Ukupno prikaza stranice

četvrtak, 22. ožujka 2012.

Sto devet minuta u Čeljabinsku; Avangard prvi finalist

Pete utakmice na istoku bile su prilika za Traktor i Avangard da uđu u finale konferencije. Avangard je uspio, slavljem od 3-2 u produžetku došli su do četvrte uzastopne pobjede. U Čeljabinsku je pak pobjednik odlučen tek nakon 109 minuta igre i dva i pol produžetka. Domaćin nije došao do finala, Ak Bars se održao na životu pobjedom od 2-1.



Traktor Čeljabinsk - Ak Bars Kazan 1:2/3OT (0:0, 0:1, 1:0 - 0:0, 0:0, 0:1)
0:1 - 37.20 Kiril Petrov (Tereščenko)
1:1 - 45.45 Deron Quint (Glinkin, Antipov)
1:2 - 108.54 Danis Zaripov (Kapanen)
Isključenja: 6x2+1x10 - 7x2, Udarci na gol: 43-34, Gledatelja: 7500 (sold out)
Vratari: Michael Garnett 32/34 - Petri Vehanen 42/43

Nevjerojatna utakmica u Čeljabinsku koja je trajala 109 minuta igre te više od 4 sata s prekidima. Traktor na kraju ipak nije uspio slaviti, gosti nose u Kazan drugu pobjedu u seriji. Zanimljivo je da je utakmica trajala 17 sekunda kraće o rekordno duge utakmice u KHL-u. Prva trećina protekla je u potpunoj dominaciji gostiju iz Kazana te su domaćini ostali netaknute mreže samo zahvaljujući svom sjajnom vrataru Michaelu Garnettu. U drugoj trećini Ak Barsu je jedan gol poništen ali u 38. minuti ipak dolaze do vodstva i to preko Kirila Petrova. Deron Quint izjednačava rezultat u 46. minuti te tako odvodi utakmicu u produžetke.
Kroz čitavi drugi dio utakmice pa i produžetke domaći su bili bolja i angažiranija momčad. Sjajnu je utakmicu odigrao Stanislav Čistov kao i uvijek dobri Kuznjecov. Na golu Ak Barsa iskazao se Petri Vehanen koji je još jednom pokazao kako je jedan od najboljih vratara KHL-a. U prva dva produžetka nije bilo golova, nije ni u prvih 9 minuta trećega. Onda je Danis Zaripov iskoristio dodavanje Kapanena i preciznim udarcem iz zgloba zakucao pak pod prečku Garnetta. Domaći navijači bili su vrlo razočarani porazom dok su gostujući, naravno, bili oduševljeni.

- Rekao sam svojim igračima, utakmica se neće dobiti sama od sebe. Malo smo zaspali na početku, ali smo se vratili u drugoj trećini. Onda tri produžetka, bilo je teško pošto ova momčad toliko nikada nije igrala. Tada jedna greška presuđuje pobjednika, ovaj put bio je to Ak Bars. I mi smo imali svoje prilike, Buliš je mogao zabiti. - izjavio je poslije utakmice domaći trenere Valerij Belousov.
Njegov kolega na drugoj strani, Vladimir Krikunov, bio je kratak: - Utakmica je bila vrlo teška, nismo smjeli izgubiti te smo dali sve od sebe. Utakmica nam je uzela dosta snage. Zahvalan sam svim svojim igračima što nisu odustali i što su se borili do samog kraja.


Avangard - Metalurg  3:2/OT (1:1, 0:0, 1:1 - 1:0)
0:1 - 13.26 Jevgenij Birjukov (Aaltonen, Obuhov)
1:1 - 19.07 Anton Kurjanov (Sjomin, Kaljužni)
2:1 - 51.28 Roman Červenka (Škoula) PP1
2:2 - 59.21 Sergej Fedorov (Sušinski, Mozjakin)
3:2 - 63.50 Igor Volkov
Isključenja: 3x2 - 2x2, Udarci na gol: 35-17, Gledatelja: 10,318 (sold out)
Vratari: Karri Ramo 15/17 - Ari Ahonen 32/35

Arena Omsk još je jedan put bila rasprodana, kako i ne bi kad njihov Avangard protiv svog najljućeg rivala ima priliku pobjedom ući u finale istoka. Nakon početnog poraza jastrebi su nanizali tri pobjede te su se s pravom nadali da će na domaćem ledu doći do četvrte. Ipak, nije bilo tako lako. Gosti su poveli nakon što je udarac Jevgenija Birjukova s plave linije nekako prevario vratara Rama te mu se pak izmigoljio u gol. Gosti nisu izdržali nalete domaćih ni do kraja trećine; u 19. minuti Kurjanov je zabio nakon dodavanja Sjomina. Druga trećina obilovala je prilikama s obje strane, oba vratara su se iskazala a Maksim Sušinski (Metalurg) je i pogodio vratnicu.
U 52. minuti najljepši trenutak susreta; Martin Škuola je u situaciji s igračem više vrhunski dodao pak do Romana Červenka koji iz prve pogađa praznu mrežu. Bio je to 9. gol i 15. bod Čeha u 9. utakmici ovog doigravanja. Odlaskom Radulova u NHL epitet najboljeg igrača lige mogao bi i trebao stajati uz njegovo ime. Ipak, gosti izjednačavaju 39 sekunda prije kraja. Bio je to snažni slapshot s plave linje kapetana i legende Sergeja Fedorova. Ramo je bio pokriven što mu je otežalo obranu udarca. U produžecima je postojala samo jedna momčad; Avangard. Najprije je priliku imao Frolov nakon solo akcije, a onda je već u 64. minuti Igor Volkov prihvatio odbijanac nakon vlastitog udarca pred Metalurgovim golom i poslao pak u mrežu. Uslijedila je eksplozija oduševljenja uvijek fanatičnih Avangardovih navijača koji su još dugo poslije pobjedničkog gola slavili prolazak u finale.

Domaći trener Finac Raimo Summanen poslije velike pobjede izjavio je: - Želim reći tri stvari. Prvo, ušli smo u ovu seriju odomoreni. Igrali smo četiri susreta u četvrtfinalu, a naši protivnici sedam. Drugo, svi igrači su nam bili zdravi i na raspolaganju - to je bila naša druga prednost. Treće, želim zahvaliti svojoj momčadi na današnjoj predstavi - bili smo sjajni. Ponosam sam na svoje igrače, bili su sjajni. Trener Metalurga Fjodor Kanarejkin imao je svoje viđenje poraza: - Imali smo dobre prilike u današnjoj utakmici, ali ih nismo iskoristili. Danas se igrao dobar hokej, mislim da je presudilo što nismo imali širinu na klupi. Tako nismo igrali onako kako ova momčad inače može. Želim Avangardu uspjeh i sreću u nastavku doigravanja. 

Nema komentara:

Objavi komentar