Ukupno prikaza stranice

srijeda, 16. svibnja 2012.

Zaključena igra po skupinama

Posljednjeg dana igre po skupinama rješene su i zadnje dvojbe. U skupini A Slovačka je uspjela zadržati četvrto mjesto u izravnom dvoboju s Francuskom dok su Kanada i SAD pobjedama potvrdili prve dvije pozicije. U skupini B Češka i Norveška su uvjerljivim pobjedama zauzele treće odnosno četvrto mjesto u skupini dok je Švedska šestom pobjedom potvrdila drugu poziciju. Sada su poznati i četvrtfinalni parovi; u Helsinkiju će se susresti Kanada i Slovačka te SAD i Finska dok će u Stockholmu Rusija igrati s Norveškom, a Švedska s Danskom. Još je ranije poznato da iz elitne divizije ispadaju momčadi koje su lani u nju i ušle; Kazahstan i Italija.

Skupina A

KANADA - BJELORUSIJA  5:1 (1:1, 3:0, 1:0).

03' 1-0 O'Reilly (Ladd, Keith)
15' 1-1 S.Kosticin (Koviršin, A.Kosticin)
30' 2-1 Perry (Getzlaf, Keith) PP
33' 3-1 Getzlaf (Kane, Perry)
35' 4-1 Nugent-Hopkins (Tavares, Sharp) PP
49' 5-1 O'Reilly (Ladd)

Isključenja: 4x2, 2x25 (Methot, Schenn) - 5x2, 1x10 (Stasenko), 1x25 (A.Kosticin), Udarci na gol: 28-18
Vratari: Cam Ward 17/94,4% - Dmitrij Milčakov 23/82,1%

Kanada je natjecanje po skupinama završila uvjerljivim slavljem nad indisponiranim Bjelorusima koji su upisali i svoj šesti poraz. Kanada je povela već u trećoj minuti nakon lijepe akcije Andrewa Ladda i Ryana O'Reillyja. Unatoč kanadskoj dominaciji u nastavku Bjelorusi dolaze do izjednačenja u 15. minuti kada zabija Sergej Kosticin. U drugoj trećini Bjelorusi su zarađivali isključenja što su Kanađani koristili. Corey Perry prvo pgađa za 2-1, a tri minute kasnije iz gužve pogađa i Ryan Getzlaf. Uslijedio je petominutni igrač više zbog kazne igre za Andreja Kosticina. Mladi Ryan Nugent-Hokpins postiže gol za 4-1 nakon čega slijede međusobna koškanja koja su rezultirala desetominutnom kaznom za Nikolaja Stasenka.

Osveta kanadskih hokejaša stigla je u trećoj trećini kada Marc Methot i Luke Schenn nepotrebno zarađuju kazne igre zbog kojih će propustiti četvrtfinalni dvoboj. Do kraja je O'Reilly postigao i peti gol što je označilo i konačan rezultat. Danas je na gol stao nominalno treći vratar Dmitrij Milčakov budući da je Vitalij Koval u prošlom dvoboju zaradio ozljedu. Učinak mu je bio niskih 82% obrana. Bjelorusija je još jednom razočarala svoje navijače, 14. mjesto na svjetskom prvenstvu veliko je razočaranje za budućeg domaćina natjecanja. Razočaranje je tim veće što su si zakomplicirali put na olimpijske igre u Sočiju. Kanadu sada čeka četvrtfinale protiv Slovačke ili Francuske u koje ulaze s velikim oprezom budući da je u prošlosti ta faza natjecanja za njih često bila kobna.


SLOVAČKA - FRANCUSKA  5:4 (2:2, 1:1, 2:1).


03' 1-0 Bartovič (Bliznak, Sekera)
07' 2-0 Kopecky (Radivojevič)
08' 2-1 Y.Treille (Rouleau, Desrosiers)
15' 2-2 T.Da Costa
36' 3-2 Handzuš (Chara, Sekera) PP
40' 3-3 Fleury (Meunier)
41' 4-3 Radivojevič
46' 4-4 Roussel (S.Da Costa)
51' 5-4 Radivojevič (Sekera) PP


Isključenja: 2x2 - 5x2, 1x10 (Meunier), Udarci na gol: 29-28
Vratari: Jan Laco 24/85,7% - Cristobal Huet 24/82,8%


Francuskoj je za prolaz u četvrtfinale trebala pobjeda u regularnom djelu. Unatoč dobroj igri i aktivnom rezultatu kroz cijeli susret na kraju su ostali praznh ruku. Početak je pripao Slovacima koji golovima Milana Bartoviča i Tomaša Kopeckog dolaze do prednosti od 2-0. Slovaci su igrali nešto povučenije čekajući priliku iz protunapada, Francuzi su bili vrlo aktivni i agresivni te do kraja trećine izjednačavaju rezultat golovima Yoricka Treillea i Teddyja Da Coste. Drugu trećinu bolje otvaraju Francuzi ali Slovaci su ti koji prvi dolaze u vodstvo, Michal Handzuš skrenuo je pak u gol poslije udarca Zdena Chare s plave linije. Slovačka se dobro branila, ali im je pred sam kraj trećine pala koncentracija kada se sam na nekoliko metara ispred Jana Laca našao Damien Fleury odakle je lako zabio za 3-3. 

Slovaci su odgovorili na najbolji mogući način, početkom treće trećine Branko Radivojevič pogađa za novo vodstvo. Međutim, Francuzi se ne predaju te u 46. minuti uzvraćaju preko Antoinea Roussela kojem je to bio prvijenac na prvenstvu. Francuskoj je u tom trenutku trebao jedan gol za četvrtfinale, ali nisu uspijeli niti zadržati neriješen rezultat. U 51. minuti Slovaci se opet vraćaju u vodstvo golom Radivojeviča s igračem više. Francuska nije smogla snage za povratak te Slovačka tako slavi prolazak u četvrfinale. Francuzi su odigrali odličnu utakmicu i moraju biti ponosni na svoje postignuće. Slovačka je također igrala dobro te iskoristila francuske greške. Sada ih čeka četvrtfinale s Kanadom od koje su minimalno poraženi još u prvom kolu. 


SAD - ŠVICARSKA  5:2 (0:0, 2:1, 3:1). 

21' 0-1 Rutheman (Brunner, Romy)
23' 1-1 Ryan (Pacioretty, Fowler)
37' 2-1 Fowler (Stastny)
46' 3-1 Stastny (Ryan, Pacioretty) PP
47' 4-1 Goligoski (Abdelkader, Palmieri)
55' 4-2 Trachsler (Pluss, Josi)
55' 5-2 Petry (Stastny)

Isključenja: 5x2 - 4x2, Udarci na gol: 24-27
Vratari: Jimmy Howard 25/92,6% - Reto Berra 19/79,2% 

Reprezentacija SAD-a u pobjedničkom je tonu završila natjecanje po skupinama. Unatoč ne toliko dobroj igri Švicarska je poražena sa 5-2. Susret su Amerikaci otvorili u laganom ritmu dok su Švicarci bezuspješno pokušavali usmjeriti susret u svoju korist. To i čine početkom druge trećine kada nakon lijepe akcije zabija Ivo Ruthemann. SAD se tada budi i do kraja trećine golovima Ryana i Fowlera peokreću rezultat. U trećoj trećini počeli su igrati sve bolje i bolje što je rezultiralo s nova dva gola u mreži Reta Berre, precizni su bili Alex Goligoski i Jeff Petry

Između tih golova za Švicarsku je zabio Morris Trachsler. Švicarska je unatoč dobrom otvaranju susreta i solidnoj igri ostala bez bodova, ukupno peti put na ovom prvenstvu. Razočaranje je veliko, od ove momčadi se očekivalo četvrtfinale, a ne šesto mjesto u skupini. SAD skupinu završava na izvrsnoj drugoj poziciji koja im daje optimizam pred četvrtfinalni dvoboj s domaćinom Finskom, momčadi s kojom se se prije par dana s lakoćom obračunali. Sigurno je da će novi dvoboj biti drugačiji, ali je isto tako činjenica da je momčad Scotta Gordona u njemu u statusu favorita. 



Konačni poredak: Kanada 19, SAD 16, Finska 15, Slovačka 15, Francuska 9, Švicarska 6, Bjelorusija 3, Kazahstan 1.



Skupina B

NORVEŠKA - DANSKA  6:2 (0:0, 5:0, 1:2).

27' 1-0 Spets (As, M.Olimb)
28' 2-0 Ask (K.Olimb, Martinsen)
36' 3-0 Skroder (Thoresen)
38' 4-0 Holos (Thoresen, Hansen) PP
40' 5-0 Thoresen (Martinsen, Holos) PP
44' 5-1 Madsen (Hersby)
48' 5-2 Poulsen (Larsen)
56' 6-2 Trygg (Thoresen, Skroder)

Isključenja: 6x2, 1x10 (Tollefsen) - 5x2, 1x10 (Eller), 1x25 (Hansen), Udarci na gol: 27-28
Vratari: Lars Haugen 26/92,9% - Frederik Andersen 21/77,8%

Norveška je u susretu sa Danskom nastavila gdje je stala protiv Latvije odnosno Njemačke. Opet su zabilježili uvjerljivu pobjedu poslije koje puni samopouzdanja čekaju četvrtfinalnog protivnika. U prvoj trećini nije bilo golova, a igra je bila izjednačena. U drugoj Norveška ubacuje u veću brzinu te zabija pet uzastopnih golova. Danska igra se raspala, a scenarij je bio sličan kao u susretu Norveške i Njemačke; jednima je sve išlo, drugima ništa. Golove su redom postizali Spets, Ask, Skroder, Holos i Thoresen. Posljednja dva postignuta su s igračem više budući da su nervozni Danci iz nemoći počeli praviti nepotrebna isključenja; Jannik Hansen je dobio i kaznu igre.

Visoko vodstvo dovelo je do opuštanja norveških igrača u trećoj trećini. Danci su to znali iskoristiti te golovima Mortena Madsena i Philipa Larsena smanjuju zaostatak na 2-5. Više nisu uspijeli napraviti budući da su i Norvežani podigli razinu igre. Do kraja se još u listu strijelaca upisao i Mats Trygg za konačnih 6-2. Norveška je unatoč samo 27 udaraca zabila 6 golova što pokazuje zastrašujuću efikasnost njihovih igrača, na turniru su ukupno zabili 32 gola u 7 utakmica. Više ima jedino Kanada (35). Danas su imali i pomoć u vrataru Andersenu koji je malo zaspao poslije shutouta protiv Latvije. Sjajan je ponovno bio Thoresen sa 4 boda. Za Dansku je turnir gotov, četiri osvojena boda neće ih zadovoljit ali mogu biti sretni što su ipak uspijeli izbjeći ispadanje od kojeg us bil vrlo blizu.


ČEŠKA - NJEMAČKA  8:1 (3:1, 3:0, 2:0).

02' 1-0 Hemsky (Prucha)
08' 1-1 Greilinger (Schubert, Ullmann) PP
11' 2-1 Krajiček (Vondrka, Novotny)
17' 3-1 Erat (Nakladal, Krejči) PP
25' 4-1 Koukal (Krajiček, Časlava) PP
30' 5-1 Krejči (Tenkrat) SH
35' 6-1 Novotny (Petružalek)
45' 7-1 Koukal (Hemsky, Prucha) PP
47' 8-1 Blatjak (Krejči, Plekanec) PP

Isključenja: 2x2 - 7x2, Udarci na gol: 39-18
Vratari: Jakub Štepanek 15/93,8%, Petr Mrazek 2/100% - Dennis Endras 31/81,6%


Češka je igru po skupinama zaključila ujverljivom pobjedom nad indisponiranim Nijemcima koji su još jednim sramotnim porazom ponovno razočarali svoje navijače. Česi su od početka krenuli bolje i agresivnije te golovima Hemskog, Krajičeka i Erata stvaraju početnu prednost. Tračak nade Nijemcima da mogu do pozitivnog rezultata dao je Thomas Greilinger golom s igračem više. Ipak, to je bilo sve od njih te je do kraja susreta na ledu postojala samo jedna momčad. Česi su bili vrlo razigrani te su pokazali da što turnir više odmiče dolaze u sve bolju formu. U drugoj trećini zabili su Koukal, Krejči i Novotny, a u trećoj ponivno Koukal i Blatjak

Četiri od osam golova postigli su s igračem više, a jednog i s igračem manje. Čak 14 igrača ostvarilo je barem bod, najviše David Krejči (3). Na golu je bio Jakub Štepanek, a priliku je dobio i talentirani junior Petr Mrazek. Kod Nijemaca je opet malo tko bio raspoložen, obrana je funkcionirala katastrofalno na što se nadovezao i Dennis Endras sa još jednom lošom izvedbom. Svi će pokušat što prije zaboraviti na cijeli turnir kojeg su odigrali ispod svake razine. Dovoljno je samo reći da su u samo zadnja dva susreta primili čak 20 golova. Još jedna loša vijest je i da zbog lošeg plasmana moraju igrati kvalifikacije za Olimpijske igre. Češku čeka četvrtfinalni dvoboj sa Švedskom u kojem je svaki ishod itekako moguć.


ŠVEDSKA - LATVIJA  4:0 (2:0, 1:0, 1:0).

05' 1-0 Eriksson (Zetterberg, Franzen)
15' 2-0 Silfveberg (Karlsson, Backstrom) PP
34' 3-0 Zetterberg (Alfredsson) PP
53' 4-0 Franzen (Zetterberg, Karlsson) PP

Isključenja: 3x2 - 4x2, 1x25 (Jass), Udarci na gol: 44-22
Vratari: Viktor Fasth 22/100% - Maris Jučers 40/90,9% 

Švedska je natjecanje po skupinama zaključila laganom pobjedom nad Latvijom koja je nevjerojatnu treću utakmicu zaredom ostala bez postignutog pogotka. Utakmica lišena svake neizvjesnosti počela je snažnim švedskim pritiskom i pogotkom Louija Erikssona u petoj minuti. U 15. po prvi put koriste i igrača više, strijelac je bio Jakob Silfveberg a jedan od asistenata Nicklas Backstrom kojem je to bio debi na turniru. Uspješni su bili i kod sljedećeg igrača više u 35. minuti, ovaj put za gol je bio zaslužan iskusni dvojac Zetterberg-Alfredsson.

Latvija je pokazala vrlo malo u igri prema naprijed te Viktor Fasth nije imao većih problema kod zaustavljanja njihovih udaraca. U trećoj trećini Latvijac Koba Jass izgubio je živce te poslije napada na Karlssona dobija kaznu igre. Šveđani brzo koriste petominutnog igrača više, u strijelce se upisao Johan Franzen, povratnik nakon ozljede. Latvija je turnir zaključila još jednom lošom predstavom u kojoj je očigledan bio najveći problem njihove momčadi: kronična neefikasnost. Švedska je ostvarila šest pobjeda uz poraz protiv Rusije; dovoljno da u četvrtfinalni susret sa Češkom ulaze kao favoriti. 

Konačni poredak: Rusija 21, Švedska 18, Češka 14, Norveška 13, Latvija 6, Njemačka 6, Danska 4, Italija 2.

 

Nema komentara:

Objavi komentar