Ukupno prikaza stranice

utorak, 27. ožujka 2012.

U18 - divizija IIB - bravo IIHF

Upravo je završeno i drugo ovosezonsko prvenstvo U18 (više o prvome ovdje http://argoshokej.blogspot.com/2012/03/u18-divizija-iii-egzoticno-dustvo-u.html). U srbijanskom Novom Sadu šest momčadi odigralo je vrlo uzbudljivo natjecanje koje je potvrdilo opravdanost odluke IIHF-a o restrukturiranju divizija. Gledatelji su mogli svjedočiti mnoštvu iznenađenja i preokreta, a na kraju su zlato i promociju odnijeli Estonci.




Rezultati:

Estonija - Australija  7:4
Kina - Španjolska  4:9
Island - Srbija  4:5
------------
Estonija - Kina  7:6 OT
Australija - Island  0:5
Španjolska - Srbija  4:3
------------
Španjolska - Australija  2:1 OT
Estonija - Island  7:3
Kina - Srbija  1:6
------------
Island - Španjolska  5:4
Australija - Kina  2:0
Srbija - Estonija  2:6
------------
Kina - Island  7:6 OT
Španjolska - Estonija  2:5
Srbija - Australija  6:1

Poredak:
Estonija  14, Srbija 9, Španjolska 8, Island 7, Australija 4, Kina 3..


Estonija se uz male probleme dokopala zlata i promocije u veći rang natjecanja, diviziju IIA u kojoj se nalazi i hrvatska reprezentacija.I prije prvenstva su slovili za glavne favorite, a igra i rezultati to su samo potvrdili. Sve utakmice su im bile vrlo efikasne, a zanimljivo je da su jedini bod izgubili protiv posljednjeplasirane Kine. Posljednjeg dana natjecanja u izravnoj borbi za vrh svladali su Španjolsku. Estonski hokej je učinio veliki korak naprijed s ovom sezonom budući da im je domaće prvenstvo redovito i s velikim brojem momčadi. Većina igrača uredno je nastupala čitavu sezonu da bi kao vrhunac svega na svjetskom prvenstvu izborili promociju. Briljirao je Pavel Kulakov koji je najbolji strijelac i igrač turnira sa 15 bodova. Njegov suigrač vratar Aleksei Arno proglašen je najboljim vratarom.

Drugo mjesto i broncu osvojio je domaćin Srbija. Pred prvenstvo je iz Nizozemske doveden trener Alex Anđelić koji je imao zadatak ostvariti s ovom momčadi što bolji plasman. Poznato je da u Srbiji ne postoji nikakvo službeno natjecanje te klubovi u mlađim kategorijama moraju gostovati u mađarskom i slovenskom prvenstvu. Nebriga saveza da se neke stvari dovedu u red pokušala se ispraviti dovođenjem iskusnog trenera iz Nizozemske ali je i tu mnogo toga zakazalo. Za vrijeme druge utakmice sa Španjolskom došlo je do fizičkog obračuna između trenera Anđelića i roditelja jednog od srpskih hokejaša. Anđelić je potom, razočaran što ga nitko iz saveza nije pokušao obraniti, jednostavno odustao od daljnjeg vođenja momčadi. Iako bez njega, Srbija je na kraju uspjela doći do srebra što se može smatrati uspjehom. Izgubili su tek od Španjolske i Estonije dok su ostala tri suparnika pobjedili. Od pojedinaca vrijedi istaknuti napadača Andreja Zwicka i braniča Iliju Uzelca (najbolji branič prvenstva).

Razočaravajući treći su Španjolci. Dobro su ušli u natjecanje sa dvije pobjede, ali su onda uslijedila dva kiksa. Najprije su Kinu svladali tek u produžetku da bi onda izgubili od Islanda. Čak i tad je postojala nada da mogu doći do zlata, ali su u izravnom dvoboju sa Estonijom izgubili sa 5-2. Pobjedom Srbije na kraju su zauzeli tek broncu. Najbolji strijelac bio je Patricio Fuentes sa 8 bodova.

Reprezentacija Islanda zauzela je četvrto mjesto. Odigrali su prvenstvo s previše oscilacija za bolji plasman. U prom kolu su tijesno poraženi od Srbije da bi onda lako nadvisili Australiju. Zatim su u ključnoj utakmici poraženi od Estonije sa 7-3. Najbolju predstavu su pružili u četvrtom kolu kada su sa 5-4 pobbijedili Španjolce ali su sve pokvarili porazom od Kine. Na kraju su ostali bez medalje te mogu biti nezadovoljni budući da je momčad mogla puno bolje od ostvarenog i prikazanog. Glavni igrači su im bili 2. i 3. najbolji strijelac prvenstva: Bergmann i Sigurdarson.

Australci su izbjegli ispadanje iako su bili blizu takvog scenarija. Prve tri utakmice služile su im kao priprema za onu najvažniju: četvrtu s izravnim konkurentom Kinom. Uz tri poraza uspjeli su skupiti i jedan bod protiv Španjolske da bi onda svladali Kinu sa 2-0. I prije posljednje utakmice sa Srbijom (poraz 6-1) bili su sigurni u ostanak što je za reprezentaciju Australije očekivan rezultat. Uvjerljivo su najneefikasija momčad turnira sa samo 8 golova, ali su ih zabili kad su im bili najpotrebniji. Od igrača vrijedi spomenuti vratara Frasera Carsona koji je u ključnoj utakmici s Kinom osvario shutout.

I za kraj - Kina. Više ne trebaju čuditi sve lošiji rezultati kineskih selekcija. Hokej u Kini doživljava loše dane budući da je razvoj praktički potpuno zamro. Dokaz je i ova reprezentacija koja je ispala u najnižu diviziju. Unatoč ispadanju, Kinezi su pokazali na trenutke vrlo dobru igru; jedina su momčad koja je prvacima uzela bod. U posljednjem kolu su i u produžecima svladali Island. Nažalost po njih, u najvažnijem dvoboju s Australijom su potpuno zakazali uputivši tek 9 udaraca na gol što je bilo puno premalo za pozitivan rezultat. Cheng Zhang četvrti je najbolji strijelac turnira sa 10 bodova.

I za kraj, objašnjenje naslova. Ovaj turnir još je jedan dokaza koliko je dobar potez IIHF-a bilo restrukturiranje divizija. Turnir je bio vrlo izjednačen te je neizvjesnost trajala sve do posljednjeg susreta. Nije bilo puno jednosmjernih utakmica te su sve momčadi pokazale da se mogu ravnopravno nositi sa svakom drugom. Ovakvi turniri znatno su nepredvidljiviji a time i zanimljiviji od prijašnjih. Stoga još jednom - bravo IIHF. Sljedeći turnir na rasporedu je onaj divizije IIA u kojem nastupa i naša reprezentacija, a igra se u nizozemskom Heerenveenu.

Nema komentara:

Objavi komentar