Ukupno prikaza stranice

petak, 20. travnja 2012.

SP U18 - divizija IA - brzi povratak Slovačke u elitu

U diviziji IA kategorije U18 Slovačka je kao domaćin u Pieštanyma osvojila zlatnu medalju te tako izborila povratak u elitnu diviziju. S druge strane Japan je završio na posljednjem mjestu unatoč četiri osvojena boda te će sljedeće sezone igrati u diviziji IB.



Rezultati:

Japan - Slovenija  2:3
Francuska - Norveška  1:6
Italija - Slovačka  0:5
---------
Slovenija - Francuska  2:4
Norveška - Italija  3:6
Slovačka - Japan  4:1
---------
Francuska - Italija  4:3 SO
Norveška - Japan  7:3
Slovačka - Slovenija  8:2
----------
Italija - Japan  5:4 SO
Slovenija - Norveška  1:4
Slovačka - Francuska  4:1
----------
Japan - Francuska  4:2
Slovenija - Italija  4:3 SO
Norveška - Slovačka  2:9

Konačni poredak:
Slovačka 15, Norveška 9, Italija 7, Francuska 5, Slovenija 5, Japan 4.


Slovačka je ostvarila planirano; dogodine će opet igrati u elitnoj diviziji. Konačna pobjeda nijednom nije dolazila u pitanje budući da im nijedan od pet protivnika na turniru nije dorastao po kvaliteti. Momčad su sačinjavali igrači iz slovačkih klubova plus po jedan iz Češke i Švedske. Već nakon prve pobjede nad Italijom bilo je jasno kako će ovaj turnir izgledati za Slovake. Uvjerljiva igra nastavila se do samog kraja; redom su pali Japan, Slovenija, Francuska i Norveška. Upravo je posljednji dvoboj sa Slovačkom bio najvažniji. Da su kojim slučajem izgubili ne bi osvojili prvo mjeso. Međutim, prikazali su odličnu igru te uvjerljivo slavili sa 9-2. Tri najefikasnija igrača turnira dolaze iz slovačkih redova; Marko Dano s 13, Martin Reway s 11 te David Griger s 10 bodova. Osvojili su i sve tri individualne nagrade; Dano za napadača, Tomaš Rusina za braniča te Patrik Romančik za vratara turnira.

Norveška reprezentacija osvojila je srebrnu medalju. I oni su kao Slovaci lani ispali iz elitne divizije te su također u Pieštane došli nadajući se zlatu. Međutim, turnir nisu odigrali dovoljno dobro za prvo mjesto. Nakon uvodnog slavlja nad Francuskom uslijedio je neugodan poraz od Italije sa 3-6 unatoč činjenici što su ih natpucali sa 33-19. Pobjede u sljedeća dva susreta nad Japanom i Slovenijom te istovremeni porazi Italije doveli su ih u situaciju da su u zadnjem kolu trebali tri boda protiv Slovačke za prvo mjesto. To se nije ostvarilo te su zauzeli drugo mjesto. Nepremostiva prepreka za bolji rezultat za Norvešku bili su vratari koji su potpuno zakazali primivši velikih 20 golova, 4 po susretu. Po napadačkom učinku prednjačili su Endre Medby sa 9 i Markus Soberg sa 8 bodova. Povratak u elitnu diviziju Norveška će morati čekati još najmanje jednu sezonu.

Brončanu medalju sa 7 osvojenih bodova osvojila je Italija. Momčad Roberta Chizzalija u Slovačku je doputovala s igračima članovima većinom talijanskih klubova. Međutim, nositelji igre na turniru članovi su švicarskih te njemačkih klubova. Početni poraz od Slovačke s 0-5 uništio je sve eventualne nade o prvom mjestu. Svoju kvalitetu pokazali su već u drugom kolu kada pobjeđuju favorizirane Norvežanine sa 6-3. Međutim , dobar dojam pokvaren je najprije s porazom nakon kaznenih udaraca od Francuske a potom i izgubljenim bodom protiv Japana (pobjeda tek u produžetku). I peta utakmica protiv Slovenija otišla je u produžetke; Italija je upisala poraz od 3-4. Momčad je na cijelom turniru pokazala ogromnu nekonzistentnost te su prosuli previše bodova kada su bili bolji od svojih protivnika. Sve to ipak je bilo dovoljno za medalju brončanog slavlja koja će zadovoljiti Talijane iako je dojam da su uz malo sreće i znanja mogli i do srebra. Najefikasniji igrač bio je član njemačkog Kaufbeurena Daniel Frank sa upisanih 5 bodova.

Četvrto mjesto osvojila je Francuska sa 5 bodova na svom kontu. S tek tri igrača iz stranih klubova Francuzi su na turnir došli nadajući se medalji. Početni uvjerljivi poraz od Norveške malo je smanjio ambicije, ali sve je ispravljeno pobjedama nad Slovenijom i Italijom. Nakon dobrog otpora Slovačkoj (1-4) Francuska je i matematički osigurala ostanak u diviziji te im je za treće mjesto trebala pobjeda and Japanom i poraz Italije. Međutim, momčadi kao da je ponestalo snagi te ih Japanci kojima je to bio posljednji vlak za ostanak u diviziji pobjeđuje sa 4-2. Tako je Francuska završila na četvrtoj poziciji sa samo jednim bodom više od Japana na posljednjem mjestu. To je dokaz da nijedna reprezentacija u ovoj novoformiranoj diviziji ne može biti sigurna u svoj ostanak budući da je konkurencija vrlo jaka. U francuskom sastavu po bodovima je prednjačio član helsinškog HIFK-a Malo Ville s njih 6.

Slovenija je s istim brojem bodova kao i Francuska (5) zauzela pretposljednje peto mjesto. Momčad ukrajinskog Slovenca Valerija Sahraja za dlaku je izbjegla posljednje mjesto. Sve je počelo idealno kada je  u prvom kolu pobijeđen izravni suparnik za ostanak Japan sa 3-2. Uslijedila su tri čista poraza od favoriziranih Francuza, Slovaka i Norvežana. U zadnje kolo Slovenija je ušla sa dva boda više od Japana. Kada je u prvoj utakmici dana Japan iznenađujuće svladao Francusku sa 4-2 Slovenija se našla na rubu provalije te im je za ostanak u diviziji trebao najmanje bod protiv Italije. Nakon dvije trećine Slovenija je gubila sa 0-3 te se ispadanje činilo vrlo izgledno. Nadahnutom igrom u posljednoj trećini Slovenci zabijaju tri gola te dolaze do boda potrebnog za ostanak. Na kraju su nakon kaznenih udaraca i pobijedili te pokazali kako zaslužuju biti dio ove divizije i sljedeće sezone. Nema sumnje da ih čeka vrlo težak zadatak budući da će Bjelorusija (pobjednik IB) biti znatno jači suparnik od Japana. S 15. mjestom u svijetu u ovoj kategoriji slovenski hokej i dalje stoji uz bok nacijama s višesruko više klizališta, igrača i klubova. Od igrača nitko nije imao više od tri boda, ali valja istaknuti Aljaža Uduča, člana švedskih Lidingo Vikingsa, koji je 6 minuta prije kraja postigao izjednačujući gol protiv Italije koji je Sloveniji u konačnici i osigurao ostanak.

Reprezentacija Japana je unatoč solidnoj igri putnik u nižu diviziju IB. Startni poraz od Slovenije pokazao je da im slijedi grčevita borba za ostanak. Solidan otpor favoriziranim Slovacima i Norvežanima probudio je nadu da mogu do ostanka. U četvrtom kolu osvojen je i prvi bod i to u porazu u produžetku od Italije. Pred zadnje kolo Japan je s tek jednim bodom morao pobijediti Francusku i čekati kiks Slovenije protiv Italije. Svoj dio zadatka su ispunili kada su sjajnom igrom svladali Francuze sa 4-2. U već opisanoj utakmici Slovenci protiv Italije nakon velikog zaostatka ipak osvajaju bod te šalju Japan u diviziju IB. Treba reći kako Japan lani nije nastupio u ovoj kategoriji zbog prirodne katastrofe (tsunami) u svojoj zemlji. Zbog tih nesretnih okolnosti IIHF je pri formiranju novih divizija izašao Japanu u susret te ga smijestio u diviziji IA gdje po kvaliteti objektivno ne pripadaju. Unatoč tome, Japan je odigrao dobar turnir te je pokazao da se može nositi s bilo kojom reprezentacijom iz ove divizije. Posebno je oduševio 16-godišnji Yuri Tarao sa upisanih 9 bodova čime je najefikasniji na turniru ako izuzmemo slovačke hokejaše.

Nema komentara:

Objavi komentar