Ukupno prikaza stranice

petak, 16. ožujka 2012.

St.Louis - momčad za naslov?

Vjerujem da ni najoptimističniji navijači St.Luois Bluesa na početku ove sezone ne bi vjerovali da će sredinom ožujka njihova momčad predvoditi zapadnu konferenciju i cijelu ligu sa 98 bodova. Ali, to je realnost. Klub koji se NHL-u priključio davne 1967.godine nikad nije osvojio Stanley kup. Je li dugom i predugom postu ove sezone došao kraj?




Nebrojeno puta se pokazalo da momčadi koje dominiraju regularnom sezonom u doigravanju dožive brzi kolaps. To najbolje znaju u San Joseu i Washingtonu. Preuranjeno je govoriti o pohodu na naslov, ali u St.Louisu se s pravom nadaju da bi ovo mogla biti njihova pobjednička sezona. Za franšizu koja u 45 godina svog postojanja nije osvojila naslov i koja posljednjih godina nije ostvarila značajniji rezultat nada i optimizam su opravdani. Pogotovo ako znamo kako su ušli u sezonu i s kakvim očekivanjima.

U prvih trinaest susreta zabilježili su 6 pobjeda i 7 poraza - 12 bodova. Vodstvo kluba tada se odlučilo za trenersku smjenu; Davis Payne zamijenjen je Kenom Hitchcockom. Hitchock nije nepoznato ime u NHL-u, u karijeri je trenirao Dallas, Philadelphiju i Columbus. S Dallasom je 1999. osvojio i Stanley kup. U St.Louisu nisu očekivali čuda od novog trenera, očekivali su da će momčadi donijeti ono što im nedostaje, a što je odlika svih momčadi koje je Hitchock trenirao: disciplinu, konzistentnost i poboljšanje igre s igračim više odnosno manje. Hitchock se uhvatio posla i od St.Louisa stvorio momčad za velike stvari.


Ken Hitchock - glavni čimbenik sjajne sezone St.Louis Bluesa

















Naravno, ništa ne bi bilo bez sposobnih igrača. Iako na prvi pogled sastav ne izgleda nešto posebno, u njemu se krije nekoliko vrlo sposobnih igrača. Kada vam momčad u sezoni u prosjeku prima manje od 2 gola po susretu onda je očito da ima vrhunskog vratara. A St.Louis to ima. I to čak dvojicu. Jaroslav Halak je znan kao vratar iznimnih mogućnosti, a ove sezone to i potvrđuje. S druge strane Brian Elliott je došao više kao dobar drugi vratar, malo tko se nadao da će imati ovakvu sezonu. Pred sam kraj regularnog dijela predvodi ligu sa GAA 1.62 i postotkom obrana od 93,7 %. Trener Hitchock je više manje ravnomjerno raspodjelio minutažu dvojici svojih vratara; Halak je počeo 41, a Elliott 31 utakmicu. Ukoliko ovaj dvojac zadrži formu i u doigravanju onda je za St.Luois sve moguće.

U obrani su se ove sezone ukazala dva relativno mlada igrača; 22-godišnji Alex Pietrangelo i godinu stariji Kevin Shattenkirk. Riječ je o dva izuzetno talentirana braniča koji su momčadi donijeli potrebnu stabilnost u obrani, ali i napadački učinak na plavoj liniji. Dvojac je u 71 utakmici upisao ukupno 80 bodova te time dao znata doprinos izvrsnoj sezoni Bluesa. Ostatak obrane je daleko iza po napadačkom učinku, ali su zato dali značajan doprinos u obrani svog gola. Valja spomenuti nekada najboljeg novaka lige, Barreta Jackmana, češkog reprezentativca Romana Polaka te solidnog Carla Colaiacova. Početkom sezone iz Columbusa je doveden Kris Russell koji je odigrao dobru sezonu.


Alex Pietrangelo - zvijezda u usponu












U napadu prednjači kapetan i vođa ove momčadi; David Backes. Otkad je Hitchock preuzeo klupu, Backes je počeo igrati sve bolje i bolje. Sa 48 bodova trenutno predvodi momčad kao i sa golovima kojih je skupio 21. Sezonu karijere igra i TJ Oshie koji ima jednak broj bodova te je strašno napredovao u odnosu na lani. Sezonu pune afirmacije doživljava i Šveđanin Patrik Berglund sa 35 bodova. U momčadi značajnu ulogu imaju i dva veterana, Jason Arnott i Jamie Langenbrunner. Iako ih ne krasi efikasnost kao nekad (zajedno su skupili 54 boda) ovoj momčadi znače jako puno jer donose iskustvo i stabilnost pogotovo ako se zna da glavninu momčadi čine mlađi igrači.

Nešto lošiju sezonu nego inače imao je Chris Stewart sa 27 bodova, njegov pravi doprinos još se očekuje. Dio sezone su zbog ozljeda propustili David Perron i Andy McDonald, oboje važni igrači za Blues. Sada su zdravi i u punom pogonu te je za očekivati da će biti na raspolaganju i u doigravanju. Velika je šteta za momčad što je još od prosinca van pogona vrlo dobri Alexander Steen.

Kao još jedan od faktora za preobrazbu Bluesa od dolaska Hitchcocka treba istaknuti i sljedeću statistiku, broj izmjena po utakmici po igraču u NHL-u danas...


...i broj izmjena po igraču za vrijeme dok je trener bio Davis Payne.


Zaključak je da je Hitchock donio tzv.štednju energije. Igrači su na ledu više puta ali u prosjeku kraće vremena što im donosi veću mogućnost za odmaranje. Zvuči nevažno, ali očito je da je ta promjena pogodovala učinku nekih igrača a u konačnici i rezultatima momčadi.

Za kraj odgovor na pitanje iz naslova teksta. Da, iako malo vjerojatno. Unatoč dobroj igri i sjajnoj sezoni ostaje činjenica da momčadi nedostaje iskustva u igranju u doigravanju. Upravo bi to moglo biti kobno u dvobojima s prekaljenim momčadima zapadne konferencije poput Detroita ili Vancouvera. Ipak, mogućnost postoji i St.Luois nipošto ne treba otpisati budući da su kroz sezonu pokazali i dokazali da nisu momčad s kojom će itko lako obračunati.

Nema komentara:

Objavi komentar