Ukupno prikaza stranice

subota, 5. svibnja 2012.

Uspješan start Rusije

Reprezentacija Rusije uspješno je otvorila svoj nastup na prvenstvu svladavši Latviju sa 5-2. U istoj skupini Švedska je upisala i drugu pobjedu, ovaj put protiv Češke sa 4-1. U skupini A u Helsinkiju uspješan start i pobjedu ostvarila je i Švicarska. Bili su bolji od Kazahstana sa 5-1. U ljepotici dana SAD je u produžetku sa 5-4 bio bolji elikog rivala Kanade sa 5-4.



Skupina A

ŠVICARSKA - KAZAHSTAN  5:1 (2:0, 3:1, 0:0).

10' 1-0 Ruthemann (Hollenstein)
12' 2-0 Streit (Wick, Blindenbacher) PP
22' 2-1 Savčenko (Starčenko)
25' 3-1 Streit (Blindenbacher) PP
33' 4-1 Ruthemann (Hollenstein, Streit) PP
37' 5-1 Du Bois (Ruthemann, Bieber)


Isključenja: 4x2 - 7x2, Udarci na gol: 48-20
Vratari: Reto Berra 19/95% - Vitalij Kolesnik 29/85,3%, Aleksej Ivanov 14/100%

U prvoj utakmici turnira za obje reprezentacije Švicarska je uvjerljivo nadvisilia Kazahstan rezultatom od 5-1. Pobjeda ni u jednom trenutku nije došla u pitanje te je od samog početka bilo jasno kakva će to biti utakmica. Švicarci su kontrolirali igru dugotrajnim pritiscima u napadačkoj trećini dok je Kazahstan u trenucima kad se nisu grčevito branili neuspješno pokušavao zaprijetiti švicarskom golu. U takvoj igri Švicarska je povela već u 10. minuti nakon što je udarac Iva Ruthemanna u gol nespretno propustio vratar Vitalij Kolesnik. Na 2-0 povisio je Mark Streit u 12. minuti dok je jedini gol za Kazahstan djelo Romana Savčenka u 22. minuti. Drugu trećinu obilježila su brojna isključenja Kazahstanaca koje su uigrani Švicarci odlično koristili.Najprije je 3-1 svojim drugim golom postavio Streit u 25. dok je u 33. svoj također drugi gol postigao i Ivo Ruthemann. Konačnih 5-1 u 37. minuti postavlja Felicien Du Bois. Kraj trećine označio je i promjenu na golu Kazahstana; Andrej Šajanov odlučio je na klupi ostaviti nesigurnog Kolesnika te u vatru gurnuti Alekseja Ivanova. Potez je bio dobar budući da je Ivanov zaustavio svih 14 švicarskih udaraca do kraja susreta. Švicarci su bili puno bolji protivnik te su zasluženo upisali visoku pobjedu. Posebno se istakao iskusni branič Mark Streit s 3 upisana boda. Ist učinak imao je i napadač Ivo Ruthemann. Na golu je solidan bio Reto Berra. Kazahstan je pokazao jako malo te će za ostanak u eliti morati pokazati znatno više. Vrlo važnu utakmicu igraju sutra protiv Francuske. U slučaju novog poraza put za ostanak bit će im znatno otežan.


KANADA - SAD  4:5 OT (1:1, 1:1, 2:2 - 0:1).

02' 0-1 Slater (Lasch)
07' 1-1 Tavares (Keith)
28' 2-1 Skinner (Tavares, Bouwmeester)
34' 2-2 Johnson (Pacioretty, Ryan) PP
47' 2-3 Dwyer SH
50' 3-3 Kane
57' 3-4 Thompson (Crabb, Dwyer)
59' 4-4 Keith
62' 4-5 Johnson PP

Isključenja: 4x2 - 3x2, Udarci na gol: 34-46
Vratari: Cam Ward 41/89,1% - Jimmy Howard 30/88,2%

U velikom susjedskom derbiju reprezentacija SAD-a je sa 5-4 u produžecima bila bolja od Kanade. Momčad Scotta Gordona od samog početka je bila bolji protivnik te su poveli već u 2. minuti golom Jima Slatera. Kanađani brzo uzvraćaju preko Johna Tavaresa, zajedno s Jeffom Skinnerom najboljim igračem Kanade na utakmici. Utakmica je obilovala udarcima na gol te su oba vratara često bila u akciji. U 28. minuti Kanada je došla do svoje jedine prednosti u susretu; strijelac je bio Jeff Skinner. Do kraja trećine SAD je uzvratio golom braniča Jacka Johnsona. U posljendoj trećini gledatelji su mogli vidjeti čak četiri pogotka. Najprije je Patrick Dwyer iskoristio grešku kanadske obrane te zabio za vodstvo s igračem manje. Stvari na početak iz solo akcije vraća Evander Kane. Novo vodstvo Amerikancima donio je Nate Thompson s(p)retnim backhand udarcem. Kanađani se nisu predavali te nešto više od minute prije kraja susreta postižu četvrti gol. Strijelac je nakon greške Jima Slatera bio branič Duncan Keith. Sekundu prije kraja susreta John Tavares zaradio je isključenje za odugovlačenje igre. SAD priliku s 4 na 3 u produžecima nije propustio. Pobjedu i dva boda im donosi svojim drugim golom Jack Johnson. Potpuno zaslužena pobjeda Amerikanaca koji su bili bolji i opasniji protivnik dok su Kanađani i igrom i ponašanjem na ledu pokazali da nisu na očekivanoj razini. Trener Brent Sutter ima još puno posla prije velikih utakmica, a u tome će mu od danas pomoći i branič Kyle Quincey koji se odazvao pozivu reprezentacije. Objema momčadima predstoji dan odmora nakon čega će se SAD sučeliti sa Slovačkom, a Kanada s Francuskom.

Trenutni poredak: SAD 2/5, Kanada 2/4, Finska 1/3, Švicarska 1/3; Bjelorusija 1/0, Slovačka 1/0, Francuska 1/0, Kazahstan 1/0. (broj utakmica/broj bodova)


Skupina B

LATVIJA - RUSIJA  2:5 (1:0, 0:2, 1:3).

12' 1-0 Indrasis (Galvins, Sprukts)
34' 1-1 Nikulin (Perežogin, Malkin) PP
37' 1-2 Malkin (Nikulin) PP
46' 1-3 Malkin (Popov)
51' 1-4 Popov (Perežogin, Kalinin)
56' 2-4 Daugavins (Pujacs, Bartulis) PP
57' 2-5 Kuznjecov (Kuljomin)

Isključenja: 3x2 - 4x2, Udarci na gol: 26-40
Vratari: Edgars Masalskis 35/87,5% - Semjon Varlamov 24/92,3%

U prvoj utakmici dana u Stockholmu reprezentacija Rusije je unatoč lošem startu došla do očekivane pobjede nad susjedima Latvijcima rezultatom od 5-2. Latvija je na krilima dobre igre protiv Rusije u nedavnim prijateljskim susretima od samog početka krenula agresivno stvarajući probleme Rusima. Rezultat hrabre igre bio je gol Miksa Indrasisa u 12. minuti, jedini u prvoj trećini. Rusi su unatoč 17 udaraca na gol Edgarsa Masalskisa bili poprilično nedorečeni u napadu te su na prvi odmor pošli s rezultatskim deficitom. Preokret stiže krajem druge trećine kada Rusi koriste dvije uzastopne situacije s igračem više. Kapetan Ilja Nikulin najprije je sam pogodio za izjednačenje da bi tri minute bio asistent Jevgeniju Malkinu za vodstvo. Rusi su stečeno vodstvo vrlo uspješno branili, a u 46. minuti dolaze i do trećeg gola. Strijelac je po drugi put bio Malkin. U 51. minuti kolege iz njegovog napada Aleksandr Popov i Aleksandr Perežogin kreiraju i četvrti gol. Za smanjenje u 56. minuti lijepim udarcem pod prečku pogađa mladi Kaspars Daugavins. Samo minutu kasnije odgovara i mladi Rus Jevgenij Kuznjecov koji iz solo prodora sjajno pogađa Masalskisove rašlje. Rusi su tako došli do planirana tri boda te su unatoč lošem početku uspjeli slomiti otpor borbenih Latvijaca koji su se pokazali u vrlo dobrom svijetlu. Posebno je raspoložen kod Rusije bio Malkin sa dva gola i asistencijom. Na golu je solidan posao odradio Semjon Varlamov. Već sutra Rusiju čeka nova utakmica, protivnik će im biti Norveška. Latvija će se pak u izravnoj borbi za četvrtfinale suprostaviti Njemačkoj.


ŠVEDSKA - ČEŠKA  4:1 (1:0, 1:0, 2:1).

03' 1-0 Franzen (Eriksson, Zetterberg)
21' 2-0 Kronwall (Zetterberg, Eriksson)
44' 2-1 Petružalek
51' 3-1 Lundqvist (Persson, Larsson)
59' 4-1 Persson (Hedman, Lundqvist) EN

Isključenja: 4x2 - 3x2, Udarci na gol: 20-17
Vratari: Victor Fasth 16/94.1% - Jakub Štepanek 16/84,2%

Domaaćin Švedska je ostvarila i drugu pobjedu u isto toliko dana turnira. Ovaj put svladali su Češku sa 4-1 u utakmici u kojoj su bili puno bolji suparnik. Švedska je povela već u 4. minuti kada Johan Franzen zabija iz odbijanca pred golom Jakuba Štepaneka. Kvalitetna igra u napadu rezultirala je s nekoliko dobrih prilika za Švedsku, ali su udarci bili neprecizni. Na samom početku druge trećine Niklas Kronwall zabija za povećanje vodstva; gol ide na dušu vratara Štepaneka koji je morao bolje reagirati. Češka je u napadu bila neprepoznatljiva te se, kao i u prvom kolu protiv Danske, nastavila neefikasnost. Jedini gol postigli su nakon velike greške vratara Victora Fastha koji je poklonio pak strijelcu Jakubu Petružaleku. Odličnu predstavu golom je u 51. minuti zaključio Joel Lundqvist na asistenciju odličnog Niklasa Perssona koji je u 59. postao i strijelac poslavši gol u praznu mrežu Čeha koji su sa šestim igračem pokušali doći do izjednačenja. Velika promjena u odnosu na prvu utakmicu Češke su ispunjene tribine koje su rezultat sniženih cijena ulaznica od strane organizatora. Švedska je također nastupila ojačana dvojicom juniora koji su se upravo priključili reprezentaciji. Riječ je o Jonasu Brodinu i Johanu Larssonu. Češka je odigrala jako loš susret te izbornika Aloisa Hadamczika čeka jako puno posla pred buduće oglede njegove momčadi. Šveđani mogu biti zadovoljni svojom izvedbom kojom sigurno nastavljaju put ka četvrtfinalu.

Trenutni poredak: Švedska 2/6, Rusija 1/3, Njemačka 1/3, Češka 2/3, Italija 1/0, Danska 1/0, Latvija 1/0, Norveška 1/0.

Nema komentara:

Objavi komentar