Ukupno prikaza stranice

petak, 11. svibnja 2012.

Češka bolja od Latvije

U skupini A Finska je nastavila svoj savršeni niz baš kao i Rusija i skupini B. SAD je tijesno slavio protiv Bjelorusije baš kao i Češka protiv Latvije.

Skupina A

SAD - BJELORUSIJA  5:3 (2:1, 1:1, 2:1).

02' 1-0 Abdelkader (Brown, Petry)
07' 2-0 Atkinson (Abdelkader)
17' 2-1 Kaljužni (Korobov, Grabovski) 
23' 2-2 Ugarov (Grabovski, Koviršin) PP
39' 3-2 Thompson (Dwyer, Crabb)
53' 4-2 Ryan (Pacioretty, Fowler)
56' 5-2 Stastny (Pacioretty, Johnson)
60' 5-3 Koviršin (Garbovski, Kaljužni)

Isključenja: 6x2, 1x10 (Johnson) - 3x2, 1x10 (Kitarov), Udarci na gol: 36-26
Vratari: Jimmy Howard 23/88,5% - Andrej Mezin 6/75%, Vitalij Koval 25/89,3%

Poslije poraza od Slovačke SAD-u su trebali bodovi protiv Bjelorusije kojim bi učvrstili svoju poziviju na ljestvici. Ostvarili su je uz puno muke dok su Bjelorusi unatoč dobroj igri upisali i treći poraz. Sve je krenulo sjajno za SAD koji koriste bjelorusku nonšalantnost na početku te zabijaju dva gola: Justin Abdelkader i Cam Atkinson. To je značilo i promjenu na golu; Andreja Mezina zamjenio je Vitalij Koval. Momčad Karija Heikkile budi se krajem trećine te svoj prvi gol zabija nakon sjajnog skretanja udarca od strane Alekseja Kaljužnog. Nisu tu stali te u 23. minuti i poravnavaju rezultat preko Alekseja Ugarova. SAD je imao velikih problema s isključenja kroz cijelu drugu trećinu ali Bjelorusi to nisu znali iskoristiti. Pred sam kraj trećine primili su treći gol, strijelac je uz dosta sreće bio Nate Thompson.

U trećoj trećini Amerikanci su konačno počeli igrati discipliniranije i koncentriranije što je rezultiralo s nova dva gola, strijelci su bili Bobby Ryan i Paul Stastny. Bjelorusi su imali nekoliko dobrih izmjena u kojima su namučili američku obranu i Jimmyja Howarda ali sve što su do kraja uspjeli je postići počasni pogodak 10 sekundi prije kraja. Strijelac je bio Jevgenij Koviršin. SAD je s ovom pobjedom izbio na treće mjesto čime su preskočili izravne konkurente za četvrtfinale, Slovačku i Švicarsku. To bi mjesto trebali zadržati i nakon sutrašnje utakmice rotiv Kazahstana. Bjelorusi su novim porazom mogućnost da igraju u četvrtfinalu sveli na minimum. Ipak, šansa postoji a da bi se ostvarila moraju za dva dana pobijediti Slovačku.


FRANCUSKA - FINSKA  1:7 (0:1, 0:4, 1:2).

11' 0-1 Immonen (Pesonen, Granlund) PP
30' 0-2 Koivu (Hietanen, Filppula)
34' 0-3 Jokinen (Maenpaa, Koivu) PP
38' 0-4 Niskala (Joensuu, Filppula)
39' 0-5 Kapanen (Tuppurainen, Kiiskinen)
44' 1-5 Guttig (S.Da Costa, T.Da Costa) PP
44' 1-6 Jokinen (Koivu, Filppula) PP
50' 1-7 Hietanen (Maenpaa, Koivu) PP

Isključenja: 7x2 - 6x2, Udarci na gol: 18-37
Vratari: Fabrice Lhenry 30/81,1% - Petri Vehanen 17/94,4%


Finci su visokom pobjedom nad vrlo lošim Francuzima došli i do četvrte pobjede u isto toliko utakmica. Prva trećina nije dala naslutiti katastrofu koja se spremala za Francusku; Finska je povela preko Immonena i to je bilo sve. U drugom dijelu ništa se načajno nije dogodilo do 30. minute kada momčad Karija Jalonena ulazi u seriju. Najprije je zabio kapetan Mikko Koivu, a do kraja trećine i Jussi Jokinen, Janne Niskala i Niko Kapanen. Francuzi u 44. minuti realiziraju jednu od svojih rijetkih prilika preko Anthonyja Guttiga. Raspucani Finci do kraja postižu još dva gola preko Jussija Jokinena i Juusa Hietanena

Kapetan Koivu zaključio je utakmicu s 4 boda dok je Valtteri Filppula imao tri asistencije. Fince može veseliti dobra forma budući da ih već sutra čeka vrlo važan dvoboj s Kanadom. Francuzi mogu imai sreće što su u svojoj skupini imali Kazahstan budući da igra koju pokazuju u nastavku turniru nikako nije na razini elitne divizije. U izbjegavanju rezultatske katastrofe nije puno pomogao ni vratar Fabrice Lhenry sa samo 81% obrana. Njih za dva dana čeka dvoboj sa Švicarskom. 

Trenutni poredak: Finska 4/12, Kanada 4/10, SAD 4/8, Slovačka 4/6, Švicarska 4/6, Bjelorusija 4/3, Francuska 4/3, Kazahstan 4/0.



Skupina B

DANSKA - RUSIJA  1:3 (1:2, 0:1, 0:0).

03' 0-1 Medvedev (Širokov, Žerdev) 
05' 1-1 Eller 
14' 1-2 Malkin (Perežogin, Nikulin)
27' 1-3 Kalinin (Kuznjecov, Širokov)

Isključenja: 3x2 - 1x2, Udarci na gol: 36-52
Vratari: Simon Nielsen 49/94,2% - Konstantin Barulin 35/97,2%

U dvoboju dvije iznimno napadački nastrojene momčadi Rusija je svladala Dansku i nastavila savršeni učinak. Priliku na vratima dobili su debitanti na turniru Simon Nielsen i Konstantin Barulin koji su svoj posao odradili fenomenalno. Rusija je povela u 2. minuti poslije snažnog udarca Jevgenija Medvedeva s plave linije. Danci izjednačavaju već u 5. minuti i to preko svog najboljeg strijelca Larsa Ellera. Mreže su mirovale do 14. minute kada najbolji ruski strijelac Jevgenij Malkin postiže svoj treći gol na turniru. U vrlo otvorenoj igri obje su momčadi imale dosta udaraca na gol, ali su oba vratara imala sjajan dan.

Do kraja je jedino Nielsen još jednom kapitulirao i to nakon akcije asistenta Kuznjecova i strijelca Kalinina. Početkom treće trećine Nikolaj Kuljomin promašio je kazneni udarac. Danski navijači kao i izbornik Per Backman mogu biti jako zadovoljni izvedbom svoje momčadi ali ona im ipak nije donijela niti jedan bod što ih i dalje ostavlja na posljednjem mjestu koje vodi u diviziju IA. Ipak, igra im mora dati optimizam da će u posljednja tri dvoboja s Njemačkom, Latvijom i Norveškom osigurati opstanak. Rusija je odigrala još jednu rutinsku utakmicu nakon koje su i dalje na vrhu ljestvicee kojeg dijele sa Švedskom. Upravo s njima će se susresti u sljedećem kolu nakon čega će im pozicija pred četvrtfinale biti mnogo jasnija.


ČEŠKA - LATVIJA  3:1 (0:0, 1:1, 2:0).

24' 0-1 Berzinš (Kenins)
29' 1-1 Michalek (Nakladal, Plekanec)
51' 2-1 Nedved (Nemec, Časlava)
54' 3-1 Plekanec (Blatak) PP

Isključenja: 5x2 - 5x2, Udarci na gol: 34-26
Vratari: Jakub Kovar 25/96,2% - Edgars Masalskis 31/91,2%

U izravnoj borbi za treće mjesto Česi su zahvaljujući dobroj trećoj trećini došli do važne pobjede. Početak je protekao bez puno pravih prilika uz nešto konkretnije Latvijce koji su igrali jednostavno dok su Česi težili nepotrebnom kompliciranjuu. Na početku druge Latvija je povela nakon akcije asistenta Ronaldsa Keninsa i strijelca Armandsa Berzinša. Česi uzvraćaju u 29. minuti kada Milan Michalek posprema u mrežu odbijanac poslije udarca Tomaša Plekaneca. Do kraja trećine Česi su bili aktivniji te Latvijci mogu zahvaliti Edgarsu Masalskisu što je rezultata pred treću trećinu ostao izjednačen. Ona je počela s defenzvinom igrom obaju protivnika u kojoj nije bilo pravih prilika. 

Međutim, Česi su lagano počeli stvarati pritisak te u samo tri minute rješavaju utakmicu. Najprije je Petr Nedved zabio iz protunapada, a onda i Plekanec s igračem više. Bio je ovo dvoboj kojeg je Latvija uz malo sreće i znanja mogla rješiti i u svoju korist. Nisu najviše zato što su Česi u određenim trenucima znali zaigrati odlično i tada nisu imali rješenja za njih. Češka još djeluje uspavano, ali i iznimno potentno. Svakako ih treba držati kao momčad koja ima kvalitetu za sam vrh. Ubrzo bi im se trebao priključiti i Martin Erat, a možda i Jakub Voraček čime će biti još snažniji pred odlučujuće dvoboje u svojoj skupini. 

Trenutni poredak: Švedska 4/12, Rusija 4/12, Češka 4/8, Latvija 4/6, Norveška 4/4, Njemačka 4/3, Italija 4/2, Danska 4/1.

  

Nema komentara:

Objavi komentar