Ukupno prikaza stranice

ponedjeljak, 7. svibnja 2012.

Švedska i dalje stopostotna

U helsinškoj skupini Slovačka je došla do prvih bodova svladavši SAD kojem je to pvi poraz. Kanađani su se pak lako obračunali s Francuzima te nakratko zasjeli na vrh skupine. U Stockholmu je Češka poslije kaznenih udaraca svladala Norvešku dok je Švedska bila bolja od Danse uvjerljivije nego što to rezultat od 6-4 govori.
Skupina A

FRANCUSKA - KANADA  2:7 (1:4, 1:1, 0:2).

02' 0-1 Nugent-Hopkins (Sharp, Benn)
10' 0-2 Sharp (Tavares, Nugent-Hopkins) PP
14' 0-3 Benn (Sharp, Schenn)
18' 0-4 Benn (Perry)
20' 1-4 Henderson

34' 1-5 Eberle (Sharp, Keith) PP
34' 2-5 Rouleau (Roussel)
50' 2-6 Nugent-Hopkins (Sharp, Methot)
53' 2-7 Perry (Getzlaf, Kane)


Isključenja: 3x2 - 2x2, Udarci na gol: 21-37
Vratari: Fabrice Lhenry 30/81,1% - Devan Dubnyk 19/90,5%



Rano poslijepodne u Helsinikju donijelo je dvoboj Kanade i Francuske u kojoj su očekivanu i visoku pobjedi upisali Kanađani. Utakmica je od samog početka bila jednosmjerna te je već u 2. minuti Ryan Nugent-Hopkins pogodio za kanadsko vodstvo. Do kraja trećine zabili su još tri pogotka; dva Jamie Benn i Patrick Sharp. Ni Francuska nije ostala bez ispaljenog metka; u 18. minuti strijelac je Brian Henderson nakon obrambene greške Duncana Keitha. U drugoj trećini nastavila se jednostrana utakmica u kojoj su Kanađani bez puno napora kontrolirali igru. Jedini gol u trećini za Kanadu bio je djelo Jordana Eberlea. Niti minutu poslije njega i Francuska postiže gol, opet koristeći kanadske greške. Ovaj put je krucijalnu grešku napravio vratar Devan Dubnyk, a njoj se okoristio Alexandre Rouleau

Do kraja trećien Kanada je rutinski odradila posao poslavši još dva paka u mrežu inače rezervnog vratara Fabricea Lhenryja. Strijelci su bili Nugent-Hopkins i Corey Perry. Kanada je tako rutinski došla do pobjede u susretu kojem se ishod znao i prije početka susreta. Ovaj put briljirala je linija sa Bennom, Nugent-Hopkinsom i Sharpom u kojoj se najviše istakao potonji sa čak 5 bodova. Na vratima je priliku dobio Dubnyk koji se nije pretjerano iskazao te je glavni krivac za drugi gol Francuza. Francuska se pokazala kao nedorastao protivnik te će bodove morati tražiti drugdje. Nakon dva dana odmora slijedi im dvoboj s domaćinom Finskom. Kanada će za dva dana na megdan dosad stopostotnoj Švicarskoj.


SAD - SLOVAČKA  2:4 (1:3, 1:0, 0:1).

01' 0-1 Granak (Hudaček)
16' 0-2 Radivojevič (Kopecky, Handzuš)
16' 1-2 Faulk (Okposo, Slater)
20' 1-3 Sekera (Bliznak)
39' 2-3 Stastny (Pacioretty, Fowler) PP
60' 2-4 Šatan EN

Isključenja: 2x2 - 3x2, Udarci na gol: 20-32
Vratari: Jimmy Howard 28/90,3% - Jan Laco 18/90%

Sovačka je u trećem nastupu ostvarila prvu pobjedu i to protiv SAD-a koji je dosad imao dvije pobjede. Momčad Vladimira Vujteka odigrala je odličnu utakmicu i iskoristila sve greške koje su im igrači SAD-a ponudili, naročito u prvoj trećini. Već u prvoj minuti strijelac je iz gužve pred Jimmyjem Howardom Dominik Granak. Krajem trećine gledatelji su vidjeli čak tri gola. Najprije je iz protunapada Branko Radivojevič povision an 2-0 da bi već u sljedećem napadu Justin Faulk udarcem s plave linije matirao Jana Laca. U posljednjem napadu u trećini Slovaci koriste još jednu neopreznost američke obrane te odlaze na 3-1. Strijelac je ovaj put bio branič Andrej Sekera. U drugoj trećini Amerikanci su pokušavali sustići Slovake koji su se sredinom trećine našli u problemima zbog isključenja. Momčad Scotta Gordona bila je neuspješna sve do 39. minute kada pak u mrežu sprema Paul Stastny

U trećoj trećini nije bilo puno prilika, SAD je uputio tek četiri udarca prema golu, a Slovačka sedam. Tragičar u američkim redovima postao je Cam Atkinson. Najprije je u trenucima kada je SAD lovio rezultat napravio nepotrebno isključenje te dobio  kaznu od 2+2 minute. Zatim je propustio sjajnu priliku za izjednačenje te na kraju poklonio pak Miroslavu Šatanu koji je pogodio praznu mrežu za konačno slovačko slavlje. Prije toga Slovačkoj je opravdano poništen gol i to jer nije prešao gol liniju. SAD se nakon dobrog starta doveo u nezgodnu situaciju te ih čeka još puno posla prije nego što osiguraju četvrtfinale. Slovaci su se ova tri boda naglo vratili u igru te će u sljedećih pet relativno lakših utakmica tražiti svoju priliku za četvrtfinale. 

Trenutni poredak: Kanada 3/7, Švicarska 2/6, Finska 2/6, SAD 3/5, Slovačka 3/3, Francuska 3/3, Bjelorusija 2/0, Kazahstan 2/0.  
 


Skupina B

ČEŠKA - NORVEŠKA  4:3 SO (1:1, 1:1, 1:1 - 0:0, 1:0).

12' 0-1 Olimb (Holos, Ask) PP
17' 1-1 Hemsky (Nedved)
22' 1-2 Spets (Olimb, Bastiansen)
38' 2-2 Krejči (Tenkrat, Časlava)
48' 3-2 Frolik (Plekanec, Michalek)
51' 3-3 Holos (Thoresen, Bonsaksen)
65' 4-3 Hemsky

Isključenja: 4x2 - 2x2, Udarci na gol: 30-31
Vratari: Jakub Kovar 28/90,3% - Lars Haugen 27/90%

U prvoj utakmici dana u Stockholmu Češka je tek poslije kaznenih udaraca upisala pobjedu protiv Norveške koja je poslije Rusije namučila još jednog elitnog protivnika. Ovaj put su zaradili i prvi bod, a bili su blizu da dođu i do drugog pa čak i trećeg. Poveli su golom Mathisa Olimba u situaciji s dva igrača više. Bila je to posljedica brojnih isključenja čeških igrača koji mogu zahvaliti svom vrataru Jakubu Kovaru što je pimio tek jedan gol. Češka uspijeva poravnati u 17. minuti; iz protunapada je strijelac bio Aleš Hemsky. Norveška se vraća u vodstvo na početku druge trećine kada Lars Erik Spets zabija nakon sjajnog dodavanja Mathisa Olimba. Unatoč dobroj igri Norvežani nisu zadržali vodstvo do kraja trećine; u 38. minuti najveća zvijezda češkog sastava David Krejči sjajnim golom vraća svoju momčad u igru. U 48. minuti Česi dolaze do svog prvog vodstva na utakmici i to preko Michaela Frolika.

Međutim, Norvežani su uporni te se samo tri minute poslije vraćaju u rezultatski egal. Strijelac je lijepim udarcem iz prve bio Jonas Holos. Isti igrač pred sam kraj utakmice propušta izvrsnu priliku da donese pobjedu svojoj momčadi. Tako se otišlo u produžetke u kojima su dominirali Česi ali bez realizacije. Pristupilo se kaznenim udarcima u kojima je jedini strijelac bio Aleš Hemsky. Njegov momčadski kolega Jakub Kovar zasutavio je sva tri udarca Norvežana. Češka je tako ostala bez planiranog boda iako mogu biti i više nego sretni s njima budući da je susret vrlo lako mogao završiti i u korist Norvežana koji su pokazali kako su vrlo taktički zrela momčad. Međutim, sa samo jednim bodom iz tri susreta četvrtfinale je zasad daleko. Slijedi im lakši raspored u kojem će morati početi osvajati bodove. Češku pak čkaju dva dana odmora nakon čega slijedi dvoboj s Latvijom. 


DANSKA - ŠVEDSKA  4:6 (1:4, 1:2, 2:0).

03' 0-1 Stalberg (Kruger, Hjalmarsson)
07' 0-2 Eriksson (Franzen)
12' 0-3 Eriksson (Zetterberg, Franzen) PP
12' 0-4 Stalberg (Kruger, Landeskog)
19' 1-4 Hardt (Hansen, Larsen) PP
21' 1-5 Alfredsson (Eriksson, Kronwall)
30' 1-6 Brodin (Franzen)
39' 2-6 Hardt (F.Nielsen, Eller) PP
41' 3-6 Eller (Hardt, F.Nielsen)
52' 4-6 Green (Hansen, D.Nielsen)

Isključenja: 5x2 - 6x2, Udarci na gol: 18-42
Vratari: Frederik Andersen 36/85,7% - Jhonas Enroth 14/77,8%

U večernoj utakmici u Stockholmu Švedska je u pravoj golijadi svladala Dansku sa 6-4 u susretu kojeg su bolje otvorili domaćini, a zaključili Danci. Domaćini su uraganski otvorili susret pogodivši dansku mrežu četiri puta u prvih 12 minuta. Dvostruki strijelci bili su Viktor Stalberg i Loui Eriksson. Gotovo nevidljivi Danci krajem trećine ipak uspijevaju i sami zabiti. Strijelac je s igračem više bio Nichlas Hardt. U drugoj trećini viđena je još veća švedska dominacija te su još dva paka završila u mreži Frederika Andersena. Strijelci su ovaj put bili 39-godišnji Daniel Alfredsson i njegov 21 godinu mlađi kolega Jonas Brodin. Nakon dvije trećine mojer udaraca bio je 37-10 u korist Švedske te je malo tko očekivao ono što će se dogoditi u trećoj trećini.

Šveđani su očekivano usporili ritam igre što momčad Pera Backmana maksimalno iskorištava s tri uzastopna gola. Strijelci su bili po drugi put Hardt te Morten Green i Lars Eller. Zanimljivo je da su ta tri gola postignuta iz tek osam udarac što ide na dušu neraspoloženom Jhonasu Enrothu na švedskom golu. Danska je na kraju izvukla častan poraz iako su u prve dvije trećine izgledali potpuno izgubljeno na ledu. Ukoliko žele izbjeći probleme oko ispadanja moraju početi osvajati bodove. Kvalitetu imaju, pitanje je samo kako je pokazati na ledu. Šveđani zadržavaju stopostotni učinak te su na samom čelu ljestvice.

Trenutni poredak: Švedska 3/9, Rusija 2/6, Češka 3/5, Njemačka 2/3, Latvija 2/3, Italija 2/2, Danska 3/1, Norveška 3/1.

Nema komentara:

Objavi komentar