Ukupno prikaza stranice

nedjelja, 6. svibnja 2012.

Finskoj, Rusiji i Švicarskoj druge pobjede

U punom nedjeljnom programu odigrano je šest utakmica. U Helsinkiju su Finska i Švicarska došli do drugih pobjeda dok je Francuska upisala svoju prvu. U Stockholmu je Rusija nastavila s maksimalnim učinkom dok isto nije pošlo za rukom Njemačkoj koja je poražena od Latvije. U popodnevnoj utakmici Italija je priredila malo iznenađenje svladavši u produžetku Dansku.

Skupina A

FRANCUSKA - KAZAHSTAN  6:3 (3:1, 1:1, 2:1).

09' 1-0 Hecquefeuille (Meunier, Desrosiers) PP
12' 2-0 Besch (Meunier)
15' 3-0 S.Treille (Da Costa, Bellemare) PP
18' 3-1 Krasnoslobodcev (Dudarev, Starčenko) PP
28' 4-1 Desrosiers (Y.Treille, Meunier)
34' 4-2 Poliščuk (Trosčinski, Savčenko) PP
41' 4-3 Žajlauov (Dudarev, Novopašin)
52' 5-3 Bellemare (Guttig, Da Costa)
57' 6-3 Hecquefeuille (Desrosiers, Auvitu) PP

Isključenja: 7x2, 1x25 (S.Treille) - 5x2, 1x10 (Savčenko), Udarci na gol: 41 -23
Vratari: Cristobal Huet 20/87% - Aleksej Ivanov 10/77%, Vitalij Jeremejev 25/89,3%

U prvom dvoboju dana u Helsinkiju Francuska je ostvarila prvu pobjedu na turniru dok je istovremeno Kazahstan upisao drugi poraz. Rezultat od 6-3 govori o zasluženoj pobjedi momčadi Dave Hendersona. Francuska je povela u 9. minuti preko Kevina Hecquefeuillea s igračem više. Do kraja trećine odlaze na 3-0 golovima Nicolasa Bescha i Sasche Treillea. Treba reći da su kod oba gola Francuzi imali pomoć božice Fortune. Izbornik Andrej Šalajev tada mijenja vratara: nesigurnog Ivanova mijenja iskusni Jeremejev. Kazahstan dolazi sebi u 18. minuti kada Vadim Krasnoslobodcev zabija s igračem više. U drugoj trećini Francuzi su bili bolji protivnik nastavivši prijetiti golu Jeremejeva. Bolja igra isplatila se u 28. minuti kada Julien Desrosiers nakon asistencije postiže i gol. Sredinom trećine Sascha Treille je brutalno startao na Romana Starčenka nanijevši mu ozljede zbog kojih je s leda iznesen na nosilima.

Treille je dobio kaznu igre, a Kazahstan situaciju s igračem više brzo koristi; Fjodor Poliščuk smanjuje na 4-2. Početkom treće trećine Talgat Žajlauov smanjuje na 4-3. Više od toga Kazahstan nije mogao. Francuska opet preuzima kontrolu utakmice te počinje kažnjavati sve kazačke greške. Do kraja utakmice Bellemare i Hecquefeuille postižu pogotke za konačnih 6-3. S ovom pobjedom Francuska je napravla veliki korak ka ostanku u eliti budući da je Kazahstan s dosad prikazanom igrom pokazao da se ne može ravnopravno nositi s ostalim reprezentacijama. Francuze čeka pokušaj proboja u četvrtfinale iako su i sami svjesno da će to biti jako teško. Kazahstan je već jednom nogom u diviziji IA; teško je očekivati da pobjede ikoga od preostalih suparnika. Čak i ako pobjede nisu sigurni u ostanak.


FINSKA - SLOVAČKA  1:0 (1:0, 0:0, 0:0).

08' 1-0 Pesonen (Granlund, Immonen)

Isključenja: 2x2 - 5x2, Udarci na gol: 22-26
Vratari: Petri Vehanen 26/100% - Jan Laco 21/95,5% 

Finska je u dvoboju sa Slovačkom upisala nova tri boda do kojih je kao i u prvoj utakmici došla zahvaljujući jednom pogotku. Bio je to dvoboj u kojem su glavne zvijezde bili vratari. Zanimljivo, ni Petri Vehanen ni Jan Laco nisu igrali u prvim utakmicama svojih reprezentacija. Jedini gol na utakmici djelo je Jannea Pesonena u 8. minuti. Bio je to spretan udarac iz drugog pokušaja nakon dodavanja Mikaela Granlunda. Slovačka je igrala dosta dobro te su često prijetili finskom golu. Međutim, Vehanen je bio na visini zadatka. Podatak da je Slovačka natpucala Finsku sa 23 prema 14 poslije dvije trećine dovoljno govori koliko su Finci opasno živjeli.

Suprotno očekivanjima u trećoj trećini momčad Vladimira Vujteka nestala je s leda. Tomu su kumovala i brojna isključenja zbog kojih su često igrali s igračem manje. Samo tri udarca na gol u toj trećini nisu bila dovoljna za ozbiljnije ugrožavanje finske pobjede te je preko 12 tisuća navijača u Hartwall areni moglo proslaviti drugu pobjedu svoje reprezentacije. Ono što ih sada čeka je dan odmora pa susret sa Švicarskom. S druge strane, Slovačka je upisala drugi tijesni poraz od favoriziranih suparnika koji ih ostavlja u poziciji da se moraju grčevito boriti za četvrtfinale. Već sutra ih čeka novi težak protivnik, reprezentacija SAD-a protiv kojeg će tražiti svoje prve bodove.


ŠVICARSKA - BJELORUSIJA  3:2 (2:1, 0:1, 1:0).

07' 1-0 Moser (Du Bois)
11' 1-1 Ugarov (Stepanov, Denisov) 
12' 2-1 Moser (Romy, Brunner)
22' 2-2 Kolcov (Korobov, Kaljužni)
48' 3-2 Romy (Brunner)

Isključenja: 3x2 - 2x2, Udarci na gol: 35-21
Vratari: Tobias Stephan 19/90,5% - Vitalij Koval 32/91,4%

U posljendoj utakmici dana u Helsinikju Švicarska je došla i do druge pobjede na turniru. U uzbudljivoj utakmici sa 3-2 su svladali Bjelorusiju kojoj je to bio drugi poraz. Momčad Seana Simpsona bolje je otvorila susret povevši u 7. minuti golom Simona Mosera. Bjelorusija izjednačava u 11. minuti kada Aleksej Ugarov brzim udarcem iz prve vara Tobiasa Stephana na švicarskom golu. Nešto više od minute poslije Švicarska je opet u vodstvu, a strijelac je opet Moser na asistenciju kolega iz linije: Kevina Romyja i Damiena Brunnera. Na početku druge trećine Bjelorusi uraganski kreću prema švicarskom golu te ubrzo dolaze do novog izjednačenja. Strijelac je bio Konstantin Kolcov na asistenciju Dmitrija Korobova. Do kraja trećine nije bilo puno prilika te se rezultat nije mijenjao.

U trećoj trećini Bjelorusija je imala dvije neiskorištene prilike s igračem više poslije isključenja Luce Sbise. Kazna je stigla u 48. minuti kada Kevin Romy vara Vitalija Kovala poslije dodavanja Damiena Brunnera. Najbolju priliku za novo izjednačenje Bjelorusija je imala u 56. minuti kada je Mihail Grabovski propustio realizirati kazneni udarac.  Švicarska je tako došla do zaslužene pobjede ponajviše zahvaljujući liniji Romy-Brunner-Moser koja je kreirala sva tri gola. Ovom pobjedom i s nova tri boda Švicarci su si trasirali put u četvrtfinale. Ipak, još je puno prepreka pri ostvarenju tog cilja. Prva ih čeka za dva dana - domaćin Finska. 

Trenutni predak: Švicarska 2/6, Finska 2/6, SAD 2/5, Canada 2/4, Francuska 2/3, Slovačka 2/0, Bjelorusija 2/0, Kazahstan 2/0.



Skupina B

DANSKA - ITALIJA  3:4 OT (0:2, 3:1, 0:0 - 0:1).

15' 0-1 Ansoldi (Scandella)
15' 0-2 De Marchi (Fontanive)
21' 1-2 Eller (F.Nielsen, J.Jensen)
25' 2-2 J.Jensen (Green, D.Nielsen) PP
32' 3-2 J.Jensen
34' 3-3 De Marchi (Scandella, Plastino)
61' 3-4 Scandella

Isključenja: 3x2 - 4x2, Udarci na gol: 35-24
Vratari: Frederik Andersen 20/83,3% - Daniel Bellissimo 32/91,4%

U otvaranju dana u Stockholmu Italija je priredila malo iznenađenje te u produžecima svladala Dansku sa 4-3. Poslije dobre igre protiv Češke Danci su očekivali pobjedu protiv Italije koja je odigrala jako lošu prvu utakmicu protiv Njemačke. Danci su dobro otvorili utakmicu, ali su Talijani bili ti koji su poveli. Unutar 18 sekundi zabili su čak dva pogotka; najprije Luca Ansoldi te već u sljedećem napadu Matt De Marchi. Šokirani rezultatom Danci su uraganski ušli u drugu trećinu što im se vrlo brzo i isplatilo. Najprije je u 21. minuti zabio Lars Eller, a onda u 25. Jesper Jensen vratio utakmicu u egal. U 32. minuti isti igrač koristi grešku talijanske obrane te zabija za potpuni preokret Danaca i vodstvo od 3-2. Kada se činilo da je Italija na koljenima te da će Danska preuzeti kontrolu utakmice Italija dolazi do izjednačenja. Gulio Scandella sjajno dodaje Mattu De Marchiju koji postiže svoj drugi gol na susretu. U trećoj trećini nije bilo pogodaka, a ni previše prilika te je utakmica otišla u produžetak. 

On nije potrajao dugo, nakon samo 52 sekunde igre Gulio Scandella dvjema asistencijama dodaje i gol. Nakon izvrsnog solo prodora uputio je udarac koji je prošao kroz noge vratara Frederika Andersena te tako Italiji donio veliko i pomalo neočekivano slavlje. Danci su čini se podcijenili svog protivnika misleći da će lako doći do bodova. Ovako ih čeka neizvjesnost budući da su poraženi od glavnog konkurenta za ispadanje. Italija je pak odigrala vrlo dobar susret u kojem su pokazali veliku borbenost i organiziranost. Ukoliko takvu igru ponove i u nastavku turnira nije vjerojatno da će im ova dva boda biti jedina na turniru. Osim sjajnog Scandelle istakao se i dvostruki strijelac Matt De Marchi kao i još jednom sjajni vratar Daniel Bellissimo. Kod Danaca je vratar Andersen odigrao dosta loše, ali se zato probudio napad, poglavito Jesper Jensen koji je skupio 3 boda.


RUSIJA - NORVEŠKA  4:2 (0:0, 3:2, 1:0).

22' 1-0 Dacjuk (Kalinin, Jemelin) PP
27' 2-0 Denisov (Medvedev, Kuznjecov) PP
31' 2-1 Ask (Holøs, Thoresen) PP
33' 3-1 Kuljomin (Malkin)
36' 3-2 Holtet (Skrøder, Holøs) PP
41' 4-2 Perežogin (Malkin)

Isključenja: 4x2 - 5x2, Udarci na gol: 46-21
Vratari: Semjon Varlamov 19/90,5% - Lars Volden 42/91,3%

Ni u osmom međusobnom susretu na svjetskim prvenstvima Norveška nije uspjela pobijediti Rusiju, prije toga i SSSR. Ovaj put su bili rezultatski dosta blizu, poraženi su sa 2-4. Baš kao i protiv Latvije, Rusija je prvu trećinu odigrala loše te nisu postigli pogodak. Na golu Norveške siguran je bio 19-godišnji debitant Lars Volden. Norveška je igru temeljila na čvrstoj obrani koja je u prvoj trećini funkcionirala dosta dobro. Međutim, već na početku druge trećine dvaput je kapitulirala i to oba puta s igračem više. Strijelci su bili Pavel Dacjuk i Denis Denisov. Norveška se vraća sredinom druge trećine kada Rusi unutar desetak sekundi zarađuju dva isključenja. Norvežani najprije smanjuju rezultat preko Mortena Aska, a nedugo zatim postižu i još jedan gol koji je poništen zbog navodnog Skrøderovog ometanja vratara što je u najmanju ruku bila dvojbena odluka.

Nedugo poslije Rusija se vraća na dva razlike. Strijelac je nakon lijepog driblinga bio Nikolaj Kuljomin. Međutim, novo rusko isključenje ubrzo daje Norvežanim novu priliku za povratak u igru koju i koriste. Strijelac je bio Marius Holtet. To je bilo sve od Norveške koja više nije smogla snage za novu prijetnju Rusima koji početkom trećeg dijela postižu još jedan pogodak. Bila je to akcija dvojca koji je u velikoj formi: Jevgenija Malkina i Aleksandra Perežogina. Do kraja je Rusija imala još nekoliko izvrsnih prilika ali je mladi Volden sve pokušaje zaustavio. Rusi tako slave drugu pobjedu koja im sasvim otvara vrata četvrtfinala. Izbornika Zinetulu Biljaletdinova može veseliti dobra forma ključnih igrača, prije svega Malkina i Dacjuka. Ono što može lagano brinuti je igra s igračem manje budući da su ih Norvežani u takvim situacijama jako namučili. Norveška je prikazala dobru igru koja im ostavlja nadu da unatoč dva početna poraza mogu do četvrtfinala. Pravu vrijednost momčad Roya Johansena pokazat će u idućim susretima od kojih je prvi protiv Italije na rasporedu preksutra.


NJEMAČKA - LATVIJA  2:3 (0:1, 2:1, 0:1).

12' 0-1 Indrašis (Sprukts, Galvinš)
24' 0-2 M.Redlihs (Sprukts, Indrašis)
25' 1-2 Tripp (Hospelt, Lavallee)
33' 2-2 Hospelt (Reimer, Gogulla)
53' 2-3 Širokovs (Daugavins) PP

Isključenja: 3x2 - /, Udarci na gol: 37-27
Vratari: Dennis Endras 24/88,9% - Edgars Masalskis 35/94,6%

Treća utakmica dana u Stockholmu donijela je dvoboj dvaju pretendenata za četvrtfinale. Nakon vrlo izjednačene borbe pobjedu od 3-2 slave Latvijci koji su se tako po učinku izjednačili sa svojim današnjim protivnicima. U prilikama vrlo bogatoj prvoj trećini Latvija je prva povela i to preko Miksa Indrašisa. Od dobrih prilika treba istaknuti one Sinana Akdaga s njemačke i Mikelisa Redlihsa s latvijske strane. Isti je igrač strijelac početkom druge trećine i to iz odbijanca. Međutim, borbeni Nijemci do kraja trećine sustižu latvijsku prednost. Najprije je John Tripp odlično pospremio odbijanac poslije udarca Kaija Hospelta da bi u 33. minuti upravo Hospelt bio strijelac iz gužve pred golom Edgarsa Masalskisa. Latvija je u cijeloj toj trećini bila u podređenom položaju uputivši tek tri udarca prema Dennisu Endrasu. U trećoj trećini pomalo dolaze sebi te se rješavaju njemačkog pritiska. Tome su kumovala i čak tri uzastopna isključenja njemačkih igrača. Nijemci su uspješno obranili prva dva igrača više, ali trećeg nisu uspjeli. Strijelac trećeg pogotka bio je Aleksejs Širokovs na asistenciju Kasparsa Daugavinsa.

Njemačka nije smogla snage za uzvrat te Latvija tako upisuje svoju prvu pobjedu na prvenstvu. Utakmica je lako mogla otići i na drugu stranu, ali to nimalo ne umanjuje veliku pobjedu Latvije. Sjajnu utakmicu odigrao je mladi Miks Indrašis dok je na golu odličan posao odradio Masalskis. Nijemci ne mogu biti zadovoljni svojom izvedbom, pogotovo u posljednjoj trećini kada su ih nepotrebna isključenja koštala bodova. Ovim  porazom šanse za prolazak u četvrtfinale znatno su oslabljene. Priliku za popravni Nijemci imaju za dva dana u dvoboju s Rusijom. Latvija će pak istog dana imati nešto lakši zadatak protiv Italije.

Nema komentara:

Objavi komentar