecanja. Nijemci su s trećim uzastopnim porazom znatno snizili svoje šanse za četvrtfinale te ih u iduća tri susreta očekuje žestoka borba za treće ili četvrto mjesto. Prije toga imat će dva dana odmora.

Trenutni poredak: Švedska 4/12, Rusija 3/9, Latvija 3/6, Češka 3/5, Norveška 4/4, Njemačka 4/3, Italija 4/2, Danska 3/1.

Nema komentara:

Objavi komentar