Ukupno prikaza stranice

ponedjeljak, 19. ožujka 2012.

U18 - divizija III - egzotično duštvo u Bugarskoj

Proteklog tjedna i službeno je započelo svjetsko prvenstvo za kategoriju mlađih od 18 godina. U Bugarskoj je održano prvenstvo divizije III, a pošto je riječ o najlošijoj diviziji najmanje popularne kategorije cijeli događaj ispratili su tek najzagriženiji pratitelji hokejaške igre među kojima je i autor ovog teksta.



Bugarska Sofia ugostila je ukupno šest reprezentacija; uz domaćina Bugarsku nastupili su Belgija, Meksiko, Kineski Taipei, Novi Zeland i Južnoafrička republika. Šaroliko društvo u Bugarsku je došlo sa čak pet kontinenata. Promociju u diviziju IIB zaradila je Belgija dok će Taipei i JAR za nastup u ovoj diviziji dogodine morati proći kroz kvalifikacije.

Na kraju je dakle slavila Belgija koja je slavila u svih pet odigranih susreta; redom Meksiko 5-2, Taipei 9-1, Bugarsku 9-5, JAR 17-1 i Novi Zeland 8-3. Belgijci su i prije početka turnira skupa s Novim Zelandom bili glavni favoriti za prvo mjesto pošto su lani ispali iz druge divizije. Poslije sigurnih pobjeda u prve četiri utakmice uslijedio je izravni dvoboj za prvo mjesto upravo s Novim Zelandom. Susret je bio vrlo izjednačen uz razliku da je Belgija bila puno efikasnija. Uz to su i na golu imali raspoloženog Neila Bruynnickxa. Najbolji strijelac Belgije na prvenstvu je bio dvojac Yoren de Smet i Michael van Egdom sa 16 odnosno 15 bodova. Isti dvojac je bio najefikasniji i na cijelom turniru.

Drugoplasirani Novi Zeland je u prije poraza od Belgije svladao Bugarsku 5-2, Meksiko 3-2, JAR 18-0 I Taipei 4-1. Izuzev utakmice s Južnoafrikancima momci s Novog Zelanda bili su vrlo neuvjerljivi te su sve utakmice igrali u egalu. Poraz od Belgije potvrdio je da ovo nije bilo dobro prvenstvo za njih. Najbolji strijelci i igrači bili su Kevin Agau i Bradley Apps sa 10 i 9 bodova.

Bronca je pripala Meksiku čime su potvrdili napredak koji meksičke selekcije pokazuju iz godine u godinu. Meksički juniori imaju vlastitu ligu u kojoj redovito nastupaju te je to utjecalo na solidnu izvedbu na prvenstvu. Ni Belgija ni Novi Zeland ih nisu razbili već su igrali poprilično izjednačeno. Domaćine Bugare su pobjedili 4-2, Taipei 7-2 te JAR 9-4. Predvodio ih je Nesot Ibarra sa 12 bodova.

Bugari su nastavili s padom u rezultatu gotovo svih svojih selekcija. Nakon lanjske bronce u lakšoj konkurenciji ove su učinili korak natrag i osvojili tek četvrto mjesto iako su igrali na svom ledu. Svladale su ih sve prve tri reprezentacije, pobjedili su tek JAR 13-1 i Taipei 6-4. Svijetla točka je pobjeda protiv sastava s Tajvana budući da su ih lani u istoj kategoriji pobjedili. Svijetla točka je i nastup Ivana Hodulova koji je bio treći najbolji pojedinac turnira sa 14 bodova.

Kineski Taipei zauzeo je pretposljednje mjesto sa tek jednom pobjedom protiv JAR-a sa velikih 11-0. Najbolji pojedinci sa po 4 boda bili su Hsu, Wang i Kuan. U odnosu na lanjsko srebro u lakšoj konkurenciji ovo je definitivno korak unatrag zboh kojeg će dogodine morati u kvalifikacije za nastup u diviziji III. Ipak, raduje činjenica što je svjetski hokej definitvno dobio još jednu kompetitivnu reprezentaciju u svim kategorijama što predstavlja veliku stvar za IIHF-ov plan o širenju hokeja u sve krajeve svijeta.

Posljednje mjesto osvojila je družina s juga Afrike. JAR je mala hokejaška zajednica u kojoj se hokejom bave članovi uglavnom istih obitelji i koja hokej igra iz zabave i rekreativno. Izlet u Bugarsku prošao je prema očekivanjima, svi protivnici su im napunili mrežu. Najbolju partiju pružili su protiv Meksika (4-9) dok je najbolji igrač bio Wesley Krotz sa tri boda.

Treba spomenuti i da svjetsko prvenstvo u kategoriji U18 od ove sezone nažalost broji tri člana manje. Irska, Izrael, Turska i Mongolija trebali us nastupiti na prvenstvu divizije IIIB u turskom Erzurumu ali je cijeli turnir odgođen zbog povlačenja Irske i Izraela. Irski razlozi su bili jasni, nepostojanje klizališta a time i natjecanja u svojoj zemlji potpuno je uništilo irski hokej pa i izostajanje s natjecanja ne treba čuditi. Izraelski razlozi su navodna sigunrosna opasnost od puta u Tursku. Nevjerojatno je da Izraelci to koriste kao razlog za svoju nesposobnost tj.nepostojanje juniorskog natjecanja u svojoj zemlji i uopće programa za rad s mlađim kategorijama. Kada je lani UAE odustao od natjecanja zbog istih sigurnosnih razloga onda su Izraelci bili prvi koji su se žalili i zgražali nad takvim ponašanjem svojih arapskih kolega. Povlačenje dvije reprezentacije uzrokovale su i odustajanje Mongolije a time i Turske pa su sve četiri reprezentacije ovu sezonu pauzirale s nastupom na svjetskom prvenstvu.

Nema komentara:

Objavi komentar