Ukupno prikaza stranice

utorak, 8. svibnja 2012.

Savršeni učinak Finske i Rusije

Savršeni učinak i nakon trećih utakmca zadržale su Finska i Rusija. Domaćini su svladali dotad također savršenu Švicarsku dok je Rusija bila bolja od Njemačke. U dvoboju začelja u helsinškoj skupini Bjelorusija je poslije preokreta svladala Kazahstan dok je u Stockholmu Latvija uvjerljivo slavila protiv Italije te se tako probila na treće mjesto.

Skupina A

BJELORUSIJA - KAZAHSTAN  3:2 (0:1, 3:1, 0:0).

03' 0-1 Krasnoslobodcev SH
28' 0-2 Krasnoslobodcev (Dudarev, Jeremejev) 
29' 1-2 Kolcov SH
34' 2-2 Grabovski (Graborenko)
34' 3-2 Koviršin

Isključenja: 6x2 - 2x2, Udarci na gol: 32-30
Vratari: Andrej Mezin 28/93,3% - Vitalij Jeremejev 29/90,6%

Pet minuta sredinom druge trećine bilo je dovoljno Bjelorusiji da nadoknadi rezultatski manjak te dođe do svoje prve pobjede na prvenstvu. Kazahstan je ostavši bez jednog od svojih najboljih igrača Romana Starčenka ostao u teškoj poziciji za ostanak u elitnoj skupini. Možda i posljednja prilika bila je utakmica s Bjelorusijom koju su otvorili odlično. Već u 3. minuti strijelac s igračem manje bio je Vadim Krasnoslobodcev. Bjelorusija je pokušala uzvratiti, ali je Kazahstan bio dobro organiziran u obrani te im nije dopuštao previše prilika  za gol. U 28. minuti Kazahstan povećava vodstvo, a strijelac je opet bio Krasnoslobodcev. To kao da je razljutilo Bjelorusije koji u narednih šest minuta potpuno preokreću rezultat. Najprije je Konstantin Kolcov zabio s igračem manje nakon što je presjekao loše dodavanje Vitalija Novopašina.

U 34. minuti prvo ime bjeloruske reprezentacije Mihail Grabovski poravnava rezultat nakon izvrsnog poteza iza vrata Vitalija Jeremejeva. Samo 13 minuta kasnije Jevgenij Koviršin postiže i treći gol za Bjeloruse koji tako preuzimaju vodstvo koje i zadržavaju do kraja utakmice. Momčad Andreja Šalajeva unatoč nekoliko dobrih prilika u trećoj trećini nije uspjela postići pogodak te izbjeći treći poraz na turniru. Vratar Andrej Mezin odradio je debitirao je na prvenstvu te odradio dobar posao, baš kao i njegov kolega Jeremejev na drugoj strani. Bjelorusija pobjedom ostaje u igri za četvrtfinale, a dodatni optimizam daje najava izbornika Heikkile da će se momčadi uskoro priključiti braća Kosticin iz NHL-a.


FINSKA - ŠVICARSKA  5:2 (1:0, 2:2, 2:0).

07' 1-0 Immonen (Niskala, Salmela) PP
26' 1-1 Ambuhl (Sbisa)
27' 2-1 Komarov (Jarvinen, Joensuu)
37' 3-1 Immonen (Pesonen, Granlund)
38' 3-2 Wick (Streit) PP
50' 4-2 Filppula (Jokinen, Hietanen) PP
52' 5-2 Filppula (Vaananen, Jokinen)

Isključenja: 4x2, 1x10 (Joensuu) - 5x2, Udarci na gol: 26-28
Vratari: Kari Lehtonen 26/92,9% - Reto Berra 21/80,8%

U dvoboju dosad neporaženih momčadi Finska je svladala Švicarsku sa 5-2 te tako ponovno preuzela vrh ljestvice. Domaćini je bolje otvorio susret; u 7. minuti koriste prvu priliku s igračem više kada Jarkko Immonen zabija iz odbijanca. Švicarska je kroz cijelu trećinu imala više prilika za gol, ali je Kari Lehtonen držao svoju mrežu netaknutom. Finska je po prvi put na turniru kapitulirala tek u 26. minuti, nakon ukupno 146 minuta igre. Za to je zaslužan bio Andreas Ambuhl. Neriješen rezultat trajao je vrlo kratko budući da je nepunu minutu kasnije Finska opet u vodstvu. Strijelac je bio Leo Komarov iz odbijanca poslije udarca Joonasa Jarvinena s plave linije. Švicarska je bila opasnija do kraja trećine, ali su Finci bili ti koji su opet zabili; po drugi put na susretu Jarkko Immonen je svladao Reta Berru. Ipak, do kraja trećine i Švicarci uspijevaju smanjiti preko Romana Wicka.

U trećoj trećini opet sličan scenarij; Švicarci su bili nešto dominantniji ali su golove zabijali Finci. Oba su djelo Valtterija Filppule, prvi u 50., a drugi u 52. minuti. Švicarska je unatoč solidnoj igri ostala bez bodova što najviše mogu zahvaliti neučeinkvitom napadu i nesigurnoj obrani i vrataru Berri koji je bio na mršavih 80% obrana. Finci su odlično funkcionirali u napadu, a i obrana nije izgledala loše. Oba švicarska gola idu dijelom i na dušu vratara Lehtonena, ali je zato vratar u nekoliko situacija spasio svoju momčad. Finsku za dva dana čeka susret s Francuskom poslije kojeg bi trebali zadržati stečeno prvo mjesto. Švicarsku već sutra čeka novi težak ispit - reprezentacija Kanade. Spomenimo da će im se za tu utakmicu priključiti i Roman Josi koji dolazi poslije ispadanja Nashvillea iz NHL doigravanja.


Trenutni poredak: Finska 3/9, Kanada 3/7, Švicarska 3/6, SAD 3/5, Slovačka 3/3, Bjelorusija 3/3, Francuska 3/3, Kazahstan 3/0.



Skupina B

LATVIJA - ITALIJA  5:0 (1:0, 2:0, 2:0).

19' 1-0 Kenins (Berzinš)
25' 2-0 Meija (Kenins, Bartulis)
38' 3-0 Bartulis (Cipulis) PP
41' 4-0 Indrašis (Sprukts, Galvinš)
43' 5-0 K.Redlihs (Indrašis)

Isključenja: 2x2 - 7x2, Udarci na gol: 35-23
Vratari: Edgars Masalskis 23/100% - Daniel Bellissimo 20/83,3%, Thomas Tragust 10/90,9% 

Latvija je protiv Italije došla do druge uzastopne pobjede. Rezultat od 5-0 govori o dominaciji i odličnoj igri momčadi trenera Teda Nolana. Prva trećina nije naslućivala kasniji potop Italije, obje su momčadi bile bez većih prilika te je tek pred sam kraj pao jedini pogotak. On je bio djelo Ronaldsa Keninsa u 19. minuti. U drugoj trećini Latvijci su krenuli znatno odlučnije što je rezultiralo dvama novim pogocima u mreži Daniela Bellissima. Precizni su bili Gints Meija i Oskars Bartulis s igračem više. Početkom treće trećine dosad na turniru najbolji latvijski igrač Miks Indrašis iz protunapada povećava na 4-0. 

Talijanski izbornik Rick Cornacchia reagira promjenom vratara; Bellissima mijenja Thomas Tragust koji je u preostalih 19 minuta primio jedan gol. Njega je postigao branič Krišjanis Redlihs na asistenciju Indrašisa kojem je to bio peti bod na turniru. Latvija je utakmicu mirno privela kraju te došla i do druge pobjede koja ih je znatno približila plasmanu u četvrtfinale. Vratar Edgars Masalskis upisao je shutout dok je s impresivnom igrom nastavio već spomenuti Indrašis kao i branički par Guntis Galvinš - Oskars Bartulis. Talijani nisu pokazali previše dobroga te im je ostanak i dalje vrlo neizvjestan. Već sutra igraju vrlo važan susret s Norveškom dok će Latvija za dva dana odmjeriti snage s Češkom.


RUSIJA - NJEMAČKA  2:0 (1:0, 0:0, 1:0).

20' 1-0 Žerdev (Medvedev, Malkin)
51' 2-0 Tereščenko (Širokov, Žerdev) PP

Isključenja: 5x2 - 5x2, Udarci na gol: 26-30
Vratari: Semjon Varlamov 30/100% - Dmitrij Kotschnew 24/92,3%

Rusija je nastavila stopostotni niz na turniru te se slavljem od 2-0 nad Njemačkom priključila Švedskoj na vrhu ljestvice. Vrlo zanimljiv susret počeo je s njemačkom dominacijom u prvoj trećini; bili su opasniji protivnik te su natpucali Ruse sa 13-8. Ipak, samo 9 sekundi prije kraja trećine Rusi dolaze do vodstva. Strijelac je bio Nikolaj Žerdev nakon što je skrenuo udarac Jevgenija Medvedeva. U drugoj trećini Rusija je bilo opasnija ponajviše zahvaljujući nekoliko povezanih grešaka njemačkih igrača. I Dimitrij Kotschnew s njemačke i Semjon Varlamov s ruske strane sačuvali su svoju mrežu netaknutom. 

U trećoj trećini Rusija koristi rijetku priliku s igračem više i osigurava pobjedu. Svoj prvi gol na turniru postigao je Aleksej Tereščenko dok je Žerdev poslije gola upisao i asistenciju. Njemačka je do kraja propustila još nekoliko prilika te su ostali bez pogotka što je Varlamovu donijelo i shutout. Unatoč solidnoj igri Nijemci nisu uspjeli iznenaditi Ruse koji su odigrali još jedan susret u kojem su pobijedili uz dozu sreće. Sada ih čeka dan odmora i poslije toga dvoboj s Danskom. Nijemci se nakon dva uzastopna poraza u nezavidnoj poziciji ali su i dalje u igri za četvrtfinale. Sutra ih čeka dvoboj sa Švedskom u koji ulaze kao autsajderi. Ipak, solidna igra protiv Rusije daje im za pravo da se nadaju iznenađenju.


Trenutni poredak: Švedska 3/9, Rusija 3/9, Latvija 3/6, Češka 3/5, Njemačka 3/3, Italija 3/2, Danska 3/1, Norveška 3/1.

Nema komentara:

Objavi komentar