Ukupno prikaza stranice

petak, 4. svibnja 2012.

Svjetsko prvenstvo, dan prvi

Pregled prvog dana svjetskog prvenstva u Finskoj i Švedskoj.


Skupina A

SAD - FRANCUSKA  7:2 (1:1, 3:1, 3:0).

13' 0-1 Besch (Meunier, Auvitu)
17' 1-1 Okposo (Goligoski, Faulk)
24' 2-1 Johnson (Lasch, Faulk) PP
30' 3-1 Ryan (Pacioretty, Stastny) PP
34' 3-2 Bellemare (S.Treille)
40' 4-2 Pacioretty (Stastny, Goligoski)
46' 5-2 Slater (Palmieri)
51' 6-2 Okposo (Fowler, Faulk)
58' 7-2 Petry (Pacioretty, Stastny)

Isključenja: 3x2 - 6x2, Udarci na gol: 35-23
Vratari: Jimmy Howard 21/91,3% - Cristobal Huet 28/80%

U prvoj utakmici dana u Helsinkiju SAD je uvjerljivim rezultatom svladao Francusku. Rezultat ne pokazuje pravi omjer snaga na ledu, pošto je susret većim dijelom izjednačen. Francuzi su prvi poveli preko Nicolasa Bescha, međutim Kyle Okposo se 4 minute kasnije pobrinuo da se na prvi odmor pođe s poravnatim rezultatom. Početkom druge trećine Francuzi ulaze u probleme s isključenjima što Amerikanci koriste te s dva gola s igračem više odvode utakmicu na svoju stranu. Francuska se ne predaje te preko Bellemarea dolazi na gol zaostatka. Međutim, Max Pacioretty golom 21 sekundu prije kraja trećine ponovno povisuje na dva razlike. Treća trećina u potpunosti je protekla u znaku Amerikanaca koji postižu još tri gola. Dvostruki strijelac postao je Kyle Okposo dok su po tri boda skupili Paul Stastny i Justin Faulk. Na golu je siguran bio Jimmy Howard dok je kod Francuza Cristobal Huet odigrao utakmicu za zaborav sa samo 80% obranjenih udaraca. Francuze već u sljedećem kolu čeka možda i ključni dvoboj u borbi za ostanak, onaj s Kazahstanom. Amerikance pak čeka veliki susjedski derbi s Kanadom koji će pokazati pravu vrijednost selekcije Scotta Gordona


KANADA - SLOVAČKA  3:2 (1:0, 2:1, 0:1).

15' 1-0 Benn (Getzlaf, Keith)
22' 1-1 Tatar (Mikuš)
33' 2-1 Eberle (Kane)
36' 3-1 Ladd (O'Reilly, Purcell)
43' 3-2 Bartovič (Bliznak, Haščak)

Isključenja: 1x2 - 2x2, Udarci na gol: 30-21
Vratari: Cam Ward 21/90,5% - Peter Hamerlik 30/90%

I Kanada je uspješno otvorila turnir pobjedom nad Slovačkom od 3-2. U prvoj trećini nije bilo puno prilika, a jednu od rijetkih Kanada je iskoristila u 15. minuti kada sjajno dodavanje Ryana Getzlafa u gol pretvara Jamie Benn. Početkom drugog dijela Slovačka poravnava kada Juraj Mikuš krade pak mladom kanadskom braniču Ryanu Murrayu te asisitira Tomašu Tataru čiji udarac ulazi kroz noge Cama Warda. Do kraja trećine igrao se znatno otvoren hokej u kojem se bolje snalaze Kanađni te s dva gola rješavaju utakmicu u svoju korist. Najprije je Jordan Eberle zabio gol koji ide na dušu vratara Hamerlika, a nešto kasnije strijelac je i Andrew Ladd nakon dobre asistencije Ryana O'Reillya. U trećoj trećini Slovaci su uspjeli tek smanjiti rezultat na 2-3, strijelac je bio Milan Bartovič. Iako s neuvjerljivom igrom i rezultatom Kanada je ostvarila vrlo važnu početnu pobjedu koja će im dati zamah u nastavku turnira. Dobru utakmicu pokvarila je spoznaja o ozljedi Alexandrea Burrowsa koji je napustio led u drugoj trećini. Težina ozljede bit će poznata sutra kada Kanadu čeka derbi sa SAD-om. Slovačka unatoč porazu može biti zadovoljna prikazanom igrom u kojoj su pružili vrlo dobar otpor favoriziranoj Kanadi. Nakon dana odmora čeka ih dvoboj s domaćinom Finskom.


FINSKA - BJELORUSIJA  1:0 (1:0, 0:0, 0:0).

20' 1-0 Niskala (Koivu, Granlund)

Isključenja: 4x2 - 7x2, Udarci na gol: 38-21
Vratari: Kari Lehtonen 21/100% - Vitalij Koval 37/97,4%

Jedan gol bio je dovoljan da domaćin i branitelj naslova Finska dođe do početne pobjede. Finski su hokejaši već u prvoj trećini ponudili navijačima, kojih je bilo preko 12 tisuća, sjajnu igru. Opasnost je vrataru Vitaliju Kovalu prijetila sa svih strana i od svih linija, ali ga je tek u posljednjoj minuti trećine uspio svladati udarcem iz zgloba branič Janne Niskala. Tek dva bjeloruska udarca u prvoj trećini pokazuju kakav se hokej igrao. Međutim, uraganska prva trećina kao da je umorila Fince te momčad Karrija Heikkile počinje igrati sve bolje i bolje te sve opasnije prijetiti Kariju Lehtonenu. Svi pokušaji Finaca do kraja susreta prema vrataru Kovalu bili su neuspješni. U trećoj trećini obje su momčadi gledale kako prije svega zaštititi vlastiti gol te nije bilo previše prilika. Bjelorusija je imala priliku s igračem više kada je isključen Topi Jaakola, ali su je odradili vrlo loše. Na kraju je Finska ostvarila minimalnu pobjedu koja ih može zadovoljiti kao i dobra igra, naročito ona u prvoj trećini. Bjelorusija je prije svega pokazal da je vrlo čvrsta momčad s vratarom koji je u vrhunskoj formi. Protiv Finske je međutim nedostajao napadački učinak koji je nužan kako bi bili u bilo kakvoj igri za četvrtfinale.

Trenutni poredak: SAD, Kanada i Finska 3, Kazahstan, Švicarska, Bjelorusija, Slovačka i Francuska 0



Skupina B

NJEMAČKA - ITALIJA  3:0 (1:0, 1:0, 1:0).

17' 1-0 Schubert (Ullmann)
23' 2-0 Reimer (Ullmann, Gogulla)
46' 3-0 Fischer (Gogulla, Ullmann) PP

Isključenja: 1x2 - 5x2, Udarci na gol: 46-22
Vratari: Dennis Endras 22/100% - Daniel Bellissimo 43/93,5%

Njemačka je s po jednim golom u svakoj trećini svladala Italiju na otvaranju prvenstva u Stockholmu. Tek nešto više od tisuću gledatelja u prvoj trećini moglo je vidjeti dominaciju Njemačke i odličnog vratara Italije Daniela Bellissima koji je sve do 17. minute čuvao svoju mrežu netaknutom. Tada je naime Christoph Schubert zabio za njemačko vodstvo. Na početku drugog dijela vodstvo je podebljano kada Patrick Reimer zabija iz odbijanca nakon udarca Christopha Ullmanna. Do kraja trećine Nijemci su imali nekoliko dobrih prilika ali rezultat se nije mijenjao sve do 46. minute kada Christopher Fischer udarcem s plave linije zabija za konačnih 3-0. Ovo je inače bio njegov debi na svjetskim prvenstvima. Asistenciju za taj gol kao i za prva dva upisao je Christoph Ullmann. Njemački vratar Dennis Endras upisao je shutout što ide na dušu Talijana koji ga tijekom cijelog susreta nisu previše ozbiljno ugrozili. Ukoliko žele izbjeći ispadanje iz elitne divizije, Talijani će morati znatno popraviti svoju igru u nastavku turnira budući da su ih Nijemci u potpunosti nadigrali. Njihova je sreća što su na golu imali raspoloženog Bellissima. Nijemci su pokazali dobru igru na startu čime samo potvrđuju svoje aspiracije prema četvrtfinalu. Važan ispit na tom putu čeka ih za dva dana kada se susreću s Latvijom.


ČEŠKA - DANSKA  2:0 (0:0, 1:0, 1:0).

40' 1-0 Hemsky (Nedved, Plekanec)
58' 2-0 Tenkrat (Frolik, Plekanec)

Isključenja: 4x2 - 4x2, Udarci na gol: 24-26
Vratari: Jakub Kovar 26/100% - Frederik Andersen 24/91,7%  

U iznimno zanimljivom susretu Češka je na startu prvenstva svladala Dansku sa 2-0. Bio je to susret dviju podjednakih momčadi u kojem su Česi uz dosta sreće došli do početne pobjede. Prva trećina protekla je bez velikih prilika uz laganu dominaciju Češke. Na početku drugog dijela Danci ne koriste gotovo minutu i pol igre s dva igrača više, ali i u nastavku trećine nastavljaju s pritiskom na gol Jakuba Kovara. Ipak, Češka je ta koja postiže jedini gol u tom dijelu igre. Dogodilo se to samo pet sekundi prije kraja trećine kada je udarcem iz blizine strijelac bio Aleš Hemsky. Česi su se u trećoj trećini lagano povukli prepustivši Dancima inicijativu i čekajući priliku iz protunapada. Najbolju priliku za Dansku propustio je Jannik Hansen, udarac nakon solo prodora obranio je danas neprelazni Jakub Kovar koji je na kraju upisao i shutout. Svoj drugi gol Češka je postigla u 58. minuti, a strijelac je bio Petr Tenkrat na asistenciju Michaela Frolika i Tomaša Plekaneca koji je bio asistent kod oba gola. Danska je unatoč više udaraca na gol ostala bez bodova, ali im prikazana igra daje nadu da u nastavku turnira mogu ostvariti dobre rezultate. Češka je ostvarila planiranu pobjedu unatoč neuvjerljivoj predstavi. Natupili su sa samo 18 igrača te će kad im se priključe neki igrači iz NHL-a biti znatno opasniji suparnik.


ŠVEDSKA - NORVEŠKA  3:1 (1:0, 1:1, 1:0).

17' 1-0 Silfveberg (Karlsson, Jarnkrok) PP
21' 1-1 Hansen (Skrøder)
23' 2-1 Kruger (Hjalmarsson, Alfredsson)
45' 3-1 Eriksson (Zetterberg, Alfredsson) PP

Isključenja: 7x2 - 8x2, Udarci na gol: 44-20
Vratari: Jhonas Enroth 19/95% - Lars Haugen 41/93,2%

Posljednja utakmica dana odigrana je u Stockholmu gdje je domaćin Švedska pred polupraznim tribinama svladala susjede Norvežane sa 3-1 osvetivši im se tako za poraz s prošlog prvenstva u Slovačkoj. Loši rezultati u pripremnim dvobojima naslućivali su tešku utakmicu za Šveđane protiv čvrstih Norvežana. Međutim, već od početka tri krune su pokazale bolju igru konstantno ugrožavajući Larsa Haugena na golu Norveške. Prvi gol na susret djelo je mlade zvijezde Elitseriena Jacoba Silfveberga koji u igri 4 na 3 koristi dodavanje Erika Karlssona. Već na početku druge trećine Norveška poravnava rezultat preko Madsa Hansena. Samo dvije minute poslije Švedska je opet u vodstvu kada je strijelac Marcus Kruger na dodavanje Niklasa Hjalmarssona. Konačnih 3-1 postavlja u 45. minuti Loui Eriksson i to nakon što je ranije u utakmici propustio nekoliko izglednih prilika. Oba vratara bila su na razini zadatka, naročito Lars Haugen koji je najzaslužniji što Švedska nije slavila i s većom razlikom. Kod Šveđana je kapetan Daniel Alfredsson upisao dvije asistencije. Sve švedske su postave funkcionirale dosta dobro što može veseliti trenera Pera Martsa budući da u pripremnim utakmicama to nije bilo tako. Švedsku već sutra očekuje ovi dvoboj i to protiv Češke. Norvešku čeka dan odmora nakon čega idu na noge još jednoj velesili i favoritu - Rusiji.

Trenutni poredak: Njemačka, Češka i Švedska 3, Rusija, Latvija, Norveška, Danska i Italija 0.

Nema komentara:

Objavi komentar