Ukupno prikaza stranice

srijeda, 18. travnja 2012.

SP U18 - Divizija IB - bjelorusko slavlje

Nakon odigravanja svjetskog prvenstva u U18 kategoriji u divizijama III te IIA i IIB na red je došla i divizija IB. Domaćin natjecanja bio je mađarski Szekesfehervar, a konačni pobjednik i putnik za diviziju IA bila je Bjelorusija. Neugodno iznenađenje priredio je domaćin, Mađarska koja će dogodine s nama u diviziju IIB.



Rezultati:
Poljska - Bjelorusija  0:7
Ukrajina - Kazahstan  4:5 OT
Austrija - Mađarska  5:4 SO
----------
Kazahstan - Poljska  7:1
Bjelorusija - Austrija  5:1
Mađarska - Ukrajina  3:5
----------
Kazahstan - Austrija  7:4
Ukrajina - Poljska  7:6 SO
Bjelorusija - Mađarska  3:2
----------
Poljska - Austrija  2:6
Bjelorusija - Ukrajina  7:1
Mađarska - Kazahstan  1:3
----------
Austrija - Ukrajina  5:3
Kazahstan - Bjelorusija  5:6
Mađarska - Poljska  3:4 SO

Konačni poredak:
Bjelorusija 15, Kazahstan 11, Austrija 8, Ukrajina 6, Poljska 3, Mađarska 2.

Bjelorusija je i prije prvenstva bila glavni favorit za prvo mjesto i promociju, a taj epitet su potvrdili i pobjedama u svih pet utakmica. U prve dvije utakmice bili su uvjerljivi protiv Poljske i Austrije dok je prvi pravi ispit bio u trećoj utakmici protiv domaćina. Nakon dvije trećine Mađari su vodili sa 2-0 ali Bjelorusi s tri uzastopna gola u trećoj dolaze do sva tri boda. U četvrtom kolu zabilježena je još jedna uvjerljiva pobjeda protiv Ukrajine da bi pred zadnju utakmicu s Kazahstanom konačno osigurali promociju i prvo mjesto. Za osiguranje prvog mjesta trebala im je bilo kakva pobjeda. U vrlo neizvjesnoj utakmici upisana je teška pobjeda od 6-5 te je slavlje moglo početi. U momčadi sastavljenoj od gotovo isključivo članova domaćih klubova istakao se napadač Aleksandr Karakulko s 11 bodova, najviše na turniru. U svojim redovima imali su i najboljeg braniča turnira Jevgenija Lisoveca.

Kazahstan je u Mađarsku doputovao nešto oslabljen sa igračima iz samo dva kluba (Barisa iz Astane i Torpeda iz Oskemena). Dobre rezultate iz pripremnih utakmica nisu prenijeli i na sami start prvenstva; svladali su Ukrajinu sa 5-4 tek nakon produžetaka. Uslijedile su dvije uvjerljive predstave protiv Poljske (7-1) i Austrije (7-4). I oni su poput Bjelorusije umalo slomili zube na Mađarskoj i njenom raspoloženom vrataru ali je ipad zabilježena pobjeda od 3-1. U već opisanoj utakmici s Bjelorusima igrala im je bilo kakva pobjeda za prvo mjesto, ali pošto je nisu ostvarili zauzeli su drugo mjesto - dovoljno za srebrnu medalju. Od igrača se istakao perspektivni Nikita Mihalis sa 9 bodova. Vratari su zakazali, pogotovo u najvažnijem dvoboju s Bjelorusijom.

Treće mjesto i broncu osvojila je Austrija koja je također prije prvenstva računala na moguću promociju. U sastavu se našlo ono najbolje iz juniorske austrijske lige kao i pet stranaca. U prvoj utakmici nakon vrlo izjednačene igre upisana je pobjeda nad Mađarskom, i to tek nakon kaznenih udaraca. U drugom i trećem kolu sve su nade o promociji potopljene nakon neuvjerljive izvedbe i poraza od Bjelorusije sa 5-1 i Kazahstana sa 7-4. Svi eventualni problemi oko ispadanja su riješeni u četvrtom kolu nakon pobjede nad Poljskom od 6-2. U posljednjem ispitu i izravnoj borbi za medalju svladana je i Ukrajina sa 5-3 te se brončana medalja našla u vlasništvu autrijske reprezentacije. Činjenica je da za Austriju ovaj rezultat predstavlja neuspjeh pošto realno nisu bili ni blizu ulaska u veći rang, diviziju IA. Od igrača se istakao napadač Red Bulla Johannes Bischofberger koji već iza sebe ima i određeno EBEL iskustvo. Uz ostvarenih 8 bodova proglašen je i za najboljeg napadača prvenstva.


Ukrajina je na prvenstvo došla s momčadi u kojoj su mjesto našli uglavnom igrači iz domaćih klubova kao i nekoliko njih iz ruskih. Pred prvenstvo su za većinu bili najveća nepoznanica, a predviđala im se borba za medalju. Tako je i bilo; nakon poraza u produžetku od Kazahstana i pobjede nad domaćinom od 5-3 osiguran je ostanak. U trećem kolu zabilježili su pobjedu od 7-6 nakon kaznenih udaraca protiv Poljske što ih je teoretski još držalo u igri za prvo mjesto. Svaka nada potpopljena je nakon uvjerljivog poraza od Bjelorusije. Kao da to nije bilo dovoljno, u petom kolu pobjeđuje ih i Austrija i ostavlja bez medalje na četvtom mjestu. Najbolji pojednici sa po 8 bodova bili su Maksim Martiško i Jurij Petrangovski, obojica inače članovi i U20 reprezentacije.

Poljska reprezentacija za većinu je bila glavni kandidat za ispadanje u diviziju IIA. Međutim, crveno-bijeli su zahvaljujući dobrim dvjema utakmicama zaslužili svoj ostanak u ovoj diviziji i sljedeće sezone. Sve je počelo vrlo loše sa dvama uvjerljivim porazima od Bjelorusije i Kazahstana. Kada se očekivao i treći, Poljska je odigrala sjajnu utakmicu te od Ukrajine izgubila sa 7-6 tek nakon kaznenih udaraca. Osvojeni bod kasnije će se pokazati ključan u osiguranju ostanka. Naime, nakon poraza od Austrije u izravnoj borbi za ostanak svladan je domaćin Mađarska sa 3-2. Ovaj put su kazneni udarci bili sretni za Poljake koji zasluženo s tri osvojena boda i dogodine ostaju u diviziji IB. Nitko se od igrača nije posebno istakao ali vrijedi istaknuti odličan nastup 16-godišnjeg Patryka Malickog koji je skupio 3 boda, zajedno s još dvojicom najviše u momčadi.

Mađarska reprezentacija kao domaćin zasigurno nije očekivala posljednje mjesto i ispadanje iz divizije ali upravo to im se dogodilo. Momčad je većinom bila sastavljena od članova domaćih klubova dok su svoje mjesto našla i tri igrača iz finskog omladinskog sistema kao i dva iz švedskog. Veliki je nedostatak što perspektivni član juniora švedskog AIK-a Norbert Hari nije od IIHF-a dobio pravo nastupa na turniru. S njim u sastavu mađarska bi bila znatno bolja momčad. Najbolje su odigrali utakmice protiv najjačih protivnika; Austrija ih je svladala tek poslije kaznenih udaraca dok su velike probleme zadali i Bjelorusiji i Kazahstanu. u drugom kolu ih je svladala i Ukrajina rezultatom 5-3. Dobre igre nisu urodile i odgovarajućim bodovnim učinkom te u zadnje kolo i utakmicu s Poljskom ulaze pod imperativom pobjede koja ih je jedino mogla zadržati u diviziji IB. Međutim, lutrija kaznenih udaraca završila je na strani Poljske te je Mađarska unatoč solidnom turniru putnik za nižu diviziju. Slaba im je utjeha što su u svojim redovima imali najboljeg vratara prvenstva Olivera Agostona, inače člana finskog Espooa. Još jedan igrač iz finskog kluba, napadač Krisztian Nagy (KalPa) bio je najefikasniji igrač momčadi sa 6 bodova.

Diviziju IB sljedeće sezone će igrati Japan (ispao iz IA), Kazahstan, Austrija, Ukrajina, Poljska i Južna Koreja (pobjednik IIA).

Nema komentara:

Objavi komentar