Ukupno prikaza stranice

petak, 13. travnja 2012.

Vijesti iz KHL-a

Dok su oči javnosti i navijača uprte u početak finalne serije između Avangarda i Dinama mnogo stvari se događa u ostalim klubovima KHL-a. Evo vijesti iz onih velikih klubova.


Prvo što momčadi moraju napraviti kada krenu praviti planove za sljedeću sezonu jest odrediti trenera koji će voditi momčad. Tako su dosad dva jedina pobjednika KHL-a, Salavat Julajev i Ak Bars odredili tko će ih voditi odnosno neće voditi sljedeće sezone. U SKA-u i Metalurgu još odlučuju hoće li zadržati dosadašnje trenere dok su u Traktoru i Lokomotivu to već odlučili.




U momčadi iz Baškortostana odlučili su produžiti ugovor s 47-godišnjim trenerom Venerom Safinom. Safin je dugo bio pomoćni trener u klubu da bi početkom ove sezone preuzeo klupu nakon ostavke legende kluba Sergeja Mihaljeva. Sa sastavom koji je dotad bio u velikoj krizi napravio je odličan posao osvojivši peto mjesto u konferenciji. Meutim, u doigravanju je ispao već na prvoj prepreci Ak Barsu. Kada se činilo da su mu dani na klupi odbrojani te da će uprava kluba pronaći novog trenera objavljeno je da će Safin momčad voditi još jednu sezonu. U isto vrijeme je objavljeno i da klub više ne računa na pet igrača: Viktora Kozlova, Igora Radulova, Vitalija Kolesnika, Konstantina Kolcova i Pjotra Sčastlivog. Nove ugovore potpisali su Igor Grigorenko te Miroslav Blatjak. Obojica su zadovoljila čelništvo kluba; Grigorenko ima iza sebe sjajnu sezonu u kojoj je upisao 33 boda dok je češki branič Blatjak već pet sezonu jedna od ključnih figura u obrani kluba iz Ufe. Nešto prije njih nove ugovore potpisao je i ruski trojac Igor Mirnov, Andrej Kutejkin i Vitalij Proškin. Ono što navijače Salavat Julajeva najviše brine je što će biti sa Aleksandrom Radulovom koji se po svršetku sezone uputio u NHL. Posljednje informacije govore kako će se po svršetku sezone za Nashville Predatorse vratiti u Ufu gdje još uvijek ima važeći ugovor. Barem tako kaže njegov agent.




Za razliku od Salavat Julajeva, Ak Bars nije pružio još jednu priliku svom treneru. Vladimir Krikunov momčad je preuzeo prošlog ljeta nakon uspješne avanture u Neftehimiku. Na njegovu žalost od trenutka preuzimanja klupe sastava iz Kazana ništa nije išlo dobro. Katastrofalan start u sezonu doveo je do mnohih promjena u sastavu, brojnih otkaza i dolazaka usred sezone. Sve to je loše utjecalo na izvedbe momčadi, ali je zahvaljujući relativno dobroj završnici klub sa 92 boda zazeo četvrto mjesto na istoku. U prvoj rundi doigravanja pobijedli su Salavat ali ih je već u sljedećem dvoboju porazio Traktor. Sve to nije bilo dovljno da bi Krikunov zadobio povjerenje da vodi momčad i iduće sezone. Još se ne zna tko će preuzeti vruću klupu Ak Barsa. Špekulacija je mnogo, ali još ništa nije odlučeno. Što se igračkog kadra tiče on je barem zasad isti. Još nije sigurno tko će otići i doći, a tko ostati. Ali promjena će biti, to je sigurno.




Najzanimljivija situacija trenutno je u SKA-u iz Sankt Petersburga. U klubu su i danima poslije bolnog ispadanja u finalu zapada od Dinama svi u šoku. Malo tko se mogao nadati da će klub koji je dotad rušio sve pred sobom pasti bez ispaljenog metka. Svi se sada pitaju kakva će biti sudbina trenera Miloša Rihe kojega mnogi smatraju glavnim krivcem za lošu igru protiv Dinama. Klub je odlučio odgoditi odluku o smjeni ili ostanku do kraja mjeseca. Sam Riha je preuzeo na sebe dio odgovornosti za poraz ali nije propustio dodati da su igrači ti koji nisu slijedili njegove upute te time pridonijeli porazu. Budućnost kluba zasada je vrlo maglovita. Osim što se ne zna hoće li Riha poći ili ostati ne zna se ni tko će od igrača ostati, a tko poći. Izvjesno je da će mladi dvojac Viktor Tihonov i Vladimir Tarasenko put NHL-a, ali za ostale se ne zna. Mnogo je igrača koji nisu zadovoljili svojom igrom u doigravanju te će biti zanimljivo vidjeti kako će bogati gazde složiti momčad za iduću sezonu.




Traktor iz Čeljabinska imao je odličnu sezonu. Osim što su bili najbolja momčad lige regularnom dijelu u doigravanju su dogurali sve do finala istoka gdje ih je zaustavio Avangard. Stoga je trener Valerij Belousov dobio povjerenje čelnika kluba te će i sljedeće sezone sjediti na klupi Traktora. Očekivan potez budući da je upravo otkad je Belousov preuzeo klupu počela renesansa Traktora tijekom koje su od davljenika postali jedna od vodećih momčadi lige. Osim Belousova novi ugovor potpisali su i češki napadač Jan Buliš i kazački branič Aleksej Vasilčenko. Još je uvijek nejasna sudbina mlade zvijezde Jevgenija Kuznjecova. Naime, tijekom ove sezone više je puta izrazio želju za ostankom u KHL-u. Da li će to biti Traktor ili neka druga momčad još je nejasno. U isto vrijeme predstavnici Washington Capitalsa, kluba koji je draftirao Kuznjecova, kontaktirali su ga i izrazili želju da iduću sezonu dođe u njihov klub. Nema sumnje da bi ga u Capsima željno dočekali budući da je riječ o igraču koji je sa 19 godina nesumnjivo jedan od najboljih svjetskih hokejaša. Odluku o nastavku karijere Kuznjecov bi trebao donijeti poslije svjetskog prvenstva.




Poprilično nepoznata situacija je u još jednom divu s istoka. Metalurg iz Magnitogorska nakon ne pretjerano uspješne sezone koju su završili u polufinalu istoka još nije dobio trenera za sljedeću sezonu. Još nije poznato hoće li na tom mjestu ostati Fjodor Kanarejkin ili će doći netko drugi. Osim toga, još su jedino dva igrača potvrđena za sljedeću sezonu. To su finski vratar Ari Ahonen te napadač Sergej Mozjakin. Još nije sigurno ni što će biti sa kapetanom, legendarnim Sergejem Fedorovom. On je najavio da će odluku o nastavku ili prekidu karijere donijeti u narednih nekoliko tjedana. Ako odluči staviti klizaljke o klin onda ga čeka neka druga funkcija u klubu. Tako je barem najavio predsjednik kluba Genadij Veličkin. MMK - glavni sponzor kluba - nastavit će s ulaganjima u klub. Da bi se napravilo mjesta za pojačanja otpušten je skupi veteran Maksim Sušinski, a njegovim bi stopama vrlo lako mogao i Oleg Tverdovski. Neki izvore govore i o otpuštanju dugogodišnjeg člana kluba Čeha Tomaša Rolineka. Prve službene vijesti Metalurga očekuju se uskoro.




Od ostalih klubova vrijedi reći i koju riječ o novom starom članu KHL-a - Lokomotivu iz Jaroslavla. Poslije tragične pogibije kompletne momčadi klub okreće novu stranicu u svojoj povijesti. Kreće se u sastavljanje kompletno nove momčadi, a za njenog trenera postavljen je Amerikanac Tom Rowe. On je svoju trenersku karijeru uglavnom proveo u AHL-u, a posljednje četiri sezone proveo je u Carolina Hurricanesima, najprije kao pomoćni trener a onda i kao skaut. Zanimljiv izbor s obzirom da je riječ o poprilično nedokazanom treneru. Pomoćnik će mu biti Dmitrij Juškevič, donedavni igrač a prošle sezone i glavni trener Sibira iz Novosibirska. Većinu igračkog kadra činit će juniori koji su klub ove sezone predstavljali u VHL-u gdje su igrali sjajno doguravši do polufinala konferencije. Ostatak će činiti pridošlice, zasad je potvrđen jedino branič Mihail Pašnin iz CSKA. Klub je u pregovorima s još nekim igračima među kojima se ističu imena latvijskog dvojca Janisa Spruktsa i Mikelis Redlihsa te Čeha Petra Vrane iz Amura.

Nema komentara:

Objavi komentar