Ukupno prikaza stranice

ponedjeljak, 14. svibnja 2012.

Norveška ponizila Njemačku

Bio je to dan pomalo čudnih rezultata na svjetskom prvenstvu. Najprije je SAD sa začuđujućom lakoćom svladao Finsku da bi navečer Norveška u pravoj golijadi ponizila Njemačku sa 12-4. Slovačka je slavljem nad Švicarskom osigurala četvrtfinale dok je Rusija stopostotni učinak zadržala i nakon susreta s Češkom.


Skupina A

FINSKA - SAD  0:5 (0:1, 0:2, 0:2).

17' 0-1 Pacioretty 
36' 0-2 Palmieri (Atkinson, Butler)
38' 0-3 Faulk (Goligoski, Pacioretty) PP
43' 0-4 Butler (Petry, Atkinson)
45' 0-5 Ryan (Smith) 

Isključenja: 7x2, 1x25 (Salmela) - 3x2, Udarci na gol: 18-31
Vratari: Kari Lehtonen 25/83,3%, Petri Vehanen 1/100% - Jimmy Howard 18/100% 

Reprezentacija SAD-a se s lakoćom obračunala s Finskom koja je odigrala svoju najlošiju utakmicu na turniru. Početak je preotekao u dominaciji američkih hokejaša koji su igrali brzo i potpuno kontrolirali utakmicu. Finska je u 20 minuta uputila samo 4 udarca na gol. U 17. minuti stiglo je i zasluženo vodstvo kada je Max Pacioretty zabio iz odbijanca poslije vlastitog udarca. Stvari se značajnije nisu promjenile ni u drugoj trećini, momčad Scotta Gordona gospodarila je terenom i prijetila Kariju Lehtonenu. Finska nemoć rezultirala je i brojnim isključenjima koja su SAD-u dodatno olakšala posao. U 36. minuti Kyle Palmieri pogađa za 2-0, a dvije minute kasnije s igračem više precizan je i Justin Faulk. U trećoj trećini Finci su konačno počeli igrati bolje ali su svejedno primili još dva gola. Najprije je udarcem kroz gužvu s plave linije pogodio Chris Butler da bi dvije minute kasnije peti gol postigao Bobby Ryan na asistenciju Craiga Smitha. Tu nije bio kraj finskim problemima.

Kaznu igre (5+20) dobio je Anssi Salmela zbog nabijanja na ogradu Alexa Goligoskog dok je u 52. minuti ozljedu zaradio vratar Lehtonen te ga je do kraja morao zamijeniti Petri Vehanen. SAD je ovom pobjedmom izbio na drugo mjesto, ali to im neće puno pomoći budući da će se iste momčadi vrlo vjerojatno sastati i u četvrtfinalu. Finska ima vremena da ispravi greške koje su napravili u ovom susretu što neće biti nimalo lagan zadatak. Cijeli su susret bili u podređenom položaju te ih podatak od samo 18 udaraca na gol mora zabrinuti. Uz to su i napravili previše islkjučenja. SAD je odigrao sjajnu utakmicu te u novi međusobni susret s Finskom ulaze kao veliki favoriti. Ipak, trebaju biti umjereno optimistični pošto cijeli turnir igraju po sistemu toplo-hladno te nisu pokazali da mogu zadržati visoki nivo igre u svim utakmicama.


ŠVICARSKA - SLOVAČKA  0:1 (0:1, 0:0, 0:0).

19' 0-1 Tatar (Mikuš)

Isključenja: 2x2 - 1x2, Udarci na gol: 21-30
Vratari: Reto Berra 29/96,7% - Jan Laco 21/100%  

Slovačka je pobjedom nad Švicarskom napravila veliki korak ka plasmanu u četvrtfinale. Susret su bolje otvorili Švicarci sa nekoliko prijetni prema slovačkom golu dok su pokušaji Slovačke bili uglavnom svedeni na idividualne pokušaje. U takvoj igri prvi su zabili Slovaci, pokazat će se kasnije da je taj gol ujedno bio i pobjednički. Thibaut Monnet je izgubio pak u svojoj trećini, Juraj Mikuš je asistirao Tomašu Tataru koji pogađa mrežu Reta Berre. Švicarskia je bila puno bolji protivnik i u drugoj trećini. Imali su i dvije prilike s igračem više ali unatoč očiglednoj dominaciji nisu uspijeli poravnati rezultat. 

Dominacija se nastavila i u trećoj trećini, ali su ovaj put i Slovaci bili vrlo opasni iz protunapada. Unatoč mnogo izglednih situacija golova nije bilo te susret završava minimalnom pobjedom Slovačke. Švicarci cijeli ssuret nisu pronašli način kako zabiti gol, težili su često i nepotrebnom kompliciranju koje je olakšalo posao vrataru Janu Lacu koji je upisao shutout.Ovom pobjedom osigurali su četvrtfinale, a u sljedećem dvoboju pokušat će osvojiti i treće mjesto. U tome će im pomoći i 25. registrirani igrač, anapadač Marek Hovorka. Švicarska se u sljedećem susretu sigurno oprašta od turnira. S četiri uzastopna poraza više nisu niti zaslužili.  

Trenutni poredak: Kanada 6/16, SAD 6/13, Slovačka 6/12, Finska 6/12, Švicarska 6/6, Francuska 5/6, Bjelorusija 5/3, Kazahstan 6/1.



Skupina B

RUSIJA - ČEŠKA  2:0 (1:0, 0:0, 1:0).

01' 1-0 Perežogin (Nikulin)
41' 2-0 Malkin (Popov) PP

Isključenja: 4x2 - 4x2, Udarci na gol: 23-30
Vratari: Konstantin Barulin 30/100% - Jakub Kovar 21/91,3%

Rusija i nakon šeste utakmice ostaje na stopostotnom učinku, pobijedili su Češku s 2-0. Ovaj put su imali dostojnog protivnika koji je ukazao na mnoge slabosti u ruskom sastavu. Početak je za Ruse bio idelan, nakon samo 24 sekunde igre Aleksandr Perežogin pogađa Kovarov gol wrap around udarcem. Česi do kraja trećine preuzimaju kontrolu te prijete ruskom golu, ali bez učinka. Pogodili su i vratnicu dok je ostale udarce zaustavio sjajni Konstantin Barulin. U drugoj trećini igrao se brz hokej koji nije rezultirao s puno prilika, viđeno je tek 15 uadarca na gol. Početkom treće trećine Rusi odlaze na 2-0. Svoj sedmi gol na turniru zabio je Jevgenij Malkin na dodavanje Aleksandra Popova.

Češka je krenula nešto ofenzivnije,a li nisu pronašli način kako da svladaju Barulina. Ruska obrana nije funkcionirala kako treba, dijelom i zbog neigranja suspendiranih Jemelina i Kalinina. Pobjedu mogu najviše zahvaliti inače rezervnom vrataru Barulinu. Česi su odigrali možda i najbolju utakmicu na turniru, ali su svejedno led napustili poraženi. Međutim, dobra igra daje im samopouzdanje pred nastavak prvenstva. Zasad je najvjerojatnije da će se u četvrtfinalu suprostaviti domaćinima Šveđanima, a postoji i mala mogućnost da to budu Rusi. Glavna vijest za Rusiju je da će im se ubrzo priključiti dvojac iz NHL-a: dva Aleksandra; Sjomin i Ovečkin. Bit će zanimljivo vidjeti kako će ih u svoju momčad uklopiti izbornik Zinetula Biljaletdinov.
 

NJEMAČKA - NORVEŠKA  4:12 (0:3, 1:6, 3:3).

01' 0-1 Thoresen (Hansen, Skroder)
02' 0-2 Thoresen (Holtet) PP
06' 0-3 Roymark (Holtet)
24' 0-4 Spets (M.Olimb, Bastiansen)
25' 0-5 Kaunismaki (Ask, K.Olimb)
28' 0-6 Holos (Thoresen, Ask) PP
33' 0-7 Thoresen (Ask, Solberg)
34' 0-8 Skroder (M.Olimb, Ask) PP
35' 0-9 Trygg (Thoresen, Hansen) PP
39' 1-9 Reimer (Gogulla, Schubert)
41' 1-10 Skroder (Thoresen, Hansen)
41' 2-10 Krueger (Gogulla)
44' 2-11 Hansen (Bastiansen, Kaunismaki)
47' 3-11 Kink (Lavallee)
53' 3-12 Trygg (Hansen)
58' 4-12 Fischer (Hospelt, Gogulla) PP

Isključenja: 8x2, 1x10 (Reul) - 5x2, Udarci na gol: 29-32
Vratari: Dennis Endras 8/57,1%, Dmitrij Kotschnew 12/66,7% - Lars Haugen 25/86,2%


U nejvjeroajtnoj utakmici Norveška je sa čak 12-4 pobijedila Njemačku te si tako trasirala put u četvrtfinale. Gotovo je nemoguće naborjati sve što se te večeri događalo u Ericsson Globe areni. Početak je za Njemačku bio iz pakla, već u petoj minuti morali su promjeniti vratara Dennisa Endrasa koji je u mrežu pustio tri gola. Dmitrij Kotschnew je malo primirio stvari barem do kraja trećine. Pravi raspad Njemačke uslijedio je u drugoj trećini kada Norvežani postižu čak šest golova. Opasnost je prijetila sa svih strana, nadahnuta Norveškoj sve je polazilo za rukom, Nijemcima pak ništa. Kod rezultata od 0-9 Patrick Reimer postiže prvi njemački gol. 

Treća trećina bila je najizjednačenija; obje momčadi postigle su po tri pogotka za konačnih 4-12. Katastrofalna Njemačka je u ovom susretu bila potpuno nedorasla Norvežanima koji su odigrali fenomenalnu utakmicu. Briljirali su Patrick Thoresen (6 bodova), Mads Hansen (5), Morten Ask (4) i Per-Age Skroder (3). Kod Njemačke su svi zakazali, a u prvom redu obrana i oba vratara koji su kombinirano primili 12 golova od 32 udarca. Norveška je ovom pobjedom zasjela na četvrto mjesto odakle ih još teoretski može svrgnuti jedino Latvija. Ipak, momčadi u ovakvoj formi teško da mogu pomrsiti račune te je četvrtfinalni dvoboj između Rusije i Norveške vrlo izvjestan.

Trenutni poredak: Rusija 6/18, Švedska 6/15, Češka 6/11, Norveška 6/10, Latvija 5/6, Njemačka 6/6, Italija 6/2, Danska 5/1.

Nema komentara:

Objavi komentar