Ukupno prikaza stranice

utorak, 24. travnja 2012.

Dinamo izborio sedmu utakmicu

Ni nakon šeste utakmice finalne serije KHL-a još se ne zna konačan pobjednik. Naime, Dinamo je drugom uzastopnom pobjedom sustigao prednost Avangarda te izborio sedmu utakmicu u kojoj ćemo konačno saznati tko će osvojiti Gagarinov kup. U dosad najefikasnijoj utakmici serije Dinamo je uz dosta sreće doša do pobjede od 5-2.

Dinamo Moskva - Avangard Omsk 5:2 (3:1, 1:0, 1:1).
1:0 - 00.53 Leonid Komarov (Anisin, Gorovikov)
1:1 - 08.55 Martin Škoula (Kurjanov, Kaljužni)
2:1 - 15.46 Denis Mosaljov (Kokarev, Babenko)
3:1 - 18.31 Filip Novak (Anisin, Gorovikov) PP1
4:1 - 31.58 Marek Kvapil (Novak)
4:2 - 51.53 Martin Škoula (Nesterov, Ljamin)
5:2 - 58.10 Marek Kvapil(2)
Isključenja: 3x2 - 5x2+1x4, Udarci na gol: 25-40, Gledatelja: 8500
Vratari: Aleksandr Jeremenko 38/40 - Karri Ramo 21/25

Loša uvertira u šestu utakmicu dogodila se netom poslije pete utakmice u Omsku. Naime, branič Avangarda Anton Belov nije prošao doping test te je automatski suspendiran na neodređeno vrijeme. To je svakako poremetilo ravnotežu u obrani kluba iz Omska koja je kroz cijelu seriju i doigravanje bila njihovo najjače oružje. Na Belovljevo mjesto došao je Jurij Aleksandrov koji je nakon samo 53 sekunde igre natjerao trenera Summanena da zažali za tom odlukom. Naime, nakon njegove velike obrambene greške Leonid Komarov dovodi Dinamo u rano vodstvo. U 9.minuti susreta Avangard dolazi do poravnanja kada Martin Škuola dovršava izvrsnu akciju u kojoj su mu koautori bili iskusni dvojac Kaljužni i Kurjanov. Cijelo vrijeme je bilo vidljivo da ovo neće biti još jedna zatvorena utakmica s malo golova, obje momčadi su igrale vrlo otvoreno u napadu. Dinamu se to isplatilo u 16. minuti kada Denis Mosaljov s(p)retno reagira na odbijanac ispred Karrija Rama. Nedugo poslije Dinamo dobija i priliku s igračem više te je brzo i koristi. Bio je to neobranjiv udarac Filipa Novaka s plave linije; pak se zabio u same rašlje Ramova gola.

U drugoj trećini obje su momčadi nastavile igrati otvorenije nego inače te je bilo dosta prilika za gol. Loš dan i loša sreća Avangarda nastavila se kada je u 32. minuti nakon pravog flipera ispred gola Rama pak za nekoliko centimetara prešao liniju gola. Avangardovi igrači tada ubacuju u brzinu više te slijedi snažan pritisak prema Dinamovom golu koji se nastavio i kroz cijelu treću trećinu. Međutim, Jeremenko je nastavio dobru formu te je sve udarce obranio uključujući i situaciju 1 na 1 kada je obranio udarac prvom topniku lige Romanu Červenki. Zasluženo smanjenje vodstva stiglo je u 52. minuti kada Škuola lijepim udarcem iz prve zabija svoj drugi gol na susretu. Malo manje od dvije minute prije kraja susreta Škuola se iskupio Dinamovcima za dva postignuta gola. Kada je uveden šesti igrač umjesto vratara Škuola je primio pak i krenuo u organizaciju napada. Međutim, u trenutku dodavanja promašuje pak i daje ga točno na palicu Čehu Mareku Kvapilu koji bez problema pogađa praznu mrežu i zaključuje priču. I njemu je to bio pogodak na susretu.

Iako je Avangard još jednom natpucao Dinamo (40-25) ta činjenica nije im pomogla da zaključe seriju u svoju korist. Dinamo je odigrao dobru prvu trećinu u kojoj je zahvaljujući sreći ali i gostujućim pogreškama doša do uvjerljivog vodstva koje su uspjeli sačuvati do kraja. To ne bi bilo moguće bez još jedne odlične predstave svog vratara Aleksandra  Jeremenka koji je obranio sve što se moglo obraniti. S druge strane Karri Ramo je djelovao nesigurno te je kod nekih golova mogao i morao bolje reagirati. Ovo je svakako bila njegova najlošija utakmica u seriji. Puno hvale ne zaslužuje ni prvi čovjek Avangarda i još uvijek najbolji strijelac doigravanje Roman Červenka čiji se golgeterski post produžio na pet utakmica.

Dinamova igra znatno se popravila u posljednje dvije utakmice, posebno u napadu gdje su djelovali puno bolje nego u prve četiri utakmice serije. Probudio se i Mihail Anisini koji je u zadnja dva susreta skupio četiri boda. Sve spomenuto govori u prilog tezi da je Dinamo preuzeo ulogu favorita u ovoj seriji. Takozvani momentum sada je na njihovoj strani te u sedmu utakmicu ulaze kao favoriti. Avangard će na domaćem ledu imati pokušati ispraviti greške iz pete i šeste utakmice te unatoč padu forme doći do naslova koji im polako izmiče iz ruku. Iza sebe će imati preko deset tisuća glasnih navijača što će im biti dodatni motiv da ostvare pobjedu. U tom pokušaju uz već suspendiranog Belova neće moći računati ni na mladog napadača Sergeja Kalinina koji se ozlijedio u šestoj utakmici.

Nema sumnje da je sada svaki ishod moguć zato će sedma utakmica finala biti poslastica za sve ljubitelje hokeja na ledu. Ona je na rasporedu u srijedu 25.travnja u 14 sati.

Nema komentara:

Objavi komentar