Ukupno prikaza stranice

četvrtak, 15. ožujka 2012.

Krenula borba za Gagarinov kup

Prije nešto više od petnaest dana počelo je doigravanje u najjačoj europskoj hokejaškoj ligi KHL-u. Nakon što su sve momčadi odigrale po 54 utakmice poredak na ljestvici zapadne i istočne konferencije odredio je kojih 16 momčadi ide u borbu za Gagarinov kup - KHL verziju Stanley kupa.


U zapadnoj konferenciji u kojoj nastupaju klubovi s europskog dijela Euroazije prvo mjesto nakon regularnog dijela zauzeo je SKA iz Sankt Petersburga. U prvoj rundi doigravanja, u četvrtfinalu konferencije čekao ih je klub sličnog imena - moskovski CSKA koji je kraj regularog dijela dočekao na osmom mjestu. Klub u čijem predsjedništvu sjedi i čelnik lige Aleksander Medvedev, ujedno i klub s najvećim budžetom u ligi, očekivao je da će nakon vrlo uspješne regularne sezone s lakoćom preskočiti prvu prepreku na putu ka toliko željenom Gagarinovom kupu. S druge strane, CSKA se nakon sezone izbivanja vratio u doigravanje. Nije to bila baš sezona iz snova za najtrofejniji ruski klub, bar što se tiče rezultata. Naime, državna kompanija Rosneft postala je njihov glavni sponzor te od sljedeće sezone najavljuju znatna ulaganja i pohod ka samom vrhu lige. Sama serija nije bila pretjerano uzbudljiva, SKA je u prve dvije utakmice na svom ledu bio vrlo uvjerljiv upisavši pobjede od 4-1 i 7-1. Preseljenje serije u Moskvu znatno je poboljšalo igru a i rezultat CSKA . Prvo su pobjedili u produžecima 3-2 da bi u četvrtoj utakmici produžetke završili porazom od 2-1. Prvu meč loptu SKA je odmah iskoristio pobjedivši u petoj utakmici na svom ledu sa čistih 5-0. O nadmoći dovoljno govori podatak da je CSKA imao tek 14 udaraca na gol vratara Jakuba Štepaneka.

Drugopasirana momčad zapada na kraju regularne sezone bio je Torpedo iz Nižnjeg Novgoroda. Momčad finskog stručnjaka Kari Jalonena imala je čak 14 bodova manje od trećeplasiranog Dinama iz Moskve, ali su kao pobjednici svoje divizije osigurali drugo mjesto. Momčad poznata po organiziranoj i defenzivnoj igri dočekala je uvijek neugodni Dinamo iz Rige. Latvijski sastav imao je dosta neuspješnu sezonu koju su obilježile brojne oscilacije u igri, ali iskustvo iz prošlih sezona upozoravalo je da ih se ne treba tek tako otpisati. Torpedo je uraganski otvorio seriju pobjedom od 7-3. Dinamo uzvraća već u sljedećem susretu pobjedom u produžecima od 2-1. Strijelac odlučujućeg gola bio je njihov najbolji ovosezonski igrač Mikelis Redlihs. I treći susret otišao je u produžetke, a pobjednik je opet bio Dinamo. Pred gotovo 11.000 gledatelja u Areni Riga slavili su nakon 93 minute igre sa 4-3. Torpedo uzvraća i dobija četvrtu utakmicu sa 4-1. U vrlo važnom petom susretu Torpedo upisuje domaću pobjedu od 4-3. U utakmici biti ili ne biti Dinamo slavi na domaćem ledu sa 3-1 i tako dovodi seriju do sedme utakmice. Pred rasprodanim gledalištem u Nižnjem Novgorodu Torpedo je slavio sa 2-0 ponajviše zahvaljujući sjajnom bjeloruskom vrataru Vitaliju Kovalu koji je upisao shutout.

Dinamo iz Moskve imao je za njih uobičajenu sezonu u kojoj su se borili za sami vrh. Treće mjesto zadovoljilo je njihove ambicije te im donijelo susret sa šestoplairanim menjakom iz Minska. Bjeloruska momčad sjajno je ušla u sezonu, ali im je forma s vremenom opadala da bi na kraju propali sve do šestog mjesta. Onda kad im je bilo najpotrebnije, u doigravanju, igrali su najlošije. Trener Marek Sykora nije pronalazio rješenje za igru moskovskog sastava te su izgubili sve četiri utakmice. Najprije su u Moskvi izgubili 2-1 u produžecima. U tom susretu u igri ih je držala sjajna izvedba norveškog vratara Larsa Haugena dok je igra u napadu bila vrlo loša. Trend se nastavio i u drugoj utakmici gdje su poraženi s 2-0. Peh Dinama iz Minska bio je i taj što domaće utakmice u doigravanju nisu mogli igrat na vlastitom ledu. Naime, zbog zauzetosti Arene Minsk utakmice su preseljene u grad Bobrujsk. U obje utakmice su upisali poraze, 2-4 pa i 1-3. Plavo-bijeli iz Moskve bili su koncentriraniji, organiziraniji i konkretniji kroz cijelu seriju. Pomoglo je i veće iskustvo igranja u doigravanju kod njihovih igrača. Ostaje dojam da je Dinamo iz Minska ove sezone mogao više od prve runde doigravanja jer su definitivno imali momčad za bolji rezultat.

Posljendnji par na zapadu činili su Atlant Mitišči i Severstal Čerepovec, četvrta i peta momčad u poretku. Atlant je nakon ne baš uspješne regularne sezone očekivao tešku seriju protiv uvijek neugodnog Severstala koji je poznat kao klub koji može dobiti ali i izgubiti od svakoga. Prva utakmica potvrdila je očekivanja; u vrlo tvrdom susretu Atlant je slavio 1-0 golom svog možda i najpoznatijeg igrača Nikolaja Žerdeva. Dva dana poslije opet su slavili, ovaj put 3-1. Selidba u Čerepovec pogodovala je Severstalu da se vrati u igru; nakon teške muke i produžetaka slavili su s 2-1. U četvrtom susretu uspjeli su vratiti seriju na početak uvjerljivom pobjedom od 4-0. U petoj utakmici Atlant nastavlja tradiciju pobjeda domaćina, bilo je 3-1. Šesti susret donio je prekid tradicije i pobjedu Atlanta od 2-1 u Čerepovecu koja im je na kraju donijela i prlazak u polufinale konferencije.

U istočnoj konferenciji prvo mjesto s najviše bodova u ligi, njih 114, osvojio je Traktor iz Čeljabinska. Uspjeh je još veći ako znamo da je Traktor lani propustio doigravanje završivši tek na devetom mjestu. Najzaslužniji za preobrazbu kluba svakako su trener Valerij Belousov i - veći budžet koji im je dozvolio da potpišu igrače poput Michaela Garnetta, Aleksandra Rjazanceva i Petrija Kointole. Prvi protivnik u doigravanju bila im je Jugra iz Hanti Mansijska. U svojoj drugoj KHL sezoni mamuti su ponovno ušli u doigrvanje, ali ovaj put sa znatno manjim ambicijama nego prije budući da im je i igra na nešto nižoj razini. Ipak, dosta su namučili Traktor. Prva utakmica to nije dala naslutiti, Traktor je slavio 3-1 uz omjer udaraca na gol od 52-25. Već drugi susret pošao je na stranu Jugre koja je slavila 5-2 usred Čeljabinska. U trećem susretu Jugra je nakon 44 minute igre imala prednost od 6-2. Nije bilo dovoljno za pobjedu, Traktor zabija pet uzastopnih golova i nosi veliku pobjedu od 7-6. Tu kao da se već znao pobjednik serije, Traktor je nakon povratka iz mrtvih proigrao te slavio u sljedeća dva suseta, najprije u gostima 6-3 pa onda i kod kuće sa 1-0.

Puno lakši posao imao je Avangard iz Omska. Drugoplasirani nakon regularne sezone (rezultat puno bolji od prikazane igre krpz sezonu), dočekali su sedmoplasirani Amur iz Habarovska kojemu je to bio debi u KHL doigravanju. Dugo su bili hit sezone državši prvo mjesto u konferenciji. Uslijedio je strmoglavi pad i forme i rezultata koji ih je spustio na nisko sedmo mjesto. U doigravanju nisu imali odgovora na igru Avangarda što je čudno budući da su ih u regularnoj sezoni s lakoćom pobjeđivali. U Omsku je naprije bilo 4-2 pa onda 4-3 za Avangard. Ako je ikad i imao priliku u ovoj seriji Amur ju je definitivno izgubio u trećoj utakmici pred domaćim navijačima porazom od 4-2. Avangard je seriju završio već u četvrtoj utakmici pobjedom od 3-1.

Trećeplasirani Metalurg iz Magnitogorska je nakon sezone prepune oscilacija za protivnika u doigravanju dobio Barys iz Astane koji je iza sebe imao najuspješniju sezonu otkad su u KHL-u. Očekivao se vrlo zanimljiv dvoboj budući da je, unatoč različitom plasmanu, riječ o dvije momčadi poprilično podjednakih snaga. Dvije utakmice u Magnitogorsku potvrdile su očekivanja, Metalurg je najprije slavio sa 3-2 da bi Barys uzvratio pobjedom od 4-1. U kazačkoj prijestolnici bolje se snašao domaćin upisavši dvije pobjede od 3-2 i 4-1. I kada su došli na korak od polufinala istoka, sniježni leopardi su stali. Metalurg je upisao dvije pobjede u produžetku od 4-3, najprije kod kuće pa u gostima. I sedma utakmica otišla je u produžetak. Magnitogorsk Arena nije vidjela pobjednika sve do 62. minute kada je Daniil Markov zabio za pobjedu od 2-1 i prolazak dalje. Barys je ostao praznih ruka iako su bili bliže nego ikad ulasku u drugi krug doigravanja.

Posljednji četvrtfinalni par činila su jedina dva pobjednika KHL-a, četvrtoplasirani Ak Bars iz Kazana i petoplasirani Salavat iz Julajeva. Oba kluba dotad su imala razočaravajuću sezonu u kojima nisu polučili očekivani uspijeh. Za jednu od njih sezoni je došao kraj. Salavat Julajev je slavio u prvom susretu u Kazanu sa 3-0 uz tri asistencije svog najboljeg igrača i najefikasnijeg igrača lige drugu sezonu zaredom, Aleksandra Radulova. Ak Bars uzvraća pobjedom od 3-2 u produžecima. U trećem susretu u Ufi Ak Bars je ponovno uspješniji nakon produžetaka 4-3. Dobar niz nastavljaju i u idućem susretu sa slavljem usred Ufe od 3-0. Branitelji naslova iz Ufe uspijevaju zadržati priključak slavljem u petoj utakmici u Kazanu sa 2-1. Ipak, i u trećoj domaćoj utakmici led napuštaju poraženi - Ak Bars slavi sa 3-2 i nosi pobjedu u seriji od 4-2. Branitelj naslova je tako potpuno zasluženo ostao bez prilike da obrani naslov dok je Ak Bars ostao u igri da u četvrtom izdanju KHL-a ugrabi svoj treći pehar.

Parovi polufinala konferencija su na zapadu: SKA - Atlant i Torpedo - Dinamo Moskva. Na istoku se sastaju Traktor i Ak Bars te Avangard i Metalurg iz Magnitogorska. Već u odigrane i prve utakmice; SKA je uvjerljivo svladao Atlant sa 4-0 uz drugi uzastopni shutout Jakuba Štepaneka. Dinamo je pak slavio kod Torpeda sa 1-0 golom Sergeja Soina dok je shutout upisao Aleksandar Jeremenko. Na istoku je Traktor nadvisio Ak Bars sa 3-1 dok je Metalurg upisao pobjedu u Omsku od 1-0 u produžetku. Strijelac je u 68.minuti bio veliki Sergej Mozjakin, a valja spomenuti  shutout Metalurgova vratara Arija Ahonena.

Nema komentara:

Objavi komentar